Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Πολύποδας ενδομητρίου και σοκολατοειδής κύστη εξαιτίας ενδομητρίωσης - Πρέπει να αφαιρεθούν;



ΕΡΩΤ.: Είμαι 28 χρονών. Έχω εμφανίσει έναν μικρό πολύποδα στο ενδομήτριο και μια μικρή κύστη, η οποία λέγεται σοκολατοειδής κύστη. Ο γυναικολόγος μου είπε ότι πρέπει να αφαιρεθούν. Θα ήθελα, όμως, και μια δεύτερη γνώμη. Σας ευχαριστώ.


ΑΠΑΝΤ.: Οι πολύποδες του ενδομητρίου είναι καλοήθη μορφώματα που συνήθως δεν δημιουργούν πρόβλημα, αλλά μπορεί να αποβληθούν σε κάποια περίοδο. Κάποιες φορές όμως, προκαλούν προβλήματα, όπως μεγάλη ροή στην περίοδο ή και κολπική αιμόρροια εκτός περιόδου. Η αντιμετώπισή τους εξαρτάται από την κλινική εξέταση και το ιστορικό.
Όσον αφορά στις σοκολατοειδείς κύστεις, αυτές προκαλούνται από ενδομητρίωση της πυέλου και συνήθως αντιμετωπίζονται χειρουργικά, ειδικά στο πλαίσιο της γονιμότητας. Εάν όμως είναι μικρές μπορούν να αντιμετωπιστούν και με φαρμακευτική αγωγή ή και απλά τις παρακολουθούμε εάν δεν προκαλούν πόνο ή άλλα προβλήματα. Συμπερασματικά, η σωστή αντιμετώπιση των πολυπόδων και των κύστεων αποφασίζεται από το θεράποντα με γνώμονα το ιστορικό και την κλινική εξέταση.

Χριστίνα Π. Βάντζου
Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.