Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Ερωτήματα για διαταραχή της περιόδου

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας. Θα ήθελα τη γνώμη σας για το εξής θέμα που με απασχολεί: Εδώ και πέντε χρόνια, μετά τη γέννηση του παιδιού μου, έχω διαταραχή στην περίοδο. Κάθε μήνα έχω συμπτώματα περιόδου για 15 ημέρες (έντονοι πόνοι μέσης και πρήξιμο), μετά καφέ αίμα και τελικά περίοδο. Με έχει κουράσει αφάνταστα αυτή η κατάσταση. Δοκίμασα και αντισυλληπτικά, αλλά δεν βλέπω έναν κύκλο που να λειτουργεί φυσιολογικά. Ενδοκρινολόγος και γυναικολόγος δεν βρίσκουν την αιτία. Τί μπορεί να φταίει; Σας ευχαριστώ πολύ!

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Τα συμπτώματα που περιγράφετε μπορεί να οφείλονται σε πολλούς και διαφορετικούς λόγους, κυρίως ορμονικούς. Αν έχετε ελέγξει το θυρεοειδή σας και την προγεστερόνη, είσαστε καλυμμένη. Από την άλλη χρειάζεται ένα πλήρες ιστορικό και γυναικολογική εξέταση με αναλυτικό υπερηχογραφικό έλεγχο τη 10η μέρα του κύκλου πριν καταλήξει κάποιος σε πιθανή διάγνωση.

ΕΡΩΤ.: Πιστεύετε ότι τα παραπάνω κιλά που έχω (10 παραπανίσια κιλά) από την εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλούν την διαταραχή της εμμήνου ρύσης;

ΑΠΑΝΤ.: Σίγουρα, εάν έχετε πολλά παραπάνω κιλά από το σύνηθες βάρος σας δεν βοηθάει στην ομαλοποίηση του κύκλου. Ωστόσο, δεν μπορούμε να αποδώσουμε αβίαστα την ανωμαλία αυτή στα παραπάνω κιλά. Πρώτα πρέπει να αποκλειστούν όλοι οι παθολογικοί λόγοι.

Χριστίνα Π. Βάντζου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.