Ερωτήσεις

Στην προσπάθειά μου να συμβάλλω στην όσο το δυνατόν πληρέστερη ενημέρωση των γυναικών σχετικά με μαιευτικά - γυναικολογικά ζητήματα, θέλω να δώσω τη δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων, ώστε να δίνονται απαντήσεις είτε σε γενικές είτε σε εξατομικευμένες απορίες, με απόλυτο πάντα σεβασμό των προσωπικών δεδομένων (αν αυτά υποβληθούν).

Τονίζεται ότι οι απαντήσεις στα υποβαλλόμενα ερωτήματα σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξέταση από το γιατρό, η οποία και μόνον μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη και ορθή διάγνωση και αντιμετώπιση της κάθε περίπτωσης.

Τα ερωτήματα μπορούν να υποβάλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: cvantzou@hotmail.com

Στη συνέχεια, στο χώρο αυτό θα δημοσιεύονται οι σημαντικότερες απαντήσεις (χωρίς καμία αναφορά σε προσωπικά δεδομένα), που θα αφορούν θέματα ευρέως ενδιαφέροντος, προκειμένου να μπορούν να βοηθηθούν και άλλες αναγνώστριες του blog που τις απασχολεί το ίδιο ζήτημα.

-----------------------------------------------------------------------------------------

ΕΡΩΤ.: Σε πόσες καισαρικές μπορεί να υποβληθεί μια γυναίκα και πόσο πρέπει να απέχει χρονικά η μία από την άλλη;
ΑΠΑΝΤ.: Επιστημονικά δεν υπάρχει ανώτατος αριθμός καισαρικών τομών, στις οποίες μπορεί να υποβληθεί μια γυναίκα. Πρακτικά, βέβαια, σε όσες περισσότερες καισαρικές τομές υποβάλλεται, αυξάνεται ο κίνδυνος για επιπλοκές. Η βιβλιογραφία συνιστά η νέα σύλληψη να γίνεται τουλάχιστον έξι μήνες μετά την καισαρική τομή. Αν γίνει νωρίτερα, χρειάζεται μεγαλύτερη επαγρύπνηση από την πλευρά του γυναικολόγου.

ΕΡΩΤ.: Πότε είναι οι γόνιμες μέρες μιας γυναίκας;
ΑΠΑΝΤ.: Οι γόνιμες μέρες μιας γυναίκας, δηλαδή οι μέρες που υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να συλλάβει, εξαρτώνται από τον κύκλο της. Συνοπτικά, οι γόνιμες μέρες είναι 2 μέρες πριν και 2 μέρες μετά την ωορρηξία. Αν μια γυναίκα έχει σταθερό κύκλο, μπορεί να βρει την ημέρα της ωορρηξίας της υπολογίζοντας 14 μέρες πριν την επόμενη περίοδό της. Για παράδειγμα, μια γυναίκα που έχει κύκλο 26 ημερών, θα έχει ωορρηξία την 12η μέρα του κύκλου της (1η μέρα θεωρείται η μέρα της εμμήνου ρύσεως).

ΕΡΩΤ.: Πόσο συχνά πρέπει μια γυναίκα να κάνει τεστ-παπ;
ΑΠΑΝΤ.: Με την έναρξη της σεξουαλικής ζωής κάθε γυναίκα πρέπει να υποβάλλεται μία φορά το χρόνο σε τεστ Παπανικολάου. Φυσικά, ο γιατρός σας θα σας συμβουλεύσει αν χρειάζεται συχνότερος έλεγχος ανάλογα με τα αποτελέσματα του τεστ.
---------------------------------------------

ΕΡΩΤΗΣΗ:
Καλησπέρα σας,
Είμαι 51 ετών. Πριν 1,5 χρόνο περίπου έκανα ολική υστερεκτομή. Η επέμβαση πήγε πολύ καλά και δεν έχω καμία ενόχληση ή πρόβλημα.

Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν θα πρέπει να εξακολουθώ να κάνω γυναικολογικές εξετάσεις, ποιές εξετάσεις πρέπει να κάνω και με ποια συχνότητα.

Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Η παρακολούθησή σας εξαρτάται από το λόγο που κάνατε το χειρουργείο. Αν δεν υπάρχει κακοήθεια, δεν χρειάζεται να κάνετε τεστ-Παπανικολάου στο μέλλον. Αν έχετε κάνει και αφαίρεση ωοθηκών, δεν χρειάζεστε ούτε γυναικολογικό υπερηχογράφημα. Φυσικά, μένει ο τακτικός έλεγχος για τους μαστούς και για τον έλεγχο των οστών.

------------------------------------------------
ΠΕΡΙΔΕΣΗ ΤΡΑΧΗΛΟΥ Ή ΛΗΨΗ ΠΡΟΓΕΣΤΕΡΟΝΗΣ ΚΟΛΠΙΚΑ;

ΕΡΩΤ.: Πρέπει να προτιμάται η περίδεση του τραχήλου της μήτρας ή η λήψη προγεστερόνης κολπικά για την πρόληψη του πρόωρου τοκετού σε περίπτωση που διαπιστωθεί μικρό μήκος τραχήλου;

ΑΠΑΝΤ.: Η επιστημονική κοινότητα έχει αποφανθεί μετά από χρόνιες αντιπαραθέσεις ότι τόσο η λήψη προγεστερόνης κολπικά όσο και η περίδεση τραχήλου έχουν τα ίδια αποτελέσματα σε μονήρεις κυήσεις με αυξημένη πιθανότητα πρόωρου τοκετού (μειωμένο μήκος τραχήλου υπερηχογραφικά).

Παραθέτω ενδεικτικά τα εξής άρθρα από τα εκατοντάδες της διεθνούς βιβλιογραφίας που ασχολούνται με το θέμα του πρόωρου τοκετού και την πρόληψή του:

http://panacea.med.uoa.gr/topic.aspx?id=419
http://www.ajog.org/article/S0002-9378(12)01977-1/fulltext
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22513970
--------------------------------------------------
ΕΡΩΤ.: Μόλις έκανα απόξεση λόγω παλίνδρομης κύησης. Πότε μπορώ να ξανακάνω προσπάθεια για να μείνω έγκυος; Πρέπει να περιμένω κάποιο χρονικό διάστημα;
ΑΠΑΝΤ.: Μετά από απόξεση, μπορείτε πάλι να προσπαθήσετε με απόλυτη ασφάλεια να συλλάβετε αμέσως μετά την πρώτη περίοδο.

ΕΡΩΤ.: Είναι δυνατή η σύλληψη ενώ θηλάζω αποκλειστικά; Επίσης όσο θηλάζω θα έρθει η περίοδος ή μόνο αφού σταματήσω το θηλασμό;
ΑΠΑΝΤ.: Συνήθως, όσο διαρκεί ο αποκλειστικός θηλασμός, λόγω ορμονών δεν γίνεται ωορρηξία, οπότε και δεν μπορείτε να συλλάβετε. Όσο διαρκεί αυτό, η περίοδος αναστέλλεται. Όταν όμως αρχίσει το μωρό να τρώει και άλλες τροφές, οι ορμόνες επιτρέπουν την ωορρηξία και, συνεπώς, και τη σύλληψη, οπότε αρχίζει και η περίοδος. Όλα αυτά όμως δεν είναι απόλυτα. Έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις σπάνιες, όπου, ενώ η γυναίκα θηλάζει αποκλειστικά, συμβαίνει ωορρηξία.

ΕΡΩΤ.: Ισχύει ότι στην προσπάθεια για 2η εγκυμοσύνη η σύλληψη είναι ευκολότερη σε σχέση με την πρώτη;
ΑΠΑΝΤ.: Όχι. Αν και σε πολλές γυναίκες υπάρχει αυτή η εντύπωση, ωστόσο από μελέτες δεν έχει αποδειχθεί κάτι τέτοιο.

ΕΡΩΤ.: Είμαι έγκυος και παθαίνω πολύ συχνά κράμπες. Χρειάζεται να ανησυχώ;
ΑΠΑΝΤ.: Όχι. Οι κράμπες είναι συχνές στην εγκυμοσύνη και σχετίζονται με την έλλειψη μαγνησίου. Επομένως, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Καλό θα είναι όμως να παίρνετε μαγνήσιο.
------------------------------------------------------------------------------

ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΑ - ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ:
Καλησπέρα γιατρέ.
... Λόγω των διακοπών θα ήθελα να καθυστερήσω την περίοδό μου. Σκέφτομαι τα αντισυλληπτικά. Θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να τα πιω για ένα μήνα και αν μπορώ να τα αρχίσω από αύριο κιόλας και ας μην έχω τώρα περίοδο ... Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Καλησπέρα.
Για να πάρετε πρώτη φορά στη ζωή σας αντισυλληπτικά, θα πρέπει να σας εξετάσει γιατρός και να υποβληθείτε σε κάποιες αιματολογικές εξετάσεις. Αν έχετε πάρει ποτέ αντισυλληπτικά, μπορείτε να ξαναπάρετε για να καθυστερήσετε την περίοδο και η σωστή λήψη τους είναι να ξεκινήσετε την πρώτη μέρα που θα έχετε περίοδο και να πάρετε δύο κουτιά συνεχόμενα χωρίς διακοπή. Τονίζω, σε κάθε περίπτωση, ότι η λήψη αντισυλληπτικών είναι αρκετά σοβαρή υπόθεση και η μη σωστή χρήση τους μπορεί να σας δημιουργήσει προβλήματα με την περίοδό σας στο άμεσο μέλλον.
-------------------------------------------------------------------------------
ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΑ ΧΑΠΙΑ - ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ:
Καλησπέρα σας,
Θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση, γιατί ανησυχώ πολύ. Πριν ένα μήνα ξεκίνησα τα γιασμινέλ την τρίτη μέρα της περιόδου μου. Τα έπαιρνα κανονικά και μετά από κάνα-δυο βδομάδες χρήσης είχα σεξουαλική επαφή. Όταν τελείωσαν τα χάπια το προηγούμενο Σάββατο, περίμενα να αδιαθετήσω τις επόμενες μέρες αλλά αντί αυτού μου βγήκε λίγο καφέ και τέλος. Δεν αδιαθέτησα. Δεν έχω συμπτώματα εγκυμοσύνης, όπως ζαλάδες, πρησμένο στήθος κτλ.
Υπάρχει περίπτωση να είμαι έγκυος??? Ή να 'ναι ένα απλά ορμονολογικό πρόβλημα?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Καλησπέρα σας,
Τα αντισυλληπτικά χάπια έχουν πολύ καλή δράση στην αντισύλληψη, αλλά, συνήθως, χρειάζονται ένα μήνα, για να κάνουν επίπεδα στον οργανισμό. Θα είναι λίγο απίθανο να είστε έγκυος, αλλά δεν αποκλείεται, οπότε θα πρέπει να κάνετε τεστ εγκυμοσύνης, για να το αποκλείσετε. Αν δεν είστε έγκυος, το λίγο καφέ που είχατε είναι θέμα ορμονών που τα χάπια δημιουργούν τον πρώτο καιρό λήψης.
-------------------------------------------------------------------------------

ΕΝΤΟΝΗ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ

ΕΡΩΤ.: Έχω έντονη αιμορραγία στην περίοδο. Πού μπορεί να οφείλεται και τί μπορώ να κάνω γι' αυτό;

ΑΠΑΝΤ.: Αν μια γυναίκα εμφανίσει ξαφνικά πολύ μεγάλη ροή αίματος στην περίοδο της, η οποία δεν υπήρχε πριν, θα πρέπει να απευθυνθεί σε γυναικολόγο, γιατί μάλλον υπάρχει κάποια παθολογία, είτε ανατομική (πολύποδας, ινομύωμα) ή ορμονολογική (παθήσεις του θυρεοειδούς, κλιμακτήριος). Με τη διάγνωση ο γυναικολόγος θα προτείνει και την κατάλληλη θεραπεία. Κάποιες γυναίκες από την αρχή έχουν έντονες αιμορραγίες. Σ' αυτές τις περιπτώσεις σημαντικό είναι να ελέγχεται ο αιματοκρίτης και ίσως να χρειαστεί λήψη σιδήρου.
-------------------------------------------------------------------------------
ΥΠΟΤΡΟΠΙΑΖΟΥΣΑ ΚΟΛΠΙΤΙΔΑ

ΕΡΩΤ.: Βρήκα το email σας από το διαδίκτυο... Έχω χρόνια κολπίτιδα. Η καλλιέργεια έδειχνε συνέχεια το e-coli. Έχω πάρει 3 φορές αντιβίωση και κρέμες που μου έδιναν οι γιατροί αλλά σε 5 μέρες πάλι είχα ασταμάτητα κολπίτιδα με άσπρα υγρά σαν τυρί!! Δεν ξέρω πλέον πως να το αντιμετωπίσω και ο τελευταίος γιατρός δεν μου δίνει ξανά αντιβίωση! Μπορείτε να μου πείτε την γνώμη σας? Η λήψη προβιοτικών μπορεί να αποκαταστήσει το πρόβλημα?

ΑΠΑΝΤ.: Δυστυχώς, υπάρχει ένα μικρό ποσοστό γυναικών με υποτροπιάζουσες κολπίτιδες και φαίνεται ότι και εσείς αντιμετωπίζετε το ίδιο πρόβλημα. Υπάρχει το ενδεχόμενο, όπως περιγράφετε τα συμπτώματα, να αναπτύσσει ο κόλπος σας μύκητες μετά την αντιβίωση. Η λήψη προβιοτικών μπορεί να βοηθήσει σε αυτό, όπως μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της χλωρίδας και η λήψη κολπικών υπόθετων με γαλακτοβάκιλλους που κυκλοφορούν. Θα σας πρότεινα να πάρετε αυτά τα υπόθετα αντί για θεραπεία με αντιβιοτικά, καθώς και βιταμίνες για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού.
-------------------------------------------------------------------------------
ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα, γιατρέ. Θα ήθελα να μάθω τί εξετάσεις πρέπει να κάνει ένα ζευγάρι, όταν υπάρχει δυσκολία στη σύλληψη.

ΑΠΑΝΤ.: Ως υπογονιμότητα ορίζουμε τη μη επίτευξη εγκυμοσύνης μετά από τουλάχιστον 1 χρόνο προσπαθειών του ζεύγους. Το ζευγάρι που αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας πρέπει να απευθυνθεί στο γυναικολόγο, ο οποίος θα καθορίσει τι εξετάσεις πρέπει να γίνουν. Τα πάντα ξεκινούν με το ιστορικό και την κλινική εξέταση. Στην κλινική εξέταση πάντα συμπεριλαμβάνεται υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων για τον έλεγχο της μήτρας, των ωοθηκών και των σαλπίγγων και την ανίχνευση τυχόν παθολογικών καταστάσεων. Θα πρέπει πάντα να ελέγχεται η ωορρηξία κι αυτό γίνεται με διάφορες εξειδικευμένες εξετάσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάζεται να γίνει υστεροσαλπιγγογραφία, για να ελεγχθεί η κοιλότητα της μήτρας, καθώς και η βατότητα των σαλπίγγων. Επίσης, ο έλεγχος του σπέρματος με ένα σπερμοδιάγραμμα είναι από τις βασικές εξετάσεις. Κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί να γίνουν και πιο επεμβατικές διαγνωστικές εξετάσεις, όπως υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση, για τον αναλυτικό έλεγχο της κοιλότητας της μήτρας και της κοιλιακής χώρας.
-------------------------------------------------------------------------------
ΤΕΣΤ ΟΥΡΩΝ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα! Πήρα το θάρρος να σας στείλω γιατί αρχικά βρήκα για σας στο internet... Θα ήθελα να σας πω κάτι το οποίο με απασχολεί τις τελευταίες μέρες και θα ήθελα μία συμβουλή! ... Αυτόν τον μήνα έχω περίπου 5 μέρες καθυστέρηση ... Πήρα ένα τεστ εγκυμοσύνης (Self Clear) και το έκανα. Ενώ έκανα το τεστ, κατάλαβα ότι ίσως να μην είχαν πάει αρκετά έως καθόλου ούρα στην υποδοχή και δεν μου εμφάνισε τίποτα (ΑΚΥΡΟ δηλαδή), οπότε είπα να ξανακάνω την διαδικασία από την αρχή, πράγμα που νομίζω δεν φέρνει σίγουρα αποτελέσματα... Ωστόσο, με το που περνάνε τα ούρα στην υποδοχή, αρχίζει απευθείας να ενεργοποιείται το τεστ και μου βγήκε ΑΡΝΗΤΙΚΟ... Σκέφτομαι να πάρω κι άλλο τεστ... Το αποτέλεσμα αυτό όμως μπορεί να ισχύει; Ευχαριστώ πολύ!

ΑΠΑΝΤ.: Χρειάζεται να επαναλάβετε το τεστ και να προσέξετε τα ούρα να πέσουν σωστά πάνω στο τεστ. Κρατήστε το τεστ κάτω από τη ροή των ούρων ή ουρήστε σε ένα κυπελλάκι και ρίξτε μετά μερικές σταγόνες πάνω στην υποδοχή.
-------------------------------------------------------------------------------
ΜΥΚΗΤΕΣ - CANDIDA ALBICANS - ΚΟΛΠΙΚΗ ΚΡΕΜΑ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας. Πριν μία εβδομάδα είχα έντονο κνησμό και παχύ λευκό υγρό στην περιοχή. Με εξέτασαν σε νοσοκομείο και μου έδωσαν για πλύσεις το ANFO3. Σήμερα πήρα τα αποτελέσματα και γράφουν για candida albicans σε κ/α τραχηλικού και κ/α κολπικού. Τα συμπτώματα δεν τα έχω πλέον αλλά χρειάζομαι κάποια άλλη θεραπεία? Παρεμπιπτόντως, είναι η πρώτη φορά που είχα τέτοια συμπτώματα. Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Καλό θα ήταν να πάρετε θεραπεία, αφού βρέθηκαν μύκητες. Μπορείτε να βάλετε κολπική κρέμα mycomycen, κάθε βράδυ έναν εφαρμοστή στον κόλπο για 6 μέρες, όταν ξαπλώνετε.
-------------------------------------------------------------------------------
ΛΕΜΦΑΔΕΝΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΒΩΝΙΚΗ ΧΩΡΑ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας. Είμαι 23 ετών και έχω πολυκυστικές ωοθήκες. Εντόπισα διογκωμένους λεμφαδένες στη βουβωνική χώρα και μετά τις εξετάσεις που μου συνέστησε ο παθολόγος (αίματος, ούρων, υπερηχογράφημα ήπατος - χοληφόρων - παγκρέατος - σπληνός και μαλακών μορίων βουβωνικής χώρας), θέλει να κάνω βιοψία. Υπάρχει κάποια άλλη εξέταση που μπορώ να κάνω ώστε να διευκρινιστεί από που προέρχονται και να αποφύγω την βιοψία;


ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Για να ανακαλύψετε τι προκαλεί τη διόγκωση των λεμφαδένων στη βουβωνική χώρα, εκτός από τις εργαστηριακές εξετάσεις στις οποίες υποβληθήκατε, χρειάζεται να γίνει μια γυναικολογική εξέταση τόσο των εξωτερικών, όσο και των εσωτερικών οργάνων. Φυσικά, θα πρέπει να γίνει και μια λεπτομερής κλινική εξέταση των λεμφαδένων και στο υπόλοιπο σώμα σας. Αν δεν προκύψει κάτι από όλα αυτά, νομίζω ότι θα πρέπει να γίνει μια βιοψία των λεμφαδένων αυτών. Είναι μια εξέταση απλή και θα σας δώσει άμεση απάντηση. Όσον αφορά στο θέμα των πολυκυστικών ωοθηκών, αυτό θεωρώ ότι δεν επηρεάζει την διόγκωση των βουβωνικών λεμφαδένων.
-------------------------------------------------------------------------------
Η Β-ΧΟΡΙΑΚΗ ΔΕΝ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα. ... είμαι έγκυος στην 6η εβδομάδα. ... Στις εξετάσεις της χοριακής β η τιμή δεν αυξάνεται κανονικά, αφού είχε και μια μικρή μείωση... Χθες έκανα υπέρηχο. Το έμβρυο φαίνεται να εξελίσσεται ομαλά και ακούσαμε καρδιακή λειτουργία. Όμως, ο γιατρός μου είπε ότι ο υπέρηχος και η χοριακή δεν συμβαδίζουν και υπάρχει πιθανότητα να μην εξελιχθεί ομαλά η εγκυμοσύνη. θα εκτιμούσα ιδιαιτέρως και την δική σας άποψη. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

ΑΠΑΝΤ.: Μερικές φορές η χοριακή δεν ανεβαίνει σύμφωνα με τους κανόνες. Θα σας πρότεινα να πάρετε προγεστερόνη για ενίσχυση της κύησης και να σταματήσετε να παρακολουθείτε την χοριακή. Καλό θα είναι, επίσης, να παρακολουθείτε συχνά την κύηση.
------------------------------------------------------------------------------- 
ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΕΓΚΥΟΣ;


ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα κα Χριστίνα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω ένα θέμα που με απασχολεί πολύ έντονα. Γενικώς, ποτέ δεν είχα σταθερό κύκλο. Έχω σχέση με κάποιον εδώ και λίγο καιρό ... Τις τελευταίες ημέρες έχω ναυτίες, πονοκέφαλο και αδυναμία και  - το κυριότερο -  αυτή την στιγμή που σας γράφω βρίσκομαι στην 6η μέρα, όπου αντί για περίοδο έχω καφέ υγρά. ... Δεν ξέρω πότε να κάνω ένα τεστ εγκυμοσύνης, γιατί έχω ξανακάνει, βγήκε αρνητικό και απογοητεύτηκα, οπότε δεν θέλω να το ξαναπεράσω. Υπάρχει περίπτωση να είμαι έγκυος? Σας Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤ.: Αγαπητή φίλη, από τη στιγμή που έχετε περίοδο, η οποία, όμως, δεν είναι κανονική, καλό θα ήταν να κάνετε μια εξέταση β χοριακή αίματος.
-------------------------------------------------------------------------------
ΠΩΣ ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΑ;

ΕΡΩΤ.: Γεια σας, θα ήθελα την άποψή σας: έχω ινομυώματα, τα οποία τα τελευταία χρόνια μου έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Μάλλον είναι υπεύθυνα και για το γεγονός ότι δεν μπορώ να συλλάβω εδώ και χρόνια που προσπαθώ. Έχω μεγάλη αιμορραγία στις πρώτες μέρες της περιόδου, που συνεχίζεται μετά με πήγματα και συνεχή ροή αίματος όλο το μήνα μέχρι τον επόμενο κύκλο. ... Μου είπαν για λαπαροσκοπική μέθοδο αφαίρεσης και για απόξεση. Τι προτείνετε εσείς? Ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΑΝΤ.: Η γνώμη μου είναι ότι από τη στιγμή που προσπαθείτε για εγκυμοσύνη καλό θα ήταν να αφαιρεθεί από τη μήτρα ο,τιδήποτε παθολογικό και, συνεπώς, και τα ινομυώματα. Σίγουρα, η λαπαροσκοπική μέθοδος, εφόσον ενδείκνυται στην περίπτωσή σας, είναι η καλύτερη και μαζί σωστό θα ήταν να κάνετε και μία υστεροσκόπηση για έλεγχο της κοιλότητας της μήτρας.
-------------------------------------------------------------------------------
ΑΙΜΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΑΦΗ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα. Παρατήρησα πρόσφατα ότι μετά την επαφή είχα λίγο αίμα. Έκανα κολπικό υπέρηχο και τεστ Παπ και βγήκαν καθαρά. Επίσης, έκανα κολπικές εξετάσεις για τα πάντα και βγήκαν κι αυτά καθαρά. Επειδή προβληματίζομαι, θα μπορούσατε να μου πείτε κάποια πιθανή αιτία ή τι μπορώ να κάνω για να το ψάξω περισσότερο?

ΑΠΑΝΤ.: Το αίμα μετά από επαφή μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως προβλήματα από τον τράχηλο (π.χ. πολύποδας), φλεγμονές κ.ά., τα οποία φαίνεται ότι είναι όλα καθαρά στις εξετάσεις σας. Θα πρότεινα να ξανακάνατε τεστ Παπ και υπερηχογράφημα κάπου που εμπιστεύεστε και σίγουρα να σας δει γυναικολόγος.
-------------------------------------------------------------------------------
ΙΑΤΡΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΤΡΩΣΗ

ΕΡΩΤ.: Η αδερφή μου αντιλήφθηκε την εγκυμοσύνη της στον 3ο μήνα, γιατί έχει μια ανωμαλία στην περίοδό της. Πήγαμε στον γυναικολόγο και μας είπε ότι έχει κλείσει 14 βδομάδες. Υπάρχει περίπτωση να δεχτεί γιατρός να της κάνει έκτρωση?

ΑΠΑΝΤ.: Σύμφωνα με την ιατρική νομοθεσία, έκτρωση μπορεί να γίνει μέχρι τη 12η εβδομάδα. Μετά τη 12η εβδομάδα μπορεί να γίνει σε περιπτώσεις ανωμαλίας του εμβρύου και σε περιπτώσεις που κινδυνεύει η υγεία της μητέρας, σωματική ή ψυχική. Σύμφωνα με τα ανωτέρω, οι γυναικολόγοι, κρίνοντας κατά περίπτωση, εκτελούν εκτρώσεις μέχρι την 24η εβδομάδα.
-------------------------------------------------------------------------------
ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΟΝΙΜΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΝΩΜΑΛΟΥ ΚΥΚΛΟΥ

ΕΡΩΤ.: Κυρία Βάντζου γεια σας, θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με τα τεστ ωορρηξίας. Τον προηγούμενο μήνα ... πήγα στον γυναικολόγο και μου τα βρήκε όλα καλά, είχα μάλιστα και ένα καλό ωάριο ... μου είπε να κάνω τεστ ωορρηξίας την επόμενη μέρα η οποία θα ήταν και η 19η μέρα του κύκλου μου το οποίο βγήκε θετικό. Το πρόβλημα είναι ότι, επειδή έχω πολυκυστικές στην δεξιά μου ωοθήκη, δεν έχω και σταθερή περίοδο. ... Πότε πρέπει να ξανακάνω το τεστ? Πώς μπορώ να ξέρω τις γόνιμες μέρες μου? Καμιά φορά έχω μέχρι και 52 ημέρες καθυστέρησης, αλλά ο μέσος όρος είναι 38 μέρες του κύκλου. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα σας.
Για να υπολογίσετε τις γόνιμες μέρες, ειδικά αν δεν έχετε σταθερό κύκλο, θα πρέπει να πάρετε τον μικρότερο και τον μεγαλύτερο κύκλο και να αφαιρέσετε και στις δύο περιπτώσεις 14 μέρες από το τέλος. Οι δύο αριθμοί που θα προκύψουν θα σας δώσουν το εύρος των πιθανών γόνιμων ημερών σας, π.χ. αν ο μικρότερός σας κύκλος είναι 24 μέρες και ο μεγαλύτερος 40 μέρες, η πιθανή μέρα ωορρηξίας σας μπορεί να είναι από τη 10η (24 μείον 14) μέχρι και την 26η (40 μείον 14) μέρα.
Μια μέθοδος για να βρείτε τις γόνιμες μέρες σας είναι να θερμομετρείσθε κάθε πρωί, πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι. Κατά τις γόνιμες μέρες (και ειδικότερα, μετά την ωορρηξία) η θερμοκρασία αυξάνεται έως και 5 δέκατα.
Μπορείτε, επίσης, να παρακολουθείτε την τραχηλική βλέννη, η οποία κατά τις γόνιμες μέρες είναι πιο διαυγής και πιο λεπτόρρευστη.
Φυσικά, μπορείτε να επισκέπτεστε τον γυναικολόγο σας για υπερηχογράφημα ωορρηξίας.
Επίσης, μπορείτε να κάνετε το τεστ ωορρηξίας, το οποίο, όμως, σε κάθε κύκλο θα πρέπει να το ξεκινάτε μία με δύο ημέρες πριν από την αναμενόμενη ημέρα ωορρηξίας.
Στη δική σας περίπτωση, επειδή περιγράφετε σημαντική ανωμαλία του κύκλου, καλό θα είναι να συμβουλευθείτε γυναικολόγο για τις δικές σας πιθανές γόνιμες μέρες.
------------------------------------------------------------------
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ Β-ΧΟΡΙΑΚΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ

ΕΡΩΤ.: Κυρία Βάντζου, σας γράφω γιατί τον τελευταίο μήνα έχω περάσει μεγάλη αγωνία. ... Στις 18/9 έκανα β-χοριακή και βγήκε 41 μονάδες. Επαναλαμβάνω την χοριακή στις 23/9 με αποτέλεσμα 241. Στις 26/9 κάνω αλλη μια χοριακή με αποτέλεσμα 661. Κάνω πρώτο υπέρηχο στις 2/10 και βλέπουμε σάκο και ένα αιμάτωμα κοντά στον σάκο. Ο γιατρός μου είπε να ξεκουραστώ. Στις 7/10 κάνω ακόμα μια χοριακή και βγαίνει 3.196. Στις 11/10 κάνω δεύτερο υπέρηχο και ο γιατρός βλέπει τον σάκο να έχει μεγαλώσει μια χαρά, το αιμάτωμα απορροφήθηκε, και όπως ακριβώς είπε "κάποια εμβρυικά στοιχεία". Κάνω χοριακή στις 16/10 με τιμή 9.040 και την άλλη εβδομάδα θα κάνω υπέρηχο. Πρόκειται για καθυστερημένη σύλληψη ή πάμε για παλίνδρομη?

ΑΠΑΝΤ.: Το φυσιολογικό εύρος της αύξησης της β-χοριακής σε κάθε κύηση δεν είναι σταθερό και ίδιο για κάθε γυναίκα. Χονδρικά η β-χοριακή πρέπει να ανεβαίνει πάνω από 60% ανά δύο 24ωρα. Εγώ θα σας συμβούλευα να μην ασχοληθείτε άλλο με τις τιμές της, από τη στιγμή που έχετε δει σάκο, αλλά να επισκέπτεστε τακτικά το γιατρό σας, ώστε να εξασφαλιστεί η καλή ανάπτυξη του κυήματος.
------------------------------------------------------------------
ΤΕΣΤ-ΠΑΠ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΚΕΤΟ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα, γέννησα πριν 8 μήνες και έχω κανονίσει ραντεβού για τεστ παπ. Το θέμα είναι ότι θηλάζω ακόμα και μήπως θα έπρεπε να κάνω το τεστ παπ αργότερα.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα σας. Τα μαιευτικά πρωτόκολλα επιβάλλουν τη λήψη του τεστ Παπανικολάου μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα μετά τον τοκετό (4-8 μήνες). Ο θηλασμός δεν επηρεάζει τη λήψη του τεστ, ούτε και το αντίστροφο μπορεί να συμβεί. Απλά, ο κυτταρολόγος πρέπει να ενημερωθεί ότι η γυναίκα θηλάζει, ώστε να μπορέσει να ερμηνεύσει τα ευρήματα ανάλογα, δεδομένου ότι ο θηλασμός καταστέλλει τις ορμόνες και αυτό έχει αντίκτυπο στην ωρίμανση των κυττάρων του τραχήλου και του κόλπου.
------------------------------------------------------------------
ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ Ή ΟΧΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΝΕΟΤΟΜΗΣ

ΕΡΩΤ.: Κυρία Βάντζου, γεια σας. Πριν από ένα χρόνο υποβλήθηκα σε περινεοτομή κατά την διάρκεια του τοκετού, παρόλο που το παιδί δεν ήταν μεγάλο (2.660 γρ) και γεννήθηκε με λίγες εξωθήσεις. Με δεδομένο ότι ταλαιπωρήθηκα αρκετά για την ανάρρωση από την περινεοτομή και αισθάνομαι ακόμα ενόχληση, θα ήθελα να ρωτήσω αν σε περίπτωση δεύτερου τοκετού είναι απαραίτητο να ξαναγίνει, εφόσον έχει προηγηθεί ήδη μία, και αν είναι επικίνδυνο να επιμείνει κανείς στο να μην γίνει.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Το γεγονός της ταλαιπωρίας σας από την περινεοτομή, δείχνει ότι υπήρξε κάποια επιπλοκή, αφού η ανάρρωση από αυτή στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πλήρης. Αυτό θα πρέπει να το γνωρίζει ο μαιευτήρας κατά τον δεύτερο τοκετό, ώστε να διορθώσει τυχόν δυσαρμονίες στην περιοχή.
Η περινεοτομή προτιμάται από τους μαιευτήρες για να μην υπάρξουν ρήξεις κατά τον τοκετό που μπορεί να είναι μεγάλες και επικίνδυνες.
Το μέγεθος και το είδος της περινεοτομής αποφασίζονται κατά τον τοκετό και την εκτιμώμενη ευτοκία ή δυστοκία, η οποία δεν εξαρτάται μόνο από το βάρος του μωρού, αλλά και από τις διαστάσεις της λεκάνης. Σίγουρα ο δεύτερος τοκετός είναι πιο εύκολος, αλλά την απόφαση για την περινεοτομία θα πρέπει να τη λάβει ο μαιευτήρας.
------------------------------------------------------------------
ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ-ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα. Είμαι 27 χρόνων και ο άντρας μου το ίδιο. Έχουμε ελεύθερες επαφές 2 χρόνια, προσέχοντας κάποιες φορές την μέρα που θεωρούμε γόνιμη. Δεν έχει υπάρξει εγκυμοσύνη. Θεωρείτε ότι είναι ανησυχητικό; Να κάνουμε σπερμοδιάγραμμα;

ΑΠΑΝΤ.: Αγαπητή φίλη, καλημέρα. Όταν ένα ζευγάρι προσπαθεί για πάνω από ένα χρόνο με ελεύθερες επαφές και δεν έχει επιτευχθεί εγκυμοσύνη, θα πρέπει να προχωρήσει σε έλεγχο. Ο έλεγχος αυτός περιλαμβάνει: α) γυναικολογική εξέταση, β) κολπικό υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων για τον έλεγχο της μήτρας, των ωοθηκών και των σαλπίγγων και την ανίχνευση τυχόν παθολογικών καταστάσεων, γ) υστεροσαλπιγγογραφία, για να ελεγχθεί η κοιλότητα της μήτρας, καθώς και η βατότητα των σαλπίγγων, και δ) σπερμοδιάγραμμα για τον έλεγχο του σπέρματος. Κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί να γίνουν και πιο επεμβατικές διαγνωστικές εξετάσεις, όπως υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση, για τον αναλυτικό έλεγχο της κοιλότητας της μήτρας και της κοιλιακής χώρας. Πριν από όλα αυτά προηγείται η επίσκεψη στο γυναικολόγο, για να καθοριστεί ανάλογα με την περίπτωση το πλάνο διερεύνησης και αντιμετώπισης του προβλήματος.
------------------------------------------------------------------
ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΔΙΔΥΜΑ - ΥΨΗΛΗ ΠΡΟΛΑΚΤΙΝΗ

ΕΡΩΤ.: Γιατρέ γειά σας! Είμαι 21χρ και από τότε που αδιαθέτησα (13χρ) είχα πολυκυστικές ωοθήκες με όλα τα συνακόλουθα. ... Στα 20 μου που αρραβωνιάστηκα, είπα δεν θα προσέχω με τον σύντροφο μου γιατί είχα διαβάσει τόσα για υπογονιμότητα και ήθελα να δώ αν θα μείνω έγκυος. ... στον χρόνο μένω έγκυος. ΔΙΔΥΜΑ! Μονοζυγωτικά! Ακόμα μερικές φορές δεν το πιστεύω. Σήμερα έχω 2 κουκλάρες 9 μηνών. Αν και πρόωρες 29 εβδομάδων, τίποτα δεν θυμίζει προωρότητα σ'αυτά τα μωρά... Το πρώτο ερώτημα μου είναι, αν τα μονοζυγωτικά είναι κληρονομικά. Ο πατέρας μου είναι δυζυγωτικός, έχω πρώτες ξαδέρφες τρίδυμες μονοζυγωτικές τις οποίες η αδερφή τους έκανε μονοζυγωτικά. Μάλλον κληρονομικά είναι, έτσι δεν είναι?
Το δεύτερο είναι πως έχει λίγο καιρό που με πιάνει έντονος πονοκέφαλος στην περιοχή του ματιού και στο μέτωπο. Όταν έκανα αναλύσεις στον γυναικολόγο μου (μετά από 6 μήνες που γέννησα) είχα προλακτίνη 150! Δεν μου είπε όμως αν είναι φυσιολογική ή όχι, αν πρέπει να πάρω κάποιο χάπι ή ξέρω γώ... Άκουσα πως η προλακτίνη ευθύνεται για τους πονοκεφάλους. Τα ερωτήματα μου:
Αληθεύει? Και αν ναι, τι πρέπει να κάνω? Πρέπει να δράσω άμεσα? Πέφτει μόνη της η προλακτίνη? Και τελευταίο: όταν έχεις ψηλή προλακτίνη, μένεις έγκυος? Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας!

ΑΠΑΝΤ.: Αγαπητή φίλη, καλησπέρα. H βιβλιογραφία λέει ότι τα μονοζυγωτικά δίδυμα δεν σχετίζονται με κληρονομικότητα, αλλά η συχνότητα με την οποία συναντώνται είναι σταθερή σε όλες τις φυλές, κοινωνίες κλπ. Αντίθετα, η συχνότητα των διζυγωτικών σχετίζεται με την κληρονομικότητα.
Όσον αφορά στην προλακτίνη σας και τις τιμές της, θα πρέπει να εξεταστείτε με μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου για την περίπτωση ενός προλακτινώματος. Συνήθως, η υψηλή προλακτίνη προκαλεί διαταραχές στην περίοδο και υπογονιμότητα. Επίσης, θα πρέπει να ελέγξετε τις ορμόνες του θυρεοειδή σας. Όπως και να έχει, το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
------------------------------------------------------------------
ΛΗΨΗ ΠΡΙΜΟΛΟΥΤ

ΕΡΩΤ.: Καλημέρα γιατρέ. Πήρα πριμολούτ, προκειμένου να μου έρθει περίοδος. Έπαιρνα 3 χάπια την ημέρα για 5 ημέρες. Έχουν περάσει 7 ημέρες απο το τελευταίο χάπι και ακόμη δεν μου έχει έρθει περίοδος. Χθες έκανα εξέταση προγεστερόνη με τιμή 44,7 και οιστραδιόλη με τιμή 234. Εσείς τί πιστεύετε βάσει των τιμών?

ΑΠΑΝΤ.: Οι τιμές που μου δίνετε είναι μέσα στα όρια των φυσιολογικών τιμών για τη δεύτερη φάση του κύκλου. Λογικά, σε λίγες μέρες θα σας έρθει περίοδος. Πάντως, σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να επισκεφτείτε το γυναικολόγο σας.
------------------------------------------------------------------
ΠΕΡΙΔΕΣΗ ΤΡΑΧΗΛΟΥ - ΠΟΤΕ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΚΟΠΙΜΗ;

ΕΡΩΤ.: Θα ήθελα κι εγώ να κάνω κάποιες ερωτήσεις σχετικά με την περίδεση τραχήλου... είχα μια αποβολή στην 20ή εβδομάδα πριν ένα χρόνο στο δεύτερο μωρό μου, από ''ρήξη τραχήλου'', όπως με διαβεβαίωσε ο γιατρός μου... χωρίς λόγο... όταν ξεκίνησε τότε ο τοκετός, ο γιατρός μου έκανε περίδεση, μήπως και καταφέρουμε να το σώσουμε... μάταια... τώρα είμαι πάλι έγκυος!!!!! Εχθές λοιπόν (12w+2d) έκανα την αυχενική και ο γιατρός μέτρησε τον τράχηλό μου και τον βρήκε 28mm... Μου είπε ότι με αυτό το μήκος υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προκληθεί τοκετός πριν την 34η βδομάδα... και με βάση το βεβαρημένο ιστορικό μου καλό θα ήταν να προχωρήσω σε περίδεση.... Όμως κι αυτό, δεν είναι είπε κι απόλυτα σίγουρο ότι θα αποτρέψει μια αποβολή... Είναι τελικά επικίνδυνη μια περίδεση;;;; Δεν "σιγουρεύει" το μωρό μου;;;; Πρέπει αυτομάτως να σταματήσω τη δουλειά, όπως άκουσα κάπου, επειδή θέλει ξάπλα και μεγάλη προσοχή όταν γίνει;;;; Όχι ότι με πειράζει κάτι τέτοιο, αλλά να γίνουν όλα αυτά και τελικά να χάσω και το μωρό ή να διακινδυνέψω την υγεία μου, μου ακούγεται τρομακτικό... Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας!!!!

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Αγαπητή φίλη, κρίνοντας με βάση τα δεδομένα που μου δίνετε, δηλαδή το ιστορικό σας και το μήκος του τραχήλου στο υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας, η γνώμη μου είναι ότι χρειάζεται να κάνετε περίδεση, γιατί περισσότερο κινδυνεύετε από έναν πρόωρο τοκετό παρά από μία μόλυνση της μήτρας λόγω της περίδεσης. Η περίδεση είναι μία απλή χειρουργική πράξη, που όταν γίνεται εν ψυχρώ (δηλαδή προγραμματισμένα και όχι επειγόντως) και αφού έχει προηγηθεί καλλιέργεια κολπικού υγρού (να είναι στείρα), έχει μικρές πιθανότητες αποτυχίας. Αν όλα πάνε καλά, δεν θα χρειάζεται να περιορίσετε τις δραστηριότητές σας για το υπόλοιπο της εγκυμοσύνης, φυσικά μέσα σε λογικά πλαίσια. Θα πρέπει να παρακολουθείτε τον τράχηλο υπερηχογραφικά κάθε μήνα, τόσο για το μήκος του, όσο και για τη διαστολή του. Φυσικά, όπως κάθε χειρουργική πράξη, έχει ένα ποσοστό (πολύ μικρό) αποτυχίας, με σοβαρότερη επιπλοκή αυτήν της μόλυνσης της μήτρας. Στην περίπτωση αυτή, λαμβάνετε ισχυρή αντιβίωση και αφαιρείται αμέσως το ράμμα της περίδεσης. Όπως όμως σας είπα και στην αρχή, ο κίνδυνος αυτός είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με τον κίνδυνο του πρόωρου τοκετού.
Εναλλακτικά, θα μπορούσατε να λαμβάνετε προγεστερόνη κολπικά σε καθημερινή βάση, με περιορισμό όμως της φυσικής δραστηριότητας, και μόνο αν συντρέχουν ορισμένες προϋποθέσεις κατά την κρίση του θεράποντος γυναικολόγου.
------------------------------------------------------------------
ΑΙΤΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟΒΟΛΩΝ

ΕΡΩΤ.: Γιατρέ καλημέρα. Είμαι μία μαμά ενός αγοριού ... σε μία καθ' όλα φυσιολογική εγκυμοσύνη.
 Έμεινα έγκυος ... ξανά και την 8η εβδομάδα απέβαλα το έμβρυο μόνη μου, ύστερα από αποκόλληση και αιμορραγία. Ακολούθησαν εξετάσεις... Τον Αύγουστο ξαναέμεινα έγκυος... όλα καλά ώσπου ξαφνικά την 8η πάλι εβδομάδα είδα αίμα, και είχα μια μικρή αποκόλληση. Ξεκίνησα Utrogestan (3 των 200 mg) και πήρα αντιβίωση και Cyclacur και μου έγινε μία ένεση lentogest. Η αποκόλληση ξεπεράστηκε... Όλα καλά ώπου εχθές ξαφνικά (12η εβδομάδα) ένιωσα έντονους πόνους και ξαφνικά πλημμύρισα στο αίμα. Έπαθα πάλι αποκόλληση... Το ερώτημα μου είναι γιατί συμβαίνουν όλα αυτά, αφού κάνω τις ενέσεις μου και προσπαθώ να ξεκουράζομαι... Υπάρχουν ελπίδες να εξελιχθεί καλά η κύηση? Δε σας κρύβω ότι έχω λίγο κουραστεί... υπάρχει κάτι άλλο που ενδείκνυται να κάνω? Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και με συγχωρείτε που καταχράστηκα το χρόνο σας.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Οι επαναλαμβανόμενες αποβολές έχουν πολλά και διαφορετικά αίτια. Τα πιο συχνά και αυτά στα οποία θα πρέπει να εστιάσετε είναι ανατομικές ανωμαλίες της μήτρας, γενετικά προβλήματα των γονιών και ενδοκρινολογικά αίτια. Δηλαδή χρειάζεται να κάνετε έναν ενδελεχή έλεγχο της μήτρας σας, να ελεγχθείτε για τον καρυότυπό σας εσείς και ο σύζυγος, καθώς και να κάνετε μία καμπύλη σακχάρου και έλεγχο ορμονών θυρεοειδή. Τέλος, μην ξεχνάτε να διασφαλίζετε την υγιεινή του κόλπου σας με καλλιέργεια κολπικού υγρού.
Η περίπτωσή σας φυσικά και ενέχει κινδύνους, υπάρχουν όμως πιθανότητες να εξελιχθεί καλά. Πρέπει να ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού σας και οι πιθανότητες αυτές θα αυξηθούν.
------------------------------------------------------------------
ΛΗΨΗ SEROPRAM ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

ΕΡΩΤ.: Κυρία Βάντζου, γεια σας! Σας παρακολουθώ εδώ και καιρό μέσω του parents.gr και πραγματικά σας συγχαίρω για τη βοήθεια που προσφέρετε! Θα ήθελα αν σας είναι εύκολο να δώσετε και σε μένα μια απάντηση. ... ακολουθώ αγωγή με seropram 20 την ημέρα λόγω διαταραχής πανικού και αγοραφοβίας από την οποία υποφέρω εδώ και ... χρόνια. Επιθυμώ με το σύζυγό μου να αποκτήσουμε ένα παιδάκι. Η ψυχίατρός μου αναφέρει ότι μόλις επιτευχθεί εγκυμοσύνη θα γίνει σταδιακή μείωση του φαρμάκου. Αυτό που με αγχώνει είναι μήπως στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τα συμπτώματα επιστρέψουν και κάνω κακό στο μωρό μου. Επιτρέπεται η χρήση αντικαταθλιπτικών από εγκύους; Τι θα με συμβουλεύατε να κάνω; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα και ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
Το φάρμακο που παίρνετε ανήκει στην κατηγορία των εκλεκτικών αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης και θεωρούνται αυτά τα φάρμακα σχετικά ασφαλή για λήψη κατά την κύηση. Ειδικά το δικό σας ανήκει στη νεότερη γενιά φαρμάκων, για τα οποία δεν υπάρχουν τόσο πολλές πληροφορίες. Σίγουρα, μπορείτε και επιβάλλεται να συνεχίσετε την αγωγή σας κατά τη διάρκεια της κύησης. Ωστόσο, καλό θα ήταν να μειώνατε τη δόση κατά το πρώτο τρίμηνο, οπότε και θα ολοκληρωθεί η οργανογένεση του εμβρύου. Η εγκυμοσύνη μερικές φορές προκαλεί άγχος στη γυναίκα και αυτό μπορεί να προκαλέσει έξαρση της νόσου με τα ίδια ή και νέα συμπτώματα. Για το λόγο αυτό χρειάζεται στενή παρακολούθηση από ψυχίατρο σε όλη τη διάρκεια της κύησης και την περίοδο της λοχείας, μέχρι να αποκατασταθούν οι ορμόνες.
------------------------------------------------------------------
ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΑΠΟ ΜΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΕΠΑΦΗ


ΕΡΩΤ.: Καλημέρα σας! Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν η μερική είσοδος του ανδρικού μορίου στην γυναίκα θεωρείται σεξουαλική πράξη και εάν αυτή η μερική επαφή των 2 φύλων μπορεί να μεταδώσει κάποιου είδους ασθένεια.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Η σεξουαλική πράξη ανάμεσα σε δύο άτομα μπορεί να πάρει διάφορες μορφές και μία από αυτές είναι και η μερική είσοδος του ανδρικού μορίου στον γυναικείο κόλπο. Υπάρχουν νοσήματα που μεταδίδονται μόνο με την επαφή και άλλα που προϋποθέτουν την ανταλλαγή σωματικών υγρών. Οπότε και η μερική είσοδος μπορεί να μεταδώσει ασθένειες.
------------------------------------------------------------------
ΣΕ ΚΥΗΣΗ ΔΙΔΥΜΩΝ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ TTTS (TWIN-TO-TWIN TRANSFUSION SYNDROME) ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ ΣΕ ΟΞΕΙΑ ΜΟΡΦΗ;

