Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Χλαμύδια και προσπάθεια για εγκυμοσύνη

(ερώτημα μέσω parents.gr)

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας. Αυτόν τον καιρό κάνουμε προσπάθειες με την σύζυγο για παιδί. Έκανα σπερμοδιάγραμμα και εξέταση σπέρματος, που βρήκε ασθενώς θετικά χλαμύδια.
 Πήγα σε ουρολόγο, ο οποίος μου είπε ότι είναι καλό το σπερμοδιάγραμμα και μου έδωσε vibramycin για τα χλαμύδια (τον ενημέρωσα ότι κάνουμε προσπάθειες). Έδωσε επίσης και για την σύζυγο. 16 μέρες για μένα και 8 για την σύζυγο. Δεν την έχουμε ξεκινήσει ακόμα την αντιβίωση. Μέσα στις οδηγίες γράφει ότι δεν πρέπει να λαμβάνεται από εγκύους. Επειδή, όμως, αυτό το διάστημα κάνουμε προσπάθειες για παιδί, η σύζυγος μίλησε με τον γυναικολόγο της και της είπε να διακόψουμε τις προσπάθειες (δεν κατάλαβε γιατί το είπε αυτό) και να πάρει άλλη αντιβίωση η σύζυγος που δεν επηρεάζει την εγκυμοσύνη. Θα ήθελα την δική σας άποψη για το πως πρέπει να κινηθούμε. Πειράζει να ολοκληρώσουμε τις προσπάθειες αυτόν τον μήνα και μετά να πάρουμε την αντιβίωση; Επίσης, κατά την διάρκεια της θεραπείας απαιτείται αποχή από την επαφή? Ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Η μόλυνση με χλαμύδια, ενώ στον άνδρα μπορεί να είναι ασυμπτωματική και να μη δημιουργήσει προβλήματα, στη γυναίκα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υπογονιμότητας, καθώς και προβλήματα στο έμβρυο. Αυτός είναι και ο λόγος που ο γυναικολόγος συνέστησε διακοπή προσπάθειας εγκυμοσύνης, μέχρι να εξαλειφθούν τα χλαμύδια και από τους δύο. Η γνώμη μου είναι να ολοκληρώσετε τη θεραπεία και να επαναλάβετε τις καλλιέργειες. Εάν τα αποτελέσματα δείξουν ότι έχετε θεραπευτεί, τότε να ξεκινήσετε τις προσπάθειες για εγκυμοσύνη. Η αναμονή θα είναι μικρή αναλογικά με το όφελος που θα έχετε.

Χριστίνα Π. Βάντζου
Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.