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση. ... ... γίνεται το σύνδρομο ΤΤΤS να εμφανιστεί σε τέτοια οξεία μορφή; Δηλαδή μέσα σε 5-10 λεπτά το ένα μωρό να πάρει όλο το αίμα και το άλλο να αδειάσει εντελώς και να μην μπορεί να γίνει κάτι? Συγνώμη που πήρα το θάρρος να σας ρωτήσω αλλά δεν μπορώ να βρω πουθενά πληροφορίες και πιστεύω ότι είστε ο κατάλληλος άνθρωπος για να μου απαντήσει (βλέποντας το βιογραφικό σας). ... Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα σας. Η κύηση διδύμων με ένα πλακούντα αλλά δύο σάκους είναι υψηλού κινδύνου για ενδομήτριο θάνατο. Όταν αυτό συμβεί στο ένα έμβρυο, ο κίνδυνος για ενδομήτριο θάνατο στο δεύτερο είναι ιδιαίτερα αυξημένος, κυρίως λόγω του οξέος συνδρόμου εμβρυοεμβρυικής μετάγγισης από το ζων στο νεκρό.
Το κλασσικό σύνδρομο συμβαίνει κυρίως στα μονοχοριακά δίδυμα (με ένα πλακούντα), εμφανίζεται συνήθως μετά το πρώτο τρίμηνο και σχετίζεται με υψηλή νοσηρότητα και θνητότητα. Η διάγνωση του συνδρόμου βασίζεται στην διαφορετική ανάπτυξη των εμβρύων και τη διαφορά αμνιακού υγρού τους.
Τα μονοχοριακά δίδυμα χρειάζονται στενή παρακολούθηση με συγκριτικό έλεγχο της ανάπτυξής τους για την έγκαιρη διάγνωση του συνδρόμου. Αν αποκλειστεί η περίπτωση αυτή, δηλαδή  αν τα έμβρυα έχουν αντίστοιχη ανάπτυξη, οπότε δεν υπάρχει υποψία του συνδρόμου, είναι πιθανό σε περίπτωση θανάτου του πρώτου και λόγω των αναστομώσεων (που υπάρχουν σε όλες τις μονοχοριακές κυήσεις μεταξύ των αγγείων του ενός εμβρύου με το άλλο) το αίμα του ζώντος να διοχετευθεί στο νεκρό.
Στην περίπτωση του θανάτου του ενός εμβρύου, μπορεί να εμφανιστεί οξέως το σύνδρομο και να καταλήξει και το άλλο έμβρυο.
------------------------------------------------------------------
ΠΟΝΟΣ, ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΦΟΥΣΚΩΜΑ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

ΕΡΩΤ.: Γεια σας. Είμαι 43 με ένα παιδάκι ... Έχω σταθερό κύκλο 27-28 ημερών. Όμως, μετά την τελευταία περίοδο ξαναείχα αίμα την 14η μέρα με μικρούς πόνους περιόδου και φούσκωμα. Ένοιωθα κανονικά σαν να είχα περίοδο αλλά λίγο αίμα. Γιατί έγινε αυτό; Πρέπει να ανησυχώ? Σας ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Κάποιες φορές στη μέση του κύκλου (14η μέρα), κατά την ωορρηξία μπορεί μια γυναίκα να έχει λίγο αίμα και τα συμπτώματα της περιόδου. Αυτό συμβαίνει λόγω των ορμονών. Αν, όμως, το αίμα συνεχιστεί για περισσότερες ημέρες, θα πρέπει να επισκεφτείτε ένα γυναικολόγο που θα εκτιμήσει με υπερηχογραφικό έλεγχο, εάν υπάρχει κάποια παθολογία από τα έσω γεννητικά όργανα. Φυσικά, θα πρέπει να αποκλειστεί και η περίπτωση παθολογίας του τραχήλου, δηλαδή εάν υπάρχει κάποιος πολύποδας συνήθως. Το πιθανότερο, όμως, στην περίπτωσή σας είναι να πρόκειται για συμπτώματα ωορρηξίας.
------------------------------------------------------------------
ΑΚΑΝΟΝΙΣΤΗ ΚΟΛΠΙΚΗ ΑΙΜΟΡΡΟΙΑ ΚΑΙ ΠΟΝΟΣ ΧΑΜΗΛΑ ΔΕΞΙΑ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας. Είμαι 23 χρόνων και έχω πολυκυστικές ωοθήκες και άστατο κύκλο. Τους ... τελευταίους μήνες ο κύκλος μου έχει αλλάξει πάρα πολύ και έχουν εμφανιστεί πόνοι, ειδικά στη δεξιά πλευρά, που τον προηγούμενο μήνα δεν περνούσαν ούτε με αναλγητικά! ... Είχα και εμφάνιση κάποιων σταγόνων αίματος κάποιες μέρες πριν την περίοδο. ... ... Η διάρκεια περιόδου είναι ασυνήθιστη για μένα, όπως επίσης και ο πόνος χαμηλά δεξιά που δεν έχει σταματήσει, οι ζαλάδες το πρωί και το βράδυ και η ανακατωσούρα στο στομάχι. Δεν έχω αντιμετωπίσει ξανά όλα αυτά τα συμπτώματα μαζί, που ξεκίνησαν λίγες μέρες πριν έρθει η περίοδός μου. Θα πρέπει να ανησυχώ για κάποιο ενδεχόμενο εγκυμοσύνης;; Γιατί έχω ακούσει να υφίσταται ένα είδος περιόδου στην αρχή της. Ή μήπως για κάποιο άλλο γυναικολογικό πρόβλημα; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

ΑΠΑΝΤ.: Λόγω του άστατου κύκλου σας, δεν μπορείτε να υπολογίσετε εύκολα τις γόνιμες μέρες. Η εμφάνιση κολπικής αιμόρροιας που διαφέρει από την κανονική περίοδο, πάντα μας υποψιάζει για εγκυμοσύνη. Θα σας συμβούλευα να κάνετε μια εξέταση αίματος β-χοριακής, για να αποκλειστεί η περίπτωση τυχόν εγκυμοσύνης, και ένα κολπικό υπερηχογράφημα, για να δείτε την κατάσταση των ωοθηκών σας και να αναζητήσετε την αιτία του άλγους στη δεξιά χώρα.
------------------------------------------------------------------
ΜΙΚΡΟΒΙΟ E-COLI ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΑΨΙΜΟ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα. Από τον Ιούλιο έχω το μικρόβιο e-coli στον κόλπο και μου προκαλεί έντονο κάψιμο. 1η φορά έκανα καλλιέργεια τον Ιούλιο, πήρα ceclor 7 μέρες, η οποία μου έφερε αλλεργία, ξανακάνω καλλιέργεια παίρνω ciproxin, δε μου πέρασε, ξαναπαίρνω ciproxin, πάλι τα ίδια. Την τελευταία καλλιέργεια την έκανα πριν ένα μήνα, αλλά δε μου πέρασε, γιατί τα συμπτώματα τα έχω ακόμα. Μέχρι χθες είχα έντονο κάψιμο. Εδώ και 20 μέρες βάζω τα κολπικά υπόθετα eva biolact, αλλά δε βλέπω κάποια βελτίωση. Τι θα με συμβουλεύατε να κάνω; Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Η αντιβίωση ciproxin είναι αρκετά δυνατή για ένα τόσο απλό μικρόβιο και μου φαίνεται περίεργο που δεν το έχει εξαλείψει. Το e-coli είναι ένα μικρόβιο που βρίσκεται φυσιολογικά στο έντερό μας και σε μικρές ποσότητες στον κόλπο. Πρόβλημα δημιουργείται όταν μεταναστεύει μαζικά από το έντερο προς τον κόλπο. Μεγάλη σημασία έχει η καθημερινή υγιεινή της περιοχής. Η τελευταία σας καλλιέργεια είχε δείξει πάλι το μικρόβιο; Πολύ καλά κάνατε και ξεκινήσατε κολπικούς γαλακτοβάκιλλους. Θέλει υπομονή η θεραπεία. Θα μπορούσαν να βοηθήσουν και οι κολπικές πλύσεις με σόδα.
------------------------------------------------------------------
ΜΗ ΕΙΔΙΚΗ ΚΟΛΠΙΤΙΔΑ - ΕΞΩΤΡΑΧΗΛΙΤΙΔΑ

ΕΡΩΤ.: Θα ήθελα να σας κάνω την εξής ερώτηση... Έκανα τεστ παπ και το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό για κακοήθεια και είχε εικόνα μη ειδικής κολπίτιδας-εξωτραχηλίτιδας... Είναι κάτι πολύ σοβαρό?Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤ.: Η μη ειδική κολπίτιδα είναι μία συνήθης φλεγμονή του κόλπου και τις περισσότερες φορές οφείλεται στον αιμόφιλο του κόλπου ή αλλιώς gardnerella vaginalis. Πρόκειται για ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο μικρόβιο και η θεραπεία γίνεται με λήψη αντιβιοτικών. Καλό θα ήταν να πάρει θεραπεία και ο σύντροφος.
Όσον αφορά στην εξωτραχηλίτιδα, θα χρειαστεί να κάνετε καλλιέργεια κολπικού υγρού, για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κάποιο μικρόβιο και εάν ναι, ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία.
------------------------------------------------------------------
ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ UTROGESTAN ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ;

ΕΡΩΤ.: Γεια σας. Έχω μια απορία. ... ... Πήγα στο γυναικολόγο και μου έδωσε χάπια Utrogestan για 10 μέρες μετά τις γόνιμες μέρες για 3 μήνες. Αλλά εγώ φοβάμαι. Να τα πάρω; Μπορώ να μείνω έγκυος μ' αυτά ή μήπως κάνουν κακό;

ΑΠΑΝΤ.: Καλημέρα! Δεν θα πρέπει να ανησυχείτε, γιατί το Utrogestan είναι ακίνδυνο φάρμακο. Μπορείτε να μείνετε έγκυος, ενόσω το λαμβάνετε, και δεν μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα, είτε σε εσάς, είτε στο μωρό.
------------------------------------------------------------------
ΜΕΤΡΗΣΗ Β-ΧΟΡΙΑΚΗΣ ΓΙΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

ΕΡΩΤ.: Πότε μετράμε την β-χοριακή στο αίμα για να διαπιστωθεί η εγκυμοσύνη;

ΑΠΑΝΤ: Για να διαπιστωθεί η εγκυμοσύνη με την εξέταση της β-χοριακής αίματος, θα πρέπει ήδη να έχει γίνει η εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στο ενδομήτριο, οπότε αρχίζει και παράγεται από τον οργανισμό η χοριακή γοναδοτροπίνη, που γι' αυτό χαρακτηρίζεται και ως "ορμόνη της εγκυμοσύνης". Η εμφύτευση γίνεται περίπου 7 ημέρες μετά την γονιμοποίηση, η οποία, όμως, δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς έχει γίνει. Γενικά, η μέτρηση της χοριακής γοναδοτροπίνης στο αίμα μπορεί να δείξει αποτέλεσμα τουλάχιστον 10 ημέρες μετά την γονιμοποίηση (ενώ τα τεστ ούρων του εμπορίου είναι λιγότερο ευαίσθητα).
------------------------------------------------------------------
ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΑΛΠΙΓΓΟΓΡΑΦΙΑ

ΕΡΩΤ.: Ισχύει ότι μετά από τη σαλπιγγογραφία μένεις πιο εύκολα έγκυος?

ΑΠΑΝΤ.: Σύμφωνα με μελέτες, μετά τη σαλπιγγογραφία τα ποσοστά επίτευξης εγκυμοσύνης αυξάνουν, κυρίως για τους τρεις πρώτους κύκλους, διότι με τη δίοδο του σκιαγραφικού υγρού λύνονται τυχόν συμφύσεις στις σάλπιγγες.
------------------------------------------------------------------
ΠΕΡΙΔΕΣΗ ΤΡΑΧΗΛΟΥ - ΕΚΛΕΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ - ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ - ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

ΕΡΩΤ.: Είναι επικίνδυνη η περίδεση τραχήλου αν γίνει την 22η εβδομάδα;

ΑΠΑΝΤ.: Η περίδεση είναι μια απλή επέμβαση που αποσκοπεί στην πρόληψη του πρόωρου τοκετού. Συνήθως γίνεται μετά την 12 εβδομάδα κύησης (13η ως 16η εβδομάδα), εφόσον υπερηχογραφικά το έμβρυο εμφανίζεται υγιές (εκλεκτική περίδεση).

Σε αντίθεση προς την εκλεκτική περίδεση, που γίνεται προγραμματισμένα βάσει του ιστορικού της γυναίκας (ύπαρξη κλασικών χαρακτηριστικών τραχηλικής ανεπάρκειας), η επείγουσα περίδεση εφαρμόζεται, όταν υπάρχουν επείγουσες ενδείξεις, και συγκεκριμένα όταν η γυναίκα παρουσιάζει υπερηχογραφικές αλλαγές συνοδευόμενες από τράχηλο μικρού μήκους ή χοανοειδούς σχήματος. Επείγουσα περίδεση μπορεί να γίνει μέχρι την 24η εβδομάδα, οπότε το μωρό θεωρείται βιώσιμο.

Όπως κάθε χειρουργική πράξη, έχει πιθανές επιπλοκές. Γι’ αυτό, θα πρέπει να πραγματοποιείται μόνο όταν υπάρχει σοβαρός λόγος (π.χ. ιστορικό πρόωρου τοκετού). Κυρίως, υπάρχει ο κίνδυνος της μόλυνσης της μήτρας, οπότε στην περίπτωση αυτή χορηγείται ισχυρή αντιβίωση και αφαιρείται αμέσως το ράμμα. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αξιολογείται ο κίνδυνος αυτός σε σχέση με τον κίνδυνο του πρόωρου τοκετού. Όταν ο δεύτερος είναι πολύ μεγαλύτερος, τότε θα πρέπει να προτιμάται η περίδεση.

Πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι η φαρμακευτική χορήγηση προγεστερόνης κολπικά έχει πολύ καλά αποτελέσματα σε γυναίκες με ανεπάρκεια τραχήλου της μήτρας, οι οποίες δεν έχουν ιστορικό πρόωρου τοκετού.
------------------------------------------------------------------
ΑΝΤΙΙΣΤΑΜΙΝΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

ΕΡΩΤ.: Μπορώ να παίρνω αντιισταμινικά χάπια Rupafin για θεραπεία δερματολογικής πάθησης (εξανθημάτων), ενώ προσπαθώ για εγκυμοσύνη;

ΑΠΑΝΤ.: H ρουπαταδίνη (rupafin) ανήκει στα αντιισταμινικά 2ης γενιάς και το συγκεκριμένο, σε αντίθεση με άλλα φάρμακα της ίδιας κατηγορίας, δεν έχει ελεγχθεί επαρκώς στην κύηση. Μελέτες που έχουν γίνει σε ζώα δεν έχουν δείξει ότι η ρουπαταδίνη προκαλεί κάποιο πρόβλημα στο έμβρυο. Παρακάτω σας παραθέτω έναν πίνακα για τα αντιισταμινικά και την ασφάλειά τους στην κύηση.

Γενικά, στο πρώτο τρίμηνο της κύησης καλό είναι να αποφεύγονται και να δίνονται μόνο αν το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με άλλα φάρμακα. Από τα αντιισταμινικά φάρμακα πρέπει να προτιμώνται τα 2ης γενιάς σε σχέση με τα 1ης, λόγω ασφάλειας στην κύηση. Ωστόσο, όπως θα δείτε και από τον πίνακα, υπάρχουν άλλα αντιισταμινικά της ίδιας κατηγορίας, όπως το Zirtek και το Clarityne, που θεωρούνται περισσότερο ασφαλή. Καλό θα είναι να μιλήσετε με το δερματολόγο σας για τη θεραπεία σας.


------------------------------------------------------------------
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Ιστορικό:
Γυναίκα, 43 χρονών, 70 κιλά, 165 ύψος. Ολιγάριθμες μικροαποτιτανώσεις στο  δεξιό μαστό δίνουν εντύπωση συρρεουσών βιραντ3, υπερηχογράφημα καθαρό, λεμφαδένες εντάξει.

Ερώτηση:
Πρέπει να κάνω βιοψία ή να περιμένω 4 μήνες να δούμε πως θα εξελιχθεί; Ποιός γιατρός πρέπει να με δει και να το αποφασίσει και με τι κριτήρια; Μήπως η βιοψία μου δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα;

Απάντηση:
Θα πρέπει να αξιολογήσει τη μαστογραφία σας κάποιος γυναικολόγος ή κάποιος μαστολόγος, ώστε να σας εξετάσει κλινικά και να αποφασίσει για την περαιτέρω αντιμετώπιση.
------------------------------------------------------------------
ΚΝΗΣΜΟΣ ΚΑΙ ΛΕΥΚΟ ΕΚΚΡΙΜΑ

Ιστορικό:
Γυναίκα, 47 χρονών, 63 κιλά, 184 ύψος. Κλιμακτήριος.

Ερώτηση:
Ο σύντροφός μου παρουσίασε μικρά σπυράκια στο πέος κι εγώ κνησμό στο αιδοίο και λευκό έκκριμα σαν κομμένο γάλα.

Απάντηση:
Σύμφωνα με αυτά που περιγράφετε, μάλλον έχετε προσβληθεί από μύκητες. Θα πρέπει να σας εξετάσει γυναικολόγος και ίσως να κάνετε και μία καλλιέργεια κολπικού υγρού. Θεραπεία ανάλογη με τη δική σας θα πρέπει να ακολουθήσει και ο σύντροφός σας.
------------------------------------------------------------------
ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ;

Ιστορικό:
Γυναίκα, 23 χρονών, 78 κιλά, 173 ύψος. Ασταθής κύκλος περιόδου.

Ερώτηση:
Έχω ελεύθερη σεξουαλική ζωή. Έπρεπε να μου έχει έρθει περίοδος στις 20/10. Έχω αναγούλες, πονοκεφάλους, όρεξη για φαγητό και κουράζομαι πολύ εύκολα. Είμαι έγκυος; Να κάνω τεστ;

Απάντηση:
Τα συμπτώματα που αναφέρετε ταιριάζουν και με αρχή εγκυμοσύνης αλλά και με προεμμηνορυσιακά συμπτώματα. Αν δεν σας έχει έρθει ακόμα περίοδος, θα πρέπει να κάνετε μια εξέταση β-χοριακής αίματος.
------------------------------------------------------------------
ΠΟΝΟΣ ΣΤΙΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

ΕΡΩΤ.: Είμαι 6 εβδομάδων έγκυος και εδώ και μια βδομάδα έχω πόνο στα οστά της λεκάνης, της μέσης και των ποδιών. Είναι φυσιολογικό;

ΑΠΑΝΤ.: Στην κύηση, αρχικά λόγω ορμονών, οι σύνδεσμοι της λεκάνης χαλαρώνουν και παρουσιάζονται προβλήματα, όπως πόνος στις αρθρώσεις της πυέλου και της μέσης. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που παρατηρείται τόσο στην αρχή της κύησης, όπως είπαμε λόγω ορμονών, όσο και στην πορεία, κυρίως λόγω καταπόνησης της πυέλου από το βάρος και την κακή στάση της εγκύου. Ειδικά σε γυναίκες που είχαν και πριν την κύηση προβλήματα με τη μέση τους, το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο. Ωστόσο, εάν αντιμετωπίζετε σοβαρό πρόβλημα άλγους, θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον ορθοπεδικό για να αποκλειστεί οποιαδήποτε παθολογία της περιοχής. Η αντιμετώπιση της κατάστασης γίνεται με αναλγητικά παρακεταμόλης, τα οποία είναι αβλαβή για το μωρό.
------------------------------------------------------------------ 
ΣΥΛΛΗΨΗ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΑΛΠΙΓΓΟΓΡΑΦΙΑ

ΕΡΩΤ.: Είναι ασφαλές να συλλάβω στον ίδιο κύκλο που έκανα σαλπιγγογραφία;

ΑΠΑΝΤ.:  Δεν υπάρχει πρόβλημα, αν συλλάβετε στον κύκλο που θα έχετε κάνει σαλπιγγογραφία. Οι μελέτες δείχνουν ότι μετά τη σαλπιγγογραφία τα ποσοστά επίτευξης εγκυμοσύνης αυξάνουν κυρίως για τους τρεις πρώτους κύκλους. Σημασία έχει να αποκλείσετε την πιθανότητα εγκυμοσύνης, όταν θα κάνετε τη σαλπιγγογραφία, και για το λόγο αυτό την κάνετε τη 10η μέρα του κύκλου σας. Η ακτινοβολία που θα πάρετε καθώς και η επίδραση από το σκιαγραφικό υγρό δεν ''μένουν'' στον οργανισμό και δεν επηρεάζουν το μελλοντικό έμβρυο.
------------------------------------------------------------------ 
ΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΔΕΣΗΣ

ΕΡΩΤ.: Πότε κόβεται το ράμμα της περίδεσης και πότε μπορεί να γεννήσω μόλις μου το κόψουν;

ΑΠΑΝΤ.:  Συνήθως, το ράμμα της περίδεσης το κόβουμε μετά την 37η εβδομάδα, ώστε το μωρό αν γεννηθεί να είναι τελειόμηνο. Όταν κόψετε το ράμμα, θα πρέπει να μείνετε στο μαιευτήριο για καρδιοτοκογράφημα, ώστε να δούμε αν η μήτρα σας κάνει συσπάσεις και, αν όλα είναι καλά, μπορείτε να πάτε σπίτι και μετά θα κανονίσει ο γιατρός πότε θα σας ξαναδεί.
------------------------------------------------------------------ 
ΠΟΝΟΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΠΕΡΙΝΕΟΤΟΜΗΣ

ΕΡΩΤ.: Αγαπητή κα Βάντζου,
... γέννησα με φυσιολογικό τοκετό ένα αγόρι βάρους 3,700 kgr και υποβλήθηκα σε περινεοτομή. Είχα έντονους πόνους στην περιοχή από την αρχή και δυσκολεύομαι ακόμα και σήμερα, 50 ημέρες μετά, να καθίσω, να περπατήσω, να σκύψω, γενικότερα να κάνω οποιαδήποτε κίνηση που την επηρεάζει. Είναι μάλιστα και στιγμές που αισθάνομαι στιγμιαίους πόνους, σαν "τσιμπήματα".
Ήθελα να ρωτήσω αν μπορείτε να υποθέσετε που μπορεί να οφείλονται οι πόνοι μου. Τι είδους επιπλοκές μπορεί να έχει μια περινεοτομή;
Σας ευχαριστώ προκαταβολικά.

ΑΠΑΝΤ.: Συγχαρητήρια για το αγοράκι σας! Η περινεοτομή είναι μία απαραίτητη τομή που γίνεται στο περίνεο, κατά την έξοδο του μωρού, ώστε να μη γίνει ανεξέλεγκτα η διάσπαση της περιοχής. Η επούλωση της τομής επηρεάζεται από τυχόν φλεγμονή στον κόλπο, από το είδος της τομής που έχει γίνει και από τον ίδιο τον οργανισμό. Επίσης η έλλειψη ορμονών λόγω θηλασμού καθυστερεί την αποκατάσταση. Από τη στιγμή που ο γιατρός σας δεν εντοπίζει κάποιο πρόβλημα, πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου να επανέλθετε. Μπορείτε να ρωτήσετε το γιατρό σας για να χρησιμοποιήσετε κάποια κρέμα αποκατάστασης του βλεννογόνου, που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Σας εύχομαι καλή ανατροφή και παρακαλώ μη διστάσετε να επικοινωνήσετε για ό,τι σας απασχολεί.
-------------------------------------------------------------
ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΣΕ ΔΙΑΚΟΠΤΟΜΕΝΗ ΣΥΝΟΥΣΙΑ - ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΕΣ ΩΟΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας. Θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να κάνω κάποιες ερωτήσεις. Ο σύντροφός μου δεν εκσπερματώνει μέσα μου. Υπάρχει περίπτωση να μείνω έγκυος; Πιο μετά, όταν θα θέλω να κάνω παιδί, θα μπορέσω να κάνω εύκολα, δεδομένου ότι έχω πολυκυστικές ωοθήκες και, όταν ήμουν μικρή, οι γιατροί με είχαν ταράξει στα αντισυλληπτικά; Ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Πριν την εκσπερμάτιση τα υγρά που βγαίνουν έχουν κάποια σπερματοζωάρια, με τα οποία θα μπορούσατε να μείνετε έγκυος. Βέβαια, είναι αρκετά δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο, οπότε, αν δεν επιθυμείτε εγκυμοσύνη, θα πρέπει να βρείτε κάποιο άλλο πιο ασφαλή τρόπο αντισύλληψης. Όσον αφορά στο θέμα των πολυκυστικών ωοθηκών, θα πρέπει να σας εξετάσει ένας γυναικολόγος, ο οποίος με τη βοήθεια του υπερήχου θα μπορούσε να σας πει σε τί κατάσταση βρίσκονται οι ωοθήκες σας.
-------------------------------------------------------------
ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΑ ΚΑΙ ΩΟΡΡΗΞΙΑ ΜΕ ΑΙΜΑ;

ΕΡΩΤ.: Γεια σας. Αν μπορείτε σας παρακαλώ να μου πείτε: μπορεί να έχει μια κοπέλα ωορρηξία με αίμα; Να σας πω πως εδώ και καιρό παίρνει αντισυλληπτικά χάπια στην ώρα τους. Της είχε τελειώσει η περίοδος και ξαφνικά μετά από 7 μέρες της ξαναήρθε αίμα. Υπάρχει περίπτωση, επειδή παίρνει τα χάπια, να έχει ωορρηξία με αίμα; Παράλληλα, έχω ολοκληρώσει μέσα της και φοβάμαι. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Αν μία κοπέλα παίρνει αντισυλληπτικά, δεν κάνει ωορρηξία, οπότε δεν μπορεί να μείνει έγκυος. Η κολπική αιμόρροια στο μέσο του κύκλου μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες και καλό θα είναι να επισκεφτεί κάποιο γυναικολόγο.
-------------------------------------------------------------
ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ Η ΛΗΨΗ ΑΝΤΙΒΙΩΣΗΣ ZINADOL ΣΤΗΝ 5Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΥΗΣΗΣ;

ΕΡΩΤ.: Κα Βάντζου, καλησπέρα σας.
Σήμερα βρήκα το blog σας και παίρνω το θάρρος να σας ρωτήσω για κάτι που με έχει στενοχωρήσει πολύ. ... σήμερα είμαι αν υπολογίζω καλά, στην 3η ή 2η βδομάδα μετά τη σύλληψη αντίστοιχα (5η ή 4η εβδομάδα εγκυμοσύνης όπως λένε οι γιατροί;). (Η χοριακή μου εχθές ήταν 1255 μονάδες).
Όμως, από τις 26/10 άρχισα την αντιβίωση zinadol (500 πρωί κ΄ βράδυ), καθώς ξαφνικά εμφάνισα πρησμένο αδένα στο λαιμό. ... Όταν προχθές έκανα την παρακέντηση, μου είπαν ότι μπορεί να είναι εμβρυϊκή κύστη (εμβρυϊκή σχισμή). Τα ακριβή αποτελέσματα θα βγουν τις επόμενες μέρες. Μήπως η αντιβίωση τελικά ήταν άχρηστη και την πήρα και την εβδομάδα εγκυμοσύνης που σχηματίζονται τα όργανα!;; Έχω αγχωθεί και πικραθεί πέρα από τα λόγια ότι μπορεί να επηρέασα αρνητικά την οργανογένεση... Σας παρακαλώ, πείτε μου τη γνώμη σας, γιατί έχω αγχωθεί. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα! Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε, γιατί η αντιβίωση που πήρατε είναι ακίνδυνη για το μωρό σας σε όποια φάση και αν βρίσκεται. Εύχομαι καλά αποτελέσματα και με το καλό να προχωρήσει η κύηση.
-------------------------------------------------------------
ΠΟΝΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΠΑΦΗ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας γιατρέ.
 Βρίσκομαι αντιμέτωπη με ένα πρόβλημα το οποίο με απασχολεί εδώ και καιρό. Πρόκειται για τον πόνο που νιώθω κατά την σεξουαλική επαφή. Μόνο που τον πόνο αυτό δεν τον αισθάνομαι ούτε την ώρα της διείσδυσης, ούτε στον κόλπο, αλλά στο πίσω μέρος του σώματός μου που φαντάζομαι ότι είναι το παχύ έντερο, καθώς, κάθε φορά που το πέος έρχεται σε επαφή με το σημείο αυτό, εγώ νιώθω έναν έντονο πόνο σαν να θέλω να πάω στην τουαλέτα ... Μήπως έχω κάτι σοβαρό?
  Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο και το ενδιαφέρον σας και περιμένω με ανυπομονησία το πόρισμά σας.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Κατά τη σεξουαλική πράξη το πέος, ερχόμενο σε επαφή με τον τράχηλο, μετακινεί τη μήτρα και αυτή με τη σειρά της διάφορα όργανα της κοιλιακής χώρας. Μερικές φορές ερεθίζεται η ουροδόχος κύστη, άλλες φορές το έντερο, ανάλογα με την κλίση που έχει η μήτρα μέσα στην κοιλιά. Ωστόσο, θα πρέπει να σας εξετάσει γυναικολόγος, για να αποκλειστεί κάποια παθολογία στις ωοθήκες και τη μήτρα.
-------------------------------------------------------------
ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΓΟΝΙΜΕΣ ΜΕΡΕΣ

Ιστορικό:
Γυναίκα, 27 χρονών, 53 κιλά, 164 ύψος. Καλησπέρα. Τελευταία περίοδος ήταν στις 2 Νοεμβρίου. Ο κύκλος μου διαρκεί 33 ημέρες. Θέλουμε να ξεκινήσουμε προσπάθειες αλλά δεν γνωρίζω τις γόνιμες μέρες.

Ερώτηση:
Ποιες μέρες να έρθω σε επαφή? Και πώς θα καταλάβω την ωορρηξία μου?

Απάντηση:
Καλησπέρα. Οι γόνιμες μέρες είναι 2 μέρες πριν την αναμενόμενη ωορρηξία και δύο μέρες μετά. Μέσα σε αυτό το διάστημα πρέπει να έχετε συχνές επαφές (προτεινόμενη συχνότητα μέρα παρά μέρα). Η ωορρηξία σε ένα κύκλο υπολογίζεται 14 μέρες πριν την επόμενη περίοδο. Σε ένα κύκλο 28 ημερών η ωορρηξία γίνεται τη 14η μέρα (1η μέρα είναι η ημέρα της αιμόρροιας). Στη δική σας περίπτωση η ωορρηξία υπολογίζεται τη 19η μέρα. Δηλαδή σε αυτό τον κύκλο η ωορρηξία υπολογίζεται στις 20 Νοεμβρίου. Καλό είναι να έχετε μία επαφή 5 μέρες πριν (15 Νοεμβρίου) και μετά μέρα παρά μέρα μέχρι τις 22 Νοεμβρίου.
-----------------------------------------------------------
ΕΣΠΑΣΕ ΤΟ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΟ - ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ;

Ιστορικό:
Γυναίκα, 19 χρονών, 60 κιλά, 160 ύψος

Ερώτηση:
Σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής το προφυλακτικό έσπασε... Ο φίλος μου και εγώ το αντιληφθήκαμε αμέσως και σταματήσαμε, δεν εκσπερμάτωσε... Υπάρχει κάποια περίπτωση εγκυμοσύνης? Τι μου προτείνετε να κάνω για να σιγουρευτώ? Συμβουλεύτηκα και τον φαρμακοποιό της γειτονιάς και μου είπε ότι οι πιθανότητες είναι απειροελάχιστες...

Απάντηση:
Καλησπέρα. Εγκυμοσύνη μπορεί να συμβεί και με τα υγρά πριν την εκσπερμάτωση, οπότε αν θέλετε να αποκλείσετε περίπτωση εγκυμοσύνης θα πρέπει να πάρετε το χάπι της επόμενης μέρας μέσα σε 72 ώρες από το γεγονός.
-----------------------------------------------------------
ΠΟΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ; ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Ο ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ; ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΝΑ ΠΑΙΡΝΩ ΦΥΛΛΙΚΟ ΟΞΥ;

Ιστορικό:
Γυναίκα, 27 χρονών, 53 κιλά, 160 ύψος. Δεν έχω κάτι εκτός ότι παλιά είχα φύσημα στην καρδιά.

Ερώτηση:
Γεια σας, γιατρέ. Θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι, μια που είμαι λίγο αγχωτική και θέλω, πριν μείνω έγκυος, να κάνω εξετάσεις, γιατί έχω και χρόνια να κάνω, μια που δεν τους θέλω καθόλου τους γιατρούς (επειδή τους φοβάμαι). Ποιές εξετάσεις είναι πιο σημαντικές να κάνω για αρχή...? Σας ευχαριστώ πολύ. Και το φολικό οξύ κάνει καλό να το πάρω και ας μην έχω κάνει εξετάσεις ακόμα; Και αν ναι, τί να πάρω;

Απάντηση:
Καλησπέρα. Οι εξετάσεις που πρέπει να γίνουν, πριν ένα ζευγάρι ξεκινήσει προσπάθειες σύλληψης, είναι ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης για το στίγμα της μεσογειακής αναιμίας, αντισώματα ερυθράς και προσδιορισμός ομάδας αίματος και ρέζους. Το φυλλικό ή φολικό οξύ αποδεδειγμένα βοηθάει στην αποφυγή παθήσεων του νευρικού σωλήνα του εμβρύου και η λήψη του είναι χρήσιμη πριν τη σύλληψη. Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά σκευάσματα. Ρωτήστε το γιατρό σας ή το φαρμακοποιό σας.
-------------------------------------------------------------
ΜΕΘΟΔΟΣ ΣΠΕΡΜΑΤΕΓΧΥΣΗΣ IUTPI - ΠΡΟΓΕΣΤΕΡΟΝΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ

ΕΡΩΤ.: Καλημέρα, γιατρέ. Σκεφτόμαστε να προβούμε στη μέθοδο της σπερματέγχυσης και θα ήθελα τη γνώμη σας για την νέα μέθοδο IUTPI σε σύγκριση πάντα με την IUI. Ευχαριστώ.
Επίσης, ήθελα να σας ρωτήσω αν η λήψη προγεστερόνης μπορεί να προκαλέσει καθυστέρηση στην περίοδο ή αν δεν επηρεάζει. Και πάλι ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Η μέθοδος της ενδομητρο-σαλπιγγοπεριτοναϊκής σπερματέγχυσης (IUTPI) χρησιμοποιεί αντί για 0,5-1 ml καλλιεργητικό υγρό που περιέχει το σπέρμα, 10 ml καλλιεργητικό υγρό που περιέχει το σπέρμα και εκτελείται μετά από στεγανοποίηση του τραχήλου με ένα ειδικό όργανο - κολποδιαστολέα, το οποίο εμποδίζει την παλινδρόμηση του σπέρματος. Με τον τρόπο αυτό το σπέρμα φτάνει μέχρι τις σάλπιγγες και την περιτοναϊκή κοιλότητα. Είναι μία μέθοδος εναλλακτική της απλής σπερματέγχυσης με πολύ καλά αποτελέσματα. Σίγουρα αξίζει να τη δοκιμάσετε.
Η λήψη προγεστερόνης (ορμόνη του 2ου μισού του κύκλου) μπορεί να παρατείνει το διάστημα πριν την περίοδο ή απλά να σταθεροποιήσει τον κύκλο. Συνήθως οι γυναικολόγοι τη χορηγούν για να ρυθμίσουν και να ενισχύσουν την ωχρινική φάση (το διάστημα μετά την ωορρηξία).
-------------------------------------------------------------
ΑΙΤΙΑ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας. Θα ήθελα τη γνώμη σας για το εξής θέμα που με απασχολεί: Εδώ και πέντε χρόνια, μετά τη γέννηση του παιδιού μου, έχω διαταραχή στην περίοδο. Κάθε μήνα έχω συμπτώματα περιόδου για 15 ημέρες (έντονοι πόνοι μέσης και πρήξιμο), μετά καφέ αίμα και τελικά περίοδο. Με έχει κουράσει αφάνταστα αυτή η κατάσταση. Δοκίμασα και αντισυλληπτικά, αλλά δεν βλέπω έναν κύκλο που να λειτουργεί φυσιολογικά. Ενδοκρινολόγος και γυναικολόγος δεν βρίσκουν την αιτία. Τί μπορεί να φταίει; Σας ευχαριστώ πολύ!

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Τα συμπτώματα που περιγράφετε μπορεί να οφείλονται σε πολλούς και διαφορετικούς λόγους, κυρίως ορμονικούς. Αν έχετε ελέγξει το θυρεοειδή σας και την προγεστερόνη, είσαστε καλυμμένη. Από την άλλη χρειάζεται ένα πλήρες ιστορικό και γυναικολογική εξέταση με αναλυτικό υπερηχογραφικό έλεγχο τη 10η μέρα του κύκλου πριν καταλήξει κάποιος σε πιθανή διάγνωση.

ΕΡΩΤ.: Πιστεύετε ότι τα παραπάνω κιλά που έχω (10 παραπανίσια κιλά) από την εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλούν την διαταραχή της εμμήνου ρύσης;

ΑΠΑΝΤ.: Σίγουρα, εάν έχετε πολλά παραπάνω κιλά από το σύνηθες βάρος σας δεν βοηθάει στην ομαλοποίηση του κύκλου. Ωστόσο, δεν μπορούμε να αποδώσουμε αβίαστα την ανωμαλία αυτή στα παραπάνω κιλά. Πρώτα πρέπει να αποκλειστούν όλοι οι παθολογικοί λόγοι.
-------------------------------------------------------------
ΕΛΑΦΡΑ ΤΡΑΧΗΛΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΠΟΝΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΠΑΦΗ

ΕΡΩΤ.: Έχω κάνει τεστ ΠΑΠ δυο φορές, σε δυο διαφορετικούς γιατρούς και τα αποτελέσματα έγραφαν «ελαφρά τραχηλίτιδα». Οι γιατροί μου είπαν ότι δεν είναι τίποτα και δεν μου έδωσαν φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, έχω πόνο στη σεξουαλική επαφή. Ο σύντροφός μου έκανε και αυτός εξετάσεις και δεν έχει τίποτα. Αναρωτιέμαι αν κανονικά θα έπρεπε οι γιατροί να μου δώσουν κάποια αντιβίωση. Ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΑΝΤ.: Ως γνωστόν, το τεστ Παπανικολάου ελέγχει όχι μόνο ανωμαλίες των κυττάρων του τραχήλου και του κόλπου, αλλά μπορεί να διαγνώσει και φλεγμονές, είτε από συγκεκριμένα μικρόβια ή μύκητες, είτε γενικά χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει το αίτιο. Είναι στην κρίση του γυναικολόγου να προχωρήσει σε περαιτέρω διερεύνηση της φλεγμονής (είτε κολπίτιδας είτε τραχηλίτιδας), ανάλογα με την κλινική εξέταση και τη συμπτωματολογία της γυναίκας. Από τη στιγμή που έχετε δύο αποτελέσματα με φλεγμονή, καθώς και πόνο κατά την επαφή, καλό είναι να προβείτε σε μία πλήρη καλλιέργεια κολπικού και τραχηλικού υγρού με έλεγχο για όλους τους μικροοργανισμούς που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στον κόλπο ή τον τράχηλο.
-------------------------------------------------------------
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΜΥΚΗΤΙΑΣΙΚΗΣ ΚΟΛΠΙΤΙΔΑΣ

Ιστορικό:
Γυναίκα, 22 χρονών, 75 κιλά, 170 ύψος. Πριν από 5 μήνες εμφάνισα πιτυρίαση και έπαιρνα από τον δερματολόγο μου αντιβίωση. Μετά από 3 μήνες, αφού υποχώρησε εντελώς η πιτυρίαση και σταμάτησα την αντιβίωση, από τότε έχω φαγούρα στα γεννητικά όργανα και παρατηρώ επίσης λεπτόρρευστες, λευκοκίτρινες κολπικές εκκρίσεις.

Ερώτηση:
Θα ήθελα να μου πείτε αν είναι κολπίτιδα και τι μπορώ να κάνω για να την θεραπεύσω. Σχετίζεται με το ph του κόλπου? Δεν θέλω να πάω σε γυναικολόγο και θα ήθελα να μου πείτε τι μπορώ να κάνω. Ευχαριστώ.

Απάντηση:
Πρέπει να κάνετε καλλιέργεια κολπικού υγρού. Τα συμπτώματα που περιγράφετε ταιριάζουν με μυκητιασική κολπίτιδα.
-------------------------------------------------------------
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΘΕΙ ΤΟ ΣΠΕΡΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ;

Ιστορικό:
Γυναίκα, 29 χρονών, 46 κιλά, 169 ύψος.

Ερώτηση:
Γεια σας. Θα ήθελα να ρωτήσω: αν το σπέρμα το ρουφήξουμε με μια σύριγγα και το βάλουμε στην κατάψυξη και το ξεπαγώσουμε και το εισάγουμε στον κόλπο μας, υπάρχει πιθανότητα σύλληψης ή το σπέρμα έχει καταστραφεί? Ξέρω ότι σας φαίνεται περίεργο αυτό που ρωτάω, απλά στις γόνιμες μέρες μου ο σύζυγός μου θα λείπει επαγγελματικό ταξίδι και θα θέλαμε με αυτόν τον τρόπο να τις εκμεταλλευτούμε. Είναι δυνατόν?

Απάντηση:
Λυπάμαι, αλλά δεν μπορείτε να συντηρήσετε το σπέρμα του συζύγου σας. Είναι κάτι που χρειάζεται ειδική διαδικασία, την οποία δεν μπορείτε να την κάνετε μόνη σας.
-------------------------------------------------------------
ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΕΠΑΦΗ

Ιστορικό:
Γυναίκα, 20 χρονών, 56 κιλά, 153 ύψος. Είμαι παρθένα ακόμα και είχα ιστορικό ουρολοίμωξης πριν από 2 μήνες.

Ερώτηση:
Είμαι παρθένα και πριν 4 μήνες με τον πρώην φίλο μου είχαμε έρθει σε επαφή αλλά μόνο τα προκαταρκτικά. Δεν ολοκληρώσαμε. Φοβάμαι, όμως, μην έχω μείνει έγκυος από τα υγρά του. Γίνεται αυτό και εάν ναι τι μπορώ να κάνω τώρα; Είμαι 20 χρόνων και φοβάμαι πολύ. Σας παρακαλώ, ενημερώστε με... Α, να σας πω ότι έχω κανονικά περίοδο. Δεν είχα ούτε μια μέρα καθυστέρηση.

Απάντηση:
Καλησπέρα. Για να μείνει μία κοπέλα έγκυος, πρέπει το σπέρμα να ταξιδέψει μέσα από τον κόλπο, τον τράχηλο, να ανέβει στη μήτρα και τις σάλπιγγες. Όταν ο σύντροφος εκσπερματώνει στην είσοδο του κόλπου και όχι μέσα στον κόλπο, η πορεία που έχει το σπέρμα να διανύσει είναι πιο μεγάλη και πιο δύσκολη, αφού δεν έχει και την τραχηλική βλέννα για να το μεταφέρει. Οπότε είναι σχεδόν αδύνατο να μείνετε έγκυος με αυτόν τον τρόπο. Επιπλέον, το γεγονός ότι έχετε κανονικά περίοδο, δείχνει ότι δεν είστε έγκυος. Αν παρόλα αυτά έχετε αμφιβολίες, μπορείτε να κάνετε ένα τεστ κύησης, για να βεβαιωθείτε.
-------------------------------------------------------------
ΕΣΠΑΣΕ ΤΟ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΟ - ΧΑΠΙ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ

Ιστορικό:
Άνδρας, 18 χρονών, 75 κιλά, 177 ύψος.

Ερώτηση:
Γεια σας. Αυτή τη στιγμή είμαι πολύ αγχωμένος... Έκανα σεξ με την κοπέλα μου με προφυλακτικό. Την ώρα που τελείωσα, είδα ότι το προφυλακτικό είχε σπάσει... Στην κοπέλα δεν έχω πει τίποτα ακόμα, αλλά φοβάμαι πολύ.

Απάντηση:
Καλησπέρα. Θα πρέπει να ενημερώσετε τη σύντροφό σας για να πάρει το χάπι της επόμενης μέρας μέσα σε 72 ώρες από την επαφή.
-------------------------------------------------------------
ΟΣΜΗ ΚΟΛΙΠΚΩΝ ΥΓΡΩΝ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω: τα υγρά μου μυρίζουν και μερικές φορές είναι λίγο πηχτά και, όταν ακουμπάνε στο εσώρουχο, μυρίζουν. Έχω κάποια υπόθετα mycomycen. Θα μπορούσα να τα χρησιμοποιήσω ή μου προτείνετε κάτι άλλο? Σας ευχαριστώ!!

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Τα υπόθετα mycomycen αντιμετωπίζουν την κολπική μυκητίαση. Τα συμπτώματα που περιγράφετε αντιστοιχούν σε κολπίτιδα άλλης αιτιολογίας. Το σωστό είναι να κάνετε μία καλλιέργεια κολπικού υγρού για αερόβια, αναερόβια και άμεσο παρασκεύασμα και να ακολουθήσετε αγωγή σύμφωνα με το αποτέλεσμα.
-------------------------------------------------------------
ΠΙΘΑΝΕΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΡΟΓΕΣΤΕΡΟΝΗΣ

ΕΡΩΤ.: Γεια σας, γιατρέ. Θα 'θελα κι εγώ με τη σειρά μου να σας κάνω μια ερώτηση που εδώ και πολύ καιρό με προβληματίζει. Είμαι 18 εβδομάδων έγκυος και σχεδόν από την αρχή της εγκυμοσύνης μου παίρνω τα χάπια Utrogestan 200MG επί 3 φορές την ημέρα. Μου δόθηκε αυτή η αγωγή, διότι στην αρχή, με βάση τον υπέρηχο που έκανα, έδειξε αιμορραγικό ωχρό σωμάτιο, εν συνεχεία διαπιστώθηκε επιπωματικός οπίσθιος πλακούντας, ο οποίος τελικά έχει ανέβει αρκετά. Παρόλο που τα καφέ υγρά έχουν σταματήσει εδώ και πολλές βδομάδες και γενικά δεν έχω κάποιο πρόβλημα, ο γιατρός μου δεν θέλει να σταματήσω την προγεστερόνη, έως ότου γίνει ο επόμενος μεγάλος υπέρηχος (β΄ επιπέδου).
Η ερώτησή μου είναι η εξής: τί συνέπειες μπορεί να έχουν αυτές οι ορμόνες στο μωρό?? Κάπου διάβασα ότι οι υψηλές δόσεις προγεστερόνης προκαλούν διαφορετικού βαθμού αρρενοποίηση σε θηλυκά έμβρυα, υπερτροφίες και διάφορα τέτοια. Ποιά είναι η γνώμη σας???
Σας ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα.
Όπως όλα τα φάρμακα, έτσι και η προγεστερόνη έχει κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες, που όμως δεν θα πρέπει να σας απασχολούν, γιατί είναι τόσο σπάνιες και συμβαίνουν σε τόσο μεγάλες δόσεις, που πρακτικά είναι μηδαμινές. Την προγεστερόνη τη χορηγούμε σε καταστάσεις επίφοβες για αποβολή ή πρόωρο τοκετό. Δεν μπορώ να ξέρω για ποιο λόγο σας τη χορηγεί ο γιατρός σας, ενώ τα συμπτώματά σας έχουν υποχωρήσει. Αυτό που πρέπει να προσέξετε, όταν τη διακόψετε, είναι να μειώσετε σταδιακά τη δοσολογία πριν τη σταματήσετε εντελώς.
Εύχομαι με το καλό!
-------------------------------------------------------------
ΑΙΜΑ ΣΤΟΝ ΠΡΩΚΤΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΦΟΔΕΥΣΗ

ΕΡΩΤ.: Καλημέρα σας! Τις τελευταίες μέρες παρατήρησα λίγο αίμα στην περιοχή του πρωκτού μετά την αφόδευση. Επίσης, είχα και λίγο πόνο. Ήθελα να σας ρωτήσω ποιόν ειδικό θα πρέπει να επισκεφτώ για αυτό ή τι πρέπει να κάνω. Ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Τα συμπτώματα που μου περιγράφετε αντιστοιχούν σε πρόβλημα με αιμορροΐδες ή ραγάδα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρέμα ειδική για την περιοχή του πρωκτού (π.χ. proctosynalar) για λίγες μέρες και να προσέξετε τη διατροφή σας (όχι καυτερά, σάλτσες, κόκκινο κρασί ή σοκολάτα). Καλό είναι να τρώτε πολλά λαχανικά, φρούτα και φυτικές ίνες. Επίσης, βοηθάει να πλένεστε στην περιοχή κάθε φορά μετά την τουαλέτα με χλιαρό προς κρύο νερό. Αν δεν υποχωρήσουν τα συμπτώματα σε 2-3 μέρες, πρέπει να απευθυνθείτε σε χειρουργό ή γαστρεντερολόγο.
-------------------------------------------------------------
ΥΓΡΑ ΚΑΙ ΣΥΧΝΟΟΥΡΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΑΦΗ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας. Είναι η πρώτη φορά που ξεκίνησα τις προσπάθειες να μείνω έγκυος. Δεν έχω σταθερό κύκλο λόγω πολυκυστικών ωοθηκών. Εδώ και 2 μήνες σταμάτησα τα χάπια αντισύλληψης... Μετά την πράξη έχω αρκετά υγρά κατά την διάρκεια της ημέρας και συχνοουρία. Δεν πηγαίνω αμέσως τουαλέτα. Περιμένω 15-30 λεπτά και μετά. Μένω στο κρεβάτι με ανυψωμένα τα πόδια. Κάνω σωστά? Είναι φυσιολογικό να έχω υγρά και συχνοουρία? Σας παρακαλώ, απαντήστε μου, γιατί έχω πολύ άγχος. Σας ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Είναι φυσιολογικό να έχετε υγρά μετά την επαφή καθώς και συχνοουρία, λόγω του ερεθισμού της ουρήθρας. Αν, όμως, έχετε υγρά και συχνοουρία ακόμα και πολλές ώρες μετά, τότε καλό είναι να κάνετε μία καλλιέργεια κολπικού υγρού και μία γενική ούρων, για να αποκλείσετε το ενδεχόμενο μίας φλεγμονής. Δεν έχει αποδειχθεί ότι η κατάκλιση μετά την επαφή αυξάνει τις πιθανότητες σύλληψης. Όμως, καλά κάνετε και μένετε στο κρεβάτι μετά την επαφή, έτσι ώστε να μη φεύγει το σπέρμα με τη βαρύτητα.
-------------------------------------------------------------
ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΩΟΡΡΗΞΙΑΣ ΜΕ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα. Θα ήθελα να σας κάνω μία ερώτηση για ένα ζήτημα που με απασχολεί. Εδώ και μερικούς μήνες προσπαθώ να μείνω έγκυος χωρίς αποτέλεσμα, παρόλο που έχω συχνή επαφή. ... Έχω δοκιμάσει τεστ ωορρηξίας, τα οποία δεν μου έδειξαν ποτέ θετική, δηλαδή γόνιμη μέρα. Είχαν βγει όλο το μήνα αρνητικά. Μήπως δεν κάνω ωορρηξία και πρέπει να το κοιτάξω παραπέρα? Αν δεν κάνω ωορρηξία, πώς θα το καταλάβω? Ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα σας. Για τη διαπίστωση της ωορρηξίας ένας ασφαλής τρόπος είναι τα υπερηχογραφήματα που γίνονται από το γυναικολόγο, 2 ή 3 σε κάθε κύκλο, με τα οποία διαπιστώνεται ή όχι ωορρηξία στον συγκεκριμένο κύκλο. Είναι μία συνήθης πρακτική σε γυναίκες που προσπαθούν για εγκυμοσύνη και θέλουν να είναι σίγουρες για τις γόνιμές τους μέρες. Σε αυτά τα υπερηχογραφήματα ελέγχονται οι ωοθήκες και μετριέται το κυρίαρχο ωοθυλάκιο, τί μέγεθος έχει και πώς μεγαλώνει. Όταν φτάσει σε μια διάμετρο περίπου 18-20 χιλιοστών, θεωρείται ότι σε λίγες ώρες θα επακολουθήσει η ωορρηξία, η οποία στη συνέχεια μπορεί να ελεγχθεί σε επόμενο υπερηχογράφημα.
-------------------------------------------------------------
ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΕΣ ΚΥΗΣΕΙΣ - 3 ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΞΕΣΗ ΔΕΝ ΗΡΘΕ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΕΡΩΤ.: Γιατρέ μου, καλησπέρα... Σας βρήκα μέσω facebook και ομολογώ ότι κάποιες απαντήσεις σας που διάβασα σε κάποιες ερωτήσεις, που τέθηκαν από άλλες κοπέλες, μου άρεσαν και με ικανοποίησαν.
Ο λόγος που σας γράφω είναι για το πρόβλημα που αντιμετωπίζω. Είμαι 38 ετών. Το 2011 γέννησα με φυσιολογικό τοκετό, χωρίς να έχω κανένα πρόβλημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το 2012 και το 2013 είχα δύο παλίνδρομες κυήσεις, χωρίς να μάθω την αιτία. Πριν από 3 μήνες έγινε η απόξεση της τελευταίας παλίνδρομης κύησης και από τότε δεν μου έχει έρθει ακόμα περίοδος. Είναι φυσιολογικό; Όλες οι εξετάσεις μου είναι φυσιολογικές, όπως επίσης και όλοι οι υπέρηχοι που έχω κάνει. Μήπως πρόκειται για πρόωρη κλιμακτήριο; Δεν ξέρω τι να υποθέσω, ακόμα και χαπάκια για να έρθει περίοδος έχω πάρει, αλλά τίποτα.
θα ήθελα την γνώμη σας για το θέμα. Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Λυπάμαι πολύ για τις απώλειές σας. Όμως, σίγουρα μπορεί να βρεθεί η αιτία και να αντιμετωπισθεί, ώστε στο μέλλον να έχετε μια επιτυχή έκβαση κύησης.
Το ότι δεν έχει έρθει ακόμα περίοδος δεν είναι φυσιολογικό. Χρειάζεται διερεύνηση τόσο από ορμονικής πλευράς, όσο και απεικονιστικός έλεγχος για τη διαπίστωση του προβλήματος. Η περίπτωση της πρόωρης κλιμακτηρίου μπορεί να διαπιστωθεί με ορμονικές εξετάσεις αλλά και από την εικόνα των ωοθηκών στο κολπικό υπερηχογράφημα. Λυπάμαι που δεν μπορώ να σας δώσω πιο συγκεκριμένη απάντηση, αλλά η διάγνωση στην περίπτωσή σας δεν μπορεί να γίνει χωρίς κλινική εξέταση και εργαστηριακό έλεγχο.
-------------------------------------------------------------
ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΛΗΨΗΣ ΤΕΣΤ-ΠΑΠ

ΕΡΩΤ.: Ποιές μέρες του κύκλου πρέπει να γίνεται το τεστ-Παπ;

ΑΠΑΝΤ.: Το τεστ-Παπ πρέπει να γίνεται ιδανικά κατά τις 7-10 ημέρες που ακολουθούν το τέλος της περιόδου.
-------------------------------------------------------------
ΤΕΣΤ-ΠΑΠ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΟΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΥ HPV

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν επιτρέπεται κάποια κοπέλα να κάνει τέστ παπ, ενώ δεν έχει ολοκληρώσει όλες τις δόσεις του εμβολίου του τραχήλου. Υπάρχει κίνδυνος αν κάνει την εξέταση, ενώ π.χ. της λείπει η τρίτη του δόση; Ευχαριστώ εκ των προτέρων !!

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Η εξέταση του τεστ παπ πρέπει να γίνεται μία φορά το χρόνο, εκτός εάν ο γιατρός κρίνει διαφορετικά. Ο εμβολιασμός για τον τράχηλο της μήτρας, δεν σχετίζεται με τη λήψη του τεστ παπ. Μπορείτε να το κάνετε, χωρίς να έχετε ολοκληρώσει και τις 3 δόσεις του εμβολίου.
-------------------------------------------------------------
ΠΟΛΛΑ ΥΓΡΑ ΚΑΙ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΑΦΗ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα. ... Εδώ και κάποια χρόνια αντιμετωπίζω κάποιο πρόβλημα, αλλά εδώ και ένα χρόνο με ενοχλεί πιο έντονα. Κατά την διάρκεια των προκαταρκτικών έχω πολλά υγρά και κατά συνέπεια και κατά τη διάρκεια της επαφής... με αποτέλεσμα να μην νιώθω το πέος μέσα μου... Νιώθω ότι κάτι υπάρχει, αλλά αμυδρά... Κλειτοριδικά μπορώ να έρθω σε οργασμό, αλλά κολπικά καθόλου, γιατί δεν νιώθω... Τί μπορεί να συμβαίνει??? Άμα φταίνε τα πολλά υγρά, υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης???? Θα χαιρόμουν να μου απαντούσατε... Ευχαριστώ...

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Το θέμα των αυξημένων υγρών απασχολεί αρκετές γυναίκες. Εάν τα είχατε πάντα, χωρίς να έχουν περίεργο χρώμα (πράσινο ή κίτρινο), ή οσμή ή κνησμό, μάλλον είναι φυσιολογικά. Σίγουρα, το να έχετε αυξημένα υγρά διευκολύνει την επαφή, μπορεί όμως και να προκαλεί το πρόβλημα που αναφέρετε. Κλινικά θα βοηθούσε η εξέταση από γυναικολόγο, για τη διαπίστωση κάποιας διαταραχής στους νευρώνες της περιοχής.
-------------------------------------------------------------
ΧΡΟΝΟΣ ΤΟΚΕΤΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΟΨΙΜΟ ΤΟΥ ΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΔΕΣΗΣ

ΕΡΩΤ.: Χαίρετε, είμαι στην 30 εβδομάδα, ... και είναι η πρώτη μου εγκυμοσύνη. Στην εβδομάδα 17 έκανα περίδεση τραχήλου γιατί ο τράχηλος από την 13 και μετά μειωνόταν παρόλο που δεν έχω κανένα ιστορικό ή κάποια επέμβαση στην περιοχή. Από εκείνη τη στιγμή είμαι σχετικώς προσεκτική χωρίς να μου έχει πει ο γιατρός μου να μείνω στο κρεβάτι. ... ... Στις περιπτώσεις με περίδεση τραχήλου πότε κόβονται τα ράμματα? Από την ώρα που θα κοπούν, πόσο γρήγορα εξελίσσεται ο τοκετός? Αν, για παράδειγμα, τα κόψουμε στη μέση του 9ου ... θα γεννήσω μέσα στα επόμενα 3-4 εικοσιτετράωρα? Σας ευχαριστώ προκαταβολικά για την απάντησή σας, θέλω να καταλάβω πως λειτουργεί ο τράχηλος μετά από το κόψιμο των ραμμάτων έστω και πιθανολογικά, ξέρω ότι ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και φυσικά χωρίς να έχω εξεταστεί δε μπορεί να δοθεί σαφής απάντηση.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα σας. Το ράμμα της περίδεσης συνήθως κόβεται στην 37η εβδομάδα της κύησης. Η ασθενής παραμένει για μερικές ώρες στο μαιευτήριο και, εάν όλα είναι καλά, φεύγει και περιμένει να ξεκινήσει ο τοκετός. Εάν δεν ξεκινήσουν συσπάσεις μέχρι την 40η εβδομάδα, μπορεί ο γυναικολόγος να προτείνει αγωγή τοκετού.
-------------------------------------------------------------
ΠΕΡΙΤΥΛΙΞΗ ΟΜΦΑΛΙΟΥ ΛΩΡΟΥ

ΕΡΩΤ.: Καλημέρα σας. Θα ήθελα να μου πείτε τη γνώμη σας σε κάτι... Προχθές έκανα την αυχενική διαφάνεια και ο γιατρός μου στα σχόλια έγραψε περιτύλιξη λώρου στον αυχένα... Θα ήθελα να μου πείτε αν αυτό είναι επικίνδυνο για το μωρό... Σας ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΑΝΤ.: Οι περιτυλίξεις του ομφαλίου λώρου είναι ένα συχνό φαινόμενο, το οποίο δεν πρέπει να μας πανικοβάλλει, αλλά, αν το γνωρίζουμε, να το έχουμε υπ' όψιν κατά τον τοκετό. Δεν μπορείτε να κάνετε εσείς κάτι γι' αυτό, ούτε χρειάζεται να ανησυχείτε. Τα μωρά δεν μένουν στάσιμα μέσα στη μήτρα, οπότε υπάρχει πάντα η πιθανότητα να τυλιχθούν. Είναι πολύ σπάνιες οι περιπτώσεις που αυτό δημιουργεί κάποιο πρόβλημα.
-------------------------------------------------------------
ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα γιατρέ. ... ΄Εχω γεννήσει με καισαρική. ... πριν 15 μήνες έκανα ένα χειρουργείο στη μέση (ομσσ) μικροδισκεκτομή στο επίπεδο Ο4-Ο5 και σπονδυλοδεσία στα επίπεδα από Ο3 μέχρι Ι1. ... Τώρα, 15 μήνες μετά, δεν έχω τον πόνο που είχα, αλλά έχω διάφορα προβλήματα ... θα ήθελα να ρωτήσω τη γνώμη σας για μια εγκυμοσύνη μετά από τέτοιο χειρουργείο. Θέλω να κάνω δεύτερο παιδάκι αλλά με τρομάζει πως θα εξελιχθεί η εγκυμοσύνη. Έχετε παρόμοια περιστατικά; Θα μπορούσε μια εγκυμοσύνη να μου δημιουργήσει πρόβλημα; Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤ.: Σίγουρα, μια κύηση θα επιβάρυνε το πρόβλημα στη μέση σας, αυτό όμως είναι πλέον αρμόδιος ο ορθοπεδικός να σας το πει. Λυπάμαι που δεν μπορώ να σας βοηθήσω περισσότερο. Θα πρέπει να μιλήσει ο γιατρός σας με τον ορθοπεδικό.
-------------------------------------------------------------
ΜΙΚΡΟ ΜΗΚΟΣ ΤΡΑΧΗΛΟΥ - ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΠΕΡΙΔΕΣΗ

ΕΡΩΤ.: Καλημέρα σας. ... Έμεινα έγκυος σε ένα μωράκι, από την 6 εβδομάδα είδα αίμα, ... στην 8η μπήκα στο νοσοκομείο με ακατάσχετη αιμορραγία ... βγήκα μετά από 20 μέρες ... ξεκίνησα θεραπεία προγεστερόνης vasclor, utrogestan ... Στην β επιπέδου, στις 22 εβδομάδες που είμαι τώρα, ο τράχηλος έφτασε 2,2 και ξανάρχισα vasclor και utrogestan, έχω μεγάλο θέμα ρινίτιδας και άσθμα με αποτέλεσμα να βήχω και να φτερνίζομαι όλη την ώρα, παρόλο που παίρνω αντισταμινικά. Είμαι ξάπλα από την 8η εβδομάδα, ο γιατρός λέει να το ξαναδούμε κι αν φτάσει το 1,5 να κάνουμε επείγουσα περίδεση!Φοβάμαι να πάω τουαλέτα, να βήξω, να κάτσω ακόμα και καθιστή για να φάω!!! Τί να κάνω, ποιά η γνώμη σας? Αν μείνω ξάπλα, υπάρχει περίπτωση να ανοίξει μόνο και μόνο από φτέρνισμα ή βήχα? Να κάνω περίδεση ή κινδυνεύει πιο πολύ να ξεκινήσει τοκετός; Έχω παλέψει τόσο να φτάσω ως εδώ... Βοήθεια!

ΑΠΑΝΤ.: Καταλαβαίνω την αγωνία σας, όμως ο τράχηλος δεν ανοίγει τόσο εύκολα με το βήχα ή το φτέρνισμα. Σημασία δεν έχει μόνο το μήκος του τραχήλου αλλά και το αν φαίνεται στον υπέρηχο κλειστός. Η απόφαση για περίδεση στην εβδομάδα που βρίσκεστε είναι πολύ δύσκολη και λαμβάνεται μόνο σε επείγουσες καταστάσεις και όταν η πιθανότητα πρόωρου τοκετού είναι μεγαλύτερη από τον κίνδυνο φλεγμονής λόγω περίδεσης. Με τη λήψη προγεστερόνης έχετε πολύ καλές πιθανότητες να προχωρήσει η κύηση. Η συμβουλή μου είναι να κάνετε συχνά έλεγχο για μικρόβια στον κόλπο ή στα ούρα. Το σίγουρο πάντως είναι ότι σε επόμενη κύηση θα χρειαστείτε περίδεση από την αρχή.
-------------------------------------------------------------
ΠΕΡΙΔΕΣΗ, ΠΡΟΓΕΣΤΕΡΟΝΗ ΚΑΙ ΚΛΙΝΟΣΤΑΤΙΣΜΟΣ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα, γιατρέ! Είμαι 32 ετών είχα μια εγκυμοσύνη με επείγουσα περίδεση στην 27η εβδομάδα (λόγω ανεπάρκειας τραχήλου) με πολλά χάπια και ατελείωτη ξάπλα μέχρι το τέλος. Ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: στην επόμενη εγκυμοσύνη θα κάνω περίδεση στην 12η εβδομάδα. Μετά από αυτό τί γίνεται; Θα χρειαστεί να παίρνω χάπια (γιουτοπάρ) και να ξαπλώνω από τη 12η εβδομάδα μέχρι την 40ή; Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤ.: Στην επόμενη κύηση η περίδεση όντως θα πρέπει να γίνει μεταξύ 12 και 15 εβδομάδων, αφού προηγηθούν καλλιέργειες ούρων και κολπικού υγρού. Η συνέχεια θα εξαρτηθεί από την εικόνα του τραχήλου σας στον υπέρηχο. Σίγουρα, θα χρειαστεί να πάρετε προληπτικά προγεστερόνη, αλλά μάλλον θα αποφύγετε τον κλινοστατισμό αν όλα πάνε καλά.
-------------------------------------------------------------
ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΡΑΧΗΛΟΥ (ΧΟΑΝΟΕΙΔΗΣ ΤΡΑΧΗΛΟΣ) ΚΑΙ ΠΕΡΙΔΕΣΗ - ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ Η ΚΟΛΠΙΤΙΔΑ;

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα, κυρία Χριστίνα. Πρόσφατα είχα πρόωρο τοκετό λόγω ανεπάρκειας τραχήλου (χοανοειδή τράχηλο). Όταν ήμουν έγκυος, είχαν βρει ότι είχα και κολπίτιδα. Η ερώτησή μου είναι: μπορεί να μαλάκωσε και να άνοιξε ο τράχηλος από την κολπίτιδα και να έγινε χοάνη; Πρέπει να ψάξω και για κάποιο μικρόβιο ή να κάνω περίδεση; Επειδή έχει καλό μήκος ο τράχηλος, λέω μήπως και άνοιξε από την κολπίτιδα. Να προσθέσω επίσης ότι, όταν γέννησα, είχα διαστολή και συσπάσεις, αλλά τα νερά δεν σπάγαν και μου τα σπάσαν. Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα και από εμένα. Καταλαβαίνω την αγωνία σας μετά από την περιπέτεια που περάσατε. Η ανεπάρκεια του τραχήλου είναι μία κατάσταση που σπάνια μπορεί να προβλεφθεί, τουλάχιστον στην πρώτη εγκυμοσύνη, και ακόμα πιο σπάνια να βρεθεί η αιτία. Σίγουρα, φλεγμονές του κόλπου μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση, αλλά όχι να την προκαλέσουν, αφού οι περιπτώσεις αυτές καταλήγουν σε αυτόματη ρήξη θυλακίου -σπάσιμο νερών- και όχι σε χοανοειδή τράχηλο. Το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να κάνετε καλλιέργεια κολπικού υγρού για τον έλεγχο τυχόν μικροβίων στον κόλπο πριν την περίδεση ή καλύτερα στην αρχή της κύησης, ώστε να διασφαλίσετε την επιτυχία της περίδεσης. Σε περίπτωση ύπαρξης μικροβίου στην περιοχή της περίδεσης το ράμμα μπορεί και να σπάσει εξαιτίας της φλεγμονής. Καλό θα ήταν να κάνετε και μία καλλιέργεια ούρων για τον ίδιο λόγο.
-------------------------------------------------------------
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΡΟΕΚΛΑΜΨΙΑΣ ΝΩΡΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΗΣΗ - ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΕΙ ΣΕ ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΥΗΣΗ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα και από μένα. Είμαι 28 χρονών και έχω ένα αγοράκι 16 μηνών. Η εγκυμοσύνη μου ήταν πολύ ήρεμη μέχρι τον 6ο μήνα που παρουσίασα ψηλή πίεση. Ο γιατρός μου είπε ότι ήταν προεκλαμψία. Έκανα κάποια θεραπεία με χαπάκια που έπρεπε να παίρνω αλλά δεν έπεφτε η πίεση. Με έστειλε στο Κρατικό νοσοκομείο, γιατί μου είπε ότι το πιο πιθανό ήταν να γεννούσα πρόωρα, όπως και έγινε. Στο Κρατικό νοσοκομείο με τις εξετάσεις που μου έκαναν κάθε μέρα βρήκαν και διαβήτη κύησης και 34 εβδομάδων μου είπαν ότι πρέπει να κάνουμε καισαρική. Ο μπέμπης ευτυχώς ήταν καλά αλλά άρχισα εγώ να επηρεάζομαι. ... Αυτό που με ανησυχεί είναι αν σε επόμενη εγκυμοσύνη θα υπάρχει περίπτωση προεκλαμψίας. Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

 ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Από τα γραφόμενά σας καταλαβαίνω ότι η περίπτωσή σας ήταν αρκετά σοβαρή, αφού αναπτύξατε προεκλαμψία σχετικά νωρίς στην κύηση. Οι πιθανότητες να ξαναπαρουσιάσετε το πρόβλημα πάλι σε επόμενη κύηση είναι σίγουρα μεγαλύτερες, ειδικά από τη στιγμή που είχατε προεκλαμψία πριν τον 7ο μήνα. Χρειάζεται να παρακολουθείστε πιο στενά και καλό θα ήταν να κάνετε εξετάσεις για θρομβοφιλία.
-------------------------------------------------------------
ΤΙΜΗ ΠΡΟΓΕΣΤΕΡΟΝΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΠΟΞΕΣΗ

ΕΡΩΤ.: Κυρία Βάντζου, γεια σας!! Να σας ρωτήσω κι εγώ την άποψή σας, γιατί είμαι πολύ προβληματισμένη. Πρόσφατα έκανα απόξεση λόγω παλίνδρομης. Στην 5η μέρα μετά την απόξεση ξεκίνησα και αντισυλληπτικά, για να βοηθήσω τον κύκλο μου. Στις 10 μέρες από την απόξεση καθάρισα τελείως από αίμα! Τις τελευταίες μέρες έχω εμφανίσει πάλι αίμα, όχι πολύ, αλλά έχω καθημερινά και μου είπε ο γιατρός να κάνω χοριακή, η οποία θέλουμε να βγει αρνητική. Εμένα ήταν θετική, 34 για την ακρίβεια. Είπε ότι έχουν μείνει υπολείμματα που δεν ήταν δυνατόν να αφαιρεθούν κατά την απόξεση, γιατί δε φαίνονταν. Τώρα πρέπει να γίνει υστεροσκόπηση, γιατί δεν πρόκειται να αποβληθούν μόνα τους. Συμβαίνει κάτι τέτοιο γενικά? Είναι λάθος του γιατρού? Γιατί επέμεινα να ρωτώ και μου είπε ότι στο σημείο που βρίσκονται τα υπολείμματα δεν έφυγαν με την απόξεση. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα σας. Λυπάμαι πολύ για την παλίνδρομη κύηση που είχατε και εύχομαι η επόμενη να έχει αίσιο τέλος. Είναι φυσιολογικό η β-χοριακή να μην έχει ακόμα μηδενιστεί, όχι τόσο γιατί έχουν μείνει υπολείμματα, αλλά γιατί, ανάλογα με την τιμή που είχε η β-χοριακή πριν την απόξεση, καθυστερεί να μηδενιστεί. Ένδειξη να γίνει υστεροσκόπηση υπάρχει, όταν υπερηχογραφικά φαίνεται υπόλειμμα, το οποίο δεν φεύγει με φαρμακευτική αγωγή. Όσον αφορά στο αίμα που έχετε, αυτό μπορεί να οφείλεται και στα αντισυλληπτικά. Να σας υπενθυμίσω ότι λαμβάνοντας αντισυλληπτικά δεν πρέπει να καπνίζετε.
-------------------------------------------------------------
ΤΡΙΤΗ ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ - ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ;

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα, θα ήθελα την γνώμη σας σε κάτι. Η πρώτη μου καισαρική έγινε 24w6d με βάρος της μικρής 820γρ.. Η δεύτερη έγινε 37w με βάρος του μικρού 2830γρ.. Τώρα μπαίνω στον μήνα μου για το τρίτο μου παιδάκι και ο γιατρός λέει να την βγάλουμε 38w5d. ... Ενώ η μπέμπα 31w3d ήταν ήδη 2200γρ. ... Εκτός ότι φοβάμαι και ότι νιώθω ότι το σώμα μου δεν αντέχει τόσο, μου φαίνεται υπερβολικό να την βγάλουμε την 39η ουσιαστικά εβδομάδα, ενώ είναι η τρίτη μου καισαρική σε 3 χρόνια και το βάρος της ξεπερνά κατά πολύ τα προηγούμενα 2 παιδιά μου. ... Επίσης, να προσθέσω ότι είχα συσπάσεις από 15η εβδομάδα και ότι τώρα έχω σταματήσει τα γιουτοπάρ κι έχω απίστευτους πόνους περιόδου. [είμαι 34 και 6 σήμερα]

ΑΠΑΝΤ.: Το ζήτημα του πότε θα πρέπει να κάνουμε την επόμενη καισαρική είναι ένα δύσκολο θέμα. Έχει να κάνει με την όλη πορεία της κύησης. Ο γυναικολόγος θα πρέπει να ζυγίσει την πλευρά του εμβρύου και της μαμάς και να βρει τη χρυσή τομή. Συνήθως, αν δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος, δεν θέλουμε να κάνουμε καισαρική τομή πριν την 38η εβδομάδα για τον κίνδυνο την ανωριμότητας των πνευμόνων των εμβρύων. Από την άλλη, όσο καθυστερούμε, διακινδυνεύουμε μία διάσπαση της τομής της μήτρας. Το πιθανότερο είναι ότι το σώμα σας θα δώσει τη λύση από μόνο του, αρκεί να είστε σε επιφυλακή και εσείς και ο γιατρός σας.
-------------------------------------------------------------
ΑΥΞΗΣΗ ΧΟΡΙΑΚΗΣ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα, γιατρέ. ... είμαι έγκυος 5 εβδομάδων και 6 ημερών. Έκανα τεστ στις 9 Ιουλίου(13 Ιουνίου η τελευταία περίοδος) και βγήκε θετικό με χοριακή 63. Μετά από 5 μέρες η χοριακή ανέβηκε 99,85... Μετά από 2 μέρες 212! Και εχτές 1100! Ο σάκος όμως είναι μικρότερος από ό,τι θα έπρεπε να ήταν. Θα ξανακάνω χοριακή την 1η Αυγούστου, μαζί και υπέρηχο. Καταλαβαίνετε την αγωνία!! Θα ήθελα πάρα πολύ την γνώμη σας. Ευχαριστώ!

ΑΠΑΝΤ.: Καταλαβαίνω την αγωνία σας. Πολλές φορές στην αρχή της εγκυμοσύνης η χοριακή δεν ανεβαίνει όπως την περιμένουμε, δηλαδή να διπλασιάζεται κάθε 48 ώρες. Η γνώμη μου είναι να παρακολουθήσετε την εξέλιξη της κύησης με υπερηχογραφήματα από τη στιγμή που μπορέσατε και είδατε σάκο. Ξεκινήστε να παίρνετε φυλλικό οξύ και ίσως προγεστερόνη με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας και προσπαθείστε να χαλαρώσετε.
-------------------------------------------------------------
ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΚΑΙ ΑΙΤΙΑ ΤΟΥΣ

ΕΡΩΤ.: Καλημέρα σας. Είχα ΤΕΡ το Σάββατο 13 Ιουλίου. Ενώ συνήθως μου διαρκεί το πολύ 5 ημέρες, εκεί που φαινόταν ότι τελείωσε, άρχισα να έχω πάλι κόκκινο αίμα, όχι βέβαια σε μεγάλη ροή, μέχρι και χθες 22 Ιουλίου. Έχω επίσης μουδιάσματα και κάποιες μικροενοχλήσεις, όπως όταν περιμένω περίοδο. Η περίοδός μου πάντα ήταν σταθερή γύρω στις 25-27 ημέρες, κάποιες φορές και 23 μέρες. Μπορεί να σημαίνει αρχή κλιμακτηρίου και πως μπορώ να το διαπιστώσω ? Είμαι 41 ετών. Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα σας. Οι ανωμαλίες του κύκλου τύπου αιμορραγίας μπορεί να οφείλονται σε πολλούς παράγοντες, όπως ορμονολογικές διαταραχές, φλεγμονές, ανωμαλίες της μήτρας (πολύποδες, ινομυώματα) και του τραχήλου και πολλά άλλα. Το πιο σωστό είναι να απευθυνθείτε στο γυναικολόγο σας, για να σας εξετάσει και να σας κατευθύνει ως προς τις εργαστηριακές εξετάσεις που πρέπει να κάνετε. Θα χαρώ πολύ να σας απαντήσω σε ό,τι άλλο θέλετε.
-------------------------------------------------------------
ΧΑΠΙ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα. ... είχα πρόσφατα ένα "ατύχημα". ... έσπασε το προφυλακτικό. Πήρα το χάπι της επόμενης μέρας (ellaOne) το πολύ 2 ώρες αργότερα. ... Ποια η πιθανότητα να μείνω έγκυος? Έχω αρχίσει να ανησυχώ πολύ. Επίσης εκείνο το βράδυ είχα πιει αλκοόλ (3 ποτά), θα υπάρξει πρόβλημα με το χάπι? Μπορώ να ελέγξω με τεστ εγκυμοσύνης ή χοριακή αν είμαι έγκυος και από πότε μπορεί να γίνει αυτό? Πότε πρέπει να περιμένω περίοδο, θα δω κάποια ανωμαλία στην περίοδο μου? Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων. Ελπίζω να μπορείτε να με καθησυχάσετε!

ΑΠΑΝΤ.: Η χρήση της επείγουσας αντισύλληψης μπορεί να προκαλέσει ανωμαλίες στην περίοδο, δηλαδή να δείτε αίμα πιο νωρίς από όταν την περιμένετε ή μια μεγαλύτερη ροή. Είναι όμως αρκετά αποτελεσματική. Καλό θα ήταν να ελέγξετε τη β΄ χοριακή αίματος τις ημέρες που θα περιμένατε κανονικά την περίοδό σας. Μόνο σε περίπτωση θετικής τιμής θα πρέπει να ασχοληθείτε περαιτέρω. Η κατανάλωση αλκοόλ δεν επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του χαπιού, εκτός αν σας προκάλεσε εμετό έως και μισή ώρα μετά τη λήψη.
-------------------------------------------------------------
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΡΟΩΡΟΥ ΤΟΚΕΤΟΥ ΛΟΓΩ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΤΡΑΧΗΛΟΥ - ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΕΡΙΔΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ;

ΕΡΩΤ.: Γιατρέ, σας παρακαλώ, θα ήθελα να μου δώσετε μια απάντηση. Πριν 3 μήνες γέννησα πρόωρα στις 27 εβδομάδες και 5 μέρες λόγω ανεπάρκειας τραχήλου, που είδαμε, όταν είχε ανοίξει τελείως στις 24 εβδομάδες (χοανοειδής μορφολογία τραχήλου). Η ερώτησή μου είναι: σε επόμενη εγκυμοσύνη πρέπει να κάνω περίδεση μετά την αυχενική? Μπορώ να ολοκληρώσω μια εγκυμοσύνη μετά από έναν πρόωρο τοκετό? Εσείς είστε υπέρ της περίδεσης, αν υπάρχει ιστορικό πρόωρου τοκετού??

ΑΠΑΝΤ.: Σε επόμενη εγκυμοσύνη θα πρέπει να κάνετε περίδεση στις 14 εβδομάδες, αφού προηγηθεί καλλιέργεια κολπικού υγρού. Καλό θα ήταν και πριν την προσπάθεια επόμενης κύησης να κάνετε πλήρη καλλιέργεια κολπικού και τραχηλικού υγρού. Οι πιθανότητες που έχετε για μια ομαλή κύηση είναι καλές. Εγώ είμαι υπέρ της περίδεσης όταν υπάρχει ιατρικός λόγος και στη δική σας περίπτωση αυτό θα ήταν το σωστό.
-------------------------------------------------------------
ΜΥΚΗΤΕΣ - ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

ΕΡΩΤ.: Μετά από αντιβίωση εμφάνισα μύκητες στην καλλιέργεια κολπικού υγρού και η γιατρός μου έδωσε θεραπεία. Ωστόσο, επειδή αδιαθέτησα, δεν έκανα τη θεραπεία και τώρα που θα την ξεκινούσα δεν έχω καμία ενόχληση (υγρά, φαγούρα κλπ.). Μπορεί να υπάρχει αυτοΐαση; Με εξέταση απλή ούρων θα δείξει φλεγμονή; Τί προτείνετε να κάνω; Σας ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤ.: Είναι αρκετά συνηθισμένο μετά την περίοδο τα συμπτώματα να υποχωρούν και μερικές φορές και η ίδια η φλεγμονή. Για να δείξει η γενική εξέταση ούρων μύκητες, θα πρέπει να είναι σε έξαρση και να υπάρχει μεγάλος αριθμός. Θεωρώ ότι το πιο σωστό είναι να επαναλάβετε την καλλιέργεια του κολπικού υγρού.
-------------------------------------------------------------
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΠΕΡΜΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΕΡΩΤ.: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές σε μια ανάλυση σπέρματος;

ΑΠΑΝΤ.: Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκδοση των κριτηρίων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (5η έκδοση, 2010), οι φυσιολογικές τιμές είναι οι εξής:
  - Όγκος > 1,5 ml
  - Κινητικότητα σπερματοζωαρίων > 40%
  - pH 7,2 ως 7,8
  - Μορφολογία σπερματοζωαρίων > 4%
  - Αριθμός σπερματοζωαρίων ανά ml > 15 εκατομμύρια
  - Συνολικός αριθμός σπερματοζωαρίων > 39 εκατομμύρια
  - Ρευστοποίηση εντός 30 λεπτών
-------------------------------------------------------------
ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΚΟΛΠΙΤΙΔΑΣ ΜΕ ΤΟ ΤΕΣΤ-ΠΑΠ

ΕΡΩΤ.: Με το τεστ-Παπ μπορούν να εντοπιστούν και κολπίτιδες ή άλλες μολύνσεις;

ΑΠΑΝΤ.: Πράγματι, με το τεστ Παπανικολάου μπορούν να εντοπιστούν κολπίτιδες, τραχηλίτιδες ή μυκητιασικές μολύνσεις, χωρίς, όμως, αυτό να αποτελεί το σκοπό για τον οποίο γίνεται η εξέταση.
-------------------------------------------------------------
ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ ΡΥΘΜΙΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΟΒΟΛΩΝ

ΕΡΩΤ.: Καλημέρα. Όταν έχουμε υποθυρεοειδισμό πολλά χρόνια ρυθμισμένο με χάπι thyrohormone 01, μειώνεται λίγο ο κίνδυνος αποβολών; Πόσο συχνές είναι οι αποβολές εξαιτίας θυρεοειδούς; Ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Όταν ο θυρεοειδής είναι ρυθμισμένος, ο κίνδυνος αποβολών είναι ίδιος με τον γενικό πληθυσμό. Μία γυναίκα με υποθυρεοειδισμό μή ρυθμισμένο συνήθως έχει προβλήματα με τον κύκλο της και υπογονιμότητα. Αντίστοιχα, στην εγκυμοσύνη αυξάνονται τα προβλήματα για το έμβρυο (χαμηλό βάρος, προεκλαμψία, κλπ).
-------------------------------------------------------------
ΦΑΓΟΥΡΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα! Είμαι 22 χρόνων και είμαι έγκυος στον έβδομο μήνα. Από τον τρίτο μήνα έχω μια φαγούρα σε όλο το σώμα που δεν περνάει με τίποτα. Ο γιατρός μου είπε να βάλω fenistil, αλλά ούτε με αυτό περνάει. Η φαγούρα αυτή το βράδυ αρχίζει πιο πολύ, από τα πόδια μέχρι και τα αυτιά ... τώρα βγάζω και σπυράκια και βγάζουνε αίμα ... Τί να κάνω για να μου περάσει;

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Το κύριο θέμα που θα πρέπει να αποκλείσετε είναι ηπατοπάθεια της κύησης, για το οποίο πρέπει να κάνετε εξετάσεις αίματος. Αν αυτές είναι φυσιολογικές, καλό είναι να σας δει κάποιος δερματολόγος, για να σας προτείνει μία θεραπεία.
-------------------------------------------------------------
ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΕΠΙΝΕΦΡΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας. Θέλω να ρωτήσω κάτι, γιατί θέλω τη γνώμη σας. Είναι εύκολο μια γυναίκα που έχει κάνει αφαίρεση επινεφριδίου να συλλάβει φυσιολογικά παιδί; Ευχαριστώ!

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Οι ορμόνες που παράγονται από τα επινεφρίδια συνήθως δεν προκαλούν διαταραχές στον κύκλο μιας γυναίκας και άρα δεν υπάρχει πρόβλημα με τη γονιμότητα, εκτός και εάν συντρέχουν και άλλοι παράγοντες.
-------------------------------------------------------------
ΠΡΟΣΠΕΡΜΑΤΙΚΑ ΥΓΡΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΗΨΗ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας. ... Πριν από μια βδομάδα, κατά τη διάρκεια των προκαταρκτικών, το αγόρι μου "εισήλθε", χωρίς όμως να χρησιμοποιήσει προφυλακτικό, ωστόσο αυτό δεν διήρκησε πάνω από δυο λεπτά, αφού μετά χρησιμοποίησε προφυλακτικό! Την επόμενη μέρα, βλέποντας το ημερολόγιό μου, συνειδητοποίησα πως την χθεσινή ημέρα είχαν αρχίσει οι γόνιμες μέρες μου! Υπάρχει περίπτωση να έχω μείνει έγκυος; Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!!!!!

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Οι πιθανότητες εγκυμοσύνης με τα προ-σπερματικά υγρά είναι μικρές. Αν η επαφή που είχατε ήταν αρκετά πριν την εκσπερμάτιση, τότε είναι μάλλον απίθανο να έχετε μείνει έγκυος.
-------------------------------------------------------------
ΣΤΡΕΠΤΟΚΟΚΚΟΣ Β

ΕΡΩΤ.: Θα ήθελα να θέσω ένα ερώτημα σχετικά με τον αιμολυτικό στρεπτόκοκκο τύπου β. Σε περίπτωση εμβρυομεταφοράς μετά από εξωσωματική ή σπερματέγχυση είναι δυνατόν να μολυνθεί η μήτρα από το στρεπτόκοκκο? Σε μένα έχει ανιχνευθεί μετά από καλλιέργεια κολπικού υγρού 3 συνεχόμενα καλοκαίρια στρεπτόκοκκος και παρά τις αντιβιώσεις που ακολουθούν το αντιβιόγραμμα κάθε φορά ανιχνεύεται και στην επόμενη καλλιέργεια... Οπότε φέτος, τέταρτο καλοκαίρι, δεν μπήκα καν στη διαδικασία της καλλιέργειας.

ΑΠΑΝΤ.: Ο στρεπτόκοκκος β είναι μικρόβιο του κόλπου και του εντέρου. Ανατρέχοντας τη βιβλιογραφία δεν διαπίστωσα περίπτωση μόλυνσης κατά την εμβρυομεταφορά ή τη σπερματέγχυση, αλλά δεν μπορώ και να αποκλείσω τέτοιο ενδεχόμενο. Όσον αφορά στην αντίσταση που έχει το μικρόβιο σας στις αντιβιώσεις, θα πρέπει να δοκιμάσετε ένα διαφορετικό αντιβιοτικό φάρμακο, πάντα σύμφωνα με το αντιβιόγραμμα και για περισσότερες μέρες, ώστε να αντιμετωπιστεί ο στρεπτόκοκκος.
-------------------------------------------------------------
ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΑΙΜΑ ΤΗΝ 21η ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ

ΕΡΩΤ.: Πριν από λίγο καιρό είχα ένα θέμα με την περίοδό μου. Μετά το τέλος της τελευταίας περιόδου μου και μια εβδομάδα πριν αδιαθετήσω ξανά (δηλαδή περίπου τρεις εβδομάδες μετά την τελευταία) ένιωσα έναν πόνο χαμηλά σαν μαχαίρι και είδα μια σχετικά μικρή κηλίδα αίματος (κατακόκκινο χρώμα). Νόμιζα ότι αδιαθέτησα νωρίτερα, αλλά δεν είχα άλλο αίμα και τελικά μου ήρθε περίοδος μια εβδομάδα αργότερα. Υπάρχει περίπτωση για αποβολή ή εξωμήτρια κύηση ή μπορεί να έχει να κάνει απλά με τον κύκλο μου; Σας ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤ.: Κάποιες φορές όταν γίνεται η εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα, περίπου την 21η μέρα του κύκλου σε ένα κύκλο 28 ημερών, παρατηρείται λίγο αίμα. Ο πόνος μπορεί επίσης να σχετίζεται με την εμφύτευση, αλλά και με μία κύηση, η οποία δεν εξελίσσεται ομαλά. Μπορείτε να το διαπιστώσετε με μία εξέταση αίματος (β-χοριακή). Φυσικά, οι τιμές της β-χοριακής μπορεί να είναι πολύ χαμηλές και σε λίγες μέρες να έχουν μηδενιστεί. Εάν η επόμενη περίοδός σας είναι κανονική, δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι. Εάν επαναληφθεί σε άλλη περίοδο, θα πρέπει να επισκεφτείτε γυναικολόγο, να σας εξετάσει και ίσως να χρειαστεί να κάνετε ορμονολογικές εξετάσεις.
-------------------------------------------------------------
ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΗΣ Β-ΧΟΡΙΑΚΗΣ

ΕΡΩΤ: Καλημέρα. Θα ήθελα να μου λύσετε μια απορία μου σας παρακαλώ σχετικά με την εξέταση β - χοριακή. Τελευταία περίοδος 12 Νοεμβρίου. Θετικό τεστ εγκυμοσύνης. Πρώτη τιμή β - χοριακής στις 18 Δεκεμβρίου 1367. Δυο μέρες μετά τιμή της χοριακής 2286. Πείτε μου, σας παρακαλώ, αν είναι φυσιολογικές οι τιμές αυτές σύμφωνα με την ημερομηνία περιόδου που σας έγραψα, καθώς υπέρηχος ακόμη δεν έχει γίνει. Μήπως είναι χαμηλές? Μήπως κάτι δεν πάει καλά? Δώστε μου μια κατεύθυνση σας παρακαλώ. Ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Η β χοριακή είναι μία ορμόνη που αυξάνεται πολύ κυρίως στο πρώτο τρίμηνο της κύησης. Θέλουμε να αυξάνεται σε δύο διαδοχικές μετρήσεις με διαφορά 48 ωρών, τουλάχιστον κατά 70%. Με τις δικές σας τιμές, θα πρέπει να κάνετε υπερηχογράφημα για να ελέγξετε το καλώς έχειν της κύησης και να μην αγχώνεστε με τις τιμές.
------------------------------------------------------------- 
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΜΥΚΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να ζητήσω την βοήθειά σας. Πριν λίγες μέρες έκανα καλλιέργεια κολπικών και βρέθηκα με μύκητες (Candida SPP). Έχω ξεκινήσει θεραπεία για 6 ημέρες με κολπικά υπόθετα και πήρα και για μια μέρα ένα χάπι εγώ και ένα ο σύντροφός μου. Συμπτώματα δεν έχω, όμως, καθόλου. Θα θέλαμε να προσπαθήσουμε για μια εγκυμοσύνη και ήθελα να ρωτήσω πόσο διάστημα χρειάζεται μετά την θεραπεία, για να ξεκινήσουμε τις προσπάθειες?

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Οι μύκητες δεν επηρεάζουν μία ενδεχόμενη εγκυμοσύνη. Επίσης, η αγωγή που πήρατε με κολπικά υπόθετα δεν επιδρά αρνητικά. Το χάπι επιδρά όταν υπάρχει ήδη κύηση. Οπότε μπορείτε να ξεκινήσετε άμεσα τις προσπάθειες.
------------------------------------------------------------- 
ΚΟΛΠΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΤΡΑΧΗΛΙΤΙΔΑ -ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΕΝΔΟΚΟΛΠΙΚΗ ΚΡΕΜΑ

ΕΡΩΤ.: Γεια σας. Πρόσφατα έκανα τεστ παπ και μου βγήκε θετικό σε κολπίτιδα και τραχηλίτιδα έντονη λόγω κόκκων και κοκκοβακτηρίων. Κάνω θεραπεία με ενδοκολπική κρέμα. Θα ήθελα να ρωτήσω αν είναι κάτι που μεταδίδεται μέσω σεξ και από πού μπορεί να κόλλησα κάτι τέτοιο? Και τέλος, όταν εφαρμόζω την κρέμα το βράδυ, την επόμενη μέρα η κρέμα βγαίνει. Αυτό οφείλεται σε κακή εφαρμογή της? ... Ελπίζω να μην σας κούρασα και να με βοηθήσετε, αν μπορείτε. Ευχαριστώ!

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Η κολπίτιδα και η τραχηλίτιδα μπορεί να οφείλονται σε διάφορα μικρόβια, τα περισσότερα από τα οποία δεν μεταδίδονται σεξουαλικά. Το πιο σωστό, όμως θα ήταν να κάνετε μία καλλιέργεια κολπικού και τραχηλικού υγρού, για να γνωρίζετε ακριβώς τι αντιμετωπίζετε. Καλύτερα μέχρι να τελειώσετε με τη θεραπεία να έχετε επαφές με προφυλακτικό. Όσον αφορά στην εφαρμογή της κολπικής κρέμας, πρέπει να τοποθετείτε τον εφαρμοστή όσο πιο βαθιά στον κόλπο μπορείτε το βράδυ, όταν ξαπλώνετε. Πάντα μία μικρή ποσότητα θα βγαίνει. Μην ανησυχείτε για αυτό.
------------------------------------------------------------- 
ΑΙΜΑΤΩΜΑ ΣΤΗ ΜΗΤΡΑ ΑΠΟ ΚΑΚΗ ΩΟΡΡΗΞΙΑ

ΕΡΩΤ.: Γεια σας! Μπήκα στην ιστοσελίδα σας και μου άρεσε πολύ που απαντάτε σε όλες τις ερωτήσεις μας. Ήθελα να σας ρωτήσω κι εγώ κάτι. Το ωχρο-αιμάτωμα στη μήτρα, που πιθανόν προκλήθηκε από κακή ωορρηξία, πώς αντιμετωπίζεται; Τί πρέπει να προσέχω ή να αποφεύγω;  Έχω κι έναν πόνο ενοχλητικό κάτω δεξιά (τον έχω όμως και πριν την τελευταία περίοδο). Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Το ωχρό σωμάτιο είναι μία κύστη σε μία ωοθήκη που παραμένει μετά την ωορρηξία. Κάποιες λίγες φορές γεμίζει με αίμα, όπως έγινε μάλλον στην περίπτωσή σας. Η αντιμετώπιση είναι συντηρητική, δηλαδή με αντιβίωση και αντιφλεγμονώδη, όταν πονέσει. Σε σπάνιες περιπτώσεις θα χρειαστεί να αντιμετωπιστεί χειρουργικά. Εάν παρουσιάσετε πολύ έντονο πόνο στην κοιλιά, που δεν περνάει με παυσίπονα, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε γυναικολόγο, να εξεταστεί το ενδεχόμενο ρήξης της κύστης. Δεν χρειάζεται να αλλάξετε συνήθειες, ούτε να προσέχετε κάτι ιδιαίτερα.
-------------------------------------------------------------
ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ LYRICA, ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ, ΕΝΟΨΕΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

ΕΡΩΤ.: Χαίρετε. Θα ήθελα να ρωτήσω, μετά από πόσο χρόνο φεύγει ένα φάρμακο από τον οργανισμό και είναι ασφαλές να μείνεις έγκυος. Συγκεκριμένα, έχω κρανιακή νευραλγία και ο γιατρός μου έχει δώσει το LYRICA 2χ25mg για ένα μήνα. Όταν το σταματήσω, μετά από πόσο καιρό είναι ασφαλές να προσπαθήσουμε για εγκυμοσύνη; Σας ευχαριστώ!

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα και χρόνια πολλά. Ο χρόνος που χρειάζεται το Lyrica, για να φύγει από τον οργανισμό είναι 2 μέρες (για την ακρίβεια σε λιγότερο από 40 ώρες έχει φύγει το 99% του φαρμάκου). Οπότε είναι ασφαλές να προσπαθήσετε για εγκυμοσύνη μετά την παρέλευση του ανωτέρω χρονικού διαστήματος.
-------------------------------------------------------------
ΠΟΝΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΜΑ ΚΑΥΣΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΥΣΤΕΡΕΚΤΟΜΗ - ΠΡΟΠΤΩΣΗ ΟΡΓΑΝΟΥ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα και χρόνια πολλά. Είμαι ... σε εμμηνόπαυση... Υποβλήθηκα πρόσφατα σε ολική λαπαροσκοπική υστερεκτομή λόγω ανώμαλης ωρίμανσης του ενδομητρίου και αδενομυώματος, το οποίο εμφανίστηκε μετά την εμμηνόπαυση. Μετά την επέμβαση, όταν σηκώσω έστω και λίγο βάρος ή κουραστώ, έχω πόνο στη μέση και μετά από λίγη ώρα νιώθω κάψιμο στην ουρήθρα ή στον κόλπο (δεν μπορώ να εντοπίσω ακριβώς). Όταν υποχωρεί ο πόνος στη μέση, υποχωρεί και το κάψιμο. Έχω κάνει εξετάσεις ούρων και καλλιέργεια, η οποία απέβη αρνητική. Δεν αντιμετωπίζω ακράτεια ούρων ή κάποιο άλλο ουρολογικό πρόβλημα. Μήπως μπορείτε να με βοηθήσετε να καταλάβω τι συμβαίνει; Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα και καλή χρονιά. Κάποιες φορές μετά από υστερεκτομή, μπορεί να παρατηρηθεί πρόπτωση κάποιου οργάνου (ουροδόχου κύστης ή κολπικού κολοβώματος) μέσα από τον κόλπο. Μπορείτε να κάνετε ασκήσεις πυελικού εδάφους, για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας. Επίσης, θα πρέπει να αποφύγετε την πρόσληψη βάρους, τη δυσκοιλιότητα και τον επίμονο βήχα, καθώς και την άρση βάρους. Φυσικά, θα πρέπει να σας εξετάσει ο γιατρός σας για πληρέστερη ενημέρωση.
-------------------------------------------------------------
ΑΝΩΜΑΛΙΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας. ... είμαι 31 χρόνων και έχει να μου έρθει περίοδος από το Νοέμβριο και δεν ξέρω τι να κάνω. Πιστεύω είναι από το stress που έχω καθημερινά. Test κυήσεως έχω κάνει αλλά μου βγαίνει αρνητικό. Γιατρέ, τί πρέπει να κάνω?

ΑΠΑΝΤ.: Καλημέρα και καλή χρονιά! Η ανωμαλία αυτή στον κύκλο μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Πιθανότατα θα χρειαστεί να κάνετε κάποιες αιματολογικές εξετάσεις, καθώς και μία γυναικολογική εξέταση.
-------------------------------------------------------------
ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΤΙΔΑ-ΜΥΚΟΠΛΑΣΜΑ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας και καλή χρονιά. Έχω ενδομητρίτιδα που οφείλεται σε μυκόπλασμα και από ό,τι έμαθα πρέπει να το έχω τουλάχιστον τρία χρόνια. Είναι δυνατόν, δεδομένου ότι έχω αλλάξει 7 γιατρούς τα τελευταία 4 χρόνια, να μην το είδε κανένας; Επίσης, θα ήθελα να ξέρω τι επιπλοκές μπορεί να έχει. Ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΑΝΤ.: Καλή χρονιά! Η φλεγμονή από μυκόπλασμα, αν και κάποιες φορές δύσκολη στην αντιμετώπισή της, θεραπεύεται με φαρμακευτική αγωγή. Η διάγνωσή της γίνεται με καλλιέργεια τραχηλικού υγρού. Αν έχετε κάποια ιδιαίτερα συμπτώματα, θα χαρώ να σας βοηθήσω περαιτέρω.
-------------------------------------------------------------
ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας! Είμαι 37 χρόνων και έχω δύο παιδιά 16 και 9 χρόνων. Εδώ και ένα χρόνο προσπαθώ να κάνω άλλο ένα, αλλά χωρίς επιτυχία. Και στο δεύτερο μου παιδί έκανα ένα χρόνο να μείνω έγκυος. Μήπως είμαι κάπως μεγάλη για να κάνω άλλο ένα παιδί ή μήπως φταίει κάτι άλλο που δεν μένω έγκυος; Ξέχασα να σας πω ότι στο σύζυγό μου αρέσει λίγο το ποτό. Μήπως φταίει αυτό;

ΑΠΑΝΤ.: Καλημέρα και καλή χρονιά! Η ηλικία σας δεν είναι απαγορευτική για επίτευξη εγκυμοσύνης. Το θέμα της μειωμένης γονιμότητας έχει πολλούς παράγοντες και σίγουρα θα χρειαστεί να επισκεφτείτε γυναικολόγο, για να τους ελέγξετε. Μπορείτε να ξεκινήσετε με κάτι απλό, όπως ο έλεγχος της ωορρηξίας.
-------------------------------------------------------------
ΣΠΥΡΑΚΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

ΕΡΩΤ.: Γεια σας. Πριν 3 μήνες εμφάνισα στην ευαίσθητη περιοχή, στα εξωτερικά χείλη συγκεκριμένα, 2 σπυράκια (δεν ξέρω πως αλλιώς να τα χαρακτηρίσω), τα οποία δεν παρουσίασαν κανέναν πόνο ή ενόχληση, καθόλου πύον και ήταν μακρυά το ένα από το άλλο. Η γυναικολόγος με διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται για ΣΜΝ και το τεστ Παπ βγήκε πολύ καλό. Ωστόσο, κάθε φορά πριν την περίοδο εμφανίζω ένα τέτοιο σπυράκι, το οποίο υποχωρεί, αφού τελειώσει η περίοδος, χωρίς να αφήσει κάποιο σημάδι. Παράλληλα, εμφάνισα και ινοαδένωμα στο στήθος. Τί μπορεί να είναι τα σπυράκια αυτά? Κάτι ορμονικό? Υπάρχει κάποια συσχέτιση με το ινοαδένωμα? Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

ΑΠΑΝΤ.: Τα σπυράκια που περιγράφετε έχουν σχέση με την περίοδο, οπότε έχουν ορμονικά αίτια. Λογικά δεν υπάρχει συσχέτιση με το ινοαδένωμα.
-------------------------------------------------------------
ΠΟΡΟΣ ΑΔΕΝΑ ΣΤΗΝ ΗΒΙΚΗ ΣΥΜΦΥΣΗ


ΕΡΩΤ.: Γεια σας. Πρόκειται για κάτι που έχω εκ γενετής, στα γεννητικά όργανα. Λίγο πιο ψηλά από την περιοχή που βρίσκεται η κλειτορίδα, στο ύψος της ηβικής σύμφυσης, έχω ένα συρίγγιο, το οποίο, κάθε φορά που το πιέζω, βγάζει μια πολύ μικρή ποσότητα σμήγματος. Δεν με έχει ενοχλήσει ποτέ και σε τίποτα, ούτε έχει ερεθιστεί ποτέ, ούτε κάποιος πόνος. Το έδειξα στον γυναικολόγο μου, αλλά δεν μπορούσε να καταλάβει τι μπορεί να είναι και από που πηγάζει. Το θέμα είναι ότι δεν ξέρω αν πρέπει να κάνω κάτι. Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤ.: Αυτό που περιγράφετε είναι ο πόρος ενός αδένα, ο οποίος βγάζει προς τα έξω το περιεχόμενο του αδένα. Δεν πρέπει να σας απασχολήσει, εκτός και εάν μολυνθεί, οπότε και θα το καταλάβετε γιατί θα πρηστεί, θα κοκκινίσει και θα σας πονάει.
-------------------------------------------------------------
ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ

ΕΡΩΤ.: Η τελευταία περίοδός μου ήταν στις 24 Νοεμβρίου. Τον τελευταίο χρόνο έχω σταθερή περίοδο, η οποία κρατάει 6 μέρες. Τώρα τον Δεκέμβριο δεν μου ήρθε, έχω καθυστέρηση 6 μέρες. Στις 26 Δεκεμβρίου είχα μια επαφή, στην οποία δεν βάλαμε από την αρχή προφυλαχτικό για περίπου 1 λεπτό και το χρησιμοποιήσαμε μετά το λεπτό αυτό, ως το τέλος της επαφής. Φοβάμαι για εγκυμοσύνη από αυτήν την επαφή, επειδή δεν χρησιμοποιήσαμε από την αρχή προφύλαξη. Να σημειώσω ότι μετά την επαφή αυτή έκανα κολπικές πλύσεις με betadine. Επίσης, στις 19 Δεκέμβρη πήγα για τον καθιερωμένο γυναικολογικό έλεγχο και ο γιατρός που μου έκανε τον κολπικό υπέρηχο μου είπε πως είχε γίνει η ωοθυλακιορρηξία από την μια ωοθήκη. Υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης?Αν καθυστερήσει κι άλλο η περίοδός μου, πότε μου προτείνετε να κάνω τεστ β χοριακής? Σε πόσες μέρες από την ύποπτη επαφή πρέπει να γίνει????

ΑΠΑΝΤ.: Από τη στιγμή που έχετε καθυστέρηση πρέπει να κάνετε τεστ. Η επαφή που αναφέρετε δεν είναι ύποπτη για εγκυμοσύνη.
-------------------------------------------------------------
ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΑΦΗ ΤΗΝ 9η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας. Έχω μια απορία και δυστυχώς ο γυναικολόγος μου λόγω των ημερών απουσιάζει. Ήρθα σε επαφή με τον σύντροφό μου την ένατη μέρα του κύκλου μου με κύκλο σταθερό 28 ημερών. Από απροσεξία, καθώς έβγαλε το προφυλακτικό, κάποια από τα υγρά πήγαν στον κόλπο μου. Υπάρχει περίπτωση εγκυμοσύνης? Να πάρω το χάπι της επόμενης ημέρας? Σε λίγες μέρες θα κάνω ορμονικές εξετάσεις και φοβάμαι μην επηρεαστούν οι ορμόνες μου απο το χάπι! Ευχαριστώ πολύ!

ΑΠΑΝΤ.: Η πιθανότητα εγκυμοσύνης από επαφή την 9η μέρα του κύκλου είναι πολύ μικρή. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
-------------------------------------------------------------
ΥΠΟΛΕΙΜΜΑ ΠΛΑΚΟΥΝΤΑ

ΕΡΩΤ.: Απέβαλα πρόσφατα και σήμερα, περίπου δύο μήνες μετά, έχω ακόμα υπόλειμμα πλακούντα περίπου 2 εκ. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα, ώστε να μη μπορώ να ξανακάνω παιδί;;; Ευχαριστώ!

ΑΠΑΝΤ.: Το υπόλειμμα 2 εκατοστών είναι σχετικά μικρό και εάν δεν σας δημιουργεί πρόβλημα με αιμορραγία, δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι.
-------------------------------------------------------------
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΠΡΟΓΕΣΤΕΡΟΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας. Με ιστορικό τριών βιοχημικών κυήσεων μου σύστησε γιατρός να ξεκινήσω τα utrogestan 200 από την πρώτη μέρα εγκυμοσύνης, 2 την ημέρα κολπικά. Επίσης, ταυτόχρονα, ενώ όλες μου οι εξετάσεις είναι καθαρές, παίρνω κορτιζόνη και σαλοσπίρ. Υπάρχει λόγος να πάρω προγεστερόνη έτσι? Μήπως θα ήταν καλό πρώτα να κάνω μια εξέταση μέτρησής της? Και αν ναι, ποιά είναι τα φυσιολογικά επίπεδα μιας υγιούς εγκυμοσύνης που δεν χρειάζεται εξτρά υποστήριξη??

ΑΠΑΝΤ.:  Αγαπητή φίλη, τα φυσιολογικά επίπεδα της προγεστερόνης είναι ένα θέμα μεγάλο μεταξύ των γυναικολόγων λόγω του ευρέως φάσματος αυτών. Παρακάτω σας παραθέτω έναν πίνακα με τις φυσιολογικές τιμές, για να καταλάβετε την πολυπλοκότητα. Για κάθε γυναίκα το φυσιολογικό είναι μοναδικό. Κατά τη γνώμη μου, σωστά ο γυναικολόγος σας σας συμβούλεψε για τη λήψη αυτών των φαρμάκων, διότι βοηθούν στην υποστήριξη της κύησης και αποτρέπουν τη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού σας εναντίον του κυήματος. Εύχομαι το καλύτερο. Ίσως έχει νόημα να πάρετε προγεστερόνη από την 20η μέρα του κύκλου σας.
-------------------------------------------------------------
Β ΑΙΜΟΛΥΤΙΚΟΣ ΣΤΡΕΠΤΟΚΟΚΚΟΣ - ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ

ΕΡΩΤ.: Κυρία Βάντζου, καλησπέρα! Θα ήθελα την γνώμη σας στο πρόβλημα που αντιμετωπίζω, γιατί έχω αγχωθεί πολύ ... Είμαι στην 30η εβδομάδα της εγκυμοσύνης μου. ... Πριν κάνα μήνα άρχισα να έχω λίγο τσούξιμο από κάτω και ο γιατρός με έστειλε για καλλιέργεια ούρων. ... Κάνω την ουροκαλλιέργεια και βγαίνει ότι έχω β αιμολυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας β. Στέλνω τις απαντήσεις στον γιατρό με φαξ και μου γράφει να ξεκινήσω zinadol 500 δυο ημερησίως για 12 μέρες. Και εδώ έρχεται η αγωνία μου... διαβάζω στο internet για το μικρόβιο αυτό ότι μπορεί να προσβάλει το μωρό κατά την διάρκεια του τοκετού και γι' αυτό χορηγείται προληπτικά ενδοφλέβια αντιβίωση εκείνη την στιγμή. Ότι το μωρό μπορεί να παρουσιάσει σηψαιμία μέχρι και μηνιγγίτιδα. Και το ερώτημα μου τώρα είναι... υπάρχει περίπτωση να είχα όλον αυτό τον καιρό αυτό το μικρόβιο και να μην είχε φανεί στις εξετάσεις? Και αν ναι, υπάρχει περίπτωση να έχει ήδη νοσήσει το μωρό ενδομητρίως? Επίσης, να πω ότι έκανα και αμνιοπαρακέντηση στην εβδομάδα που προβλεπόταν... Υπάρχει ενδεχόμενο μόλυνσης μιας και τρυπήθηκε ο σάκος από τότε? Ειλικρινά κοντεύω να τρελαθώ. Συγγνώμη για το μεγάλο μήνυμα... Θα περιμένω με αγωνία την απάντησή σας!!! Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα, έχετε δίκιο ότι ο β αιμολυτικός στρεπτόκοκκος δημιουργεί διάφορα και σοβαρά προβλήματα στο νεογνό, αν προσβληθεί. Για το λόγο αυτό πολλοί μαιευτήρες έχουν καθιερώσει στις εξετάσεις ρουτίνας και μία καλλιέργεια κολπικού υγρού κατά την 34η εβδομάδα κύησης, ώστε να είναι σίγουροι ότι η μαμά δεν πάσχει κατά τον κολπικό τοκετό. Για να προσβληθεί το μωρό, θα πρέπει να περάσει από τον κόλπο που πάσχει. Δεν μπορεί να προσβληθεί ενδομήτρια, οπότε μην ανησυχείτε. Προληπτικά, σε γυναίκες που έχουν βρεθεί θετικές στο μικρόβιο, μόλις σπάσουν τα νερά ή αρχίσει ο τοκετός, χορηγείται ενδοφλέβια αντιβίωση. Όλα αυτά δεν ισχύουν, αν πρόκειται να γίνει εν ψυχρώ καισαρική τομή. Δεν μπορεί το μωρό σας να προσβληθεί με την αμνιοπαρακέντηση, αφού η όλη διαδικασία γίνεται σε περιβάλλον αντισηψίας. Δεν υπάρχει λόγος να πανικοβάλλεστε. Ολοκληρώστε τη θεραπεία και σε μία εβδομάδα από το τέλος αυτής επαναλάβετε την καλλιέργεια ούρων και μία καλλιέργεια κολπικού υγρού.
-------------------------------------------------------------
ΡΥΘΜΟΣ ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΥ ΤΗΣ Β-ΧΟΡΙΑΚΗΣ

ΕΡΩΤ.: Καλημέρα σας! Με ΤΕΡ 16/9, στις 22/10 έκανα β χοριακή και ήταν 315,25 και σήμερα την επανέλαβα και είναι 730,63... Σύμφωνα με την ΤΕΡ είμαι 5w+3d... Επικοινώνησα με τον γιατρό μου και δεν μου είπε κάτι αρνητικό και να πάω για τον πρώτο υπέρηχο την 1/11... Εσάς πως σας φαίνεται η χοριακή μου σύμφωνα με την ΤΕΡ μου? Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!!

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα, οι τιμές της β χοριακής έχουν ένα μεγάλο εύρος φυσιολογικών ορίων για την κάθε εβδομάδα κύησης και ειδικά στην αρχή της κύησης, που συνήθως τη μετράμε. Αυτό συμβαίνει γιατί οι τιμές της β χοριακής εξαρτώνται από τη σύλληψη, η οποία δεν είναι ακριβώς γνωστό πότε συμβαίνει. Δηλαδή αν η σύλληψη έχει γίνει νωρίς στον κύκλο οι τιμές της β χοριακής είναι υψηλές, ενώ αν έχει γίνει αργά, είναι πιο χαμηλές. Συμπερασματικά δεν μπορούμε με μία τιμή β χοριακής να αποφασίσουμε εάν η κύηση πηγαίνει καλά ή όχι. Μας ενδιαφέρει ο ρυθμός διπλασιασμού της, ο οποίος στην περίπτωσή σας είναι όπως πρέπει.
-------------------------------------------------------------
ΡΟΖ ΥΓΡΑ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας! ... Η πρώτη μέρα της περιόδου μου ήταν 4/10, η περίοδός μου διαρκεί 6-7 ημέρες και ο κύκλος μου 30-35 ημέρες. Στις 10/10 είχα ελεύθερη επαφή και από χτες (17/10) βλέπω ροζ υγρά, όταν πηγαίνω στο μπάνιο. Τί μπορεί να σημαίνει αυτό?

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα σας. Το σύμπτωμα που μου περιγράφετε μπορεί να οφείλεται σε διάφορα αίτια ανάλογα και με την ημέρα του κύκλου (πχ. στην ωορρηξία ή σε κάποια φλεγμονή). Αν συνεχιστούν τα υγρά, θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας.
-------------------------------------------------------------
ΣΠΕΡΜΑΤΕΓΧΥΣΗ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ

ΕΡΩΤ.: Γεια σας. Με τον άνδρα μου έχουμε πρόβλημα μη ρευστοποίησης στο σπέρμα. Πήγαμε σε ουρολόγο, έκανε θεραπεία με αντιβιώσεις κλπ. και τώρα θα κάνει πάλι σπερμοδιάγραμμα να δούμε αν βελτιώθηκε. Σε περίπτωση που δε βελτιωθεί, η σπερματέγχυση κάνει για την περίπτωσή μας?Προσπαθούμε πάνω από 2 χρόνια και τίποτα. Όλες οι άλλες εξετάσεις μας είναι καλές. Σας παρακαλώ, πείτε μου, τί προοπτικές έχουμε? Ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Η σπερματέγχυση βοηθάει σε περιπτώσεις υπογονιμότητας, είτε ανεξήγητης ή όταν το σπέρμα δεν είναι πολύ δυνατό. Επίσης, επειδή παρακάμπτεται ο τράχηλος, βοηθάει σε περιπτώσεις εχθρικής τραχηλικής βλέννης. Τα ποσοστά επίτευξης κύησης δεν αυξάνονται πολύ μόνο με τη σπερματέγχυση, αλλά με το συνδυασμό αγωγής για ωρίμανση ωαρίων και ένεσης για να γίνει ωορρηξία.
-------------------------------------------------------------
ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ UTROGESTAN ΚΑΙ ΤΟΥ CYCLACUR

ΕΡΩΤ.: Καλημέρα γιατρέ! Θα ήθελα την βοήθειά σας στο εξής... Χτες έκανα σπερματέγχυση κι ο γιατρός μου μου συνέστησε να αρχίσω να παίρνω utrogestan των 200 και cyclacur (τα καφέ χαπάκια)!
Τί δράση έχουν αυτά τα φάρμακα και τί συμπτώματα μπορεί να δημιουργήσουν? Σας ευχαριστώ!

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Τα φάρμακα αυτά είναι ορμόνες μιμούμενες τις φυσικές ορμόνες του οργανισμού. Συγκεκριμένα, το Utrogestan είναι φυσική προγεστερόνη, η οποία παράγεται από τον οργανισμό κατά το δεύτερο μισό του κύκλου και βοηθάει στην ανάπτυξη κατάλληλων συνθηκών για το κύημα. Τα καφέ χαπάκια του Cyclacur περιέχουν οιστραδιόλη και προγεστερόνη. Βοηθούν και αυτά στη σωστή ρύθμιση του ενδομητρίου, ώστε να δεχθεί το γονιμοποιημένο ωάριο. Η αγωγή που σας χορήγησε ο γιατρός σας είναι συνήθης πρακτική μετά από σπερματέγχυση, όπως και γενικά στην εξωσωματική, λόγω της ενίσχυσης που δίνουν στο ενδομήτριο. Όπως και οι ορμόνες του οργανισμού, τα φάρμακα αυτά μπορεί να σας προκαλέσουν γαστρεντερικές διαταραχές, όπως ναυτία και τάση για έμετο, οίδημα στους μαστούς και γενικότερα στο σώμα, λόγω κατακράτησης υγρών. Τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται σε όλες τις γυναίκες, ούτε στον ίδιο βαθμό. Γενικά, είναι ακίνδυνα φάρμακα και οι παρενέργειές τους είναι παροδικές.
-------------------------------------------------------------
ΣΕ ΠΟΣΕΣ ΜΕΡΕΣ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΩΟΛΗΨΙΑ;

ΕΡΩΤ.: Γιατρέ, καλησπέρα. Είμαι στην διαδικασία εξωσωματικής. 28/10 έκανα ωοληψία, αλλά λόγω υψηλής προγεστερόνης η εμβρυομεταφορά θα γίνει τον επόμενο κύκλο. Θα ήθελα να σας ρωτήσω σε πόσες μέρες να περιμένω περίοδο μετά την ωοληψία. Τελευταία ένεση έκανα 26/10 2 gonal peptyl.

ΑΠΑΝΤ.: Καλημέρα. Η περίοδος λογικά θα σας έρθει σε 14-16 περίπου μέρες μετά την ωοληψία.
-------------------------------------------------------------
ΑΝΕΞΗΓΗΤΗ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ - ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ - ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗΣ - ΕΞΕΤΑΣΗ CA125

ΕΡΩΤ.: Κυρία Βάντζου, καλημέρα σας. Μου απαντήσατε σε ερώτησή μου για τη μέτρηση της ca125 και ήθελα να σας ευχαριστήσω πολύ. Ξέρετε, έκανα τελικά αυτήν την εξέταση την 4η μέρα του κύκλου μου και η τιμή της βγήκε 15,7. Ο γιατρός που έκανα την εξωσωματική μου είπε ότι είναι μια χαρά. Είμαι 36 ετών και προσπαθούμε με το σύζυγο 3 χρόνια για παιδάκι. Μας κατατάσσουν στις περιπτώσεις ανεξήγητης υπογονιμότητας. Σπερμοδιάγραμμα καλό, σαλπιγγογραφία καθαρή, υπέρηχοι καθαροί, ωορρηξία πιστοποιημένη. Πόνους δεν έχω ούτε κατά την έμμηνο ρύση ούτε στη μέση του κύκλου ούτε κατά τη σεξουαλική επαφή. Η περίοδος μου διαρκεί 2 με 2μιση μέρες (απλά κάθε φορά 2-4 μέρες πριν κατέβει το αίμα έχω καφέ εκκρίσεις ή και ελάχιστο αίμα). Η εξωσωματική δεν πέτυχε, αλλά έπαθα μία πολύ σπάνια επιπλοκή: αιμορραγία ωοθηκών από την ωοληψία και λοίμωξη. Ο γιατρός αποδίδει την αποτυχία εκεί και απλά προτείνει ξανά εξωσωματική, όταν θα είμαι έτοιμη και εφόσον η επιθυμητή εγκυμοσύνη δεν έρχεται από μόνη της. Ποια είναι η γνώμη σας για την λαπαροσκόπηση που μου προτείνει ο άλλος συνάδελφός σας; Η λογική μου μου λέει πως δεν έχω ενδομητρίωση από αυτά που έχω διαβάσει και με βάση πάντα την κλινική μου εικόνα η οποία είναι πολύ καλή.

ΑΠΑΝΤ.: Καλημέρα. Θεωρώ ότι η τιμή της CA125 είναι καλή, αλλά δεν μπορεί να σας αποκλείσει περίπτωση ελαφράς ενδομητρίωσης. Βέβαια, συνήθως τη μετράμε στη δεύτερη φάση του κύκλου, αφού κατά την περίοδο και την ωορρηξία ανεβαίνει φυσιολογικά. Φυσικά, το ιστορικό σας δεν συνηγορεί υπέρ της ενδομητρίωσης. Η άποψη μου είναι να προχωρήσετε σε εξωσωματική πάλι, αφού ξεπεράσετε την επιπλοκή, και σε περίπτωση μη επίτευξης κύησης να προχωρήσετε σε διαγνωστική υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση, για τον έλεγχο της ενδομήτριας κοιλότητας και της περιτοναϊκής κοιλότητας.

ΕΡΩΤ.: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντησή σας. Κρίνετε απαραίτητο να την ξαναμετρήσω στη 2η φάση του κύκλου, δηλαδή μετά την ωορρηξία απ' ό,τι καταλαβαίνω, και να σας ενημερώσω για το αποτέλεσμα; Και κάτι ακόμα: Η ελαφρά ενδομητρίωση μπορεί να εμποδίζει τη φυσική σύλληψη ή τη σύλληψη με εξωσωματική;

ΑΠΑΝΤ.: Και πάλι καλησπέρα. Από τη στιγμή που τη μετρήσατε σε φάση που είναι φυσιολογικά ανεβασμένη, δεν έχει νόημα να τη μετρήσετε σε άλλη φάση, γιατί θα σας βγάλει ακόμα μικρότερη τιμή. Η μέτρια και σοβαρού βαθμού ενδομητρίωση αποδεδειγμένα συμβάλλουν στην υπογονιμότητα, λόγω επέκτασης της νόσου σε μία ή και στις δύο ωοθήκες και συμφύσεων στο περιτόναιο. Η ελαφριάς μορφής ενδομητρίωση και η σχέση της με την υπογονιμότητα έχουν διχάσει την ιατρική κοινότητα. Πολλοί πιστεύουν ότι σχετίζονται. Άλλωστε, το γεγονός ότι ενδομητρίωση διαγιγνώσκεται σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά στις υπογόνιμες γυναίκες είναι υπέρ αυτής της άποψης. Συμπερασματικά, είναι πιθανό η ενδομητρίωση, ακόμα και η πιο ήπια, να εμποδίζει τη διαδικασία της σύλληψης. Στην εξωσωματική, επειδή πολλοί φυσικοί παράγοντες παρακάμπτονται, η ενδομητρίωση δεν παίζει σημαντικό ρόλο.
-------------------------------------------------------------
ΠΙΘΑΝΗ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ ΚΑΙ ΚΥΣΤΕΙΣ - ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗ;

ΕΡΩΤ.: Κυρία Βάντζου, καλησπέρα. Μου διαγνώστηκε πριν 1 μήνα πιθανή ενδομητρίωση 2,5 εκατοστών στην αριστερή ωοθήκη και μια διπλανή απλή κύστη χιλιοστών. Μου έδωσε ο γυναικολόγος μου primolut nor για δέκα ημέρες και αδιαθέτησα, αλλά οι κύστες έμειναν ως είχαν. Έκανα εξετάσεις ca 125 και μου βγήκε 13,5. Ο γιατρός μου μου πρότεινε άμεση λαπαροσκόπηση, από την άλλη θέλαμε με το σύζυγό μου να ξεκινήσουμε διαδικασίες για παιδάκι. Θεωρείτε ότι πρέπει να κάνω λαπαροσκόπηση?

ΑΠΑΝΤ.: Καλημέρα, η ενδομητρίωση είναι μία σοβαρή πάθηση η οποία, όμως, έχει πολλές διαβαθμίσεις. Μπορεί να οδηγήσει σε υπογονιμότητα, αλλά όχι σε όλες τις περιπτώσεις. Θεωρώ ότι οι κύστεις που μου περιγράφετε δεν είναι ικανές από μόνες τους να σας οδηγήσουν στο χειρουργείο. Φυσικά, αν έχετε συμπτώματα, όπως έντονο πόνο, διαταραχές στην περίοδο ή υπογονιμότητα, τότε θα πρέπει να σκεφτείτε το ενδεχόμενο λαπαροσκόπησης. Δεν έχω το ιστορικό σας, για να σας συμβουλέψω αναλυτικά, αλλά θεωρώ ότι πρέπει να ξεκινήσετε προσπάθεια για εγκυμοσύνη και αν αυτό δεν επιτευχθεί σε κάποιους μήνες, ανάλογα και με την ηλικία σας, να προχωρήσετε σε αντιμετώπιση των κύστεων, μαζί με άλλες εξετάσεις.
-------------------------------------------------------------
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ - ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΧΛΩΡΙΔΑ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ

ΕΡΩΤ.: Καλημέρα σας. Σας παραθέτω τα αποτελέσματα καλλιέργειας. πλακώδη(αρκετά), μικροοργανισμοί (gram+ βακτηρίδια), μύκητες όχι, clue cells όχι, τριχομοναδες όχι, αερόβια φυσιολογική χλωρίδα, αναερόβια ουδεμία ανάπτυξη, ουρεόπλασμα αρνητικό, μυκόπλασμα αρνητικό, χλαμύδια αρνητικό... Αυτά τα βακτηρίδια τί είναι? Είναι κάτι ανησυχητικό? Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Αφού η αερόβια και η αναερόβια καλλιέργεια βγήκαν αρνητικές, τα βακτηρίδια ανήκουν στη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου σας και συνήθως είναι γαλακτοβάκιλλοι, δηλαδή καλά μικρόβια που σας προστατεύουν από κολπίτιδες.
-------------------------------------------------------------
ΠΕΡΙΔΕΣΗ ΤΡΑΧΗΛΟΥ - ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΦΛΕΓΜΟΝΗΣ - ΛΗΨΗ ΠΡΟΓΕΣΤΕΡΟΝΗΣ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα γιατρέ. Έκανα επείγουσα περίδεση στην 21η εβδομάδα λόγω ανεπάρκειας τραχήλου. Το μόνο που έκανα πριν την περίδεση ήταν CRP και γενική αίματος για να δούμε τα λευκά. Ήταν όλα φυσιολογικά. Μετά την περίδεση έκανα πάλι αυτές τις δύο εξετάσεις και πάλι έχουν βγει φυσιολογικές. Ο γιατρός δεν μου έχει πει τίποτα για καλλιέργεια ούρων ή υγρών. Ωστόσο, επειδή μου χορηγήθηκε δυνατή ενδοφλέβια αντιβίωση (ζιναντόλ και φλαζίλ) κατά την διάρκεια της παραμονής μου στο νοσοκομείο, πρέπει να ανέπτυξα μύκητες. Πήρα και προβιοτικά για 10 μέρες και canesten για τους μύκητες για 3 μέρες. Είμαι καλύτερα αλλά καμιά φορά εμφανίζονται κάποια υγρά κιτρινωπά και λίγο φαγούρα. Το έχω πει στο γιατρό και δεν το θεωρεί κάτι ανησυχητικό. Κάνω πολύ συχνά crp και γενική αίματος και ούρων αλλά δεν ξέρω αν αρκεί αυτό για την διαπίστωση φλεγμονής.
Εν τω μεταξύ και τα ουτροζεστάν μου δημιουργούν ερεθισμό και σκέφτομαι να βάλω βασκλόρ, μήπως είναι καλύτερα τα πράγματα. Ο τράχηλός μου στην β επιπέδου ήταν κλειστός λόγω περίδεσης, 11mm. Επίσης, ο μπέμπης είναι ζωηρός και συνέχεια με κλωτσάει στον τράχηλο κοντά στην περίδεση και πραγματικά με φοβίζει αυτό. Oποιαδήποτε συμβουλή σας για να πάει καλά η εγκυμοσύνη μου από δω και πέρα είναι πολύτιμη για μένα.

ΑΠΑΝΤ.: Καλημέρα. Είναι πολύ σημαντικό που διεγνώσθη έγκαιρα η ανεπάρκεια του τραχήλου και προχωρήσατε σε περίδεση. Πολύ σωστά κάνετε συχνά τις εξετάσεις για τη φλεγμονή. Καλό όμως θα ήταν να κάνατε και μία καλλιέργεια κολπικού υγρού, ώστε να είστε σίγουρη ότι δεν υπάρχει κάποιο μικρόβιο στον κόλπο, το οποίο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την περίδεση. Το σκεύασμα της προγεστερόνης που θα χρησιμοποιήσετε εξαρτάται από το γιατρό σας. Εάν θεωρείτε ότι κάποιο σας ενοχλεί, συζητήστε το μαζί του, μήπως το αλλάξετε. Έχετε πάντως στο νου σας ότι θα χρειαστεί να παίρνετε προγεστερόνη κολπικά μέχρι το πέρας της κύησης. Και φυσικά, θα πρέπει να αποφεύγετε τη βαριά σωματική δραστηριότητα και τις επαφές. Τέλος, αν θεωρεί ο γιατρός σας ότι υπάρχει κίνδυνος φλεγμονής, ίσως σας χορηγήσει αντιβίωση προληπτικά και κατά τακτά χρονικά διαστήματα. Είναι μία πρακτική που ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις. Πάντα βέβαια σταθμίζοντας τα υπέρ και τα κατά.
-------------------------------------------------------------
ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ ΑΡΧΙΚΩΝ ΣΤΑΔΙΩΝ (Ι ΚΑΙ ΙΙ) ΚΑΙ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα, κ. Βάντζου. Προσπαθούμε εδώ και 3 χρόνια χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Πριν 4 μήνες κάναμε μια λαπαροσκόπηση και υστεροσκόπηση, η οποία έδειξε ότι υπάρχει ενδομητρίωση στο πρώτο στάδιο. Κάναμε μια ένεση για διακοπή περιόδου, έχουν περάσει 2 μήνες και τώρα περιμένω περίοδο. Επίσης, έχω και θρομβοφιλία, εδώ και μια βδομάδα έχω ζαλάδες, ανακατωσούρες, συχνοουρία, μάλλον παρενέργειες από το φάρμακο! Αλλά θέλω να ρωτήσω: υπάρχει πιθανότητα να μείνω έγκυος, πριν καν μου έρθει η περίοδος? Και κατά πόσο θα έχει θετικά αποτελέσματα μια τέτοια θεραπεία?

ΑΠΑΝΤ.: Καλημέρα. Το θέμα της υπογονιμότητας και της ενδομητρίωσης αρχικών σταδίων (1ο και 2ο στάδιο) είναι ανοιχτό ακόμα στην επιστημονική κοινότητα. Δυστυχώς δεν υπάρχουν κατευθυντήριες οδηγίες, ακόμα και από τα κολέγια των μαιευτήρων της Μεγάλης Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ακριβώς γιατί δεν έχει αποδειχθεί ότι κάποια θεραπεία βοηθάει. Έτσι, η αντιμετώπιση είναι εξατομικευμένη στο υπογόνιμο ζευγάρι και ανάλογα με το θεράποντα. Η φαρμακευτική αντιμετώπιση σίγουρα βοηθάει σε περιπτώσεις, αλλά όταν ο χρόνος πιέζει για τεκνοποίηση (ώριμη ηλικία ζεύγους), η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να προχωρήσετε σε αντιμετώπιση της υπογονιμότητας και όχι της ενδομητρίωσης ορμονικά. Άλλωστε, φαντάζομαι ότι στη λαπαροσκόπηση θα έγινε καυτηριασμός των εστιών και ότι άλλο χρειάστηκε χειρουργικά, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση. Η χειρουργική αντιμετώπιση έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τα ποσοστά γονιμοποίησης. Για το θέμα των συμπτωμάτων που μου αναφέρετε δεν μπορώ να σας απαντήσω. Πρέπει να ξέρω ποια ένεση κάνατε (την μηνιαία ή την τριμηνιαία).
-------------------------------------------------------------
ΠΙΘΑΝΗ ΜΟΛΥΝΣΗ ΑΠΟ ΤΟΞΟΠΛΑΣΜΑ ΣΤΟΝ 9ο ΜΗΝΑ

ΕΡΩΤ.: Διανύω την 37η εβδομάδα κύησης και πρόσφατα κατανάλωσα χοιρινό κρέας, το οποίο θεωρώ ότι δεν ήταν πολύ καλά ψημένο. Μετά από πόσο διάστημα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις, για να διαπιστωθεί πιθανή μόλυνση? Τί επιπλοκές μπορεί να προκύψουν στο έμβρυο σε αυτόν τον μήνα? Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤ.: Εάν πιστεύετε ότι έχετε μολυνθεί από τοξόπλασμα, πρέπει να εξεταστείτε για τα αντισώματα 3 εβδομάδες μετά. Οι πιθανές επιπλοκές για το έμβρυο είναι πολύ ήπιες προς το τέλος της κύησης.
-------------------------------------------------------------
ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΧΟΡΙΑΚΗΣ - ΤΙΜΗ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΤΟΥ 5

ΕΡΩΤ.: Έχω καθυστέρηση 9 μέρες. Χθες που ήταν η 8η ημέρα, έκανα εξέταση χοριακής και το αποτέλεσμα είναι 0,3. Είναι αρνητικό το αποτέλεσμα αυτό της χοριακής?

ΑΠΑΝΤ.: Οι τιμές της β-χοριακής μέχρι 5 (μικρότερες του 5) θεωρούνται αρνητικές, οπότε και το δικό σας αποτέλεσμα είναι αρνητικό.
-------------------------------------------------------------
ΧΡΗΣΗ BABY OIL ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΙΚΗ ΕΠΑΦΗ

ΕΡΩΤ.: Γεια σας. Είμαι 57 χρονών. Έχω λίγα υγρά καμιά φορά και μου είπαν ότι το baby oil βοηθάει. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε baby oil στην ερωτική μας επαφή;

ΑΠΑΝΤ.: Φυσικά και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε.
-------------------------------------------------------------
ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ;

ΕΡΩΤ.: Είμαι 43 χρονών και ήθελα να ρωτήσω αν βρίσκομαι στην προεμμηνόπαυση και αν υπάρχει κάτι παθολογικό στις εξετάσεις μου: Ωχρινότροπος ορμόνη (LH) 26.64 mLU/ml Προλακτίνη (PRL) 15.0 ng/ml Προγεστερόνη (PRG) 0.37 ng/ml Θυλακιοτρόπος (FSH) 3.9 mlU/ml Οιστραδιόλη-Ε2 878.9 pg/ml Δευδροεπιανδροστερόνη (DHEA) 4.06 mg/. Ο κύκλος μου είναι κανονικός, εκτός ότι σε διάρκεια 6 μηνών είχα κύκλο 2 φορές μέσα στο μήνα. Ο ορμονολογικός έλεγχος έγινε τη 14η μέρα του κύκλου. Δεν έχω εξάψεις.

ΑΠΑΝΤ.: Οι εξετάσεις που αναφέρετε δεν δείχνουν να βρίσκεστε σε προεμμηνοπαυσιακή κατάσταση. Όμως, οι εξετάσεις που κάνατε κανονικά πρέπει να γίνονται τη 2η-3η μέρα του κύκλου.
-------------------------------------------------------------
ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΥΗΣΗΣ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΚΑ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας και καλή χρονιά!!! Ήθελα να σας ρωτήσω κάτι σημαντικό για μένα... Σήμερα διανύω την 25η εβδομάδα κύησης (24 weeks και 2 days) βάσει υπερήχου. Ο κύκλος μου δεν είναι σταθερός, αδιαθετώ κάθε 2-3 μήνες. Ήθελα να με βοηθήσετε για το ποιες είναι οι πιθανές ημέρες σύλληψης και τι απόκλιση μπορεί να έχουν αυτές? Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα και καλή χρονιά. Ο υπολογισμός της ηλικίας κύησης γίνεται συνήθως με αφετηρία την τελευταία περίοδο. Εάν όμως ο κύκλος είναι ανώμαλος, ο υπολογισμός γίνεται σύμφωνα με τη μέτρηση του εμβρύου υπερηχογραφικά. Η μέτρηση αυτή είναι περισσότερο ακριβής όσο μικρότερο είναι το έμβρυο. Θα πρέπει λοιπόν να ανατρέξετε στους πρώτους υπερήχους που κάνατε για να είστε σχετικά σίγουρη για την ακρίβεια της μέτρησης. Εάν οι μετρήσεις όλες συμφωνούν με την ηλικία που μου αναφέρετε, τότε για να βρείτε την πιθανή ημέρα σύλληψης μετρήστε αντίστροφα όσο και η ηλικία του εμβρύου αφαιρώντας δύο εβδομάδες. Δηλαδή, στην περίπτωσή σας, πρέπει να πάτε πίσω 22 εβδομάδες και 2 μέρες για να βρείτε, με απόκλιση μίας εβδομάδας περίπου, την πιθανή ημέρα σύλληψης.
-------------------------------------------------------------
ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΑΠΟ ΕΠΑΦΗ ΤΗΝ 26η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ

ΕΡΩΤ.: Θα ήθελα να ρωτήσω αν την 26η ημέρα του κύκλου μπορεί μια γυναίκα να μείνει έγκυος. Έχω σταθερό κύκλο 28 ημερών και την 26η ημέρα είχα επαφή. Κανονικά θα έπρεπε να μου είχε έρθει περίοδος ... αλλά μέχρι σήμερα τίποτα. Ανησυχώ! Νομίζετε πως έχω πιθανότητες να είμαι έγκυος? Ευχαριστώ!!!

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα και καλή χρονιά. Εάν ο κύκλος είναι κανονικός, τότε είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει σύλληψη την 26η μέρα. Μπορεί όμως, σπάνια, ένας κύκλος να είναι ανώμαλος και να έχει γίνει η ωορρηξία πολύ αργότερα, οπότε υπάρχει αυτή η πιθανότητα. Μπορείτε να περιμένετε μία εβδομάδα και μετά να κάνετε εξέταση β χοριακής αίματος. Οι πιθανότητες, όμως, για εγκυμοσύνη είναι πολύ μικρές.
-------------------------------------------------------------
ΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΓΟΝΙΜΕΣ ΜΕΡΕΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΕΧΩ ΩΟΡΡΗΞΙΑ;

ΕΡΩΤ.: Kαλή χρονιά με υγεία! ... Αν μπορείτε να με βοηθήσετε, δεν μπορώ να καταλάβω πότε είναι οι γόνιμες μέρες μου και πότε έχω ωορρηξία.  Είχα αρκετές ελεύθερες επαφές το τελευταίο διάστημα... Γιατί δεν μένω έγκυος; Έκανα εξετάσεις αίματος γενικές, ήταν εντάξει, ορμονολογικές ήταν καλές, υπέρηχος μήτρας καλός. ... Τί μπορεί να φταίει; Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα και καλή χρονιά. Για να μάθετε τις γόνιμες μέρες σας, πρέπει να καταλάβετε ο κύκλος που κάνετε πόσες μέρες κρατάει, δηλαδή, κάθε πότε έχετε περίοδο. Από αυτά που μου γράφετε, φαίνεται ότι έχετε άστατο κύκλο και μικρό. Θα πρέπει να επισκεφτείτε γυναικολόγο για υπερηχογραφικό έλεγχο ωορρηξίας. Πάντως έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες για εγκυμοσύνη, εάν προσπαθείτε στις μέρες που ακολουθούν την περίοδο και κυρίως 9η, 10η, 11η και 12η. Καλό είναι να έχετε μέρα παρά μέρα επαφή ή και κάθε μέρα.
-------------------------------------------------------------
ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ, ΠΟΝΟΙ, ΠΡΗΣΜΕΝΗ ΚΟΙΛΙΑ, ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΡΟΗ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας, βρήκα το mail σας από την ιστοσελίδα σας. Θα ήθελα να σας κάνω μερικές ερωτήσεις. Γενικά, έχω σταθερό κύκλο ... Είχα καθυστέρηση και πήρα primolut nor και μετά από 3 μέρες αδιαθέτησα... Είχα τρομερούς πόνους (ασυνήθιστους) και πάρα πολύ πρησμένη κοιλιά, δεν κατέβαινε εύκολα το αίμα. Είχα ροή μόνο την πρώτη μέρα και την δεύτερη καφέ αίμα, όπως και την τρίτη. Υπάρχει πιθανότητα να είμαι έγκυος αλλά να ήρθε με τα primolut; Η κοιλιά μου είναι πολύ πρησμένη ακόμα και σήμερα και ανησυχώ πολύ. Θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο;

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα και καλή χρονιά. Σίγουρα θα πρέπει να εξεταστεί η πιθανότητα εγκυμοσύνης κάνοντας μία β χοριακή εξέταση αίματος, καθώς και να κάνετε ένα υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων.
-------------------------------------------------------------
ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΝΕΑ ΚΥΗΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟ ΘΑΝΑΤΟ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με μια τραγική εμπειρία που βίωσα. ... Είμαι έγκυος και στην 10η εβδομάδα έχω μια μικρή αποκόλληση, η οποία ξεπερνιέται πολύ γρήγορα, στην 12η εβδομάδα κατά την αυχενική διαφάνεια βλέπουμε πλακούντα επιπωματικό ... στην 13η εβδομάδα ... έχω αιμορραγία, ... αλλά μετά τη β επιπέδου όλα πλέον είναι καλά και ο πλακούντας έχει ανέβει ... στην 30η εβδομάδα κάνω έναν υπέρηχο απλό κύησης και είναι όλα πολύ καλά. Δυο μέρες μετά, αισθάνομαι αμυδρά τις κινήσεις του μωρού ... την επόμενη μέρα δεν το ένιωσα καθόλου, ... πήγα στο νοσοκομείο, όπου και διαπιστώθηκε πως δε ζούσε πια... γέννησα με καισαρική. Η βιοψία έδειξε εισρόφηση αμνιακού υγρού + συστροφή ομφάλιου λώρου γύρω από τον εαυτό του (όχι γύρω από το μωρό). Αυτό που θέλω είναι τη γνώμη σας για το πότε θα μπορούσα να ξαναπροσπαθήσω να μείνω έγκυος μετά από καισαρική, αν πριν πρέπει να κάνω κάποιες εξετάσεις, να ψάξω κάτι? Μετά από ενδομήτριο θάνατο η επόμενη κύηση θα θεωρείται υψηλού κινδύνου? Υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέξω? Συγγνώμη, αν σας κούρασα. Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα σας. Λυπάμαι πολύ για την απώλειά σας και σας εύχομαι ό,τι καλύτερο. Καλό είναι να περιμένετε 4 μήνες πριν προσπαθήσετε εκ νέου. Πιστεύω πως πρέπει να κάνετε εξετάσεις θρομβοφιλίας και έλεγχο σακχάρου, καθώς και σε επόμενη εγκυμοσύνη υπερηχογράφημα καρδιάς εμβρύου. Το ιστορικό σας θα ληφθεί υπόψιν στην επόμενη εγκυμοσύνη και η παρακολούθηση θα πρέπει να είναι πιο στενή. Θα χρειαστεί επίσης να κάνετε μία πλήρη καλλιέργεια κολπικού και τραχηλικού υγρού. Είμαι σίγουρη πως με την κατάλληλη παρακολούθηση όλα θα πάνε καλά.
-------------------------------------------------------------
ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΘΡΟΜΒΩΣΗΣ

ΕΡΩΤ.: Γεια σας. Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση. ... Πήγα σε μια γυναικολόγο απλώς για έναν έλεγχο... Της ζήτησα να μου δώσει κάποια αντισυλληπτικά και, αφού έκανα κάποιες ορμονικές εξετάσεις, μου είπε ότι δεν γίνεται, γιατί υπάρχει κίνδυνος να πήξει το αίμα μου... θρόμβωση δηλαδή... Τί μπορώ να κάνω...??? Είμαι σε σχέση και φοβάμαι όμως μόνο την χρήση προφυλακτικού...

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Τα αντισυλληπτικά μπορεί, σε ένα άτομο που έχει προδιάθεση για θρόμβωση, να προκαλέσουν σοβαρό πρόβλημα στα αγγεία. Εάν οι εξετάσεις που κάνατε έδειξαν ότι έχετε τέτοιο θέμα, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε έναν αιματολόγο, για να σας συμβουλεύσει. Όσον αφορά στο θέμα της αντισύλληψης, με σωστή χρήση του προφυλακτικού, θα είστε καλυμμένη και για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.
-------------------------------------------------------------
ΠΟΛΥΠΟΔΑΣ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΟΕΙΔΗΣ ΚΥΣΤΗ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗΣ - ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΘΟΥΝ;

ΕΡΩΤ.: Είμαι 28 χρονών. Έχω εμφανίσει έναν μικρό πολύποδα στο ενδομήτριο και μια μικρή κύστη, η οποία λέγεται σοκολατοειδής κύστη. Ο γυναικολόγος μου είπε ότι πρέπει να αφαιρεθούν. Θα ήθελα, όμως, και μια δεύτερη γνώμη. Σας ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤ.: Οι πολύποδες του ενδομητρίου είναι καλοήθη μορφώματα που συνήθως δεν δημιουργούν πρόβλημα, αλλά μπορεί να αποβληθούν σε κάποια περίοδο. Κάποιες φορές όμως, προκαλούν προβλήματα, όπως μεγάλη ροή στην περίοδο ή και κολπική αιμόρροια εκτός περιόδου. Η αντιμετώπισή τους εξαρτάται από την κλινική εξέταση και το ιστορικό. Όσον αφορά στις σοκολατοειδείς κύστεις, αυτές προκαλούνται από ενδομητρίωση της πυέλου και συνήθως αντιμετωπίζονται χειρουργικά, ειδικά στο πλαίσιο της γονιμότητας. Εάν όμως είναι μικρές μπορούν να αντιμετωπιστούν και με φαρμακευτική αγωγή ή και απλά τις παρακολουθούμε εάν δεν προκαλούν πόνο ή άλλα προβλήματα. Συμπερασματικά, η σωστή αντιμετώπιση των πολυπόδων και των κύστεων αποφασίζεται από το θεράποντα με γνώμονα το ιστορικό και την κλινική εξέταση.
-------------------------------------------------------------
ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

ΕΡΩΤ.: Γεια σας... Είμαι 21 χρονών και θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι όχι τόσο σημαντικό αλλά που με ενδιαφέρει. Γενικά, πιστεύετε ότι είναι κακό να κάνουμε αποτρίχωση στην ευαίσθητη περιοχή; ... Χρησιμοποιώ ξυραφάκι με προσοχή και δεν έχω εμφανίσει ποτέ προβλήματα, όπως σπυράκια, κοκκινίλες κλπ. Να συνεχίσω να χρησιμοποιώ; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

ΑΠΑΝΤ.: Καλημέρα! Η αποτρίχωση στην ευαίσθητη περιοχή δεν προκαλεί κάποιο πρόβλημα. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε ξυραφάκι ή να κάνετε laser ή και χαλάουα, αν θέλετε.
-------------------------------------------------------------
CANDIDA ALBICANS - E.COLI - ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ - ΥΠΟΘΕΤΑ ΜΕ ΓΑΛΑΚΤΟΒΑΚΙΛΛΟΥΣ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα, καλή χρονιά να έχετε με υγεία και ευτυχία και ό,τι άλλο επιθυμείτε. Μπράβο για την σελίδα σας. Θα ήθελα πολύ να με βοηθήσετε και να μου πείτε την γνώμη σας όσο δυνατόν γίνεται. Έχω: 1. Candida albicans, 2. Ε.coli, 3. λίγες αποικίες Enterobacter aerogenes, ΚΑΛΙΕΡ. ΑΝΑΕΡΟΒΙΟΣ ΤΡΑΧΗΛΙΚΟΥ ΑΡΝΗΤΙΚΗ, ΚΑΛΛΙΕΡ. CO2 ΤΡΑΧΗΛΙΚΟΥ ΘΕΤΙΚΗ Gardnerella vaginalis. Που και που είχα ενοχλήσεις και κολπικά υγρά λευκά αλλά δεν έδωσα σημασία. Το καλοκαίρι πήγα σε μικροβιολογικό, έκανα εξετάσεις και έπαιρνα αντιβίωση, αλλά αυτά επιμένουν. ... Έχω ακολουθήσει αντιβίωση με Vibramycin, Ciproxin, Furolin, Tavanic, Norfloxacin, θυμάμαι αυτά. Και χρησιμοποιούσα κρέμα tragoven και mycospor και προβιοτικά όπως το VSL#3, Vifolac, Prolife. Έχω ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ... Θα ήταν μεγάλη μου χαρά να μου απαντήσετε!!

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα, έχετε πάρει πάρα πολλές αντιβιώσεις. Νομίζω ότι για ένα διάστημα θα πρέπει να σταματήσετε τις αντιβιώσεις και να πάρετε κολπικά υπόθετα με γαλακτοβάκιλλους για ενίσχυση της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου. Καλό θα ήταν να κάνετε και κολπικές πλύσεις με σόδα.
-------------------------------------------------------------
ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΛΗΨΗ ΑΝΤΙΒΙΩΣΗΣ VIBRAMYCIN

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα! Ψάχνοντας πληροφορίες στο internet σχετικά με γυναικολογικά θέματα, βρήκα και το site σας, όπου διαβάζοντας κάποια θέματα αποκόμισα χρήσιμες κατευθύνσεις. Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής:
Εάν ένα ζευγάρι παίρνει αντιβίωση, π.χ. περίπτωση τραχηλίτιδας, όπου αν δεν απατώμαι χορηγείται και στους δύο, (αν κάνω λάθος διορθώστε με), ολοκληρώσει τη θεραπεία και σταματήσει τη λήψη της αντιβίωσης, μετά από πόσο χρονικό διάστημα μπορεί να έχει ελεύθερη σχέση, μπορεί άμεσα π.χ. την επομένη από τη λήψη της αντιβίωσης ή πρέπει να περάσουν κάποιες ημέρες και, αν ναι, πόσες; Λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι το ζευγάρι ενδιαφέρεται να αποκτήσει παιδί και προκειμένου να αποφευχθούν αρνητικές επιδράσεις στη γονιμοποίηση από την επενέργεια της αντιβίωσης. Στην προκειμένη περίπτωση είχε χορηγηθεί VIBRAMYCIN 100mg από κοινού και στους δύο και για διάστημα 30 ημερών. Η λήψη της αντιβίωσης ολοκληρώθηκε στις 09-01-2014. Θα μπορούσα να έχω επαφή με τον άντρα μου ή θα πρέπει να περιμένω και να ξαναπροσπαθήσουμε τον άλλο μήνα; Με εκτίμηση και ευχαριστώ για τον χρόνο που θα διαθέσετε!

ΑΠΑΝΤ.: Καλημέρα. Από τη στιγμή που έχουν περάσει τουλάχιστον 4 μέρες από τη λήψη της τελευταίας δόσης, δεν έχετε πρόβλημα να προσπαθήσετε.
-------------------------------------------------------------
ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΩΝ ΜΟΝΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

ΕΡΩΤ.: Γεια σας και πάλι. Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση σχετικά με τα αντισυλληπτικά. Είμαι 18 χρόνων ... Θα μπορούσα να πάρω αντισυλληπτικά; Έχω κάνει αιματολογικές και έχω στίγμα μεσογειακής αναιμίας. Δεν έχω θρομβοφιλία, θα μου το είχε πει λογικά ο καρδιολόγος. Στο τελευταίο τεστ παπ είχα κολπίτιδα, την αντιμετώπισα και θα ξανακάνω σε λίγες μέρες ξανά τεστ παπ. Θα μπορούσατε να με συμβουλέψετε για το τι αντισυλληπτικό θα μπορούσα να πάρω?

ΑΠΑΝΤ.: Καλημέρα. Το αν έχετε θρομβοφιλία πιστοποιείται από εξετάσεις αίματος και δεν το βρίσκει ο καρδιολόγος. Το θέμα των αντισυλληπτικών είναι αρκετά σοβαρό και μόνο μετά από κλινική εξέταση μπορεί ένας γιατρός να συνταγογραφήσει αντισυλληπτικά. Να ξέρετε ότι απαγορεύεται το κάπνισμα με αυτά. Πρέπει να απευθυνθείτε σε ένα γυναικολόγο να σας εξετάσει και να σας πει εάν μπορείτε να πάρετε και ποια.
-------------------------------------------------------------
ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΜΕ  CLOMIPHENE ΚΑΙ PREGNYL - ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ

ΕΡΩΤ.: Καλημέρα αγαπητή-γλυκύτατη κ. Βάντζου. Διαβάζω τις απαντήσεις σας στο διαδίκτυο και πήρα το θάρρος να σας γράψω. Καταρχήν, σας εύχομαι ό,τι καλύτερο για την καινούργια χρονιά ... Είμαι 49 ετών. Ξέρω καταρχήν πως είναι "απογοητευτική" η ηλικία μου... γι' αυτά που θα σας ρωτήσω. ... Είμαι στον τρίτο κύκλο προσπαθειών με CLOMIPHENE και PREGNYL. Οι ορμονικές εξετάσεις μας είναι αρκετά καλές για την ηλικία μας. Πόσες προσπάθειες με αυτή τη μέθοδο θα μου προτείνατε, πριν ίσως μία προσπάθεια εξωσωματικής; (πάντα μόνον με δικά μου ωάρια!). ... Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Πιστεύω πως, εάν είστε αποφασισμένη να προσπαθήσετε για μια εγκυμοσύνη, καλό θα ήταν να προχωρήσετε σε εξωσωματική, η οποία σας δίνει μεγαλύτερες πιθανότητες. Εύχομαι κάθε επιτυχία.
-------------------------------------------------------------
ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑΣ ΣΕ ΔΙΔΥΜΗ ΚΥΗΣΗ

ΕΡΩΤ.: Aγαπητή κυρία Βάντζου, με συγχωρείτε που παίρνω το θάρρος να επικοινωνώ μαζί σας μέσω email, έχω ανησυχήσει πολύ και, καθώς ζω στο εξωτερικό, θα ήθελα να πάρω και μία δεύτερη γνώμη από έναν γιατρό στην Ελλάδα, έστω και διαδικτυακά!
Είμαι 20 εβδομάδων έγκυος με διζυγωτικά δίδυμα. ... Κατά τη διάρκεια της 16ης εβδομάδας είχα δύο επεισόδια βαριάς αιμορραγίας, χωρίς πόνο. H αιμορραγία κράτησε για περίπου 1 ώρα και μετά μειώθηκε σε σταγόνες. Και οι δύο περιπτώσεις ήταν παρόμοιες και συνέβησαν με διαφορά 4 ημερών. Πήγα αμέσως στα επείγοντα όπου έλεγξαν ότι ο τράχηλος μου είναι κλειστός. Οι υπέρηχοι έδειξαν δύο αιματώματα δίπλα στον έναν σάκο. Ένας γιατρός μας είπε πως η αιμορραγία φαίνεται να προέρχεται από τον πλακούντα του twin 1. Δεν μίλησε για αποκόλληση, πιο πολύ το περιέγραψε σαν σκίσιμο. Μετά τα επεισόδια στην 16η εβδομάδα είχα καφέ αίμα για 4-5 μέρες. Στην 18η εβδομάδα, ενώ μετά τα επεισόδια της 16ης εβδομάδας είχα καθαρά διάφανα υγρά, είχα καφέ εκκρίσεις για 4 μέρες και από τότε καθάρισαν και είναι πάλι διάφανα. Τώρα είμαι στην 20η εβδομάδα. Οι γιατροί μου είπαν πως δεν υπάρχει τίποτα που μπορώ να κάνω, ούτε καν ξεκούραση, ούτε φάρμακα, τίποτα. Οι υπέρηχοι μέχρι στιγμής (2 από τότε) δείχνουν πως τα μωράκια έχουν φυσιολογικά μεγέθη και δεν έχουν επηρεαστεί από τις αιμορραγίες. Είναι συχνό φαινόμενο στις δίδυμες κυήσεις; Να ανησυχήσω; Πόσες πιθανότητες υπάρχουν να ξανασυμβεί; Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για να βοηθήσω την κατάσταση; Το ότι δεν είχα ξανά αιμορραγία είναι καλό σημάδι και σημαίνει πως μπορώ να ελπίζω; Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και εκτιμώ πολύ τον χρόνο σας.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Τα επεισόδια της αιμορραγίας είναι συχνά στις εγκυμοσύνες, όχι όμως περισσότερο στις δίδυμες. Στην Ελλάδα, μάλλον θα σας συμβουλεύαμε να πάρετε προγεστερόνη και να ξεκουράζεστε. Είναι φυσιολογικό μετά από τέτοια επεισόδια να έχετε καφέ υγρά. Επίσης, να αποφεύγετε τις επαφές. Εάν είστε ρέζους αρνητική, πρέπει να κάνετε μία ένεση αντι D γ σφαιρίνης.
-------------------------------------------------------------
ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα κα Βάντζου, είμαι στο πρώτο τρίμηνο κύησης και θα σας παρακαλούσα, αν μπορείτε, να μας παραθέσετε μια λίστα με τα όχι στη διατροφή της εγκυμοσύνης. Εχθές, για παράδειγμα, έφαγα γκούντις και σήμερα κάποιος μου είπε ότι απαγορεύεται η μαγιονέζα στην εγκυμοσύνη και είναι επικίνδυνη. Ισχύει κάτι τέτοιο? Τελικά, τί επιτρέπεται και τί απαγορεύεται ρητά?
 Ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΑΝΤ.: Μια σειρά από τροφές πρέπει να αποφεύγονται από τις εγκύους, κυρίως γιατί εμφανίζουν μεγάλη πιθανότητα να είναι μολυσμένες. Συγκεκριμένα, πρέπει να αποφεύγονται:
α) Ωμό ή μισοψημένο κρέας. Το κρέας και τα πουλερικά πρέπει να μαγειρεύονται τόσο, ώστε να μην υπάρχει ίχνος από αίμα ή έστω ροζ χρώμα.
β) Μη παστεριωμένο γάλα ή τυρί που προέρχεται από αυτό.
γ) Μαλακά τυριά όπως ροκφόρ, γκοργκονζόλα, blue cheese, μπρι και καμαμπέρ, διότι μπορεί να περιέχουν βακτήρια που προκαλούν λιστερίωση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή ή σε σοβαρή ασθένεια του νεογέννητου.
δ) Ωμά ή μισοβρασμένα αυγά, γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος της σαλμονέλλας. Ως γενικός κανόνας, τα αυγά πρέπει να μαγειρεύονται, εωσότου το ασπράδι και ο κρόκος να είναι σφιχτά και συμπαγή. Όσον αφορά τη μαγιονέζα που αναφέρετε στο ερώτημά σας, η "σπιτική" μαγιονέζα που περιέχει μη παστεριωμένα αυγά μπορεί να είναι επικίνδυνη. Αντιθέτως, η μαγιονέζα του εμπορίου συνήθως παρασκευάζεται με παστεριωμένα αυγά, οπότε είναι ασφαλής.
ε) Το συκώτι και όλα τα υποπροϊόντα του, καθώς μπορεί να περιέχουν υπερβολική ποσότητα βιταμίνης Α, που μπορεί να βλάψει το μωρό.
στ) Συμπληρώματα με βιταμίνη Α.
στ) Όλων των ειδών τα πατέ, ακόμη και τα πατέ λαχανικών, γιατί μπορεί να περιέχουν λιστέρια.
ζ) Τροφές, στις οποίες έχει αλλεργία η μητέρα, ο πατέρας ή τα άλλα παιδιά του ζευγαριού.
η) Άπλυτα φρούτα, λαχανικά και σαλάτες. Όλα τα παραπάνω πρέπει να πλένονται σχολαστικά, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος της τοξοπλάσμωσης.
θ) Ωμά οστρακοειδή, γιατί μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.
ι) Ψάρια που αλιεύθηκαν σε λίμνες και ποτάμια μολυσμένα με βιομηχανικά απόβλητα.
ια) Τα μεγάλα ψάρια, όπως ο ξιφίας και ο καρχαρίας, απαγορεύονται λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης υδραργύρου που εμφανίζουν, ο οποίος μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος του εμβρύου. Επίσης, πολλά ψάρια που χρησιμοποιούνται στο sushi είναι επιβαρυμένα με μόλυβδο.
ιβ) Το αλκοόλ πρέπει να αποφεύγεται από τις εγκύους ή από τις γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες, δεδομένου ότι καμία ποσότητα δεν θεωρείται ασφαλής. Η υπερβολική έκθεση στο αλκοόλ μπορεί να βλάψει σοβαρά την ανάπτυξη του εμβρύου και οι συνέπειες είναι μόνιμες.
ιγ) Η πρόσληψη καφεΐνης πρέπει να περιοριστεί σε 200 mg τη μέρα, διότι η μεγάλη ποσότητα καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει μειωμένο βάρος γέννησης του μωρού ή ακόμη και αποβολή. Χρειάζεται προσοχή στο γεγονός ότι η καφεΐνη δεν βρίσκεται μόνο στον καφέ, αλλά και στο τσάι, ενώ προστίθεται και σε αναψυκτικά ή ενεργειακά ροφήματα.
ιδ) Το τσάι από βότανα (guarana και άλλα) δεν περιέχει καφεΐνη, ωστόσο πρέπει να αποφεύγεται, καθώς δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες για την επίδραση των ουσιών αυτών στην εγκυμοσύνη. Το ίδιο ισχύει για τα συμπληρώματα από βότανα.

 Τέλος, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η έγκυος δεν χρειάζεται «να τρώει για δύο», όπως συχνά λέγεται. Αντιθέτως, η υπερβολική αύξηση βάρους κατά την εγκυμοσύνη συνεπάγεται κινδύνους για την υγεία της μητέρας και του παιδιού. Η συνιστώμενη ημερήσια θερμιδική πρόσληψη εξαρτάται από τον ΒΜΙ (Δείκτη Μάζας Σώματος) της εγκύου κατά την έναρξη της εγκυμοσύνης, δηλ. οι κανονικού βάρους έγκυες χρειάζονται περισσότερες θερμίδες, ενώ οι υπέρβαρες λιγότερες. Ως γενική κατεύθυνση, οι τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά και υδατάνθρακες, όπως γλυκά, ζυμαρικά, ψωμί κλπ., πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, ώστε να αποφευχθεί η υπερβολική αύξηση βάρους.
-------------------------------------------------------------
ΕΞΩΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΗΣΗ - ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΜΙΑΣ ΣΑΛΠΙΓΓΑΣ - ΠΙΘΑΝΗ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤ.: Κυρία Βάντζου, καλησπέρα σας. Πριν από περίπου ένα χρόνο είχα μια εξωμήτρια κύηση, όπου μετά από λαπαροσκοπική επέμβαση μου αφαιρέθηκε η αριστερή μου σάλπιγγα. Ύστερα από αυτό το γεγονός δεν έχω καταφέρει να μείνω έγκυος ακόμη. Να προσθέσω δε, ότι έχω πολυκυστικές ωοθήκες, οι οποίες δε με βοηθούν να έχω σταθερό κύκλο. Τον τελευταίο χρόνο κατάφερα να τον σταθεροποιήσω λαμβάνοντας καθημερινά το glucophage των 1000 mg. Να προσθέσω ακόμη ότι έχω και κάποια περιττά κιλά. Η ερώτηση που θα ήθελα να σας θέσω είναι αν, μετά από αυτή την ατυχή περιπέτεια που είχα, θα ήταν πρέπον να ακολουθήσω έναν κύκλο εξετάσεων π.χ σαλπιγγογραφία ή να συνεχίσω τις προσπάθειες χωρίς να φοβάμαι μήπως μου ξανατύχει; Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας! Με εκτίμηση!

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Το γεγονός ότι σας αφαιρέθηκε η μία σάλπιγγα δεν μειώνει στο μισό τη γονιμότητά σας, αλλά κατά ένα πολύ μικρό ποσοστό. Επίσης, το ιστορικό της εξωμητρίου κυήσεως αυξάνει κατά ένα μικρό ποσοστό την πιθανότητα επανάληψης εξωμητρίου. Τέλος, το γεγονός ότι δεν έχετε μείνει έγκυος πάνω από ένα χρόνο, αποτελεί ένδειξη πιθανής υπογονιμότητας και ως εκ τούτου πρέπει να κάνετε κάποιες εξετάσεις σαν ζευγάρι, μία από τις οποίες είναι και η σαλπιγγογραφία.
-------------------------------------------------------------
ΠΟΙΕΣ ΜΕΡΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΠΑΦΗ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ;

ΕΡΩΤ.: Είμαι κοπέλα 33 ετών. Κάνουμε προσπάθειες με τον άνδρα μου για παιδί. Για να πετύχουμε εγκυμοσύνη, πρέπει η επαφή να γίνεται μόνο τις γόνιμες μέρες;

ΑΠΑΝΤ.: Καλημέρα. Κατά τις γόνιμες μέρες, δηλαδή 2 μέρες πριν και 2 μετά την ωορρηξία, πρέπει να έχετε επαφές μέρα παρά μέρα. Ωστόσο, οι επαφές δεν πρέπει να περιορίζονται σε αυτό μόνο το διάστημα, αλλά να έχετε και τις υπόλοιπες μέρες για ανανέωση του σπέρματος.
-------------------------------------------------------------
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΠΙ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ

ΕΡΩΤ.: Γεια σας. Πριν λίγες μέρες είχα σεξουαλική επαφή ... πήρα το χάπι της επόμενης ημέρας σε λιγότερο από 2 ώρες. Δεν είχα συμπτώματα κατά την λήψη του χαπιού. Από την 4η ημέρα μετά την λήψη έχω κολπικά υγρά όπως όταν είμαι στις γόνιμες ημέρες και κάποιους πόνους χαμηλά στην κοιλιά. Είναι φυσιολογικό; Δεν μπορώ να ηρεμήσω από εκείνη την ημέρα και φοβάμαι πολύ. Το χάπι μπορεί να κάνει κακό στην υγεία μου;

ΑΠΑΝΤ.: Καλημέρα. Το χάπι της επόμενης μέρας προκαλεί συμπτώματα σαν αυτά που περιγράφετε. Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε.
-------------------------------------------------------------
ΕΠΟΥΛΩΣΗ ΠΕΡΙΝΕΟΤΟΜΗΣ - ΕΠΟΥΛΩΤΙΚΗ ΚΡΕΜΑ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ

ΕΡΩΤ.: Καλημέρα, κ Βάτζου. Έχω γεννήσει πριν 2 μήνες με φυσιολογικό τοκετό. Θα ήθελα να ρωτήσω για την περινεοτομή. Στην περίπτωση μου υπάρχει ένα μέρος της τομής του περινέου (σχεδόν η μισή τομή), το οποίο είναι σαν εξογκωματάκι. Έχουν πέσει τα ράμματα, δε με ενοχλεί η τομή καθόλου. Όμως, η εικόνα της τομής δε μου αρέσει καθόλου. Θέλω να ρωτήσω αν υπάρχει περίπτωση με τον καιρό να επουλωθεί και να επανέλθει στην ίδια ευθεία με το υπόλοιπο δέρμα; Μπορώ να χρησιμοποιήσω κάποια αλοιφή επούλωσης; Αν όχι, τί μπορώ να κάνω, για να γίνει η περιοχή όπως πριν; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Υπάρχουν διάφορες κρέμες επουλωτικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Θα πρέπει, όμως, να τη χρησιμοποιείτε σε καθημερινή βάση, για να δείτε αποτέλεσμα. Η τομή θα πάρει την τελική της μορφή 6 μήνες περίπου μετά τον τοκετό. Εάν τότε η τομή σας δεν είναι ικανοποιητική, θα πρέπει να σας την διορθώσουν χειρουργικά ή να περιμένετε τον επόμενο τοκετό σας για σωστή αποκατάσταση.
-------------------------------------------------------------
ΛΗΨΗ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΩΝ - ΚΑΦΕ ΑΙΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας. Εδώ και ένα χρόνο παίρνω τα yasminelle. Τους τελευταίους 2 μήνες έχω ως περίοδο καφέ αίμα. Πού μπορεί αυτό να οφείλεται; Τι εξέταση πρέπει να κάνω; Ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Μάλλον πρόκειται για ορμονικό θέμα. Πρέπει να επισκεφτείτε γυναικολόγο να σας εξετάσει (κατά προτίμηση τη 10η μέρα του κύκλου), για να ελέγξει το ενδομήτριό σας και, αν χρειαστεί, να σας δώσει εξετάσεις.
-------------------------------------------------------------
ΥΠΟΤΡΟΠΙΑΖΟΥΣΕΣ (ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΕΣ) ΚΟΛΠΙΤΙΔΕΣ

ΕΡΩΤ.: Γεια σας. Θα ήθελα, όταν βρείτε χρόνο, να μου πείτε τη γνώμη σας για ένα θέμα που με απασχολεί τους τελευταίους μήνες. Μύκητες! Από τον Αύγουστο και μετά, μετά τη 14η μέρα της περιόδου, περίπου, ξεκινούν τα συμπτώματα (φαγούρα αρχικά και μετά υγρά άσπρα και εκρού παχύρρευστα). Έκανα κάθε μήνα θεραπεία με κρέμες εξωτερικά και ενδοκολπικά και το Δεκέμβρη πήρα και αντιμυκητιασικά χάπια. Και το Γενάρη εμφανίστηκαν πάλι. Έλεος πια! ... Ο σύζυγος δεν πήρε χάπια. Μήπως φταίει αυτό; Κάναμε και οι 2 καλλιέργειες. Του άντρα μου βγήκαν καθαρές, εγώ περιμένω ... Μπορείτε να μου πείτε: Τί να προσέχω για να μην βγάζω τόοσο συχνά; Μια φορά το χρόνο έβγαζα ανέκαθεν, κυρίως μετά τις διακοπές, αλλά μετά τέλος. Τώρα μου έχουν σπάσει τα νεύρα. Θα περιμένω τις πολύτιμες συμβουλές σας. Ευχαριστώ!

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Οι επαναλαμβανόμενες κολπίτιδες από μύκητες ταλαιπωρούν αρκετές γυναίκες. Πρέπει να ακολουθείτε τους κανόνες υγιεινής, να χρησιμοποιείτε μόνο βαμβακερά εσώρουχα, πάντα σιδερωμένα, χωρίς σερβιετάκια και να μη φοράτε στενά παντελόνια. Πρέπει να πάρετε αγωγή σύμφωνα με την καλλιέργεια και να πάρει και ο σύζυγος ανεξάρτητα από την αρνητική καλλιέργεια του ίδιου. Τέλος, αφού τελειώσετε με τις καλλιέργειες και την αγωγή, να βάλετε κολπικά υπόθετα με γαλακτοβάκιλλους για την ενίσχυση της άμυνας του κόλπου.
-------------------------------------------------------------
ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΕΡΙΔΕΣΗ ΠΡΙΝ ΤΗ 12η ΕΒΔΟΜΑΔΑ;

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας! Διάβασα αρκετά πράγματα στην ιστοσελίδα και στο Facebook και θα ήθελα κι εγώ να σας κάνω την δική μου ερώτηση! ... Πριν ενάμιση χρόνο ήμουν έγκυος και στην 15η εβδομάδα μου έσπασαν τα νερά ... ο γιατρός μου είπε ότι έχω χαλάρωση τραχήλου και πιθανότατα να είχα και μικρόβιο που μπορεί να μου έσπασε το σάκο! ... Τώρα είμαι ξανά έγκυος και είμαι 5,5 εβδομάδων. Ο γιατρός που πάω τώρα μου είπε ότι θα κάνουμε περίδεση την 12η εβδομάδα λόγω του τραχήλου και επειδή η μήτρα μου έχει σχήμα καρδιάς! Παίρνω Ουτροτζεστάν 200 mg κολπικά, ένα κάθε βράδυ, και Σαλοσπίρ 80 mg, ένα κάθε μεσημέρι! Είπε θα τα παίρνω μέχρι την 12η εβδομάδα!Θέλω να ρωτήσω: μπορεί να σπάσουν τα νερά πριν κάνω περίδεση? Δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα από την 12η εβδομάδα? Τα χάπια που παίρνω με καλύπτουν?

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα, η περίδεση του τραχήλου δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να γίνει πριν τη 12η εβδομάδα. Τα χάπια που παίρνετε σας καλύπτουν απόλυτα. Φυσικά, θα πρέπει να κάνετε και καλλιέργεια κολπικού υγρού.
-------------------------------------------------------------
ΚΑΦΕ ΑΙΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ - ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας. Αντί για περίοδο έχω από την πρώτη μέρα καφέ αίμα και σήμερα μπαίνω στην 4η μέρα της περιόδου. Αυτό είναι σημάδι πιθανής εγκυμοσύνης;

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Ναι, υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης από τα γραφόμενά σας. Οπότε καλό θα ήταν να κάνετε μία εξέταση αίματος (β χοριακή).
-------------------------------------------------------------
ΚΑΨΙΜΟ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα, γιατρέ. Βρήκα το mail σας από το διαδίκτυο. Αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα εδώ και 4 μέρες. Κατά την διάρκεια της μέρας με πιάνει ένα κάψιμο στον κόλπο και κρατάει για περίπου 10 λεπτά. Δεν έχω συχνοουρία και ούτε έχω φαγούρα, γιατί φοβόμουν για ουρολοίμωξη. Πίνω υγρά και αυτό μια με πιάνει μια με αφήνει. Υπάρχει περίπτωση να φταίει ένα αφρόλουτρο για μωρά που χρησιμοποιώ κάτω στην περιοχή ή είναι κάτι άλλο; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Πρέπει πρώτα να βεβαιωθείτε ότι δεν πρόκειται για φλεγμονή του κόλπου, δηλαδή πρέπει να κάνετε μία καλλιέργεια κολπικού υγρού.
-------------------------------------------------------------
ΑΝΩΜΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα. Έχω καθυστέρηση περίπου 10 ημέρες, ενώ πριν 6 μέρες περίπου είχα κάτι καφέ εκκρίσεις που δεν κράτησαν πολύ. Έκανα και ένα τεστ clear blue και βγήκε αρνητικό. Πριν 2 εβδομάδες ... πήρα αντιβίωση για 3 μέρες, παυσίπονα και χάπια medrol. Σε τί μπορεί να οφείλεται η καθυστέρηση?

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Η ανωμαλία στην περίοδο, μπορεί να οφείλεται σε ορμονολογικούς λόγους, ανατομικούς ή και ψυχολογικούς. Όπως και να έχει, θα πρέπει να αποκλείσετε τους δύο πρώτους. Το πιθανότερο, πάντως είναι να επανέλθει η περίοδός σας. Καλό όμως είναι να εξεταστείτε.
-------------------------------------------------------------
ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΦΕ ΕΚΚΡΙΣΕΙΣ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ

ΕΡΩΤ.: Γεια σας! Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση. Γενικά, έχω ασταθή κύκλο. Μου έχει καθυστερήσει η περίοδος και εδώ και τρεις περίπου μέρες έχω καφέ αίμα αντί για κοκκινωπό. Πάντα χρησιμοποιούμε προφυλακτικό με το αγόρι μου!!!! Αλλά έχω ανησυχήσει τώρα. Μπορεί να είναι κάτι παθολογικό?

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Οι καφέ εκκρίσεις πριν ή και μετά την περίοδο μπορεί να οφείλονται σε κάποιο πολύποδα ή γενικώς σε κάποια παθολογία. Δυστυχώς, δεν μπορώ να σας απαντήσω πιο συγκεκριμένα, αν πρώτα δεν σας εξετάσω.
-------------------------------------------------------------
ΚΟΛΠΙΤΙΔΑ - ΛΗΨΗ ΥΠΟΘΕΤΩΝ - ΚΑΨΙΜΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ - ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΚΡΕΜΕΣ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα! ... μετά την χορήγηση αντιβίωσης, εμφάνισα κολπίτιδα. Ο γυναικολόγος μου σύστησε λήψη 2 υποθέτων Travogen μέσα σε δύο εβδομάδες. Την πρώτη φορά που εφάρμοσα το υπόθετο, ένιωθα έντονο ''κάψιμο'' στην περιοχή και την επόμενη μέρα παρατήρησα διασταλμένα τα μικρά χείλη και ανοιχτά. Αυτό μπορεί να προκαλέσει κάποια ανατομική παραμόρφωση? Και επίσης ποιά η διαφορά των υπόθετων από τις κρέμες ? Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για την απάντησή σας!

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Ούτε οι κρέμες, ούτε τα υπόθετα μπορούν να σας προκαλέσουν παραμόρφωση ή άλλη βλάβη. Η διαφορά των πρώτων από τα δεύτερα είναι στην ουσία που περιέχουν και πως προτιμάμε να τα χρησιμοποιούμε.
-------------------------------------------------------------
ΠΟΤΕ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΕΞΕΤΑΣΗ Β-ΧΟΡΙΑΚΗΣ ΓΙΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ;

ΕΡΩΤ.: Καλημέρα, κ. Βάτζου. Προσπαθώ εδώ και 2 χρόνια να μείνω έγκυος. ... έχω κύκλο σταθερά κάθε 40 μέρες ... Σήμερα έκανα τεστ εγκυμοσύνης, είναι η 30ή μέρα του κύκλου και βγήκε αρνητικό. Είναι νωρίς, για να είναι έγκυρο το αποτέλεσμα? Σε περίπτωση, όμως, που όντως είναι αρνητικό, τί μπορεί να φταίει από την στιγμή που είχα επαφή τις γόνιμες μέρες? Ποια μέρα μπορώ να κάνω εξέταση χοριακής; Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Εξέταση β-χοριακής δεν έχει νόημα να κάνετε πριν τις 10 μέρες μετά τις γόνιμες. Να ξέρετε ότι σε κάθε κύκλο οι πιθανότητες σύλληψης είναι περίπου 25%.
-------------------------------------------------------------
ΕΞΕΤΑΣΗ Β-ΧΟΡΙΑΚΗΣ ΓΟΝΑΔΟΤΡΟΠΙΝΗΣ 4 ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

ΕΡΩΤ.: Καλημέρα σας, θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση σχετικά με ένα γυναικολογικό θέμα. Έκανα την εξέταση αίματος για την β χοριακή γοναδοτροπίνη, ώστε να διαπιστώσω αν είμαι έγκυος. Την έκανα όμως 4 ημέρες πριν την αναμενόμενη περίοδο. Βγήκε αρνητική. Πόσο % πιστεύετε είναι αξιόπιστο το αποτέλεσμα; Σας ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα, καλό θα ήταν να επαναλάβετε την εξέταση 1 μέρα μετά την αναμενόμενη περίοδό σας.
-------------------------------------------------------------
ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΠΑΣΕΙ Ο ΠΑΡΘΕΝΙΚΟΣ ΥΜΕΝΑΣ - ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΞΩΜΗΤΡΙΑΣ ΚΥΗΣΗΣ;

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν υπάρχει πιθανότητα εξωμήτριας εγκυμοσύνης σε περίπτωση που δεν έχει σπάσει ο παρθενικός υμένας και υπάρχει σεξουαλική επαφή με προφυλακτικό (και μερικές φορές χωρίς προφυλακτικό).

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Η πιθανότητα εξωμήτριας κύησης δεν σχετίζεται με τον παρθενικό υμένα, αλλά με αδυναμία του γονιμοποιημένου ωαρίου να περάσει από τη σάλπιγγα μέσα στη μήτρα. Σε περίπτωση επαφής χωρίς προφυλακτικό, είτε με άτρητο, είτε χωρίς παρθενικό υμένα, υπάρχει πιθανότητα σύλληψης και φυσικά μετάδοσης λοιμώξεων.
-------------------------------------------------------------
ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΞΩΜΗΤΡΙΟΥ ΚΥΗΣΗΣ ΑΠΟ ΒΙΟΧΗΜΙΚΗ ΚΥΗΣΗ

ΕΡΩΤ.: Θα 'θελα να ρωτήσω αν η εξωμήτριος κύηση είναι ίδια με την βιοχημική αποβολή... Αν έχουν την ίδια βαρύτητα ως αποβολές για μετέπειτα εγκυμοσύνη είτε άμεση είτε έμμεση!!!

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικές περιπτώσεις. Η εξωμήτριος είναι η κύηση, όπου το κύημα αναπτύσσεται εκτός μήτρας, είναι δυνητικά επικίνδυνο και έχει μια μικρή πιθανότητα επανάληψης στο μέλλον. Η βιοχημική κύηση ή αποβολή είναι μια εγκυμοσύνη, όπου υπάρχει μόνο αύξηση της β-χοριακής μέχρι ένα μικρό νούμερο, χωρίς να φαίνεται και χωρίς να έχουν σχηματισθεί εμβρυικά στοιχεία.
-------------------------------------------------------------
ΙΣΧΙΑΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΜΒΡΥΟΥ - ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΟΚΕΤΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ

ΕΡΩΤ.: Γέννησα με καισαρική ένα υγιέστατο αγοράκι βάρους 3.330 gr πριν από 10 μήνες λόγω ισχιακής προβολής του εμβρύου. Για την ακρίβεια, το έμβρυο, ενώ ήταν πολύ ζωηρό καθ' όλη τη διάρκεια της κύησης, βρέθηκε στη θέση αυτή στην 32η εβδομάδα και έκτοτε δε ξαναγύρισε, καθώς μπερδεύτηκε με το λώρο. Ο γιατρός μου μου έλεγε να μη στεναχωριέμαι, γιατί ίσως καταφέρει να γυρίσει, αλλά ο εμβρυολόγος λίγο αργότερα στο Doppler ανάπτυξης ήταν πιο απόλυτος! "Σε αυτή την εβδομάδα κύησης και με αυτό το μέγεθος εμβρύου, είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να γυρίσει"!. Οπότε...καισαρική! Πιστεύετε ότι θα μπορούσα να την αποφύγω? Από τί υπάρχει περίπτωση να κινδυνεύσω αν επιχειρήσω φυσιολογικό τοκετό σε δεύτερη εγκυμοσύνη?

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Ο τοκετός σε περίπτωση ισχιακής προβολής του εμβρύου έχει συζητηθεί πολύ και η κοινότητα των Μαιευτήρων έχει καταλήξει μετά από μελέτες. Η καισαρική τομή τουλάχιστον για τις πρωτοτόκες κρίνεται επιβεβλημένη, ενώ η προσπάθεια φυσιολογικού τοκετού ενέχει πολλούς κινδύνους για την ασφάλεια του μωρού. Οπότε θεωρώ ότι δεν θα μπορούσατε να αποφύγετε την καισαρική τομή. Σε περίπτωση δεύτερης κύησης θεωρώ ότι θα μπορούσατε να δοκιμάσετε το φυσιολογικό τοκετό, με την προϋπόθεση να αντιλαμβάνεστε πλήρως τις μικρές, αλλά υπαρκτές πιθανότητες διάνοιξης της τομής της καισαρικής.
-------------------------------------------------------------
ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΗΞΗ ΑΙΜΑΤΟΣ - ΚΑΠΝΙΣΜΑ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα, γιατρέ! Συγχαρητήρια για την πολύτιμη βοήθειά σας! Πριν μια εβδομάδα έκανα έναν υπέρηχο και έδειξε ότι έχω δυο κύστεις στην δεξιά ωοθήκη. Ο γιατρός μου έγραψε τα αντισυλληπτικα jasminelle για 3 μήνες! Το πρόβλημά μου είναι ότι δεν μου είπε να κάνω κάποια αιματολογική εξέταση ούτε ρώτησε για ιστορικό! Μου είπε απλώς να κόψω το κάπνισμα! Εγώ από το ένα πακέτο που κάπνιζα κάνω τρία τσιγάρα την ημέρα! Είμαι 23 ετών. Πόσο βλαβερά είναι τα 3 τσιγάρα; Μπορώ να τα κάνω ή πρέπει να το κόψω τελείως; Σας ευχαριστώ πολύ!
Να προσθέσω ότι μου είναι πολύ δύσκολο να το κόψω, ούτε να κοιμηθώ δεν μπορώ από την στέρηση! Το ξέρω ότι είναι μια απόφαση, αλλά διανύω μια πολύ δύσκολη φάση αυτήν την περίοδο και που το ελάττωσα τόσο πολύ δεν ξέρω πως το κατάφερα! Συγγνώμη, αν σας κούρασα!

ΑΠΑΝΤ.: Καλημέρα, τα αντισυλληπτικά πολύ σπάνια μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα με την πήξη του αίματος. Εγώ στις κυρίες που θέλω να δώσω αντισυλληπτικά δίνω και εξετάσεις σχετικά με την πήξη. Το κάπνισμα από μόνο του επιβαρύνει την αιμάτωση, οπότε συνιστάμε διακοπή κατά τη λήψη αντισυλληπτικών. Τα 3 τσιγάρα ημερησίως δεν συνιστούν σημαντικό πρόβλημα, αλλά το να μην κάνετε εξετάσεις ναι.
-------------------------------------------------------------
ΣΑΛΠΙΓΓΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΟΣΚΟΠΗΣΗ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορεί να γίνει εξέταση ταυτόχρονα Σαλπιγγογραφία και Υστεροσκόπηση! Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα, η σαλπιγγογραφία είναι μια εξέταση κατά την οποία εγχύεται ένα σκιαγραφικό υγρό από τον τράχηλο και με ακτινογραφίες που λαμβάνονται βλέπουμε τη δίοδό του μέσα από τη μήτρα και τις σάλπιγγες. Κατά την εξέταση αυτή η γυναίκα είναι ξύπνια. Στην υστεροσκόπηση εισάγεται μία κάμερα στην κοιλότητα της μήτρας για έλεγχο αυτής. Πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικές διαδικασίες που δεν συνδυάζονται. Γίνονται χωριστά.
-------------------------------------------------------------
ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΟΝΙΜΩΝ ΗΜΕΡΩΝ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα, γιατρέ... Ήθελα να ρωτήσω πότε είναι οι γόνιμες ημέρες... Τελευταία περίοδος μου ήταν 24 Φλεβάρη.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα, οι γόνιμες μέρες είναι 2 πριν και μία μετά την ωορρηξία. Για να υπολογίσετε τη μέρα της ωορρηξίας, θα πρέπει να έχετε ένα σχετικά σταθερό κύκλο και να υπολογίσετε 14 μέρες πριν την αναμενόμενη περίοδο.
-------------------------------------------------------------
ΛΗΨΗ LADOSE ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα. Ladose και εγκυμοσύνη. Αν μια γυναίκα πάσχει από αγχώδη κατάθλιψη και πρέπει να παίρνει τα Ladose, τί συνέπειες μπορεί να έχει αυτό στην εγκυμοσύνη?

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα, τα ladose κατατάσσονται στην κατηγορία C φάρμακα στην κύηση, δηλαδή στα φάρμακα που δεν έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν βλάβη στο έμβρυο. Αν μια γυναίκα χρειάζεται να τα παίρνει, δεν υπάρχει λόγος να τα σταματήσει στην εγκυμοσύνη.
-------------------------------------------------------------
ΦΛΕΓΜΟΝΗ ΑΠΟ ΜΥΚΟΠΛΑΣΜΑ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας και καλή χρονιά. Έχω ενδομητρίτιδα που οφείλεται σε μυκόπλασμα και από ό,τι έμαθα πρέπει να το έχω τουλάχιστον τρία χρόνια. Είναι δυνατόν, δεδομένου ότι έχω αλλάξει 7 γιατρούς τα τελευταία 4 χρόνια, να μην το είδε κανένας; Επίσης, θα ήθελα να ξέρω τί επιπλοκές μπορεί να έχει. Ευχαριστώ πολύ

ΑΠΑΝΤ.: Καλή χρονιά! Η φλεγμονή από μυκόπλασμα, αν και κάποιες φορές δύσκολη στην αντιμετώπισή της, θεραπεύεται με φαρμακευτική αγωγή. Η διάγνωσή της γίνεται με καλλιέργεια τραχηλικού υγρού. Αν έχετε κάποια ιδιαίτερα συμπτώματα, θα χαρώ να σας βοηθήσω περαιτέρω.
-------------------------------------------------------------
ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗ ΜΙΑ ΣΑΛΠΙΓΓΑ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα, κυρία Χριστίνα... Έχω εγχειριστεί 4 φορές από ινομυώματα από 13 χρόνων. Ευτυχώς, είμαι καλά τώρα. Είμαι 37 χρόνων. Έχω κάνει σαλπιγγογραφία και δείχνει ότι η μια μου σάλπιγγα είναι κλειστή. Υπάρχει λύση να μπορώ να κάνω παιδί; Πόσες πιθανότητες έχω αν έκανα σπερματέγχυση;

ΑΠΑΝΤ.: Καλημέρα, το γεγονός ότι δεν δουλεύει η μία σάλπιγγα δεν σημαίνει ότι μειώνεται η γονιμότητα στο μισό. Υπάρχει όμως αυξημένος κίνδυνος εξωμητρίου κύησης. Εάν υπάρχει θέμα υπογονιμότητας, πρέπει να κάνετε σαν ζευγάρι κάποιες εξετάσεις και με τα αποτελέσματα να βρεθεί η κατάλληλη μέθοδος που θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε παιδί.
-------------------------------------------------------------
ΣΥΧΝΕΣ ΚΥΣΤΙΤΙΔΕΣ

ΕΡΩΤ.: Καλημέρα σας, κ. Βάντζου. Το πρόβλημά μου είναι το εξής. Είμαι 41 χρονών και εδώ και χρόνια παρουσιάζω τακτικά κυστίτιδα, 5-6 φορές το χρόνο. Η κυστίτιδα παρουσιάζεται μετά από πολύωρα ταξίδια, όταν κουραστώ ή στενοχωρηθώ πολύ για κάτι, αλλά τις περισσότερες φορές εμφανίζεται την επόμενη μέρα της σεξουαλικής επαφής με το σύζυγο μου...
Παλιά έκανα ουρολογικές εξετάσεις κάθε φορά που είχα ενόχληση και δε βρίσκαν μικρόβια ποτέ. Έκανα και καλλιέργεια κολπικού υγρού, καθαρή κι' αυτή... Ο γιατρός μου έγραφε Νorocin, αλλά τα τελευταία χρόνια άλλαξα γυναικολόγο και αυτός μου προτείνει τα Furolin, όταν εμφανίζεται το πρόβλημα. Παίρνω και cranberry caps. 1 καθημερινά εδώ κι ένα χρόνο, παίρνω και πρόπολη, τηρώ σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής και πίνω αρκετά υγρά....
Ειλικρινά έχω κουραστεί πολύ μ΄αυτή την ιστορία και πολλές φορές αποφεύγω μέχρι και την ερωτική επαφή γιατί φοβάμαι τυχόν επακόλουθα!! Υπάρχει κάτι άλλο, σας παρακαλώ πολύ, που μπορώ να κάνω, ώστε να γλιτώσω απ' αυτό το πρόβλημα, το οποίο επηρεάζει αρνητικά την καθημερινότητα μου και χαλάει την ποιότητα της ζωής μου; Έστω κάποιο φάρμακο που μπορώ να παίρνω πριν την επαφή έστω; Μήπως να κάνω κάποιες ειδικές εξετάσεις;
Περιμένω την απάντηση σας. Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων...

ΑΠΑΝΤ.: Καλημέρα. Προσωπικά διαφωνώ με τη λήψη αντιβίωσης στις κυστίτιδες, αφού δεν υπάρχει μικρόβιο. Εάν ο σύζυγος δεν έχει κάνει εξετάσεις (καλλιέργειες), καλό θα ήταν να κάνει. Με το να παίρνετε αντιβίωση σε κάθε επεισόδιο, καταστρέφετε την χλωρίδα του οργανισμού σας. Η δοσολογία του cranberry μπορεί να αυξηθεί σε δύο ημερησίως κατά τα επεισόδια. Και φυσικά να πίνετε πολλά υγρά.
-------------------------------------------------------------
ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας, κυρία Χριστίνα!!! Έμαθα για εσάς μέσω του μέσου κοινωνικής δικτύωσης facebook και πήρα το θάρρος να σας θέσω το ερώτημα μου!! Είμαι 21 χρονών και δεν είχα ποτέ σταθερό κύκλο... Τον τελευταίο καιρό όμως η περίοδος μου μπορεί να εμφανίζεται και δύο φορές το μήνα. Υπάρχει ροή αλλά αρκετές φορές το αίμα έχει καφέ χρώμα. Να σημειωθεί ότι τον τελευταίο καιρό ψυχολογικά δεν είμαι πολύ καλά λόγω κάποιων οικογενειακών και προσωπικών συμβάντων (το αναφέρω γιατί ξέρω ότι συνήθως παίζει ρόλο η ψυχολογική μας κατάσταση). Το γεγονός αυτό με έχει προβληματίσει και ανησυχώ ιδιαίτερα! Θα ήθελα να σας ρωτήσω, αν είναι κάτι που πρέπει να με κάνει να ανησυχήσω, αν παίζει ρόλο ότι έχω ερωτικές επαφές και, τέλος, τι θα μπορούσα να κάνω γι' αυτό! Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας!!

ΑΠΑΝΤ.: Καλημέρα. Η περίοδος και η φυσιολογική της λειτουργία είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων, κυρίως ορμονικών. Σίγουρα ο ψυχολογικός παράγοντας και το άγχος παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Πρέπει όμως να εξεταστείτε από γυναικολόγο, ώστε να αποκλεισθεί οποιοσδήποτε παθολογικός παράγοντας που μπορεί να υπάρχει.
-------------------------------------------------------------
ΒΙΟΧΗΜΙΚΕΣ ΑΠΟΒΟΛΕΣ - ΜΕΣΟΚΥΚΛΙΚΗ ΑΙΜΟΡΡΟΙΑ

ΕΡΩΤ.: Κα Βάντζου, καλησπέρα σας. Πήρα το θάρρος να σας ενοχλήσω γιατί σας παρακολουθώ αρκετό καιρό τώρα μέσα από διάφορες σελίδες που γράφετε στο Internet και μου αρέσει πολύ ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζετε όλες εμάς που έχουμε κάποιο γυναικολογικό πρόβλημα. ...
Είμαι 37 ετών, καπνίστρια με φυσιολογικό βάρος. Πριν λίγα χρόνια έκανα αφαίρεση ινομυωμάτων. Σχεδόν αμέσως μετά το χειρουργείο ξαναβγήκαν 2-3 περίπου ινομυώματα (σήμερα είναι περίπου 2-2,5 εκ. το καθένα) και παράλληλα απέκτησα και μια σοκολατοειδή κύστη 2,5 εκ. στην αριστερή ωοθήκη επίσης. ...
Το πρόβλημα είναι πως έχω στο ενεργητικό μου 7 βιοχημικές αποβολές (η τελευταία αποβολή πριν 3 μήνες) μέσα σε 3,5 χρόνια με αρκετά εύκολες συλλήψεις...
Τις πρώτες 2-3 φορές, μου έλεγαν τυχαίο... Μετά μου είπαν για τα αντιπατρικά, τα οποία έκανα, βγήκαν αρνητικά, αλλά δεν αποφάσισα να κάνω το εμβόλιο. Στην τελευταία αποβολή έκανα ανοσοφαινότυπο, βγήκαν τα ΝΚ 17,5 %, μου συστήθηκε το σχήμα salospir-utrogestan-κορτιζόνη-intralipids από την πρώτη μέρα θετικού τεστ... Το έκανα κι αυτό, αλλά πάλι βιοχημική στην 35η μέρα. Το μόνο λοιπόν που δεν έχω δοκιμάσει να κάνω είναι ηπαρίνη.... Αποφάσισα να κάνω το πλήρες πακέτο της θρομβοφιλίας (πριν 2 χρόνια είχα κάνει τις πολύ βασικές και είχαν βγει καλές) και από όλο το κατεβατό το μόνο που βρέθηκε είναι πως είμαι ομόζυγη στο MTHFR.
Δεν έχουμε κάνει καρυότυπο, και δεν έχω κάνει και υστεροσκόπηση. Έκανα όμως πριν μερικούς μήνες 4D υπερηχογράφημα: Το ενδομήτριο απεικονίζεται καθαρό και δεν επηρεάζεται από τα ινομυώματά μου, έκανα και doppler το οποίο επίσης ήταν καλό.
Μέσα σε όλη αυτή τη στεναχώρια, μου συμβαίνει και το εξής παράδοξο στους 2 τελευταίους κύκλους μου : γύρω στην 10-12 μέρα παρατηρώ μικρή αιμόρροια, η οποία κρατάει 3-4 μέρες. Νιώθω πως γίνεται ωορρηξία αυτές τις μέρες, αλλά πάλι πρώτη φορά μου συμβαίνει η ωορρηξία να συνοδεύεται από αίμα και δεν ξέρω τι να υποθέσω. Φοβάμαι μήπως φταίει η κύστη; Τα ινομυώματα;
Τα χρόνια περνάνε και απ' ότι βλέπω για μένα γίνεται όλο και πιο ακατόρθωτο να κάνω παιδί... Θα ήθελα να μου πείτε την γνώμη σας...

ΑΠΑΝΤ.: Καλημέρα. Καταλαβαίνω την ταλαιπωρία σας και την απογοήτευσή σας. Πιστεύω ότι όλα αυτά που έχετε κάνει είναι σωστά, αλλά καλό θα ήταν να κάνετε και καρυότυπο. Επίσης, μάλλον θα χρειαστεί να κάνετε και ορμονικές εξετάσεις και για το θέμα την μεσοκυκλικής αιμόρροιας, όπως εξετάσεις θυρεοειδούς.
-------------------------------------------------------------
ΑΝΩΜΑΛΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα, γιατρέ. Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι. Πριν 3 χρόνια είχα μείνει έγκυος κι έκανα έκτρωση. Τώρα προσπαθώ να κάνω παιδάκι με τον άντρα μου. ... Τον τελευταίο μήνα είχα καθυστέρηση 6 μέρες με πόνους περιόδου κι αδιαθέτησα την 7η μέρα, χωρίς πρήξιμο στο στήθος (που συνήθως πρήζεται). Από τότε που αδιαθέτησα έχω πόνο, όχι περιόδου αλλά τσιμπήματα, μια αριστερά, μια δεξιά, έντονη αίσθηση πείνας και από την καθυστέρηση κι ακόμα και τώρα έχω παρατηρήσει δέκατα, όταν βάζω θερμόμετρο. Υπάρχει περίπτωση εγκυμοσύνης ή κάποιο άλλο πρόβλημα;

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Από τη στιγμή που είχατε καθυστέρηση, καλό θα ήταν να κάνετε μία εξέταση β χοριακής αίματος, για να δείτε αν υπάρχει εγκυμοσύνη. Εάν είναι αρνητική, τότε θα πρέπει να περιμένετε μέχρι την επόμενη περίοδό σας και αν πάλι υπάρχει κάποια ανωμαλία να επισκεφτείτε το γυναικολόγο σας για να σας εξετάσει. Πάντως μην ανησυχείτε. Δεν ακούγεται σοβαρό.
-------------------------------------------------------------
ΚΟΛΠΙΚΑ ΥΠΟΘΕΤΑ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα, θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι... Πριν ένα μήνα έπαθα ουρολοίμωξη και έπειτα από μια αγωγή έπαθα και μύκητες. Πήγα στο νοσοκομείο και ο γιατρός μου έδωσε cantesten και είναι σήμερα η δεύτερη μέρα που το βάζω, αλλά μετά σχεδόν από μία μέρα που το έχω βάλει βλέπω, στο εσώρουχό μου, και τα αποβάλλει ο οργανισμός μου. Έτσι γίνεται; Τί πρέπει να κάνω; Σας ευχαριστώ πολύ....!!!

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Τα κολπικά υπόθετα πρέπει να τα χρησιμοποιείτε το βράδυ, όταν ξαπλώνετε, ώστε μέχρι το πρωί να έχουν απορροφηθεί. Εάν ακολουθείτε αυτές τις οδηγίες και πάλι έχετε αυτό το πρόβλημα, καλό είναι να χρησιμοποιήσετε κολπική κρέμα ή να πάρετε χάπια.
-------------------------------------------------------------
ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΜΑ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας. Είμαι 18 χρόνων. Έχω άστατο κύκλο και για πρώτη φορά μου συμβαίνει κάτι πολύ περίεργο. Έχω επαφή ελεύθερη με το αγόρι μου, αλλά δεν τελειώνει μέσα... Σήμερα έχω 19 μέρες καθυστέρηση. Από χθες έχω έντονο τσούξιμο, όταν κατουράω και, όταν σκουπίζομαι, έχω λίγο αίμα προς ροζ με κόκκινο. Μήπως μπορείτε να μου πείτε τι μπορεί να είναι?

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Πρέπει να κάνετε ένα τεστ κύησης και, αν είναι αρνητικό, να κάνετε γενική και καλλιέργεια ούρων.
-------------------------------------------------------------
ΚΟΛΠΙΚΕΣ ΠΛΥΣΕΙΣ ΜΕ ΣΟΔΑ

ΕΡΩΤ.: Γεια σας. Θα ήθελα να ρωτήσω για τις κολπικές πλύσεις με σόδα. Αν την ημέρα της ωορρηξίας κάνω πλύσεις και μετά ακολουθήσει ερωτική επαφή (προσπαθούμε για δεύτερο παιδάκι), την επόμενη ημέρα που θα έχουμε πάλι επαφή, αν κάνω πάλι πλύσεις, δεν θα φύγουν τα σπερματοζωάρια; Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Αφού προσπαθείτε για εγκυμοσύνη, δεν πρέπει να κάνετε πλύσεις.
-------------------------------------------------------------
ΚΥΣΤΗ ΩΧΡΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας, ήθελα να σας ρωτήσω για ένα ωχρινοαιμάτωμα 2,50 cm που μου βρήκε ο γυναικολόγος στη δεξιά μου ωοθήκη. Μου είπε ότι προκλήθηκε τις ημέρες της ωορρηξίας μου από κάποιο πιθανό σπάσιμο αγγείου. Για την αντιμετώπισή του μου έδωσε αντισυλληπτικά χάπια για ένα μήνα. Ήθελα να σας ρωτήσω αν είναι κάτι το ανησυχητικό κατά τη γνώμη σας και αν όντως τα αντισυλληπτικά χάπια είναι τα κατάλληλα για να φύγει ή θα ήταν καλύτερη κάποια αντιβίωση.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας. Περιμένω την απάντησή σας.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Εάν δεν έχετε κάποιο σύμπτωμα (πόνο, διαταραχή στην περίοδο), δεν χρειάζεται να πάρετε κάτι για την κύστη ωχρού. Απλά να κάνετε ένα υπερηχογράφημα σε 4-5 μήνες. Φυσικά, αν πονάτε, θα πρέπει να πάρετε αντιβίωση και αντιφλεγμονώδη.
-------------------------------------------------------------
ΕΠΑΦΗ ΤΗΝ 3η ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ - ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

ΕΡΩΤ.: Βρήκα το email σας στο http://www.iatronet.gr. Θα ήθελα να με βοηθήσετε σε κάτι. Είμαι 27 και έχω σταθερό κύκλο 28 ημερών. Την τρίτη ημέρα της περιόδου είχα επαφή με το σύντροφό μου χωρίς τη χρήση προφυλακτικού. Τελείωσε έξω αλλά θα ήθελα να ξέρω αν υπάρχει περίπτωση εγκυμοσύνης με τα υγρά πριν την εξπερμάτωση. Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Τα υγρά πριν την εκσπερμάτωση περιέχουν κάποια σπερματοζωάρια, οπότε θεωρητικά υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης. Όμως, με επαφή την 3η μέρα της περιόδου είναι απίθανο να μείνετε έγκυος.
-------------------------------------------------------------
ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΑ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα. Θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση μιας και τόσες γυναίκες σας εμπιστεύονται!! Γιατί όταν παίρνουμε αντισυλληπτικά και σταματάμε για 7 ημέρες, δεν υπάρχει πιθανότητα ακόμα και αν κάνουμε ελεύθερο έρωτα να μείνουμε έγκυες? Σας ευχαριστώ πολύ!!!

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Όταν μία γυναίκα παίρνει αντισυλληπτικά, δεν κάνει ωορρηξία, δηλαδή δεν υπάρχει ωάριο να γονιμοποιηθεί και έτσι δεν υπάρχει περίπτωση εγκυμοσύνης. Όταν σταματάει τη λήψη, έρχεται η περίοδος λόγω έλλειψης ορμονών. Συνοπτικά, με τη σωστή λήψη των αντισυλληπτικών, δεν υπάρχει περίπτωση κύησης.
-------------------------------------------------------------
ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΚΥΗΣΗΣ - ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΩΝ

ΕΡΩΤ.: Καλημέρα! Θα ήθελα να σας παραθέσω το δικό μου ερώτημα: είμαι 35 χρόνων, με μια αυτόματη αποβολή πέρσι, γύρω στην 4η με 5η εβδομάδα. Είμαι έγκυος, έχω μπει στην 8η εβδομάδα κύησης... Έχοντας ολοκληρώσει την 7η εβδομάδα, διαπιστώθηκε βραδυκαρδία του εμβρύου (84 παλμούς) και όχι σωστή ανάπτυξή του, αναλογικά με την εβδομάδα κύησης. ... Έχω 3 εξωτερικά ινομυώματα... Τα δυο βρίσκονται κοντά στην περιοχή που εμφυτεύθηκε το έμβρυο. Ο γιατρός μου χορήγησε ενέσεις ηπαρίνης πρωί-βράδυ. Θεωρώ ότι ακόμη και αν υπάρξει ανάκαμψη της κατάστασης, καλό θα ήταν να μην συνεχίσουμε την κύηση, να την διακόψουμε, γιατί πιστεύω πως έτσι θα έχει προβλήματα μελλοντικά το μωρό, τα οποία ίσως και να μην εκδηλωθούν κατά την κύηση, αλλά αργότερα που θα γεννηθεί. Επίσης, πιστεύω ότι τελικά τα ινομυώματα δεν αφήνουν να αιματωθεί καλά το έμβρυο.
Αν, λοιπόν, γίνει διακοπή κύησης με απόξεση, μετά από πόσους μήνες μπορεί να γίνει αφαίρεση ινομυωμάτων και μετά πότε μπορώ να ξαναπροσπαθήσουμε για μωρό?

ΑΠΑΝΤ.: Καλημέρα. Η γνώμη μου είναι να μην προχωρήσετε σε διακοπή, παρά μόνο σε απόξεση σε περίπτωση παλινδρόμησης. Εάν γίνει απόξεση, μπορεί να γίνει επέμβαση αφαίρεσης ινομυωμάτων σε 2 μήνες. Μετά από τέτοιο χειρουργείο εξαρτάται από τα ευρήματα και την έκταση της ουλής της μήτρας για το πότε μπορείτε να ξεκινήσετε προσπάθειες.
-------------------------------------------------------------
ΩΟΡΡΗΞΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΘΗΛΑΣΜΟ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας. Έχει 12 μήνες που γέννησα το δεύτερο μου παιδί και θηλάζω. Ήρθε περίοδος πρώτη φορά στους 8,5 μήνες. Στον ένα μήνα είδα περίοδο κανονικά αν θυμάμαι καλά, στον άλλο στις 32 μέρες, μετά στις 27 και τώρα έχω καθυστέρηση 7 μέρες (απ' την 28η μέρα), με αρνητικό αποτέλεσμα στην αιματολογική για μονάδες εγκυμοσύνης. H απορία μου είναι εάν έχω ωορρηξία, έστω και με την αμηνόρροια που εμφανίστηκε μετά την επανεμφάνιση της περιόδου. Βασικά θα ήθελα εγκυμοσύνη. Σας ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΑΝΤ.: Καλημέρα, από τη στιγμή που έχετε περίοδο κάνετε και ωορρηξία και μπορείτε να μείνετε έγκυος. Φυσικά όσο λιγότερο θηλάζετε, τόσο πιο ομαλή θα είναι η περίοδός σας.
-------------------------------------------------------------
ΔΙΑΦΥΓΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ

ΕΡΩΤ.: Γεια σας, θα ήθελα να ρωτήσω, γιατί όταν ολοκληρώνω με τον άνδρα μου, τα υγρά του βγαίνουν και δεν τα κρατάω μέσα μου. Προσπαθούμε να πιάσουμε παιδί εδώ και 5 μήνες. Είναι κάτι ανησυχητικό;

ΑΠΑΝΤ.: Καλημέρα, είναι φυσιολογικό μία ποσότητα σπέρματος να φεύγει με τη βαρύτητα. Μπορείτε μετά την επαφή να μένετε ξαπλωμένη με τη λεκάνη ανασηκωμένη για περίπου μισή ώρα.
-------------------------------------------------------------
ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ - ΛΗΨΗ ΠΡΟΓΕΣΤΕΡΟΝΗΣ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα! Βρίσκομαι στην 17η εβδομάδα κύησης και ενώ όλα πηγαίναν θαυμάσια, ξαφνικά πριν από μία εβδομάδα, εμφανίστηκε αίμα, λίγο στην αρχή, αλλά προοδευτικά αυξήθηκε πολύ. Πήγα σε κάποιον γυναικολόγο πριν τρεις ημέρες, μου είπε ότι το έμβρυο είναι σε θαυμάσια κατάσταση, αλλά έχει κατέβει χαμηλά, η μήτρα καταπονήθηκε και μειώθηκε το μήκος του τραχήλου. Μου είπε πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα και συνέστησε κατάκλιση και utrogestan (δύο την ημέρα). Δεν είδα καμία βελτίωση, αντίθετα η αιμορραγία επιδεινώθηκε. Διάβασα ότι αναφέρεται η αιμορραγία στις παρενέργειες. Είναι δυνατόν το utrogestan να επιδεινώνει την αιμορραγία? Τι πιστεύετε ότι δηλώνει αυτήν η επιμένουσα αιμορραγία? Ποια σημάδια θα θεωρήσω ανησυχητικά? Το αίμα μια σταματά, μια επανέρχεται και είναι κόκκινο αρκετό. Είμαι 34 χρονών χωρίς κάποιο πρόβλημα υγείας. Από το γυναικολογικό ιστορικό έχω να αναφέρω αριστερή ωοθηκεκτομή, λόγω ευμεγέθους κύστης, πριν έναν χρόνο. Σας ευχαριστώ προκαταβολικά!

ΑΠΑΝΤ.: Καλημέρα. Η προγεστερόνη δεν ευθύνεται για το αίμα που αναφέρετε. Θα πρέπει να ελεγχθεί ο πλακούντας για αποκόλληση και θέση. Επίσης, θα πρέπει να ελεγχθεί και ο τράχηλός σας για κάποια παθολογία. Καλό πάντως θα ήταν λόγω της αιμόρροιας να πάρετε και αντιβίωση.
-------------------------------------------------------------
ΑΥΞΗΣΗ ΧΟΡΙΑΚΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ

ΕΡΩΤ.: Καλημέρα! Θα ήθελα να ρωτήσω πόσες μέρες από την πιθανή εμφύτευση δείχνει η χοριακή. Ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Μετά τις 10 μέρες με εξέταση αίματος.
-------------------------------------------------------------
ΤΕΣΤ-ΠΑΠ - ΕΙΚΟΝΑ ΕΛΑΦΡΑΣ ΤΡΑΧΗΛΙΤΙΔΑΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΗΨΗ

ΕΡΩΤ.: Καλημέρα. Η ερώτησή μου είναι η εξής. Έκανα τεστ παπ και βγήκε αρνητικό για κακοήθεια, εικόνα ελαφράς τραχηλίτιδας. Μπορεί αυτό να επηρεάζει την σύλληψη? Μου είπαν από το εργαστήριο που έκανα το τεστ ότι δεν χρειάζεται να κάνω κάποια θεραπεία. Η γνώμη σας? Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Η γνώμη μου είναι ότι, αν σκέφτεστε για εγκυμοσύνη, καλό θα ήταν να κάνετε μία καλλιέργεια κολπικού και τραχηλικού υγρού, ώστε να είστε σίγουρη ότι δεν υπάρχει κάποιο μικρόβιο.
-------------------------------------------------------------
ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΠΟΞΕΣΗ

ΕΡΩΤ.: Καλημέρα, κ. Βάντζου!! Είμαι 21 χρόνων και πριν 1μιση μήνα έκανα διακοπή ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Η περίοδος ακόμα να έρθει κι έχω ανησυχήσει. Είμαι δηλαδή στις 45 μέρες. Γενικά, ποτέ δεν είχα σταθερό κύκλο. Δεν ξέρω αν παίζει κάποιο ρόλο, γιατί είμαι αθλήτρια. Επίσης, δεν έχω κανένα σύμπτωμα περιόδου. Τι πρέπει να κάνω?? Να περιμένω?? Έχω αγχωθεί, γιατί γενικά και η όλη διαδικασία ήταν ψυχοφθόρα και απλά ανυπομονώ να επανέλθει ο οργανισμός μου. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας και τις συμβουλές σας.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Γενικά η πρώτη περίοδος μετά από απόξεση καθυστερεί, οπότε μην αγχώνεστε. Φυσικά αν περάσουν 2 μήνες χωρίς περίοδο θα πρέπει να επισκεφτείτε γυναικολόγο.
-------------------------------------------------------------


ΕΡΩΤ.: Γειά σας γιατρέ

Είμαι 41 ετών και ζω στη Σουηδία και ο σύζυγος επίσης συνομήλικος. Έχω αποκτήσει ήδη ένα κοριτσάκι 5 ετών και πριν 1 εβδομάδα είχα μια παλίνδρομη κύηση που ανακαλύφθηκε στην 10η εβδομάδα ενώ το έμβρυο είχε παλινδρομήσει από την 7η εβδομάδα. Υποβλήθηκα σε αποβολή με φαρμακευτική αγωγή. Θέλω να τονίσω ότι έμεινα έγκυος με την πρώτη προσπάθεια και επιθυμούμε πολύ ένα δεύτερο παιδάκι αλλά τα πρηγούμενα χρόνια δεν προσπαθούσαμε ( κακώς) λόγω μετανάστευσης και προσπάθειας προσαρμογής στα νέα επαγγελματικά δεδομένα ( είμαστε συνάδελφοι γιατροί και οι δύο)

Θα ήθελα να ρωτήσω πότε μπορώ να ξαναπροσπαθήσω για να μείνω έγκυος γιατί εδώ μου είπαν μετά από τρεις μήνες κι έχω δει διαβάζοντας ότι άλλοι γιατροί συστήνουν μετά από 6 μήνες και άλλοι μετά την πρώτη περίοδο.
Αν θα πρέπει να κάνω έναν πιό λεπτομερή έλεγχο ενόψει μιας μελλοντικής εγκυμοσύνης και με αυτό το ιστορικό της μιάς παλίνδρομης κύησης ( εννοώ αντιπατρικά αντισώματα , ελεγχο για θρομβοφιλία , oρμονολογικό έλεγχο κτλπ)
Θα ηταν σωστό να μπω σε μια αγωγή με utrogestan και trofocard όταν και εφόσον μείνω έγκυος όπως έγινε και στην πρώτη εγκυμοσύνη μου στην Ελλάδα για καθαρά προληπτικούς λόγους?
Έχουν περάσει 9 ημέρες από την αποβολή και σήμερα έχω ενοχλήσεις δεξιά παρόμοιες με αυτές που υπήρχαν στο παρελθόν όταν ήμουν στις μέρες της ωορηξίας. Μπορεί να συμβεί ωορηξία ενώ ακόμη υπάρχει έστω και ελάχιστο αίμα?

Σας ευχαριστώ εκ των πρότέρων και ζητώ συγνώμη για το μακροσκελές της επιστολής αλλά για μένα έχει ξεχωριστή αξία η αποψή σας.

με εκτίμηση

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα, λυπάμαι πολύ για την απώλειά σας. Μπορείτε να ξεκινήσετε τις προσπάθειες μετά την πρώτη περίοδο. Συνήθως η πρώτη περίοδο μετά από μια αποβολή, έρχεται στο μήνα, αλλά μπορεί και να είναι ανώμαλη από πλευράς χρόνου και ροής. Καλό θα ήταν να υποβληθείτε σε ένα υπερηχογραφικό έλεγχο, ώστε να βεβαιωθείτε ότι η κοιλότητα της μήτρας καθάρισε μετά τη φαρμακευτική αποβολή. Η ενόχληση που αναφέρετε μπορεί να είναι ωορρηξία, αν είναι σε 14 μέρες θα δείτε περίοδο. Η γνώμη μου είναι να κάνετε έλεγχο θρομβοφιλίας και σε επόμενη κύηση να πάρετε προληπτικά προγεστερόνη.
-------------------------------------------------------------
ΜΕΓΕΘΟΣ ΕΜΒΡΥΟΥ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΣ ΣΥΛΛΗΨΗΣ

ΕΡΩΤ.: Γεια σας να ρωτήσω κάτι; Ισχύει πώς, όταν σου βρίσκουν μικρότερο το έμβρυο, έγινε νωρίς η σύλληψη;

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Όσο πιο νωρίς έχει γίνει η σύλληψη, τόσο πιο μεγάλο είναι το έμβρυο.
-------------------------------------------------------------
ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΚΑΦΕ ΥΓΡΑ

ΕΡΩΤ.: Καλημέρα, έπεσα τυχαία στο blog σας καθώς έψαχνα να βρω απαντήσεις στο πρόβλημα που με απασχολεί εδώ και λίγες μέρες και πήρα το θάρρος να σας στείλω την ερώτηση μου ... Είμαι 33 χρονών και ο κύκλος μου είναι σταθερός 30-32 ημερών. Η περίοδος μου ήρθε στις 7/2, κράτησε 5 μέρες και τελείωσε στις 11/2. Στις 12/2 ήρθα σε επαφή με το σύντροφό μου ο οποίος πάντα όταν είναι να τελειώσει χρησιμοποιεί προφυλακτικό, δεν προσπαθούμε ακόμη για παιδί για διάφορους λόγους (όχι υγείας). Στις 16/2 είχα κάποια ροζ-κόκκινα στα υγρά μου, όχι πολλά, την επόμενη (17/2) έγιναν κόκκινα-καφέ και περισσότερα και είχαν έναν πόνο κάτω χαμηλά αριστερά για κανένα τέταρτο (καθόμουν έξω εκείνη την ώρα) και στις 18/2 μετά από το γυμναστήριο που πήγα (γιόγκα, όχι κάτι έντονο) είχα αρκετό αίμα στο σερβιετάκι, σχεδόν λερώθηκε όλο. Τις επόμενες 2 μέρες (19,20/2) είχα μόνο κάτι λίγα καφέ υγρά, καμία σχέση με την ποσότητα των προηγούμενων ημερών. Σήμερα, μέχρι τώρα που σας γράφω δεν έχω τίποτα. Να προσθέσω ότι τα υγρά δεν τα είχα καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί το πρωί να μην είχα τίποτα, μετά να είχα το μεσημέρι, το απόγευμα πάλι τίποτα και κάπως έτσι. Επίσης, έχει τώρα κανένα χρόνο περίπου που τη μέρα ωορρηξίας μου έχω λίγο αίμα ή καφέ στα υγρά αλλά για 1-2 μέρες το πολύ. Πρώτη φορά συνέβη για τόσες μέρες.
Και η ερώτηση μου είναι τι μπορεί να συμβαίνει? Είναι αίμα ωορρηξίας, υπάρχει περίπτωση εγκυμοσύνης, κρύωσα, μπορεί να υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα?
Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Τα συμπτώματα που περιγράφετε μπορεί να σχετίζονται με την ωορρηξία ή με κάποια πιθανή φλεγμονή ή με κάποιο πολύποδα ή άλλη παθολογία του τραχήλου και του ενδομητρίου. Θα πρέπει να δείτε πως θα είναι η επόμενη περίοδός σας και να επισκεφτείτε το γιατρό σας αν τυχόν χρειαστεί.
-------------------------------------------------------------
ΚΑΦΕ ΑΙΜΑ ΣΤΟ ΜΕΣΟ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ

ΕΡΩΤ.: Καλημέρα! Έχω ένα προβληματάκι!!!! Ενώ είχα περίοδο στις 8 Φεβρουαρίου και καθάρισα στις 15, χθες μου ήρθε κάτι σαν περίοδος αλλά με καφέ αίμα...

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Είναι πιθανό να οφείλεται στην ωορρηξία, που συμβαίνει στο μέσο του κύκλου. Θα πρέπει να δείτε πως θα εξελιχθεί και ανάλογα να μιλήσετε με το γιατρό σας.
-------------------------------------------------------------
ΠΡΟΣΠΕΡΜΑΤΙΚΑ ΥΓΡΑ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα, κ. Βάντζου. Ο σύντροφος μου είναι 23 ετών και δεν έχει τα γνωστά 'υγρά΄ πριν την εκσπερμάτωση. Είναι φυσιολογικό; ( η στύση είναι φυσιολογική όπως και η εκσπερμάτωση του).
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος ανησυχίας, όμως για ό,τι θέμα περί την ανδρική φυσιολογία και παθολογία σας απασχολεί, καλό θα ήταν να συμβουλεύεστε ουρολόγο ή ανδρολόγο.
-------------------------------------------------------------
ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας. Ήθελα να κάνω μια ερώτηση. Έπαιρνα εδώ και πέντε χρόνια αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Πριν ένα μήνα τα διέκοψα και προσπαθώ να μείνω έγκυος με σερπαφάρ, τεχνητή ωορρηξία. Όσο έπαιρνα τα φάρμακα, δεν έμενα έγκυος. Μου επηρέαζε την ωορρηξία, είπε ο γιατρός. Δεν έχω κάτι άλλο γυναικολογικό, αλλά φοβάμαι αν η υπογονιμότητά μου οφείλεται στα χάπια αυτά μόνο. Να περιμένω να δω πως θα αντιδράσει ο οργανισμός μου χωρίς τα χάπια αυτά?Είμαι τώρα 32 ετών. Ο ψυχίατρος μου πρότεινε σπερματέγχυση αλλά ο γυναικολόγος δεν το συνιστά και ξεκίνησα λήψη σερπαφάρ. Σας ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Η ηλικία σας είναι καλή, οπότε καλό θα ήταν να δοκιμάζατε για 6 μήνες, πριν προχωρήσετε σε υποβοηθούμενη μέθοδο. Επίσης, καλό θα ήταν να ελέγξετε το σπέρμα.
-------------------------------------------------------------
ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΜΕ ΕΚΣΠΕΡΜΑΤΩΣΗ ΕΚΤΟΣ ΚΟΛΠΟΥ - ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΚΥΚΛΟΥ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα γιατρέ... Είμαι 21 ετών και θα ήθελα τη γνώμη σας αν μπορείτε να με βοηθήσετε. Πρόκειται για την περίοδο μου η οποία είναι πολύ ασταθής σε εκνευριστικό σημείο... Έχει τύχει να έχω κύκλο 21 ημερών, μετά 35, έπειτα 70 και ξανά 19 μέρες.... έχω απελπιστεί!
Η τελευταία μου περίοδος ήταν 20 Δεκεμβρίου, σήμερα που σας γράφω είναι 18 Φεβρουαρίου. Δεν είναι η πρώτη φορά που έχω τέτοια καθυστέρηση. Έχω σεξουαλικές επαφές κανονικά, αλλά ποτέ δεν έχει εκσπερματίσει μέσα μου... Έτυχε 3-4 φορές να μπει χωρίς προφυλακτικό αλλά για πολύ λίγο ...
Στη μέση του κύκλου μου αρρώστησα και έπαιρνα αντιβίωση δυνατή για φαρυγγίτιδα, και είχα πάρα πολλά υγρά, τα οποία συνήθως εμφανίζω, όταν τελειώνει η ωορρηξία (και πόνους στην κοιλιά) και δεν είχα καθόλου σεξουαλικές επαφές, να σημειώσω επίσης ότι τον Οκτώβριο έκοψα τα αντισυλληπτικά. Πριν 10 μέρες είχα πρησμένο στήθος, έντονο πόνο στην κοιλιά χαμηλά κι έχω ανά διαστήματα άσπρα παχύρρευστα υγρά, άοσμα εντελώς, όπως αυτά της ωορρηξίας. Υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης απ τη στιγμή που δεν τελείωσε μέσα μου ο σύντροφός μου? Ήθελα μια γνώμη πριν καταλήξω και πάλι στην αγχωτική λύση του τεστ και του υπερήχου... μιας και το έχω πολύ συχνά! Σας ευχαριστώ πολύ....

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα, από τη στιγμή που η εκσπερμάτωση δεν έγινε στον κόλπο, είναι απίθανο να είστε έγκυος. Από την άλλη θα πρέπει να ξέρετε για ποιο λόγο δεν έχετε σταθερό κύκλο, αν πρέπει να κάνετε εξετάσεις και αν πρέπει να πάρετε αγωγή. Θεωρώ ότι τα αντισυλληπτικά είναι καλή λύση για ρύθμιση του κύκλου και αντισύλληψη, με την προϋπόθεση ότι σας τα δίνει γιατρός που σας έχει εξετάσει και έχετε κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις.
-------------------------------------------------------------
ΕΠΩΔΥΝΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΠΑΦΗ

ΕΡΩΤ.: Κ. Βάντζου. Καλησπέρα. Βρήκα το email σας από το blog σας. Θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση. Είμαι 20 ετών με σύνδρομο πολυκυστιδικών. Πριν από 1 χρόνο ήρθα αντιμέτωπη με το πρόβλημα της επώδυνης σεξουαλικής επαφής με αποτέλεσμα να μην μπορώ να έρχομαι σε επαφή με τον σύντροφό μου. Μετά από επίσκεψη στο γυναικολόγο μου, μου εξήγησε ότι πρόκειται για ανατομικό πρόβλημα και αναγκαστικά να υποβληθώ σε μια σύντομη χειρουργική επέμβαση. Μετά από 2 μήνες ανάρρωσης η επώδυνη επαφή συνεχίστηκε χωρίς κάποιο όφελος από την επέμβαση που υποβλήθηκα. Ο γιατρός μου είπε ότι το θέμα είναι ψυχολογικό πλέον. Κατά την κρίση μου, δεν φταίει η ψυχολογία μου. Μήπως θα μπορούσατε να μου πείτε την γνώμη σας, εάν υπάρχει κάποια ασθένεια ή πρόβλημα που να σχετίζεται με την επώδυνη επαφή. Να σημειώσω ότι η λίπανση της περιοχής δεν αποτελεί πρόβλημα. Σας ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Αν το πρόβλημα είναι εσωτερικό και όχι στην είσοδο, τότε θα πρέπει να εξετασθεί το θέμα κάποιας παθολογίας στο δουγλάσειο. Ίσως πρόκειται για ενδομητρίωση ή κάποια φλεγμονή που περάσατε και έχει προκαλέσει συμφύσεις εσωτερικά, οι οποίες προκαλούν επώδυνη μετακίνηση των οργάνων κατά την επαφή.
-------------------------------------------------------------
ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΟΣ

ΕΡΩΤ.: Αξιότιμη κα. Βάντζου, πήρα το θάρρος να σας στείλω αυτό το e-mail λόγω μιας απορίας που θα ήθελα να μου λύσετε αν έχετε την καλοσύνη και λόγω του σχετικού ερευνητικού σας έργου.
Είμαι 32 ετών και τον Νοέμβριο έκανα λαπαροσκοπική αφαίρεση ενδοτοιχωματικού ινομυώματος μήτρας 2,50 εκ. και δερμοειδούς κύστεως στην ωοθήκη 4 εκ., καθώς και μιας μικρής εστίας ενδομητρίωσης στο πυελικό τοίχωμα. Πριν ενάμιση χρόνο είχα κάνει υστεροσκοπική αφαίρεση πολυπόδων ενδομητρίου. Ο γιατρός μου μου είπε ότι είμαι καλά και μπορώ να ξεκινήσω προσπάθειες για τεκνοποίηση ακόμη και τώρα. Κάπου διάβασα όμως ότι πρέπει οπωσδήποτε να περάσει ένα εξάμηνο από την λαπαροσκοπική αφαίρεση ενδοτοιχωματικών ινομυωμάτων της μήτρας (για να επουλωθεί η μήτρα). Θα σας παρακαλούσα να με ενημερώσετε για το τι ισχύει και ποια ειναι η δική σας άποψη.
Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Ο χρόνος που πρέπει να παρέλθει από μια λαπαροσκοπική αφαίρεση ινομυώματος, για να ξεκινήσετε προσπάθειες, έχει σχέση με το μέγεθος, τη θέση και την ουλή που έγινε στη μήτρα κατά το χειρουργείο. Η γνώμη μου είναι να εμπιστευτείτε το γιατρό σας, ο οποίος γνωρίζει όλα τα παραπάνω. Πάντως 3 μήνες αρκούν συνήθως για να επουλωθεί η μήτρα, οπότε θεωρώ ότι είστε ασφαλής. Εύχομαι σύντομα να έχετε ευχάριστα νέα.
-------------------------------------------------------------
ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ - ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΜΕ ΛΙΓΟ ΑΙΜΑ - ΥΠΝΗΛΙΑ

ΕΡΩΤ.: Γεια σας, κυρία Βάντζου!! Με την κοπέλα μου κάναμε σεξ χωρίς προφύλαξη και, όταν τελείωσα εγώ, βγήκα γρήγορα από μέσα της... Στην αρχή ήμουν σίγουρος ότι δεν έχω τελειώσει μέσα της, αλλά με τη συζήτηση μαζί της ξεκίνησα να έχω αμφιβολίες... Περιμέναμε να δούμε τι θα γίνει με την περίοδό της και της ήρθε κανονικά την ημερομηνία που περίμενε. Απλά αυτό που μας ανησυχεί τώρα είναι το γεγονός ότι γενικά είχε μεγάλη ροή αίματος και η περίοδος κρατούσε 10 μέρες περίπου, ενώ τώρα στην 6η μέρα βλέπει να έχει πολύ λίγο αίμα. Να αναφέρω επίσης ότι στην αρχή της περιόδου της συνέβησαν ορισμένα άσχημα γεγονότα σε φιλικά πρόσωπα που την στενοχώρησαν πάρα πολύ. Τώρα που σας στέλνω βρίσκεται στην 6η μέρα και έχει πολλή τάση για υπνηλία και ορισμένες φορές ανακατεύεται. Ένα ενδεχόμενο είναι η έλλειψη σιδήρου, γιατί παλιότερα έπαιρνε χάπια για να ανεβάζει τον σίδηρό της και τώρα τα έχει σταματήσει. Είμαστε μικροί σε ηλικία και φοβόμαστε το ενδεχόμενο εγκυμοσύνης. Θα ήθελα πολύ να ακούσω την άποψή σας. Σας ευχαριστώ πολύ!!!

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα, από τη στιγμή που η περίοδος ήρθε κανονικά και με αίμα, μην ανησυχείτε για θέμα εγκυμοσύνης. Φυσικά, αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία, μπορείτε να κάνετε εξέταση αίματος (β χοριακή). Το στρες και η ψυχολογία γενικά παίζουν μεγάλο ρόλο στην περίοδο, οπότε μπορεί να οφείλεται εκεί η ανωμαλία που έχει. Απλά παρακολουθείστε τον κύκλο, να παίρνει σίδηρο γιατί με τόσο αίμα σε κάθε περίοδο σίγουρα της λείπει και ο,τιδήποτε άλλο σύμπτωμα που την απασχολεί συζητήστε με το γιατρό της.
-------------------------------------------------------------
ΑΓΩΓΗ ΜΕ SERPAFAR - ΠΟΝΟΣ ΧΑΜΗΛΑ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα. ... Έκανα αγωγή με τα serpafar από την 2η έως την 6η μέρα. Τελευταία περίοδο είχα στις 26/01. Στις 27 ξεκίνησα τα χάπια ένα πρωί και ένα βράδυ και από την 1/02 προσπάθησα να έχω πιο συχνά επαφή με τον σύζυγό μου. Από τις 7-9/02 είχα πόνους χαμηλά, καθώς και υγρά σε πιο πηχτή μορφή. Εκείνες τις μέρες ήρθα σε επαφή με τον άντρα μου. Στις 23/02 έπρεπε να είχα αδιαθετήσει, γιατί ο γιατρός μου μου είπε πως θα έχω 28 μέρες κύκλο σταθερό, αλλά ακόμη τίποτα. Έκανα τεστ εγκυμοσύνης χθες το πρωί και ήταν αρνητικό. Πάντως, προχθές το βράδυ ένιωθα έντονους πόνους χαμηλά και στη μέση, αλλά δεν αδιαθέτησα. Το στήθος μου δεν το νιώθω πρησμένο. Τα μόνα συμπτώματα που έχω είναι πόνοι χαμηλά ή στο πλάι στις ωοθήκες, στη μέση και κάτι σπυράκια στο πρόσωπο. Αν δεν υπάρχει εγκυμοσύνη, γιατί δεν αδιαθέτησα? Δεν κάνουν σταθερό κύκλο 28 ημερών? Τί με συμβουλεύετε να κάνω? Μπορεί εμένα να μην με έχει πιάσει αυτή η θεραπεία και να μην με βοηθά καθόλου?

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Τα χάπια αυτά προκαλούν μερικές φορές περισσότερα ωάρια και κάποιες φορές κύστεις μικρές στις ωοθήκες, οπότε η ενόχληση χαμηλά δεξιά και αριστερά μπορεί να οφείλεται στη διέγερση των ωοθηκών. Αν δεν κάνατε ένεση για την ωορρηξία αυτή μάλλον έγινε αργότερα από τη 14η μέρα και γι'αυτό δεν έχετε ακόμα αδιαθετήσει. Θα πρέπει να κάνετε εξέταση αίματος β χοριακής σε 3-4 μέρες, αν δεν έχετε αδιαθετήσει και αν είναι αρνητική, να κάνετε ένα υπερηχογράφημα.
-------------------------------------------------------------
ΠΩΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΤΑΙ Η ΚΥΗΣΗ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΚΑ;

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα. Θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση... Έχω 9 μέρες καθυστέρηση, έκανα τεστ, βγήκε αρνητικό. Σε 2 μέρες έχω ραντεβού με τον γυναικολόγο, αλλά θέλω να ξέρω πως θα διαπιστώσει ότι υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης;

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Σε περίπτωση αρχόμενης κύησης στον υπερηχογραφικό έλεγχο φαίνεται παχύ ενδομήτριο. Για να φανεί σάκος κύησης, πρέπει η τιμή της ορμόνης (β χοριακή) να είναι πάνω από 1000 μονάδες.
-------------------------------------------------------------
ΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΤΡΑΧΗΛΙΤΙΔΑ

ΕΡΩΤ.: Γεια σας. Έχω τραχηλίτιδα από όσο γνωρίζω και η γιατρός μου μου έδωσε εσωτερική κρέμα για 7 ημέρες (να μην ξεχάσω να αναφέρω ότι το τεστ παπ το έκανα γιατί είχα αρκετό αίμα, ενώ έπαιρνα αντισυλληπτικά). Τις πρώτες 2 μέρες λοιπόν που έπαιρνα την κρέμα δεν είχα αίμα αλλά την τρίτη μέρα είχα σεξουαλική επαφή και εδώ και 2 μέρες έχω αίμα, παρόλο που παίρνω την κρέμα και τα χάπια κανονικά... Μήπως το έκανα χειρότερο και πρέπει να ξαναπάρω κρέμα ή θα περάσει?Ευχαριστω!!!!

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Θα περάσει το αίμα, μην αγχώνεστε. Να συνεχίσετε κανονικά την αγωγή σας, αλλά σε 7 μέρες από το τέλος της αγωγής να κάνετε μια καλλιέργεια κολπικού υγρού και αν είναι καθαρή καλό θα ήταν να επαναλάβετε το τεστ παπ σε καθαρό τράχηλο.
-------------------------------------------------------------
ΣΥΛΛΗΨΗ ΜΕ ΜΙΚΡΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ

ΕΡΩΤ.: Γεια σας, θα ήθελα να ρωτήσω: υπάρχει περίπτωση όταν κάνω στις γόνιμες 2 μέρες του κύκλου μου με το σύζυγό μου και εκσπερματώσει όμως μια ποσότητα όχι μεγάλη, να μείνω έγκυος; Γιατί αυτές τις μέρες προσπαθούσαμε συχνά με αποτέλεσμα να μειωθεί λίγο η ποσότητα΄του σπέρματός του. Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Φυσικά υπάρχει πιθανότητα κύησης και με μικρότερη ποσότητα.
-------------------------------------------------------------
ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΗ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ ΤΑ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΑ ΧΑΠΙΑ;

ΕΡΩΤ.: Παίρνω τα αντισυλληπτικά χάπια gynofen 35 για γυναικολογικούς λόγους και θα τα παίρνω για 6 μήνες. Παρόλα αυτά, έχω κάποια απορία για το θέμα της αντισύλληψης. Διάβασα πως, για να έχω πλήρη αντισύλληψη, την πρώτη φορά που παίρνω αντισυλληπτικά πρέπει να περάσει μια εβδομάδα. Όταν θα πιω και τα 21 χάπια και θα δω περίοδο, μετά όταν τα ξαναρχίσω πάλι χρειάζεται να περάσει μια εβδομάδα, για να έχω πλήρη αντισύλληψη ή συνεχίζει κανονικά?

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Με το που ξεκινάτε το 2ο κουτί, είστε καλυμμένη.
-------------------------------------------------------------
ΠΑΡΘΕΝΙΚΟΣ ΥΜΕΝΑΣ

ΕΡΩΤ.: Το θέμα μου είναι απλό. Είμαι ακόμα παρθένα και με τον φίλο μου θέλουμε να ολοκληρώσουμε. Το δοκιμάσαμε δυο φορές και τις δυο φορές τον σταμάτησα, γιατί πονούσα πολύ. Τι να κάνω να μην πονέσω τόσο πολύ; Μήπως έχω κάποιο ορμονικό πρόβλημα και πονάω και έτσι δυσκολεύεται ο υμένας μου να σπάσει????

ΑΠΑΝΤ.: Στις περισσότερες κοπέλες ο παρθενικός υμένας είναι επώδυνο να σπάσει. Εάν πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να το ανεχτείτε, μπορείτε να επισκεφτείτε γυναικολόγο για έλεγχο.

----------------------------------------------------------------------
ΕΚΚΡΙΣΗ ΥΓΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΗΘΟΣ

ΕΡΩΤ.: Πιέζω το στήθος μου το δεξί και βγάζει μια πολύ μικρή σταγόνα σαν γάλα, αλλά και πάλι δεν έχει άσπρο χρώμα, για να πω ότι είναι γάλα. Έχω αγχωθεί μήπως είναι αυτά που διαβάζω στο ίντερνετ που λένε ότι προκαλεί και στείρωση. Λέτε να είναι υπερπρολακτιναιμία?? Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

ΑΠΑΝΤ.: Θα πρέπει να δώσετε λίγο από το υγρό για εξέταση και να ελεγχθεί από κυτταρολόγο και εσείς να ελεγχθείτε για υπερπρολακτιναιμία.
----------------------------------------------------------------------
ΚΑΦΕ ΥΓΡΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ

ΕΡΩΤ.: Τελευταία περίοδος ήταν στις 1/2. Είχα ελεύθερες επαφές με το σύντροφό μου στις 8/2 και 18/2 χωρίς όμως εκσπερμάτωση στο εσωτερικό. Από 25/2 παρατηρώ ελάχιστες καφέ εκκρίσεις στο σκούπισμα και το διαδίκτυο παραπέμπει σε εγκυμοσύνη. Να επισημάνω ότι ο σύντροφός μου έχει αδύναμο σπέρμα σύμφωνα με εξετάσεις. Έχω πανικοβληθεί, διότι μια εγκυμοσύνη είναι το τελευταίο που επιθυμώ αυτή την περίοδο. Ποια είναι η γνώμη σας? Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤ.: Τα καφέ υγρά πριν την περίοδο μπορεί να σχετίζονται με πολλούς παράγοντες, όπως ορμονικούς, θέμα θυρεοειδούς, φλεγμονή, πολύποδας και εγκυμοσύνη. Από το ιστορικό που αναφέρετε θεωρώ ότι είναι σχεδόν αδύνατο να είναι εγκυμοσύνη, παρόλ΄ αυτά θα πρέπει να κάνετε εξέταση αίματος Β χοριακής την πρώτη μέρα της καθυστέρησης.
----------------------------------------------------------------------
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας, θα ήθελα να μου δώσετε κάποιες πληροφορίες, αν μπορείτε. Μόλις χθες έμαθα ότι η μητέρα μου έχει καρκίνο του μαστού. Δεν ξέρω τι να κάνω και που να απευθυνθώ!!! Μπήκα σε διάφορα sites να ενημερωθώ αλλά η αλήθεια είναι ότι πανικοβλήθηκα περισσότερο διαβάζοντας ότι είναι απ' τα πιο συνήθη αίτια θανάτου στις γυναίκες ηλικίας 50-60!!! Τώρα που η μητέρα μου το γνωρίζει και θα εγχειριστεί, πόσες είναι οι πιθανότητες να τα καταφέρει ή όχι?! Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Οι απαντήσεις που ζητάτε μπορούν να απαντηθούν από το γιατρό της μητέρας σας, ανάλογα με τις εξετάσεις που έχει κάνει. Πολύ σημαντικό ρόλο στη μετέπειτα πορεία παίζει το είδος του χειρουργείου που θα κάνει, καθώς και η τελική ιστολογική έκθεση. Ο τομέας της ογκολογίας, που ασχολείται με την επιβίωση ασθενών με νεοπλασματική νόσο, έχει εξελιχθεί πάρα πολύ και πλέον υπάρχουν πρωτοποριακές θεραπείες. Οι πιθανότητες λοιπόν είναι με το μέρος της μητέρας σας. Εύχομαι καλή επιτυχία στο χειρουργείο και να γνωρίζετε ότι θα πρέπει και εσείς να κάνετε τις προληπτικές εξετάσεις για το μαστό ξεκινώντας όταν θα είστε περίπου 2 χρόνια πριν την ηλικία που είναι η μαμά σας όταν έγινε η διάγνωση του καρκίνου.
----------------------------------------------------------------------
ΑΣΠΡΑ ΚΟΛΛΩΔΗ ΥΓΡΑ - ΚΑΝΟΝΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ

ΕΡΩΤ.: Γεια σας! Θα ήθελα να ρωτήσω αν στη μέση του κύκλου είναι φυσιολογικά κάτι άσπρα κολλώδη υγρά που έχω? Και επίσης θα ήθελα να ρωτήσω τι μόλυνση μπορεί να πάθει κάποια, αν δεν σκουπιστεί σωστά? Δηλαδή αν σκουπιστεί από πίσω προς τα εμπρός? Είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει μόλυνση? Και αν ναι, ποια θα είναι τότε τα συμπτώματα?

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Τα υγρά που αναφέρετε, είναι φυσιολογικά για το μέσο του κύκλου. Αν δεν ακολουθούμε τους κανόνες υγιεινής μπορεί μικρόβια του εντέρου να μεταφερθούν στον κόλπο και τότε θα έχουμε υγρά που μυρίζουν σε περίεργο χρώμα.
----------------------------------------------------------------------
ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ Η ΑΛΟΙΦΗ ΠΡΟΓΕΣΤΟΓΕΛΗΣ ΤΟ ΤΕΣΤ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ;

ΕΡΩΤ.: Τους τελευταίους μήνες ένας αδένας στο στήθος μου έχει πρηστεί και χρησιμοποιώ αγωγή τρίμηνη με αλοιφή προγεστογέλης 1 επί τοις εκατό. Θα ήθελα να μάθω εάν η αλοιφή προγεστογέλης (progestogel 1 επί τοις εκατό) μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα ενός τεστ εγκυμοσύνης?

ΑΠΑΝΤ.: Δεν μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα.

----------------------------------------------------------------------
ΦΟΒΟΣ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

ΕΡΩΤ.: Εγώ και το αγόρι μου αποφασίσαμε να κάνουμε έρωτα την 11η μέρα του κύκλου μου χωρίς προφυλακτικό... Εισχώρησε το πέος για μόνο 2 δευτερόλεπτα και μετά, λόγω φόβου ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, το έβγαλε...

ΑΠΑΝΤ.: Εάν δεν εκσπερμάτωσε στον κόλπο σας, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
----------------------------------------------------------------------
ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΛΟΓΩ ΥΓΡΩΝ ΧΑΜΗΛΑ

ΕΡΩΤ.: Λοιπόν, μιας και πέρασα στην Πάντειο, μετακινούμαι με ΜΜΜ. Μια μέρα, όμως, συνέβη κάτι και φοβάμαι μην κόλλησα κάτι (όπως έιτζ)! Συγκεκριμένα, είχα καντιντίαση και ακολουθούσα θεραπεία με χαπάκια και αλοιφή και, όπως καταλαβαίνετε, είχα πολλά υγρά χαμηλά. Προς κακή μου τύχη μου σκίστηκε το κολάν στο επίμαχο σημείο και καθόμουν με το εσώρουχο παντού, διότι δεν το είχα καταλάβει, και φοβάμαι μην κόλλησα έιτζ, καθώς ήμουν σα βρεγμένη λόγω υγρών, αν είχε κάποια υγρά ή μικρόβια στο λεωφορείο και μετρό?? Όπου κάθονται τόσοι??

ΑΠΑΝΤ.: Δεν υπάρχει περίπτωση να κολλήσατε οτιδήποτε με αυτόν τον τρόπο. Μην ανησυχείτε καθόλου.
----------------------------------------------------------------------
ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΑΠΟ ΕΠΑΦΗ ΤΗΝ 1η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ

ΕΡΩΤ.: Είχα ελεύθερη επαφή με το αγόρι μου και εκσπερμάτωσε μετά από 3 δευτερόλεπτα έξω. Ήμουν στην πρώτη ημέρα περιόδου. Γίνεται να είμαι έγκυος?

ΑΠΑΝΤ.: Εάν είστε στην πρώτη μέρα της περιόδου, δεν υπάρχει περίπτωση να μείνετε έγκυος.
----------------------------------------------------------------------
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα, μια διευκρίνιση θέλω. Γνωστό μου πρόσωπο που κυοφορεί και βρίσκεται στον 4ο μήνα της εγκυμοσύνης έκανε εξετάσεις και προέκυψε πως το παιδί θα γεννηθεί με μεσογειακή αναιμία, καθώς οι γονείς είναι φορείς στίγματος. Ψάχνει έναν ειδικό στο θέμα να την ενημερώσει εκτενώς για τα επόμενα βήματα, τις επιλογές που έχει και το τι θα πρέπει να αντιμετωπίσει, αν αποφασίσει να μην διακόψει την κύηση. Αλλά δεν γνωρίζει σε τι ειδικότητα να απευθυνθεί. Γυναικολόγο?

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα, πριν αποφασίσει εάν θα συνεχίσει την εγκυμοσύνη, θα πρέπει να μιλήσει με αιματολόγο για να μάθει λεπτομέρειες για την πάθηση. Εάν θελήσει να συνεχίσει την εγκυμοσύνη δεν χρειάζεται να κάνει κάτι άλλο. Διαφορετικά θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει στη διακοπή.
----------------------------------------------------------------------

212 σχόλια:

 1. καλησπερα ειμαι 27 χρονων εδω κ 6 χρονια προσπαθουμε να κανουμε ενα παιδακι με το συντροφο μου. πριν ενα χρονο ξεκινησαμε να το ψαχνουμε με εξετασεις ο συντροφος μου ειχε χαμηλο σπερμα λογο κοιλης εκανε επεμβαση κ εχουν ανεβει τα ποσοστα του σπερματος αν κ ο γιαρτος του ειπε πως και με αυτα τα σπερματα που ειχε θα μπορουσε να γινει συληψη. εγω εκανα εξετασεις κ κανω ακομα λογο οτι ειχα αιμα εναμιση μηνα συνεχεια μετα τη περιοδο μου στο γιατρο που πηγα μου ειπε πως εχω πιθανη υδροσαλπιγγα κ μου ειπε να κανω εξετασεις ορμονες, καλιεργειες κολπικου κ τραχιλικου κ οποσδηποτε υστεροσαλπιγγογραφια ενας αλλος γιατρος μου ειπε πως αν κανω υστεροσαλπιγγογραφια μπορει να παθω περιτονιτιδα και με φοβησαι αρκετα... τι να κανω? Α.. οι εξετασεις απο τις καλιεργειες βγηκα θετικη στο Ureoplasma urealiticum θετικο>=10^4 και στις ορμονες που εκανα τη 3μερα του κυκλου η προγεστερονη ειναι 0,30ng/ml και η οιστραδιολη ειναι 27,00pg/ml και μου ζητανε επανεξεταση σε αυτες τις δυο ορμονες την 21μερα του κυκλου μου... Σας παρακαλω αν μπορειται δωστε μου μια συμβουλη γιατι εχω απελπιστη και δε ξερω τι να κανω..Σας ευχαριστω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Υστεροσαλπιγγογραφία θα πρέπει να κάνετε. Εάν η περίοδος είναι κανονική κάθε μήνα δεν χρειάζεται να ασχοληθείτε με ορμονικές εξετάσεις. Για το ουρεόπλασμα, αφού βρέθηκε θα πρέπει να πάρετε θεραπεία. Μην απελπίζεστε!!! Είστε πολύ μικρή και οι πιθανότητες είναι με το μέρος σας.

   Διαγραφή
 2. καλησπέρα σας Γιατρέ.
  πάσχω από αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και νόσο του κρον. έχω πολυοζώδη βρογχοκήλη και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (υπερηχογραφικά και ορμονολογικά διαπιστωμένο προ 15ετίας). έχω γεννήσει 1 παιδί με Φ.Τ. και με παραολουθεί και νεφρολόγος γιατί τον τελευταίο χρόνο είχα λευκωματουρία και μικροσκοπική αιματοουρία. παίρνω μισό prezolon την ημέρα,ladose 1x2, seroquel 1x2, prolipid 3 το μεσημέρι μετά φαγητό, thyrormone 0.1 1χ1 και φυσικά humira 1 ένεση ανα 14 ημέρες. Στο δια ταύτα τώρα. τα τελευταίά 10 χρόνια έχω σχετικά σταθερό κύκλο απο 28 εως 35 μέρες. από τον 12ο του 2013 αρχισαν τα εξής: 20/12 1 μερα περιοδου, κρατησε ως τις 27/12 (πάντα κρατά 7 μέρες και έχω πολύ αίμα). 8/1 είδα αίμα σε ένα σκούπισμα. το ίδιο και 20/1. η περίοδος ξαναήρθε 27/1, κρατησε ως 4/2. 10/2 και 20/2 ξανα αίμα σε ένα σκούπισμα. 4/3 ήρθε η περίοδος, τελειωσε 10/3 και 18/3 ξανα αίμα σε ένα σκούπισμα. οι νεφρολόγοι με βρίσκουν καλά και απο 3 μηνο που με εβλεπαν θα με δουν πάλι σε 1 έτος, τα γαστροευματολογικά μου θεωριτικά ρυθμισμενα, τεστ παπ 13/2/2014 εδειξε επιθηλιακά κύτταρα εκ πλακώδους επιθηλίου επιπολής πυκνωτικά και διαμεσου στοιβάδας, εξ αδενικού επιθηλίου ενδοτραχήλου και μεταπλαστικά, από φλεγμονώδη στοιχεία κολποβακτηρίδιο και ενικά αρνητικό για κακοήθεια (κάνω τεστ ανα 6μηνο διοτί εδώ και 13 χρονια έχω μολυνθεί από τον HPV). υπέρηχος 13/2/2014 (18η του κύκλου εκείνου και πέρασαν άλλες 18 μέχρι να αδιαθετήσω) μήτρα φυσιολογική, ενδομήτριο ομοιγενές πάχος 0.72 εκ στην μεσότητα της πορείας του ωοθήκες ok μόνο περιφερικώς κείμενα άωρα ωοθηλάκια (υπόνοια μικροπολυκυστικων ωοθηκών) γράφει.οι γενικές αιματος και τα σχετικά ειναι ok εκτός από τα αιμοπετάλλια που είναι 454Κ/μl με φτ από το εργαστήριο 150 εως 350 και θα επαναληφθει σε λίγες μέρες και ορμονολογικός έλεγχος 4η μέρα του κύκλου PRL 18 (φτ 1,9εως25), FSH 4.1 (η τιμή αυτή ταιριάζει με βάση το εργαστήριο στην παραγωγική φάση 2,8-11,3 και στην ωχρινική 1,2-9), LH 2,6 (ταιριάζει πάλι με τις ίδιες φάσεις), έλεγχος θυρεοειδούς TSH 1.2, FT3 2.5, FT41.3, ANTI TG <20 ANTI TPO <10 (4η μέρα και αυτα και όλα καλά λεει ο ενδοκρινολόγος). Σήμερα λοιπόν ξαναείδα μια σταγόνα σε ένα σκούπισμα κανείς δε μου βρίσκει τπτ και έχω φρικάρει. Τι είναι αυτό τέλος πάντων και που να πάω. θα ξαναπάω σε γυναικολόγο μάλλον για 2η φορά να δω τι θα μου πει τώρα, παρόλα αυτά θα ήθελα τη γνώμη σας και συγνώμη για το μέγεθος του μηνύματος αλλά πολύ ψάξιμο και αποτέλεσμα 0.
  με εκτίμηση
  μαρίζα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για ωορρηξία. Μετρήστε τις μέρες και ελέγξτε εάν συμβαίνει 14 μέρες πριν την επόμενη περίοδο.

   Διαγραφή
 3. Καλησπέρα θα ήθελα να μου πείτε μετα απο αποξεση ποτε μπορω να κανω εξετασεις για καθ'εξιν αποβολες και πιο συγκεκριμένα μοριακο θρόμβοφιλικο έλεγχο. Ευχαριστω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Γιατρε μου καλημερα!!ειμαι 29 ετων .τον αυγουστο ειχα μια παλινδρομη κυηση στην ογδοη εβδομαδα.στον προγεννητικο ελεγχο που εκανα την εκτη εβδομαδα ειχε βρεθει ουρεοπλασμα και επισης εχω και νοσο hashimoto αλλα γενικα ο θυρεοειδης μου ειναι ρυθμισμενος.εγινε αποξεση και μου χορηγηθηκε ενδοφλεβια αντιβιωση.σε επομενη καλλιεργεια τραχηλικου υγρου ημουν αρνητικη στο ουρεοπλασμα!στον αντρα μου δε χορηγηθηκε αντιβιωση!!10 μαρτιου μαθαινω παλι τα ευχαριστα τιμη β χοριακης 42 ,12/3 β χοριακη 100.18/3 ειχα λιγο αιμα και μετα καφε υγρα κανω χοριακη 19/3 τιμη 357 τα καφε υγρα συνεχιζονται ωσπου 21/3 εχω περισσοτερο αιμα και χοριακη 322.ο γιατρος μου ειπε τηλεφωνικα οτι προκειται για βιοχημικη αποβολη.απο την παρασκευη μεχρι και σημερα εχω μονο καφε εκκρισεις και σε καμια περιπτωση δε θεωρω οτι αυτο ειναι περιοδος!!μηπως πρεπει να κανω αποξεση?επισης ποιες εξετασεις πρεπει να κανω?αυτη τη φορα ο θυρεοειδης μου ηταν απολυτα ρυθμισμενος.σε καποιες γενικες εξετασεις του αντρα μου βρεθηκε πολλη βλεννη στα αυρα του.ακομα δεν εχουμε επισκεφτει γιατρο γιατι μας ετυχαν ολα μαζι.υπαρχει περιπτωση ολο αυτο να υποδηλωνει καποια φλεγμονη η οποια να επηρεαζει και την ποιοτητα του σπερματος?συγγνωμη αν σας κουρασα με την ιστορια μου αλλα ειμαι τοσο αγχωμενη μετα και τη δευτερη αποτυχια και θελουμε τοσο ενα μωρο!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Απόξεση θα χρειαστεί να κάνετε μόνο σε περίπτωση που οι τιμές της β χοριακής δεν πέφτουν. Μετά από το μηδενισμό των τιμών μπορείτε να κάνετε εξετάσεις για θρομβοφιλία και καλλιέργεια κολπικού-τραχηλικού υγρού καθώς και σπέρματος.

   Διαγραφή
 5. Καλησπέρα σας. Πάσχω από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Είμαι 23 χρονών. Λαμβάνω αντισυλλυπτικά χάπια εν συνεχεία (yasminelle) εδώ και έξι μήνες. Στις 18 Μαϊου αδιαθέτησα αλλά το αίμα ήταν καφέ, η ροή πολύ μικρή και η περίοδος διήρκησε 3 ημέρες. Γενικά η ροή της περιόδου μου είναι μέτρια και πάντα έχει τις πρώτες- τελευταίες μέρες καφέ χρώμα και ενδιάμεσα κόκκινο (όχι ιδιαίτερα έντονου χρώματος, περισσότερο κοκκινο-καφέ, διάρκεια 5-6 μέρες). Την τελευταία φορά, όμως, ανησύχησα λόγου χρώματος και διάρκειας περιόδου (μόνο 3 μέρες). Γενικά με τον σύντροφό μου έχουμε ελεύθερες επαφές (εκσπερμάτωση εκτός κόλπου). Έχοντας ρωτήσει κατα καιρούς την γυναικολόγο μου με "διαβεβαίωσε" ότι το συγκεκριμένο χρώμα δεν είναι κάτι ανησυχητικό και συμβαίνει εξαιτίας των ορμονών. Μπορεί, όμως, να υπάρξει πιθανότητα εγκυμοσύνης σύμφωνα με τα παραπάνω κριτήρια; Στην περίπτωση σεξουαλικής επαφής κατα τη διάρκεια των ημερών που έχει γίνει η διακοπή των χαπιών (παύση 4 ημερών) τι συμβαίνει; (σημείωση: εφόσον λαμβάνω αντισυλληπτικά δεν είχα καμία καθυστέρηση)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα, από τη στιγμή που παίρνετε τα χάπια σε καθημερινή βάση, χωρίς να έχετε χάσει κάποια μέρα, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Το χρώμα που αναφέρετε είναι λόγω των ορμονών. Μπορείτε να έχετε ελεύθερες επαφές στη διακοπή χωρίς να υπάρχει κίνδυνος εγκυμοσύνης, αφού τα χάπια δρουν με το μπλοκάρισμα της ωορρηξίας.

   Διαγραφή
 6. Καλησπέρα γιατρέ.Εχουμε 2 χρόνια ελεύθερες ,όχι όμως συστηματικές επαφές με το σύζυγο αλλά δεν έχουμε πετύχει εγκυμοσύνη.Εχουμε κάνει και οι 2 όλες τις εξετάσεις και σαλπιγγογραφία και ο γιατρός μου συνέστησε να πάρω serpafar.O kύκλος μου όμως είναι σταθερός,ωορρηξία διαπιστωμένη και δεν έχω πολυκυστικές γιαυτό και δε σκοπεύω να πάρω αυτά τα χάπια.Δίνονται σαν υποβοηθούμενη αναπαραγωγή τα serpafar και χωρίς αυτές τις συγκεκριμένες ενδείξεις?Φοβάμαι μήπως μου δημιουργήσουν πρόβλημα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα, τα χάπια αυτά διεγείρουν τη λειτουργία των ωοθηκών με αποτέλεσμα να παράγει περισσότερα ωοθυλάκια και έτσι να αυξάνονται οι πιθανότητες γονιμοποίησης. Εκτός από αυξημένη πιθανότητα να υπάρξει κάποια κύστη λόγω των χαπιών, δεν έχουν κάποια άλλη παρενέργεια.

   Διαγραφή
 7. Καλησπερα! Ειμαι 39 ετων και εχω ενα παιδακι 1 ετους μετα απο φυσιολογικη συλληψη. Αρχες νοεμβριου υποβληθηκα σε αποξεση λογω παλλινδρομης κυησης στην 10η εβδομαδα. Απο τοτε δεν εχω αδιαθετησει ξανα! Εκανα εξετασεις αιματος και εχω πολυ χαμηλη οιστραδιολη 11 και fsh 16. Προλακτηνη και προγεστερονη ηταν φυσιολογικες. Τιθεται θεμα εμμηνοπαυσης? μπορει να ειναι συμφησεις? Παρα τη θεραπεια με χαπια Cyclacur για 2 μηνες, δεν αδιαθετησα! σε υπέρηχο μετα το διμηνο το ενδομητριο ηταν 3 χλστ.
  ο γιατρος τωρα μου λεει για συμφυσεις και υστεροσκοπηση.
  μπορουμε με καποια εξεταση να ειμαστε σιγουροι οτι ειναι συμφυσεις μην κανω αδικα την επεμβαση??
  Σας ευχαριστω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα, θεωρώ ότι το πιο σωστό θα ήταν να κάνατε υστεροσκόπηση για τον έλεγχο της ενδομήτριας κοιλότητας. Ειδικά από τη στιγμή που δεν αδιαθετήσατε με τα χάπια. Είναι μια απλή διαδικασία με την οποία ελέγχεται με κάθε λεπτομέρεια η ενδομητρική κοιλότητα και φυσικά εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα διορθώνεται εκείνη τη στιγμή.

   Διαγραφή
 8. Καλησπέρα! Είμαι 28,5 ετών και τον Οκτώβριο του '13 είχα παρουσιάσει ένα εμφανές κονδύλωμα στην είσοδο του κόλπου το οποίο και καυτηρίασα και μετά από τη βιοψία του η γιατρός μου είπε ότι είναι τύπου 6 ή 11 αν θυμάμαι καλά, το οποίο είναι και ο πιο απλός τύπος. Μετά όμως από περίπου 2 μήνες που επανεξετάστηκα (η γιατρός χρησιμοποίησε οξικό αν θυμάμαι καλά την ονομασία του) βρέθηκε ότι η μεγαλύτερη περιοχή του κόλπου ήταν λευκή πράγμα που όπως μου είπε η γιατρός σήμαινε ότι υπήρχε περίπτωση να εμφανιστούν και άλλα κονδυλώματα. Έτσι αποφασίσαμε να κάνουμε ολικό καυτηριασμό(με μέθη) με λέιζερ.Αυτό έγινε τέλος Ιανουαρίου του '14 και καυτηριάστηκαν σχεδόν όλα τα πλαινά του κόλπου καθώς και κάποια σημεία στον τράχηλο. Για να μην τα πολυλογώ, για ένα μήνα δεν μπορούσαν ούτε να κάτσω ούτε σχεδόν να περπατήσω, είχα συνεχώς ροζ υγρά καθώς και όταν ήμουν όρθια ένιωθα ένα βάρος στο βάθος του κόλπου και σαν μαχαιριές οι οποίες με το πέρασμα του χρόνου έγιναν σαν φαγούρα/γαργαλητό. Τον Απρίλιο ήρθα σε ερωτική επαφή και κάποιες από τις λίγες φορές ήταν αρκετά επώδυνες ειδικά στο βάθος του κόλπου(προς τον τράχηλο). Τον Μάιο που πήγα για το τεστ Παπ πονούσα πάρα πολύ όταν μπήκε το κολποσκόπιο, ενώ ποτέ άλλοτε δεν είχα πρόβλημα. Είναι φυσιολογικό αυτό που έγινε στην ερωτική επαφή και στο τεστ Παπ? Δεν θα έπρεπε μετά από τόσο καιρό μετά τον καυτηριασμό να είχε αποκατασταθεί? Δεν ξέρω αν θα πρέπει να ανησυχήσω και να το ψάξω και άλλο ή αν θα πρέπει να περάσουν αρκετοί μήνες για να μην πονάω καθόλου.

  Τέλος θα ήθελα να σας ρωτήσω για το εμβόλιο, δεν το έχω κάνει ακόμα και όπως σας είπα είμαι 28,5, αφενός δεν καλύπτομαι από το ταμείο, αφετέρου υπάρχει λόγος να μπω σε αυτή τη διαδικασία σε αυτή την ηλικία και με το ιστορικό που έχω?Από τη στιγμή που το εμβόλιο(cervarix μου σύστησε) με προστατεύει πλέον μόνο από τους 2 τύπους και αυτό με μειωμένες πιθανότητες λόγω ηλικίας. Το τεστ Παπ βγήκε τύπου 2 με μία μυκητίαση όπως και κάθε φορά.
  Συγγνώμη αν σας κούρασα και σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα, ο κόλπος είναι ένα θαυμαστό όργανο γιατί αναπλάθεται ακόμα και μετά από βαριές ακτινοβολίες, οπότε μην ανησυχείτε. Δώστε λίγο ακόμα χρόνο στον οργανισμό σας. Θεωρώ, όμως ότι από φθινόπωρο θα πρέπει να επανέλθετε στην προηγούμενη κατάσταση. Όσον αφορά στο εμβόλιο, η γνώμη μου είναι ότι εάν μπορείτε να διαθέσετε τα χρήματα να το κάνετε, διαφορετικά δεν πειράζει. Άλλωστε η παρακολούθηση είναι η ίδια, όπως και η αντιμετώπιση του κάθε θέματος στις γυναίκες που έχουν κάνει το εμβόλιο με εκείνες που δεν το έχουν κάνει.

   Διαγραφή
 9. Καλημερα γιατρε,θα ηθελα τη συμβουλη σας για την περιπτωση μ!
  Εχω πολυκυστικες ωοθηκες επαιρνα τουλαχιστον 6 χρονια συνεχομενα αντισυλλιπτικα κ ο κυκλος μ ηταν μια χαρα,απο τον αυγ 2012εκοψα τα αντισυλλιπτικα για να μεινω εγκυος εφοσον ο γιατρος μ πε οτι θα ηταν πολυ ευκολο..ξεκινησα θεραπεια clomiphen pregnyl για 6 κυκλους κ παρακολουθηση ωορρηξιας χωρις αποτελεσμα..αλλαξα γιατρο εκανα σαλπιγγογραφια μια χαρα κ ο αντρας μ σπερομδιαγραμμα μια χαρα..ο νεος γιατρος μ δωσε glucophage κ βιταμινες..κ εμεινα εγκυος ιουν 2013 ομως στην 7η εβοδμαδα ειχαμε δει μονο σακο..απεβαλα..χωρις αποξεση συνεχισα επαιρνα glucophage και βιταμινες και τ4 διοτι στον προεγγεννητικο ελεγχο που προλαβα να κανω ειχα πολυ υψηλο θυροειδη..τον φεβρ 2014 εμεινα ξανα εγκυος ολα ηταν μια χαρα εως την αυχενικη διαφανεια οπου ηταν υψηλη (3,1) εκανα κ τροφοβλαστη κ μ βγηκε τρισωμια 21 συνδρομο down..ενω δεν εχουμε κληρονομικοτητα..οδηγηθηκα σε αποξεση ..κ τωρα παιρνω για 2 μηνες αντισυλλιπτικα..το glυcophage και το χαπι τ4 και βιταμινες τα παιρνα και στις 2 περιπτωσεις..ο προγεννητικος ελεγχος ηταν μια χαρα και στις 2 περιπτωσεις..ο γιατρος μ μ ειπε οτι ειναι τυχαιο γεγονος..εσεις τι μ συμβουλευετε?να κανω περαιτερω εξετασεις?γτ εχω στεναχωρηθει παρα πολυ μηπως εγω κανω κατι λαθος..να σας πω οτι ειμαι 27 χρονων..και ειμαι παιδι εξωσωματικης διοτι κ η μητερα μ ειχε πολυκ ωοθηκες κ ειχε προβλημα στη συλληψη.τωρα παιρνω glucophage αντισυλλιπτικα και τ4.σας ευχαριστω εκ των προτερων..*:) χαρούμενος*:) χαρούμενος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Καλησπέρα. Από τα λεγόμενά σας, όλα φαίνονται να έχουν γίνει σωστά και όπως θα έπρεπε. Ο γιατρός σας έχει δίκιο. Και στις δύο περιπτώσεις ήταν τυχαίο γεγονός. Το μόνο που θα μπορούσατε να κάνετε, αν και δεν το θεωρώ απαραίτητο, είναι έλεγχο καρυότυπου ζεύγους. Η γνώμη μου είναι να συνεχίσετε την αγωγή σας και στην επόμενη εγκυμοσύνη απλά να κάνετε αμνιοπαρακέντηση, λόγω του ιστορικού.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Γεια σας τους τρεις τελευταίους μήνες η περίοδος ξεκινά με λίγες σταγόνες καφέ για τρεις ημέρες και έπειτα ξεκινά η κανονική ροή του αιματος. Ποια λαμβάνω ως πρωτη ημερα περιόδου γιατι θελω να κανω εξετασεις που γίνονται τη δεύτερη εώς Τρίτη ημερα του κύκλου; Ευχαριστώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα, 1η μέρα περιόδου θεωρούμε την ημέρα που έχετε κανονική ροή αίματος και όχι καφέ αιμόρροια.

   Διαγραφή
 12. Γεια σας!Στις 29 -8 μετα από παλινδρομη κυηση ,εκανα αποξεση.Ηταν η πρωτη εγκυμοσυνη μου,και σαφως επιθυμητη.θα ηθελα να σας ρωτησω,μετα από ποσο καιρο επιτρεπετε η ερωτικη επαφη, καθως επισης και μετα από ποσο καιρο,επιτρεπετε η προσπαθεια της επομενης εγκυμοσύνης?Σας ευχαριστω πολύ εκ των προτερων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα, λυπάμαι πολύ για την απώλειά σας. Επαφές μπορείτε να έχετε μόλις σταματήσει το αίμα που ίσως έχετε μετά την απόξεση. Μετά την πρώτη περίοδο μπορείτε να ξεκινήσετε προσπάθειες για κύηση, εκτός εάν πρέπει να κάνετε συγκεκριμένες εξετάσεις πριν προσπαθήσετε ξανά. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το συζητήσετε με το γιατρό σας.

   Διαγραφή
 13. καλησπερα,και συγχαρητιρια στην εκπληκτικη δουλεια που κανετε. ηθελα να σας ρωτησω αν υπαρχει κατι το οποιο εμποδιζει στο να δειξει το τεστ εγκυμοσυνης το πραγματικο αποτελεσμα,πχ καποια ουσια φαρμακου,καποια ουρολοιμωξη κλπ. εχω καθυστερηση 32 μερες,εκανα 2 τεστ εγκυμοσυνης και ειναι αρνητικα. θελω να κανω χοριακη μα τα οικονομικα μου αυτη τη βδομαδα δε μου το επιτρεπουν . τι πιστευετε? ευχαριστω πολυ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Καλησπέρα, τα τεστ εγκυμοσύνης που υπάρχουν στο εμπόριο είναι αρκετά αξιόπιστα και δεν επηρεάζονται αρνητικά από άλλες ουσίες, δηλαδή δεν υπάρχει περίπτωση να είστε έγκυος και να μη το δείξουν, εκτός εάν για κάποιο λόγο είναι τα ίδια προβληματικά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Γεια σας ,θα ηθελα να κανω μια ερωτηση , μπορώ να ξεκινήσω αντισυλιπτικα χωρις συμβουλη γιατρού ,εχω προβλημα με τον κυκλο της περιοδου μου καθως και τριχοφιοια αλλα κ ακμη ενω ειμαι 20 χρονων ,λογω οικονομικων δεν μπορω να εξεταστω ,μου ειπαν πως τα αντισυλιπτικα 'διορθωνουν' ολα τα παραπανω .τι να κανω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα. Μην ξεκινήσετε τα αντισυλληπτικά χωρίς την επίσκεψη σε γυναικολόγο πρώτα.

   Διαγραφή
 16. Καλησπέρα, εδω και 2-3 μερες παρατηρησα οτι εχω καφε υγρα και αυτο 10 μερες πριν την μερα που περιμενω περιοδο, ειναι κατι που πρεπει να ψαξω ή ειναι φυσιολογικο; Να τονισω οτι τα υγρα αυτα αρχισαν ακριβως την επομενη μερα μετα απο σεξουαλικη πραξη, ειναι πιθανο να προκληθηκαν απο καποιο μικροτραυματισμο του κολπου; Ευχαριστω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα, οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί. Ορμονικοί, μικροβιακοί ή να υπάρχει κάποια παθολογία του τραχήλου, όπως πολύποδας. Όπως και να έχει θα πρέπει να εξεταστείτε από γυναικολόγο αμέσως μόλις σταματήσει το αίμα.

   Διαγραφή
 17. Γιατρέ Καλησπέρα, είμαι 27 ετών και εδώ και δύο χρόνια παθαίνω σχεδόν μήνα πάρα μήνα μύκητες. Ο γιατρός μου μου συστήνει lomexin 600 ενδοκολπικο χαπι. Στις 10 Σεπτεμβρίου επισκέφθηκα το γυναικολόγο μου και μετά από κολπική καλλιέργεια βρέθηκε ότι έχω bacteroides πήρα flagyl για μια εβδομάδα πρωί βράδυ. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας έβγαλα και μύκητες οπότε ο γιατρός μου είπε να βάλω lomexin ενδοκολπικο χαπι. Η θεραπεία τελείωσε και έκανα εκ νέου καλλιέργεια στις 19.9.2014 η οποία έδειξε ότι το μικρόβιο πέρασε ενώ δεν είχα ούτε μύκητες. Στις 26.9.2014 μου ήρθε περίοδος. Ενώ βρίσκομαι στην 4 η μέρα έχω φαγούρα εσωτερικά. Ποια είναι η άποψη σας; μπορώ να πάρω eva biolact? Από του στόματος ή ενδοκολπικο; για πόσο καιρο; μπορούν να φύγουν μόνιμα οι μύκητες ; έχω παρατηρήσει ότι παθαίνω πολύ συχνά μετά την περίοδο. Ευχαριστώ Πολύ Για Τον Χρόνο Σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα. Η γνώμη μου είναι να πάρετε μια φορά συστηματική αγωγή από το στόμα (καθώς και ο σύντροφος), μετά από καλλιέργεια κολπικού υγρού. Εάν συνεχιστούν τα συμπτώματα και τους επόμενους μήνες, θα πρέπει να πάρετε χημειοπροφύλαξη για 6 μήνες με τη βοήθεια του γυναικολόγου σας. Γενικά θα ήταν χρήσιμο να κάνατε μια αγωγή με κολπικά υπόθετα με γαλακτοβάκιλλους για την ενίσχυση του κόλπου, εάν δεν έχετε έντονα συμπτώματα, αλλιώς θα πρέπει να ακολουθήσετε φαρμακευτική αγωγή, όπως σας γράφω παραπάνω. Γενικά καλό είναι να αποφεύγετε την καθημερινή χρήση σερβιέτας, να φοράτε βαμβακερά εσώρουχα καλά σιδερωμένα και να αποφεύγετε τις επεξεργασμένες τροφές. Προτιμείστε φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

   Διαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ γιατρέ !

   Διαγραφή
 18. Καλησπέρα Γιατρε. υπάρχει περιπτωση εγκυμοσύνης 10μερες πριν την περίοδο εαν μέρος του σπέρματος ( η και προσπερματικο)έσταξε απο την γύρω περιοχή του πρωκτού προς το αίδιο (παρότι το σκούπισμα με μωρομαντιλο σχετικα γρήγορα) ????

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα, είναι πολύ δύσκολο, έως αδύνατο να επιτευχθεί κύηση με αυτό τον τρόπο. Για να υπάρξει εγκυμοσύνη, πρέπει η εκσπερμάτωση να γίνει μέσα στον κόλπο ή σε σπάνιες περιπτώσεις στην είσοδο αυτού και με τη βλέννη να ανέβει το σπέρμα μέσα. Όταν το σπέρμα πέσει στη γύρω περιοχή είναι εξαιρετικά απίθανο να υπάρξει κύηση.

   Διαγραφή
 19. Γιατρέ θα ήθελα να σας ρωτήσω αν
  1ον οι σερβιέτες με άρωμα είναι ασφαλείς
  2ον η αποτρίχωση με laser στο μπικίνι και ειδικά γύρω από τα χείλη του αιδοίου είναι ασφαλής.
  Ευχαριστώ πολύ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα, οι περισσότερες σερβιέτες που κυκλοφορούν στην αγορά είναι ειδικά κατασκευασμένες για την γυναικεία υγιεινή και δεν ερεθίζουν την περιοχή. Ακόμα και το άρωμα που χρησιμοποιούν δεν δημιουργεί προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση όμως. οι σερβιέτες πρέπει να χρησιμοποιούνται με σωστό τρόπο, να αλλάζουν τακτικά και να μη χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση. Όσον αφορά στην αποτρίχωση με laser, αυτή είναι ασφαλής, αρκεί να γίνεται από εκπαιδευμένο άτομο.

   Διαγραφή
 20. Καλησπέρα σας, είμαι 40 ετών και διανύω την 28η εβδομάδα δίδυμης κύησης η οποία επιτεύγχθηκε με θεραπεία εξωσωματικής κατά την πρώτη προσπάθεια. Δεν υπήρχε αιτιολογία υπογονιμότητας (1 έτος προσπάθειας) Στα πλαίσια αυτής πέρα από το utrogestan 200 mg τρεις φορές την ημέρα, για τους τρεις πρώτους μήνες, παράλληλα έπαιρνα σε ενέσιμη μορφή ανά δύο ημέρες proluton. Θα ήθελα να ρωτήσω αν κατά τη γνώμη σας ήταν υπερβολική η θεραπεία κι αν υπάρχει περίπτωση ανωμαλιών στα έμβρυα, τα οποία στις συνήθεις μέχρι στιγμής εξετάσεις φαίνονται φυσιολογικά (δεν έκανα αμνιοπαρακέντηση). Ποιες είναι οι παρενέργειες του proluton ? Ευχαριστώ πολύ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Καλησπερα!τους τελευταιους 3 μηνες προσπαθουμε για εγκυμοσυνη.το σπερμοδιαγραμμα του αντρα μου εδειξε χαμηλη ποσοτητα κ κινητικοτητα σπερματος.υπαρχει περιπτωση εγκυμοσυνης;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα, η πιθανότητα εγκυμοσύνης μειώνεται με την αδυναμία του σπέρματος. Καλό θα ήταν να επισκεφτεί ο σύζυγος κάποιον ουρολόγο για κάποια αγωγή.

   Διαγραφή
 22. Καλησπέρα σας..Είμαι στην 6η εβδομάδα κύησης κ μόλις εχθές είδαμε το σάκο με ένα μωράκι χωρίς να ακούσουμε καρδούλα..Θα ήθελα να ρωτήσω πότε περίπου ακούμε την καρδούλα κ αν υπάρχει περίπτωση να υπάρχει κ δεύτερο μωράκι αλλά να μη φαίνεται?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα, η καρδιά του εμβρύου ακούγεται την 6η με 7η εβδομάδα, ανάλογα και με τον κύκλο της γυναίκας. Η περίπτωση δίδυμης κύησης επίσης ξεκαθαρίζεται κατά το ίδιο χρονικό διάστημα. Σας εύχομαι ό,τι καλύτερο.

   Διαγραφή
 23. Γεια σας! Έκανα καλλιέργεια η οποία έδειξε gardnella. Μου είπαν να βάλω την κολπική κρέμα dalacin c . Καθυστέρησα να αρχίσω την θεραπεία γιατί διάβασα ότι σαν παρενέργεια μπορεί να αναπτυχθούν μύκητες και δεδομένου του ότι παλαιότερα με ενοχλούσαν για πολύ καιρό υποτροπιάζουσες μυκητιάσεις φοβήθηκα μην διαταράξω την χλωρίδα του κόλπου. Δεν έκανα λοιπόν τίποτα και τα συμπτώματα υποχώρησαν μόνα τους. Επειδή όμως φοβάμαι μήπως η gardnella μου προκαλέσει άλλα προβλήματα ήθελα να σας ρωτήσω αν όντως φεύγει από μόνη της ή αν πρέπει να κάνω την θεραπεία ή αν είναι προτιμότερο να ακολουθήσω μια άλλου είδους θεραπεία πχ με υπόθετα με γαλακτοβάκιλλους. Και επίσης αν πρέπει να κάνει κ ο σύντροφος θεραπεία κ τι είδους. Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα, ο αιμόφιλος του κόλπου ή αλλιώς gardnerella δεν μπορεί να θεραπευτεί χωρίς κάποια αγωγή, αν και τα συμπτώματα μπορούν να υποχωρήσουν. Η γνώμη μου είναι να πάρετε την αγωγή που σας πρότειναν μαζί με κολπικά υπόθετα με γαλακτοβάκιλλους (τα υπόθετα τα βάζετε 2 ώρες πριν την κολπική κρέμα). Εάν έχετε επαφές χωρίς προφυλακτικό, θα πρέπει να πάρει και ο σύντροφος θεραπεία με μετρονιδαζόλη, ανάλογα βέβαια με το ιστορικό του.

   Διαγραφή
 24. γεια σας λεγομαι μαρια κ ειμαι 29 χρονων...εδω κ 4 μηνες αρχισαμε τις προσπαθειες με το συζυγο μου για να κανουμε ενα μωρακι.....ο κυκλος μου ηταν παντα σταθερος...εβλεπα σχεδον παντα την ιδια μερα περιοδο....μεχρι την στιγμη που ξεκινησαμε τις προσπαθειες ....αυτες τις 4 μηνες βλεπω παντα με καθυστερηση 4 με 5 μερες.........παλιοτερα ειχα κανει 2 εκτρωσεις...περιπου 8 κ 10 χρονια.....φταιει αυτο???? τι πρεπει να κανω????

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε το γυναικολόγο σας για να διαπιστωθεί το έχειν καλώς. Η αλλαγή στον κύκλο δεν έχει να κάνει με τις διακοπές κύησης, μπορεί να οφείλεται όμως σε ορμονικές διαταραχές, τύπου θυρεοειδοπάθειας. Θα πρέπει να ξέρετε ότι με το νέο κύκλο έχουν αλλάξει και οι γόνιμες μέρες.

   Διαγραφή
 25. Καλησπέρα σας, είμαι 19 ετών και έχω παρατηρήσει πως λίγες μέρες μετά τη σεξουαλική επαφή(οχι πρώτη φορά) με τον σύντροφο μου έχω αίμα. Που μπορεί να οφείλεται? είναι κατι για το οποίο πρέπει να ανυσηχίσω?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα, τί εννοείτε όταν λέτε λίγες μέρες μετά; Η ανώμαλη κολπική αιμόρροια, εκτός περιόδου, θα πρέπει πάντα να ελέγχεται με γυναικολογική εξέταση. Μπορεί να οφείλεται σε φλεγμονή, ορμονικές αιτίες ή κάποιες παθολογικές καταστάσεις, όπως πολύποδες.

   Διαγραφή
 26. Καλήμέρα σας. Η ερωτησή μου αφορά στη σύντροφό μου, η οποία και έχει όλα τα χρόνια σταθερό κύκλο όσον αφορά την περίοδο της 28 ημερών. Παρουσιάζει αυτή τη στιγμή καθυστέρηση 7 ημερών. Την 1Η ημέρα της καθυστέρησης πραγατοποιήσαμε εξέταση β-χοριακής αίματος η οπία ήταν αρνητική. Παράλλήλα λόγω αμηνόρροιας, πραγματοποιησαμε και δεύτερη εξέταση β-χοριακής ούρων αυτή τη φορά στην 5η ημέρα καθυστέρησης η οποία επίσης είναι αρνητική. Παραμένει ωστόσο ασυμπτωματική, χωρίς μαστοδυνία. Προτείνεται κάποιο νέο διαγνωστικό χειρισμό? Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα, εάν δεν έχει αδιαθετήσει ακόμα, θα πρέπει να εξεταστεί από γυναικολόγο και ίσως να κίνουν κάποιες ορμονολογικές εξετάσεις.

   Διαγραφή
 27. Καλησπέρα.Σε μία καλλιεργεια κολπικού όταν ανευρίσκονται αρκετά πυοσφαίρια , αλλα δεν βγάζει κάποιο μικρόβιο , η ύπαρξη των πυοσφαιρίων τι μπορέι να σημαίνει ;;; Μου έκανε εντύπωση που δεν βγήκε κάποιο μικρόβιο γιατί συνεχίζω να έχω δυσάρεστα συμπτώματα ( τσούξιμο , κολπικά υγρά ) .Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα, καλό θα ήταν να κάνετε και μια καλλιέργεια ούρων, καθώς και πλήρη καλλιέργεια κολπικού, δηλαδή και για χλαμύδια και μυκόλπασμα.

   Διαγραφή
 28. Γιατρέ καλησπέρα,
  Μετά απο την καθιερωμένη εξέταση του τεστ παπ τα αποτελέσματα έγραφαν ικανού βαθμού κολποτραχηλίτιδα. Έκανα καλλιέργεια κολπικού υγρού και έγραφε πυοσφαίρια 10-15 κ.ο.π και γαλακροβάκιλλοι αρκετοί. Τα υπόλοιπα ήταν όλα φυσιολογικά.Η γιατρός μου μου είπε ότι έχει απορυθμιστεί το ph του κόλπου μου και μου έδωσε αντιβίωση flagyl για 4 μέρες (και στον σύντροφό μου) και κολπική κρέμα upderm για 7 ημέρες. Αυτό που ήθελα να ρωτήσω είναι μπορεί απο το απορυθμισμένο ph να δημιουργηθεί τραχηλίτιδα?

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα, το ph του κόλπου είναι πολύ σημαντικό για την προστασία του κόλπου, αλλά και του τραχήλου. Καλό είναι να αποφεύγετε τα σερβιετάκια σε καθημερινή χρήση και να πλένεστε με ειδικό σαπούνι.

   Διαγραφή
 29. Γιατρέ,καλησπέρα!Είμαι 32 ετών κ ο σύντροφός μου 34.κάνουμε συστηματικές προσπάθειες για παιδί όμως εγώ συχνά κατά την ωορρηξία έχω είτε λίγο αίμα είτε καφέ για μέρες.ο γιατρός μου μου σύστησε duphaston Από τη 15 ως την 25 μέρα.ποια είναι η γνώμη σας?μπορεί αυτό το γεγονός ν εμπόδιζει τη σύλληψη Ευχαριστώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα, εάν πρέπει να πάρετε προγεστερόνη, καλύτερα να προτιμήσετε το σκεύασμα utrogestan που το δίνουμε και κατά την κύηση. Κάποιες φορές υπάρχει ανεπάρκεια προγεστερόνης. Σε αυτήν την περίπτωση η αγωγή θα σας βοηθήσει στη σύλληψη.

   Διαγραφή
 30. καλημερα σας γιατρε.εχω 1 παιδακι 4 χρονων κ τον τελευταιο καιρο σκεφτομαστε για δευτερο.ετυχε λοιπον πριν καποιες μερες να συμβει ελευθερη επαφη.τελευταια περιοδο ειχα 28 σεπτεμβρη,η επαφη εγινε 27 με 28 οκτ. με το σκεπτικο οτι δεν προσπαθουμε ενεργα κι αφου περιμενα περιοδο οτι δεν θα εμενα εγκυος.1νοεμβρη μου ερχεται περιοδος,αλλα κραταει μονο 2 μερες και χωρις πονους η κομματια.παντα μου κραταει 6 μερες και ο κυκλος μου απο τοτε που γεννησα ειναι σχετικα σταθερος 28-30 μερες με ελαχιστες εξαιρεσεις,οπως τον προηγουμενο μηνα. μερικες μερες μετα την 'περιοδο' αρχισα να εχω ενοχλησεις αλλα οχι συνεχεια.π.χ. συσσωρευση σαλιου μετα απο καποιες μυρωδιες οπως καλιτσουνια, μικρη ταση για εμετο,στομαχοπονο σχεδον ολη τη μερα και ποναλακια σαν ωορρηξια στην κοιλια κ τη μεση και σχετικα υγρα ασπρα-διαφανα πονος στο στηθος,οχι. τι θα με συμβουλευατε? υπαρχει περιπτωση εγκυμοσυνης ?αν κ δεν το σχεδιασαμε ακριβως, θα ηταν καλοδεχουμενο.σας ευχαριστω εκ των προτερων για τον χρονο σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα, θα πρέπει να περιμένετε ακόμα μια βδομάδα για να κάνετε μια εξέταση αίματος β χοριακής.

   Διαγραφή
 31. γιατρέ ειμαι 32 ετών και εδω και 6 μήνες προσπαθουμε για εγκυμοσυνη.Τους 2 τελευταίους μήνες την 21 μέρα του κυκλου παρατήρησα λίγο αίμα και καφέ υγρά.Να σημει΄ωσω ότι σε αναλογο περιστατικό στο παρελθόν διαπιστώθηκε υπερηχογραφηκά ρήξη ωχρού duphaston απο τη 15η μέρα της περιοδου.Τί λέτε συμφωνείτε?.Η γιατρός μου μου συστησε . πρέπει να κάνω κάποιες εξετάσεις ,τι με συμβουλευετε?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα, θα σας πρότεινα να ελέγξετε τα επίπεδα της προγεστερόνης κατά την 21η μέρα του κύκλου και να πράξετε αναλόγως. Κάποιες φορές παρατηρείται ανεπάρκεια αυτής της ορμόνης και χρειάζεται υποστήριξη ορμονική.

   Διαγραφή
 32. καλησπέρα σας,
  Είμαι 31 ετών και έχω ένα γιο 3 ετών,μια φυσιολογική εγκυμοσύνη. Πριν ενάμιση χρόνο είχα διακοπή κύησης από ενδομήτριο θάνατο στην 17 εβδομάδα (τυχαίο γεγονός μου είπε ο γιατρός). τώρα είμαι πάλι έγκυος, τελευταία περίοδος 7/10. Στις 13/11 έκανα β-χοριακη (τιμή 5004) και προγεστερόνη ( τιμή 19,5).Ο γυναικολόγος μου είπε να πάρω προγεστερόνη (vasclor) μια φορά την ημέρα για 30 ημέρες. θέλω να ρωτήσω, αφού είμαι μέσα στις φυσιολογικές τιμές γιατί να επιβαρυνθώ με επιπλέον ορμόνη;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα, δεν γνωρίζω για ποιο λόγο σας συνταγογραφεί ο γιατρός σας προγεστερόνη. Ενδεχομένως να έχει κάτι υπ'όψιν του, λόγω του ιστορικού σας. Εγώ θέλω μόνο να σας επισημάνω την ανάγκη για έλεγχο θρομβοφιλίας και ενδεχομένως έλεγχο καρδιάς του εμβρύου, λόγω της αποβολής 2ου τριμήνου που είχατε. Σας εύχομαι ό,τι καλύτερο.

   Διαγραφή
 33. καλησπερα θα ηθελα τη γνωμη σας.
  εχω φοβερα ασταθη και μεγαλο κυκλο....ποτε 40,ποτε 50 και παραπανω μερες.
  τελευταια περιοδο ειχα στις 28/9. επαφες με τον αντρα μου ειχα 23,24,25 και 31/10.
  3 νομεβριου κανω ενα τεστ σπιτι βγαινει αρνητικο. 10 νομεβριου κανω ακομα ενα και βγαινει θετικο.παω για χοριακη βγαινει 145 μοναδες την ιδια μερα.μετα απο δυο μερες παω παλι για χοριακη και βγαινει 320.κλεινω ραντεβου με το γιατρο μου εχθες πεντε μερες δηλαδη μετα.κανω υπερηχο και βλεπει μονο πως ειναι ενδομητρια κυηση καθως και τον λεκιθικο σακο ο οποιος ομως ειναι πολυ μικρος καθως ο γιατρος υπολογιζε πως ειμαι 7 εβδομαδων που δε γινεται να ειμαι γτ ξερω οπως σας εγραψα τις μερες των επαφων.
  με στελενει παλι για χοριακη και σημερα την πηρα στα χερια μου κ εχει παει 1948.θα κανω ακομα μια οπου και θα πρεπει να αυξηθει...
  το ερωτημα μου ειναι το εξης δε γινεται να ειμαι λιγοτερων εβδομαδων ιπως το λεω η ειναι παλινδρομη η κυηση?
  γινεται να αυξανεται η χοριακη αλλα η εγκυμοσυνη να μην υπαρχει ποια?
  ακομα συμπτωματα ειχα πονους στη κοιλια που εχουν υποχωρησει ενω το στηθος μου ειναι πολυ λιγο πρησμενο.επρεπε να εχω εντονα συμπτωματα?
  συγνωμη για το μεγαλο mailαλλα με εχει αγχωσει παρα πολυ...
  ευχαριστω ,με εκτιμηση ζετα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα, λόγω του μεγάλου κύκλου σας δεν μπορεί να υπολογισθεί η ηλικία κύησης από την τελευταία περίοδο. Θα πρέπει να δείτε υπερηχογραφικά πώς εξελίσσεται η εγκυμοσύνη. Από τη στιγμή που ανεβαίνει η β χοριακή, δεν πρέπει να απογοητεύεστε. Απλά κάνετε υπομονή μέχρι να έχετε κάνει τουλάχιστον 2 υπερηχογραφήματα με απόσταση περίπου 10 ημερών ανάμεσα για να μπορέσετε να βγάλετε ασφαλές συμπέρασμα. Σας εύχομαι το καλύτερο. Μην ξεχνάτε να παίρνετε φυλλικό οξύ.

   Διαγραφή
 34. Γειας σας....ειδα την σελιδα σας...και ειπα να ζητησω την συμβουλη σας.... Η κοπελα μου εχει καθυστερηση περιοδου 11 μερες ως τωρα....ανησυχει πολυ... Εκανε ενα τεστ εγκυμοσυνης οταν η καθυστερηση ηταν στις 5,6 μερες....αλλα βγηκε αρνητικο... Τι μας προτεινεται να κανουμε; ειναι φυσιολογικο να αργει τοσο...; Επισης η επισκεψη στο ιατρειο σας ποσο κοστιζει...γτ.και γω και η κοπελα μου ημαστε ανεργοι..!!!!!! Ευχαριστωω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα, λογικά πρόκειται για κάποια ορμονική διαταραχή. Καλό θα ήταν να επισκεφτείτε κάποιο γυναικολόγο. Η επίσκεψη χωρίς τεστ παπ κοστίζει 30 ευρώ.

   Διαγραφή
 35. Καλησπερα, προσφατα ειχα ενα ατυχημα και πρηστηκε το αριστερο χειλος...δυστυχως ενας γυναικολογος εκανε λαθος και νομιζε οτι πρηστηκε ο βαρθολινειος με αποτελεσμα να μου κανει ενεση πανω στο πρηξιμο μαλλον γ αναισθησια δν καταλαβα ωστε να βγει το υγρο εγω ομως ειχα παθει φλεγμονη απο δευτερη γνωμη που πηρα και ειχε ολο αυτο ως αποτελεσμα να μολυνθω ειμαι ετσι απο την παρασκευη στις 21 και ποναω απιστευτα δν μπορω να κουνηθω παιρνω αντιβιωση ζιναντολ και κατι χαπια αντιφλεγμονοδες αλλα και παλι δν βλεπω διαφορα μεγαλη απλα ξεπρηστηκε συνεχιζω ομως να ποναω..πειτε μου και τη δικη σας γνωμη σας παρακαλω και επισης εχω σχεση μετα απο ποσο καιρο θα μπορεσω να ξανα κανω κατι; θα υπαρχει κινδυνος;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα, λόγω ευαισθησίας της περιοχής, είναι λογικό να πονάτε ακόμα. Ίσως θα πρέπει να δοκιμάσετε πιο ισχυρά αντιφλεγμονώδη. Δεν υπάρχει κίνδυνος επαναμόλυνσης με νέα επαφή, εκτός και εάν υπάρχει φλεγμονή στους αδένες των γεννητικών οργάνων.

   Διαγραφή
 36. Καλησπέρα Κα Χριστινα,

  Το τεευταιο διαστημα ταλαιπωρουμαι εγω και ο συζηγος διοτι ενω εχω κανονική ωοθυλακιορρηξία, διαβατές σάλπιγγες χωρίς συμφύσεις ή ενδομητρίωση, και ο συζηγος καλο σπερμοδιαγραμμα και dna fragmentation 9%, υποφερουμε απο χρονια λοιμωξη ΧΛΑΜΥΔΙΑ, και εχουμε κανει θεραπεια 25 ημερων. Κατα τα αλλα, εχω τα ιδια συμπτωματα. Πιστευετε οτι θα ειναι τα συμπτωματα αυτα εμποδιο στη φυσιολογικη συλληψη;

  Κανουμε ο,τι περναει απο το χερι μας για να μειωσουμε τα συμπτωματα αυτα των χλαμυδιων. οπως βολβους σκορδου βουτηγμενους σε μυλοξιδο, και αρκετες φορες κρεμας αλοης.

  Ευχαριστω εκ των προτερων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα, τα χλαμύδια μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στη σύλληψη. Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε θεραπευτεί από το πρόβλημα με εξέταση PCR.

   Διαγραφή
 37. Καλησπερα σας.μετα την περιοδο μου.ξεχασα να παρω το 2ο και το 4ο αντησιληπτικο.περνω τα gunofen λογω πολυκιστηκων.τα περνω 2μηνες.εκεινες της ημερες ειχα ελευθερη επαφη .υπαρχει περιπτωση εγκυμοσυνης.?ποιες μερες πρεπει να μαι προσεχτικη για να μην ξεχασω κανενα αντισυλιπτικο?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα, όταν ξεχνάτε τα πρώτα χάπια θα πρέπει να χρησιμοποιείτε και άλλη αντισυλληπτική μέθοδο, πχ. προφυλακτικό για το υπόλοιπο του κύκλου. Η περίπτωση κύησης είναι μηδαμινή. Τα χάπια της αρχής είναι τα πιο κρίσιμα γιατί τότε γίνεται το ορμονικό μπλοκάρισμα. Όλα τα χάπια όμως θα πρέπει να λαμβάνονται κανονικά.

   Διαγραφή
 38. Για σας θα ηθελα να κανω μια ερωτηση ειρθα σε επαφη με το αγορι μ και φορουσε προφυλακτικο ολες τις φορες δεν ειχαμε καποιο ατυχημα π.χ σπασιμο με εχουν πιασει οι πονοι περιοδου οπως παντα πονος στη μεση και σπυρακια στο πρωσοπο αλλα περιοδος δεν εχει ερθει ακομα προηγουμε περιοδος 2/11 παρακαλω απαντηστε μ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα, από τα γραφόμενά σας δεν υπάρχει περίπτωση εγκυμοσύνης. Ωστόσο καλό θα ήταν να επισκεφτείτε το γυναικολόγο σας για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κάποιο ορμονικό ή άλλο θέμα.

   Διαγραφή
 39. Γειά σας. Πρόσφατα έκανα τεστ παπ στο οποίο παρατηρήθηκε ήπια τραχηλίτιδα. Η γιατρός μου έδωσε απευθείας την κολπική κρέμα Veldom (clindamycin phosphate) για 7 ημέρες και δεν προχώρησε σε καλλιέργεια που είδα ότι προτείνεται ως επόμενο βήμα. Θεωρείται ότι είμαι καλυμμένη με αυτή την αγωγή; Ή πρέπει να κάνω κάποιο περαιτέρω έλεγχο; Η τραχηλίτιδα μπορεί να οφείλεται σε κάποιο μικρόβιο από την θάλασσα που να έχει παραμείνει (έκανα μπάνια μέχρι Σεπτέμβριο-Οκτώβριο); Το φθινόπωρο γενικά είχα κάποια συμπτώματα όπως κάψιμο αλλά δεν είχα δώσει σημασία. Θεώρησα ότι είχε να κάνει με την αλλαγή του σαπουνιού για την ευαίσθητη περιοχή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα, καλό θα ήταν να κάνετε καλλιέργεια κολπικού και τραχηλικού υγρού για να δείτε εάν υπάρχει κάποιο μικρόβιο, ποιο είναι αυτό και εάν έχει αντιμετωπιστεί.

   Διαγραφή
 40. Γιατρέ καλησπέρα σας,

  Είμαι 32 ετών και πριν 4 χρόνια υποβλήθηκα σε loop λόγω cin1-2.
  Έκτοτε, 4-5 μέρες πριν την περίοδο μου έχω καφέ υγρά τα οποία σταδιακά γίνονται περισσότερα και τελικά αδιαθετώ και η περίοδος μου κρατάει 6 μέρες. Τεστ παπ , υπέρηχος και καλλιεργεια είναι καθαρά. Έκανα ορμονικές εξετάσεις την τρίτη μέρα του κύκλου μου και οι τιμές είναι FSH:6.2 iu/l , LH:3.6 iu/l, E2:30 pg/ml. Επίσης η προγεστερόνη μου την 21 μέρα είναι 15ng/ml . Οι κύκλοι μου είναι γενικά μικροί και όχι σταθεροί από 23 έως 26 μέρες και ωορηξία συνήθως κάνω 14 μέρα. Μήπως μπορείτε παρακαλώ να με κατευθύνεται ως προς τί μπορεί να είναι αυτά τα υγρά. Θα μπορούσε να σχετίζεται αυτό με το loop ?

  Ευχαριστώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα το πιθανότερο είναι ότι αυτά τα καφέ υγρά σχετίζονται με την κωνοειδή εκτομή στην οποία υποβληθήκατε. Επίσης θα πρέπει να αποκλειστεί η ύπαρξη πολύποδα και οι ορμονικές διαταραχές. Οι εξετάσεις που γράφετε είναι καλές αλλά καλό είναι να ελέγξετε και το θυρεοειδή σας.

   Διαγραφή
 41. Καλησπέρα γιατρέ. Είμαι έγκυος στην 12η εβδομάδα .έχω πολυποδα ενδομητρίου. Κατά πόσο μπορεί να επηρεάζει την εγκυμοσύνη και το έμβρυο. Να τονίσω ότι είχα αποκόλληση πριν ένα μήνα δεν ξέρω αν είμαι σε θέση να δουλέψω χωρίς κανένα κίνδυνο, η δουλειά μου είναι πωλήτρια δηλαδή 8&9 ώρες ορθοστασία.τι να κάνω να συνεχίσω την άδεια μου; η να πάω στην δουλειά.κατά την γνώμη σας.Ευχαριστώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα ο πολύποδας δεν μπορεί να επηρρεάσει το έμβρυο και κατά πάσα πιθανότητα θα φύγει με τον τοκετό. Για το θέμα της εργασίας σας θα πρέπει να ρωτήσετε το γιατρό σας που γνωρίζει το ιστορικό σας.

   Διαγραφή
 42. Γεια σας η τελευταια περιοδος μου ηταν στις 27/11 και πρι 3 μερες περιπου ηρθα σε επαφη με το αγορι μου μετα απο καιρο..μετα απο λιγη ωρα λιπον παρατηρησα λιγο αιμα..και την επομενη μερα ειχα καφε μεχρι και σημερα ακομη...το ειχα ξανα παθει πριν μηνες αλλα χωρις να εχω ερθει σε επαφη και κρατησε 4-5 μερες και μετα μου ηρθε κανονικα η περιοδος...ποια ειναι η γνωμη σας σε αυτο;;να ανυσηχω;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οι λόγοι μπορεί να είναι ορμονικοί ή να υπήρξε ένας ερεθισμός στον κόλπο. Όπως και να έχει εάν δεν έρθει κανονικά η περίοδός σας καλό θα ήταν να επισκεφτείτε το γυναικολόγο σας.

   Διαγραφή
 43. καλησπερα ειμαι 30 χρονων και καπνιστρια.απο τον προηγουμενο μηνα εχουμε ελευθερς επαφες για αποκτηση παιδιου.ηθελα να ρωτησω α)αν κοψω σημερα το καπνισμα σε ποσο καιρο αυξανω την γονιμοτητα μου και β)αυτους τους δυο μηνες ενω ειχα σταθερο κυκλο 25 ημερων μαου ηρθε τον δεκεμβριο στις 23 μερες και μετα ξανα στις 18.υπαρχει εξηγηση σε αυτο?επισης μετα την επαφη εχω καθε φορα πολλα υγρα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα, δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό όριο ούτε ποσοστά ακριβή για να σας απαντήσω. Απλά η διακοπή του καπνίσματος φυσικά αυξάνει τα ποσοστά σύλληψης και προστατεύει την υγεία σας. Όσον αφορά στον κύκλο σας καλό θα ήταν, εάν συνεχιστεί η διαταραχή, να επισκεφτείτε γυναικολόγο για έλεγχο ορμονικό.

   Διαγραφή
 44. Γεια σας!Ειμαι 18 χρονων και εχω πολυκυστικες ωοθήκες και πολυ αστατο κυκλο. Οταν η περιοδος μου καθυστερεί παιρνω duphaston.Πριν απο μερικες εβδομαδες μολις μου ειχε ερθει πιο νωρις απο το συνηθισμένο και χωρις την ληψη χαπιων περιοδος. Αρχικα ειχα λιγη ροη και προσπαθησαμε με το αγορι μου να ερθουμε για πρωτη φορα σε επαφη.Η διείσδυση δεν ηταν καν πληρης,διήρκεσε το πολυ ενα λεπτο και το αγορι μου ηταν πολυ πριν την εκσπερματηση ομως δεν φορουσε προφυλακτικό.Υπαρχδει κινδυνος εγκυμοσύνης απο προσπερματικα υγρα;Ευχαριστω για τον χρονο σας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Από τα γραφόμενά σας δεν υπάρχει περίπτωση εγκυμοσύνης.

   Διαγραφή
 45. Γεια σας! είμαι έγκυος στην 23 εβδομάδα και πριν 2-3 μέρες ανακάλυψα ότι λόγω βλάβης στο αυτοκίνητ μου που δεν είχα αντιληφθεί (και άγνωστο για πόσο διάστημα), ανέπνεα το αντιψυκτικό υγρό παραφλου. Έχω πραγματικά τρομοκρατηθεί. Τι κίνδυνος υπάρχει για το μωρό? Αυτό το υγρό μου είπαν είναι δηλητήριο. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες για τους κινδύνους στην κύηση όταν εισπνέει η μαμά παραφλού. Εάν μέχρι τώρα τα υπερηχογραφήματα ήταν καλά και κυρίως το β επιπέδου δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Το παραφλού είναι επικίνδυνο κατά την κατάποση και η απορόφηση στην εισπνοή είναι πολύ μικρή.

   Διαγραφή
 46. Καλησπέρα. Είμαι 17 εβδομάδων έγκυος κι έχω από την αρχή της εγκυμοσύνης μου το e coli . Έχω πάρει ήδη 3 αντιβιώσεις και τώρα ξεκίνησα την τέταρτη. Πόσο αρνητικό είναι αυτό για το μωρό? το μικρόβιο αυτό επιμένει. Μπορεί να φτάσει μέχρι τον 9 μήνα? Κι αν ναι ποιες οι επιπτώσεις? Μπορεί να γεννήσω με καισαρική? Ζω στη Γερμανία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλή χρονιά και με το καλό. Δεν μου αναφέρετε την αντιβίωση που έχετε πάρει αλλά φαντάζομαι ότι ήταν κατάλληλη για εγκυμοσύνη, οπότε μην αγχώνεστε. Δεν υπάρχει περίπτωση βλάβης του εμβρύου από το μικρόβιο αλλά θα πρέπει να δείτε γιατί δεν εξαλείφεται. Το συγκεκριμένο μικρόβιο δεν επιβάλει την καισαρική τομή.

   Διαγραφή
 47. Καλησπέρα σας,
  προσπαθούμε με τον αντρα μου να κάνουμε παιδάκι τα τελευταία 3 χρονια. Δεν τα έχουμε καταφέρει ακόμα.Αυτο που λένε οτι την πρωτη φορα σπάει ο παρθενικος υμένας και έχεις αίμα, εμένα δεν μου έτυχε. Υπάρχει περίπτωση να είναι αυτη η αιτία που δεν μπορώ να συλλάβω? Να σημειώσω οτι είμαι 30 ετών.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν υπάρχει αιμορραγία σε όλες τις γυναίκες στη ρήξη του παρθενικού υμένα. Θα πρέπει να απευθυνθείτε στο γυναικολόγο σας για διερεύνηση της υπογονιμότητας.

   Διαγραφή
 48. Καλησπέρα σας...είμαι 19 χρονών ο κύκλος μου δεν ειναι σταθερός. Άλλοτε εχω 26 αλλοτε 28 αλλοτε 35 μέρες κυκλο....εχω σχεση σταθερη 2 χρονια και δεν χρησιμοποιουμε καποια προφυλαξη . Ο συντροφος μου παντα προσεχει κ δεν εκσπερματωνει ποτε μεσα μου. Αυτη τη φορα αδιαθετισα 5 μερες νωρητερα..ειχα πονο εντονο οπως παντα πηγα τουαλετα σκουπιστικα ειδα αιμα κ εβαλα σερβιετα κ μετα ολη την ημερα η σερβιετα μου λερωθικε ελαχιστα...την δευτερη μερα ειχα αιμα μονο οταν σκουπιζομουν κ ελαχιστα στη σερβιετα τη τριτη μερα οταν σκουπιζομουν ειχα καφε χρωμα ετσι οπως ειναι στο τελος της περιοδου μου. Η περιοδος μου μου κραταει 5 μερες..αυτη τη φορα κρατησε 3 μερες και οπως σας ειπα παραπανω ειχα πολυ ελαχιστο αιμα...πριν αδιαθετισω 3 μερες πριν ημουν αρρωστη με 38 πυρετο κ επερνα contrexcold γενικα ημοτν κ πολυ ανχωμενη....ανησυχω πολυ δεν ξερω γτ μου κρατησε μονο 3 μερες κ δν ειχα τοσο αιμα κ ειχα ελαχιστο ....σας παρακαλω πολυ απαντηστε μου γιατι οσο περνανε οι μερες ανχωνομαι ολο κ πιο πολυ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πρέπει να κάνετε μια εξέταση αίματος β χοριακής για να αποκλείσετε την εγκυμοσύνη.

   Διαγραφή
 49. Καλησπερα..ειχα τελευταια περιοδο 14/12 και εκανα τεστ εγκυμοσυνης 14/1 και βγηκε θετικο..πηγα στο γιατρο ο οποιος με δυσκολια βρηκε το σακο ψηλα αριστερα κοντα στη σαλπιγγα..μου ειπε πως λογικα ειναι μεσα στη μητρα..την επομενη εκανα χοριακη και βγηκε 66.7 ..το προβλημα ειναι πως εδω και τεσσερις μερες με διαλειμμα την μια μερα εχω καφε υγρα(οχι ολη τη μερα...μια με δυο φορες)..καποιες λιγα καποιες περισσοτερα...θα ξαναπαω στο γιατρο σε δυο ημερες...πρεπει να ανησυχησω? Που οφειλονται τα καφε υγρα?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να επαναλάβετε τη μέτρηση της β χοριακής για να δείτε εάν ανεβαίνει ικανοποιητικά. Καλό θα ήταν να πάρετε προγεστερόνη για ενίσχυση του οργανισμού. Σε πολλές κυήσεις υπάρχουν καφέ υγρά στην αρχή. Πάντως συνήθως σάκο κύησης βλέπουμε όταν η τιμή της β χοριακής είναι κοντά στις 1000 μονάδες.

   Διαγραφή
 50. geia sas..
  tha ithela na rwtisw..an stis imeres worιξias exw erthei se epafi k exw parei xapi voltaren iparxei pithanotita egkimosinis?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κάθε φορά που έρχεστε σε επαφή χωρίς κάποια προφύλαξη υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης, πολύ περισσότερο όταν είστε στις γόνιμες μέρες. Η λήψη του voltaren δεν αλλάζει κάτι σε αυτό.

   Διαγραφή
 51. Καλημερα κα Χριστινα,
  ειμαι 33, στην αρχη της 19 εβδομαδας εγκυμοσυνης (πρωτη εγκυμοσυνη χωρις καποιο ιστορικο) και εχθες εγινε ο υπερηχος β επιπ. οπου ενω τα ευρηματα γ το εμβρυο ειναι ολα φυσιολογικα (βαρος εμβρυου εκτιμηθ 326γρ), εκτιμηθηκε το μηκος τραχηλου στα 25mm (επισης σχολιασε προφορικα οτι ο τραχηλος ειναι σχεδον ευθυγραμμισμενος με τον κολπο αλλα οχι ως κατι ανησυχητικο). Στο ραντεβου με το γιατρο που με παρακολουθει εχθες δε προλαβαμε να το συζητησουμε επαρκως γιατι του ετυχε τοκετος και μου συστησε παραμονη στο σπιτι και πρεγεστερονη (απο το στομα) κ επανεξεταση σε 2 βδ. (οπου θα μετρησουμε με κολπικο υπερηχο το τραχηλο κατι που δεν εγινε εχθες): Ηθελα να μου πειτε γιατι ανησυχησα αρκετα μηπως χασω το παιδι (κ δε γνωριζω απο προηγουμενη μετρηση ποσο ηταν ο τραχηλος πριν την κυηση η σε προηγουμενο σταδιο), αν θα ειχε νοημα να κανω αμεσα μια επισκεψη σε γυναικολογο για κολπικο υπερηχο που θα μου δειξει ποσο ειναι το πραγματικο μηκος ωστε να μην ανησυχώ τζαμπα (να μην επιβαρυνεται η ψυχολογια μου) γ 2 ολοκληρες εβδομαδες. Σε τι ποσοστο παρατηρειται αυτο που μου διεγνωσαν κ οδηγει σιγουρα σε προωρο? Τελος, ποιες ειναι οι πιθανες εξελιξεις αν ισχυει το κοντο μηκος τραχηλου, τι να περιμενω στην εγκυμοσυνη? μπορει ο τραχηλος να επανελθει σε μεγαλυτερο μηκος?
  ευχαριστω ειλικρινα για το site και το χρονο σας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα, η μέτρηση του μήκους του τραχήλου κοιλιακά δεν είναι πολύ αξιόπιστη και για το λόγο αυτό καλό θα ήταν να γίνει μέτρηση κολπικά, όπου εκτός από το μήκος του τραχήλου βλέπει ο γιατρός και τη μορφολογία του. Εάν επιβεβαιωθεί το κοντό μήκος του τραχήλου, τότε θα πρέπει να λαμβάνετε προγεστερόνη και να αποφεύγετε την κούραση. Αλλά αυτά καλύτερα να τα συζητήσετε με το γιατρό σας.

   Διαγραφή
 52. καλησπέρα.είμαι 30χρ.έχω σταθερή περίοδο κάθε 28-30 μέρες.η τελ.περίοδος ήταν 20/12.είμαι σε καθυστέρηση 4 μέρες μετα από την πρώτη μας προσπάθεια για μωράκι στα μέσα του μήνα αυτού.εχω μόνο καφέ υγρά κ το τέστ βγήκε αρνητικό.
  πονάω όπως στα συμπτώματα της περιόδου και τρώω πολύ λίγο γτ οτιδήποτε με ανακατεύει κ νιώθω έντονο πρήξιμο.ενδέχεται το καφέ υγρό ναναι μόνο κ μόνο απτο άγχος?? η να ΄περιμένω κ να κάνω μια χοριακή?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Λυπάμαι για την καθυστέρηση στην επικοινωνία. Φαντάζομαι ότι μέχρι τώρα θα έχετε απάντηση στην ερώτησή σας. Εύχομαι να είναι όλα όπως επιθυμείτε.

   Διαγραφή
 53. καλησπερα σας κα Χριστινα,ειμαι 17 χρονων κ εχω το εξης προβλημα..ειχα παρατηρησει πολλα κολπικα υγρα σε σημειο να νιωθω συνεχως υγρη οπως κ μια δυσαρεστη οσμη το τελευταιο διαστημα ειχα εντονο πονο μερικες φορες κατα την ουρηση..με παρεξενεψε κ επισκεφτηκα τν γιατρο μετα την εξεταση ο γιατρος μ ειπε οτι δν ειχα ουτε μυκητες κ κολπικιτιδα οπως φοβομουν αλλα οτι τα υγρα οφειλονται σε αυξημενα οιστρογονα..ομως στο υπερηχογραφημα διαπιστωθηκε στην αριστερη ωοθηκη κυστικο μορφωμα 5,65 κο γιατρος μ ειπε οτι ειναι σχετικα μεγαλη κ μ χορηγησε αντισυλπτικα χαπια γιασμιν για καποιους μηνες..(να σημιωσω οτι η κυστη ειναι καλοειθης με υγρο) εσεις ποια ειναι η γνωμη σας το βρισκεται αναγκαιο να τα παρω? εγω εχω καποιες ανησιχιες μιας κ διαβασα οτι θα μ χαλασει ο κυκλος μετα την διακοπη κ προκαλει πολλες παρενεργεις ειμαι κ πολυ αδυνατη..επισης εδω κ 3 μερες εχω καθηστερηση ενω εχς σταθερο κυκλο 28 ημερων..μηπως η καθηστερηση οφειλεται στην λειψη evovag καπσουλες για τα υγρα π επερνα? το τεστ παπ εδειξε οτι δεν εχωκανενα προβημα..σας ευχαριστω εκ των προτερων!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Λυπάμαι για την καθυστέρηση στην επικοινωνία. Η ανωμαλία του κύκλου οφείλεται στην κύστη που έχετε. Για τη λήψη αντισυλληπτικών θα πρέπει να μην καπνίζετε και να μην υπάρχει ιστορικό θρόμβωσης και άλλων καταστάσεων. Γενικά τα αντισυλληπτικά είναι ασφαλή και σίγουρα βοηθούν στην ομαλοποίηση της ωοθηκικής λειτουργίας. Θα πρέπει τις αμφιβολίες σας για τα χάπια να τις συζητήσετε με το γυναικολόγο σας που γνωρίζει το ιστορικό σας.

   Διαγραφή
 54. Γεια σας .Είμαι 45 ετών και πριν 8 μήνες έκανα ολική υστεροκτμή το τεσ παπ είχε δείξει αλλοιώσεις τραχύλου σε μεγάλο βαθμό. Μέτα το πρώτο χειρουργείο μέσα σε 24 ώρες έπαθα ιλαιό με αποτέλεσμα να κάνω και άλλο χειρουργείο απο τότε η ζωή μου έχει αλλάξει το σώμα μου είναι διαφορετικό η κοιλιά μου είναι ακόμα φουσκομένη η περιφερια έχει και αυτή ανοίξη τι μπορώ να κάνω ώστε το σώμα μου να επανέλθει στη φυσολογική του κατάσταση; Επίσης ξέχασα να σας πω οτι για προλιπτικούς λόγους αφαιρεσαν και ενα μέρος του κόλπου γιατί ήταν κοντά στη μήτρα . Όσο για το σεξ ο πόνος θα παραμείνει για πάντα . Ευχαριστώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπερα κ.Βαντζου! Ειμαι 23 χρ. Τον σεπτεμβριο εκανα τεστ παπ. Και προεκυψε αιμοφιλος του κολπου. Δεν προλαβα να παρω θεραπεια γτ εμεινα εγκυος. Απο την εξεταση κολπικου υγρου προεκυψε το ουρεοπλασμα. Ειμαι 5 μηνων εγκυος κ η γιατρος μου φοβαται να μου δωσει θεραπεια για να μην πειραχτει το εμβρυο.. Εχω κατα αγχωθει παρα πολυ απο το ολο θεμα γιατι ακουω διαφορα! Ειναι επικινδυνα αυτα τα δυο μικροβια για την υγεια μου οσο και για το μωρο μου??? Κατα την γνωμη σας θα επρεπε να αλλαξω γιατρο?? Θα εκτιμουσα την φιλικη σας απαντηση!

   Διαγραφή
  2. Μπορείτε να κάνετε μια νέα καλλιέργεια κολπικού υγρού για αερόβια αναερόβια και άμεσο για μύκητες. Εάν προκύψει κάποιο μικρόβιο μπορείτε να πάρετε αντιβίωση σε συννενόηση με το γιατρό σας, αφού έχετε περάσει το πρώτο τρίμηνο.

   Διαγραφή
  3. Από τη στιγμή που κάνατε χειρουργείο στο έντερο είναι φυσιολογικό να έχετε διαταραχές στο γαστρεντερικό. Μπορείτε να συμβουλευτείτε γαστρεντερολόγο και διατροφολόγο και φυσικά να ξεκινήσετε γυμναστική. Σημασία έχει που προλάβατε όποια τυχόν κακοήθεια.

   Διαγραφή
 55. kalispera giatre mou! edw kai enamisi mina peripou pedeuomai me tous mukites! o giatros mou edwse antiviwsi ta itrozal gia 3 meres 2 proi 2 vradu kai lomexin 600mg 1 kathe 3 meres alla dustixws den mou perasan,.. sunexisa loipon me tin antiviwsi alles 3 meres alla mono 2 kathe proi. pali den mou pernane! pira gia 4 meres ta mycomycen kolpika upotheta pali tpt.. kai mou dwse twra ta lomexin 1 kathe 3 meres. alla tpt.. mipws exete na mou proteitete eseis kati..? euxaristw gia ton xrono sas!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα, μπορείτε να δοκιμάσετε άλλη ουσία από το στόμα, όπως φλουκοναζόλη και να πάρει θεραπεία και ο σύντροφος. Να κάνετε μια καινούργια καλλιέργεια κολπικού υγρού με αντιβιόγραμμα. Εάν είναι μύκητες, μαζί με την φαρμακευτική αγωγή, να πάρετε και προβιοτικά, καθώς και κολπικά υπόθετα με γαλακτοβάκιλλους και φυσικά να πλένεστε με ειδικό σαπούνι στην περιοχή και ποτέ με σφουγγάρι.

   Διαγραφή
 56. ΕΠΙΘΗΛΙΑΚΑ-ΕΠΙΠΟΛΗΣ ΠΥΚΝΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΑΜΕΣΟΥ ΣΤΟΙΒΑΔΑΣ
  ΕΞ ΑΔΕΝΙΚΟΥ ΕΠΙΘΗΛΙΟΥ-ΚΥΤΤΑΡΑ ΕΝΔΟΤΡΑΧΗΛΟΥ
  ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ-ΠΟΛΥΜΟΡΦΟΠΥΡΗΝΑ ΚΑΙ ΚΟΛΠΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΟ

  ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ-ΜΗ ΕΙΔΙΚΗ ΚΟΛΠΙΤΙΣ, ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΓΙΑ ΚΑΚΟΗΘΗ ΚΥΤΤΑΡΑ

  ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΤΙ ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΣΤ ΠΑΠ?ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ Η ΜΗ ΕΙΔΙΚΗ ΚΟΛΠΙΤΙΣ?ΚΑΠΟΙΟ ΦΑΡΜΑΚΟ Η GEL ΠΟΥ ΝΑ ΜΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ?

  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα, καλό είναι να κάνετε μια καλλιέργεια κολπικού υγρού. Όλα τα υπόλοιπα είναι φυσιολογικά.

   Διαγραφή
 57. γεια σας! αποφάσισα να πάρω αντισυλληπτικά αφού έκανα όλες τις απαραίτητες εξετάσεις, καθαρά για αντισυλληπτικούς λόγους. δεν έχω ασταθή κύκλο η κάποιο άλλο ορμονικό θέμα. ήθελα να ρωτήσω τι πρόκειται να γίνει μετά τη διακοπή των αντισυλληπτικών . υπάρχει πιθανότητα να εμφανίσω μόνιμες διαταραχές στον κύκλο μου ( με ανησυχεί, καθώς πάντα είχα σταθερό κύκλο) η να εμφανίσω τριχοφυία? επίσης εφόσον έχω κάνει εξετάσεις για θρομβοφιλία και ήταν όλα φυσιολογικά + έχω ελαττώσει το καπνισμα σε 1-3 τσιγάρα την ημέρα, θα πρέπει να ανησυχώ για κάτι?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, μετά τη διακοπή των χαπιών η περίοδος επανέρχεται κανονικά. Με τα χάπια μπορεί να μειωθεί η τριχοφυία και να επανέλθει στο κανονικό μετά, όχι όμως ότι την προκαλούν.

   Διαγραφή
 58. καλησπερα γιατρε. την τελευταια μερα της περιοδου μου ηρθα σε επαφη με το αγορι μου και επειδη δεν ημασταν σιγουροι για το προφυλακτικο πηρα το χαπι της επομενης μερας. και μετα απο μια βδομαδα (την πρωτη εβδομαδα του Φλεβαρη) ειχα αιμορραγια για 4-5 μερες , κανονικα σαν περιοδος.και μετα ηταν να αδιαθετησω στις 19 φεβρουαριου αλλα ακομα δεν μου χει ερθει. ειμαι 24 ετων και γενικα ο κυκλος μου εχει σταθεροποιηθει τα τελευται 4 χρονια (λογω πολυκυστικων ο ασταθης κυκλος) . παιζει ρολο το χαπι για την καθυστερηση η να ανησυχω? σας ευχαριστω πολυ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το χάπι της επόμενης μέρας προκαλεί μεγάλη ανωμαλία στον κύκλο. Καλό είναι να συμβουλεύεστε το γιατρό σας πριν το ξαναπάρετε. Οι πιθανότητες κύησης είναι μηδαμινές, αλλά εάν έχετε αμφιβολίες μπορείτε να κάνετε ένα τεστ.

   Διαγραφή
 59. Καλησπέρα!Θα ήθελα να σας ρωτήσω για κάτι που με απασχολεί έντονα!Έχω κύκλο 25 με 29 ημέρες και διάρκεια περιόδου 4 με 5 ημέρες!Πρώτη ημέρα της περιόδου μου ήταν την Παρασκευή 27/02,ήρθα σε επαφή την Τετάρτη 04/03 χωρίς προφύλαξη!Ήμουν τελείως καθαρή αλλά η πράξη δεν ολοκληρώθηκε!Παρόλα αυτά,υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης;Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εάν δεν έχει ολοκληρωθεί η επαφή, δεν υπάρχει περίπτωση κύησης.

   Διαγραφή
 60. γεια σας. ειμαι σχεδον 47ετων με ακανονιστο κυκλο τα τελευταια 3 χρονια - απουσια κυκλου -η αιμοραγιες- συνηθως κυστεις ωοθηκεις που εξαφανιζοντα. τελευται α περιοδος 29/1 με διαρκεια 10 ημερων και ελαχιστο αιμα για 2 μερες τις υπολοιπες καφε υγρα. οταν εχω κθυστερηση εχω εξαψεις .αυπνοιες κ ολα τα συμπτωματα της κλημακτηριου. αυτο που με εχει αχγωσει ειναι ειναι οτι μετα απο επαφη 20/2 ειχα ροζ -καφε υγρα κρατησαν 4-5 μερες λιγα (τα υπολογιζω για περιοδο?) κ τελαχιστα ροζ μετα απο επαφη στις 10/3 .υπερηχο ειχα κανει τον δεκεμβριο ειχα παλι κυστεις . ναι μεν κατανοω οτι στην ηλικια μου η ακανονιστη περιοδος ειναι συνηθισμενη κατασταση παρολα αυτα εχω αγχωθε με αποτελεσμα συχνες επισκεψεις στο γιατρο χωρις να βρισκει κατι ! εχω 1 χρονο να κανω τεστ παπ το παντα βγαινει φυσιλογικο! σας ευχαριστω κανετε εξαιρετικη δουλεια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα, λυπάμαι αλλά δεν κατάλαβα το ερώτημα. Καλό θα ήταν να κάνετε ορμονικές εξετάσεις για να διαπιστώσετε που βρίσκεστε και σε θέμα όμως θυρεοειδούς.

   Διαγραφή
 61. Καλησπέρα σας, ειμαι 31 ετών και έχω ανώμαλο κύκλο περιόδου. Είχα περάσει λέμφωμα στα 16 μου και από τότε μπορεί για κάποιο διάστημα να έχω περίοδο κάθε μήνα και για κάποιο άλλο να περνάνε 3-4 μήνες χωρίς περίοδο. Έκανα αιματολογικές πριν 2 χρόνια(δεν θυμάμαι για ποιες ορμόνες συγκεκριμένα) οι οποίες έδειξαν ότι είμαι σε εμμηνόπαυση.Ωστόσο δεν σταμάτησα να έχω περίοδο κάτι που παραξένεψε και τον γιατρό μου. Η τελευταία μου περίοδος ήταν στις 25 Νοεμβρίου 2014. Στις 5 Φλεβάρη είχα λίγη ποσότητα καφέ υγρά-αίμα(?) για 2-3 μέρες. Στις 24 Φλεβάρη ξεκίνησα να έχω πάλι λίγη ποσότητα καφέ υγρά-αίμα(?) το οποίο κράτησε 10 μέρες. Σταμάτησε και για 3 μέρες δεν είχα τίποτα αλλά από χτες έχω πάλι τα ίδια. Στην αρχή πίστευα πως ίσως λόγω του ότι είχα μήνες να αδιαθετήσω να είχα και περίοδο με καφέ αίμα για να "καθαρίσω". Άρχισα να ανησυχώ όμως γιατί κράτησε πολλές μέρες αυτό. Να προσθέσω ότι δεν είχα καθόλου κόκκινο αίμα όλες αυτές τις μέρες. Επίσης έχω σχέση και έχουμε επαφή χωρίς προφυλάξεις αν αυτό προσθέτει κάτι στα παραπάνω. Συγνώμη αν σας κούρασα και ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα, λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να σας βοηθήσω με αυτό το ερώτημα. Θα πρέπει να επισκεφτείτε το γυναικολόγο σας για ένα υπερηχογράφημα.

   Διαγραφή
 62. Καλησπέρα, θέλω να ρωτήσω κάτι που με απασχολεί. Πριν 3 χρόνια έκανα έκτρωση κ από τότε η περιοδος μου ξεκινάει με καφέ αίμα κ μετά κανονικά, τι μπορεί να είναι?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα, μπορεί να σχετίζεται με ορμονικές αλλαγές ή με κάποιον πολύποδα.

   Διαγραφή
 63. Καλησπέρα σας,όταν ήρθα σε επαφή με το σύντροφό μου εμφάνισε σπυράκια τα οποία του είπε ο δερματολόγος ο,τι είναι παρόμοια σαν κονδυλώματα και του τα αφαίρεσε με λέιζερ.Πρέπει να πάω κι εγώ για κάποιο προοληπτικό έλεγχο?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα, εάν έχετε επαφές χωρίς προφυλακτικό θα πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα το γυναικολόγο σας, διαφορετικά απλά ακολουθείστε τον τακτικό έλεγχο που κάνετε.

   Διαγραφή
 64. Καλησπέρα,
  είμαι 34 ετών και έχω κύκλο 29-31 μέρες.Σήμερα βρίσκομαι στην 6 μέρα καθυστέρησης με τον σύντροφο μου δε χρησιμοποιουμε αντισύλληψη απλά την ώρα της εκσπερματισης τραβιέτε.Πριν 3 μήνες έκανα απόξεση λόγω πολύποδα.Επειδή θεωρώ λίγο δύσκολο να συλλάβει κανείς σε αυτήν την ηλικία με υγρά η λίγο σπέρμα αν υποθέσουμε ότι ξέφυγε λίγο υπάρχει περίπτωση η απόξεση να κάνει πιο εύκολη τη σύλληψη? και ποιος άλλος λόγος μπορεί να φέρει καθυστέρηση?

  ευχαριστώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα, η απόξεση σαν χειρουργική πράξη δεν διευκολύνει τη σύλληψη, η αφαίρεση όμως ενός πολύποδα ναι. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να καθυστερήσει η περίοδος, πρώτα όμως πρέπει να αποκλειστεί μια εγκυμοσύνη με ένα τεστ ούρων ή μια εξέταση αίματος β χοριακής.

   Διαγραφή
 65. Καλησπερα σας ,
  Θα ηθελα να σας ρωτήσω για κάποιες ανωμαλίες που παρουσιάζω στον κύκλο μου κ αν χρειαζεται στην παρούσα φαση περαιτέρω έλεγχος . Ειμαι 31 χρονων κ δεν εχω παιδια ,ειχα σταθερό κύκλο μεχρι πρότινος 29 ημερών . Τους τελευταίους 2 μήνες οι περιοδος μου ηρθε την μια φορα στις 34 ημέρες κ την επομενη στις 24! Τον πρωτο μηνα που ειχα την καθυστερηση ειχα κανει κολπικο υπερηχο κ δεν έδειξε κατι . Επισης να αναφέρω οτι εχω κανει σεξ στο τελος της περιοδου συγκεκριμενα την τελευταια μερα που ειχαν σταματησει τα υγρά κ ξανα ειχα αιμα μετα την επαφη κ για λιγο την επομενη μερα δεν παρουσιαζόταν .Θα ηθελα να ρωτήσω αν υπαρχει κάποιος λογος ανησυχίες κ αν πρεπει να θορυβηθω κυρίως για κακοήθειες η κάποιο ορμονικής φύσεως θεμα .
  Ευχαριστω πολυ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα, θα πρέπει να επισκεφτείτε γυναικολόγο για να σας συστήσει κάποιες ορμονικές εξετάσεις. Όσον αφορά στο αίμα μετά την επαφή, μάλλον οφείλεται στην ημέρα του κύκλου, όμως θα πρέπει να κάνετε ετήσιο τεστ παπ για έλεγχο του τραχήλου.

   Διαγραφή
 66. Καλησπέρα γιατρέ, θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση . Με το αγόρι μου έχουμε σχέση εδώ και 3 χρόνια και σκεφτόμαστε να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε προφυλάξεις δεδομένου ότι εγώ παίρνω αντισυλληπτικά χάπια και έχουμε κάνει και οι δύο εξετασεις . Θεωρείτε ότι αυτή είναι μια ασφαλής επιλογή? Επιπλέον θα ήθελα να με ενημερώσετε για το αν το τεστ Παπ και Ο κολπικος υπερυχος είναι αρκετές εξετάσεις για κάθε είδους Σ.Μ.Ν. Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα, εάν είσαστε σε μια μονογαμική σχέση, η αντισύλληψη με τα χάπια είναι αρκετή. Για έλεγχο σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων θα πρέπει να κάνετε καλλιέργεια κολπικού και τραχηλικού υγρού και εξετάσεις αίματος που θα σας συνταγογραφήσει ο γιατρός σας.

   Διαγραφή
 67. καλησπερα σας....θελω να ρωτησω κ γω κατι που με απασχολη....αδιαθετησα 21 φεβρουαριου...κανονικη ροη αιματος τωρα 20 μαρτιου εμφανιστικα καφε υγρα μια σταγονα στο εσωρουχο λιγο οταν σκουπιζομαι κ οχι παντα....δεν χρησιμοποιω ουτε σερβιετακι....υπαρχει πιθανοτιτα να ειμαι εγκυος.....εχω πονους περιοδου χωρις να εχω καθολου. αιμα....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα, εάν δεν σας έχει έρθει κανονική περίοδος, θα πρέπει να κάνετε μια β χοριακή αίματος.

   Διαγραφή
 68. καλησπέρα σας, είμαι 30 έτών και έχω τακτικό κύκλο 28-25 ημερών συνήθως λόγω πολυκυστυκών. τώρα είμαι στη 19η ημέρα του κύκλου και εδώ και 2 ημέρες έχω καφέ υγρά όχι αίμα και έντονο πόνο στο στήθος. στα 23 μου αφαίρεσα ενδομήτριο πολύποδα. θα ήθελα να μάθω αν υπάρχει περίπτωση να έχει εμφανιστεί ξανά κάποιος πολύποδας για αυτό έχω και τα καφέ υγρά; όμςως ο πόνος στο στήθος; σας ευχαριστώ πολύ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα, γυναίκες με ιστορικό πολύποδα έχουν αυξημένη πιθανότητα επανεμφάνισης. Θα πρέπει να κάνετε ένα κολπικό υπερηχογράφημα αμέσως μετά την περίοδο για να διαπιστωθεί τυχόν ύπαρξη πολύποδα. Τα καφέ υγρά που περιγράφετε θα μπορούσαν να είναι είτε σημάδι ωορρηξίας, είτε και σημάδι εγκυμοσύνης. Θα πρέπει να παρακολουθήσετε την περίοδο και σε περίπτωση καθυστέρησης να κάνετε ένα τεστ.

   Διαγραφή
  2. γεια σας και πάλι.πήγα στο γιατρό μου έκανα κολπικό υπερηχογράφηκα και φάνηκε ένας πολύ μικρός πολύποδας. είμαι στην προσπάθεια εγκυμοσύνης, πάιρνω inofolic για τις πολυκυστικές. ο πολύποδας αυτός επήρεάζει την προσπάθεια σύλληψης; ο γιατρός μου είπε ότι προς το παρόν δεν χρειάζεται να τον αφαιρέσω αλλά εγώ ανησυχώ και θα ήθελα τη γνώμη σας. ευχαριστώ πολύ.

   Διαγραφή
 69. γεια σας.πριν απο 2 χρονια ειχα μεινει εγκυος απο εξωσωματικη και μετα απο 25 μερες το εχασα.τοτε ο γιατρος μου προτεινε να κανω μια υστεροσκοπιση λαπαροσκοπιση για να δουμε τι συμβαινει.εκανα σε ενα δημοσιο νοσοκομειο και βρηκαν μια κυστη στην δεξια ωοθηκη και ενα ινωμιωμα στη μητρα και το οποιο καυτηριασαν.ενα χρονο μετα εκανα εξωσωματικη σε δημοσιο νοσοκομειο.τις μερες που περιμενα ξαπλωμενη στο κρεββατι αμεσως μετα την εξωσωματικη ενιωθα πονο χαμηλα στην κοιλια στην μερια της δεξιας ωοθηκης για καποιο λογο.περασαν 2 3 μηνες και ειχα για 2 φορες 2 περιοδους μεσα σε ενα μηνα.δλδ λιγες μερες αφου μου τελειωνε η περιοδος μου ερχοταν ξανα.αυτο βεβαια σταματησε και ηρεμησα.λιγους μηνες μετα,αρχισαν οι πονοι χαμηλα στη κοιλια στο σημειο που ειναι η ωοθηκη.και ποναει αρκετα.με το συζυγο προσπαθουμε μπας και ερθει η συλληψη φυσιολογικα μιας και δεν υπαρχει δυναντοτητα για αλλη εξωσωματικη αλλα τπτ.ειμαι 38 ετων.τι με συμβουλευετε να κανω για αυτο το πονο;υπαρχει περιπτωση να ειναι παλι κυστη στην ωοθηκη; οι αιμοραγιες σταματησαν τις μερες της γονιμοτητας ευτυχως δεν ποναω τοσο ουτε κατα την διαρκεια της περιοδου αλλα αμεσως μετα τις γονιμες μερες ποναω αρκετα.επισης ηθελα να σα; ρωτησω εαν η περιπτωση της σπερματεκχυσης ενδεικνειται για την περιπτωση μου ;;;; ευχαριστω!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα, θα πρέπει να κάνετε ένα υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων και να ελέγξετε τον θυρεοειδή σας. Για το θέμα της σπερματέγχυσης θα πρέπει να το συζητήσετε με το γιατρό που σας παρακολουθεί και γνωρίζει το ιστορικό και τις εργαστηριακές εξετάσεις σας.

   Διαγραφή
 70. Προσπαθούμε τα τελευταία 3 χρόνια για δεύτερο παιδάκι. Για το λόγω αυτό παίρνω τα clomifene για τρίτο συνεχόμενο μήνα (έχω πολυκυστικές ωοθήκες με κανονικό όμως κύκλο). Ο άντρας μου τώρα ξεκίνησε τα nolvadex (λόγω χαμηλής κινητικότητας και αριθμού). Θα βοηθούσε να μην πάρω για έναν κύκλο τα clomifene; H ηλικία μας είναι 40 και 42 αντίστοιχα. Ευχαριστούμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα, φαντάζομαι ότι θα σας παρακολουθεί γυναικολόγος για την κλομιφαίνη γιατί κάποιες φορές μπορεί να δημιουργηθούν κύστεις ωοθηκών και καλό είναι να αφήνετε κάποιους κύκλους χωρίς κλομιφαίνη. Θα σας συμβούλευα να ξεκινήσετε και κάποιες βιταμίνες για τις ωοθήκες σας.

   Διαγραφή
 71. Καλησπέρα είμαι 18 χρόνων και σημερα Ε-χα σεξουαλική επαφή. το αγόρι μου τραβήχτηκε πριν την εκσπερμάτωση αλλά πετάχτηκε μεγάλη ποσότητα σπέρματος στον κόλπο μου. Η περίοδος μου τελείωσε χθες. Υπάρχει περίπτωση εγκυμοσύνης?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα, η μέθοδος της διακεκομμένης συνουσίας ενέχει ένα σεβαστό ποσοστό αποτυχίας και καλό θα είναι να σκεφτείτε κάποιαν άλλη μέθοδο αντιλλήψης.Η πιθανότητα σύλληψης και εγκυμοσύνης μία μέρα μετά το τέλος της περιόδου είναι πολύ μικρή.

   Διαγραφή
 72. Καλησπέρα σας. Είμαι 33 ετών και έμεινα έγκυος (τελευταία περίοδος 12.2.2015). Γνωρίζω και την πιθανή ημέρα σύλληψης καθώς εκείνο τον μήνα είχα μία επαφή με το σύντροφό μου (22.2). Αμέσως μετά παθαίνω ουρολοίμωξη, η οποία είχε υποτροπιάσει τους προηγούμενους 3 μήνες πολλές φορές και δεν είχε αντιμετωπιστεί σωστά. Γι' αυτόν το λόγο με την έγκριση του γυναικολόγου πήρα 10 μέρες Ciproxin. Η θεραπεία ξεκίνησε στις 26.2 και τελείωσε στις 8.3 χωρίς να γνωρίζω ότι είμαι έγκυος. Επιβεβαιώθηκε η εγκυμοσύνη στις 13.3 και όλα πήγαιναν καλά, ώσπου εμφανίζω ξανά σημαδια ουρολοίμωξης στην 8η βδομάδα περίπου και ο γυναικολόγος μου μου πρότεινε να προσπαθήσω να την αντιμετωπίσω με 2 σόδες την ημέρα για να επιτευχθεί αλκαλοποίηση των ούρων. Ετσι κι έκανα. Αργότερα όμως παρουσίασα και κολπικές ενοχλήσεις, κάψιμο, υγρά, ελαφριά φαγούρα. Τη Δευτέρα που μας πέρασε 27.4 διαπιστώθηκε παλίνδρομη κύηση. Εγώ βρισκόμουν στη 10η βδομάδα και 4 μέρες και το έμβρυο είχε αναπτυχθεί μέχρι την 8η βδομάδα και 4 μέρες. Υπάρχει περίπτωση να επηρρέασε την κύηση η αντιβίωση που είχα πάρει ή οι ενοχλήσεις που είχα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης κατά τη γνώμη σας; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα, λυπάμαι πολύ για την απώλειά σας. Η μεγάλη πλειοψηφία των παλίνδρομων κυήσεων οφείλεται σε εκ γενετής αδυναμία του εμβρύου να μεγαλώσει και ως εκ τούτου δεν ευθύνεται η αγωγή που πήρατε. Καλό θα είναι μετά την περίοδο σας να κάνετε μια καλλιέργεια ούρων και μια πλήρη καλλιέργεια κολπικού και τραχηλικού υγρού, ώστε να ξεκινήσετε μια νέα εγκυμοσύνη σε σωστό περιβάλλον.

   Διαγραφή
 73. Καλησπέρα παίρνω claricid 500 πρωί βράδυ λόγω αμυγδαλιτιδας για 10 ημέρες την άλλη εβδομάδα που θα τελειώνει η αντιβιωση θα είναι οι γονιμες ημέρες μπορώ να κάνω προσπάθειες να μείνω έγκυος; Ευχαριστώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν έχετε κανένα προβλημα ακόμα και με την αντιβίωση να μείνετε έγκυος.

   Διαγραφή
 74. τον 9/2014 εκανα την 2η καισαρικη σε διαφορα 15 μηνες απο την πρωτη, τον δεκεμβριο μου ηρθε περιοδος και εχω σταθερο κυκλο.(καθε 19-20 του μηνα) ομως τους 2 τελευταιους μηνες εχω εμφανισει καφε υγρα. τον πρωτο μηνα ειχα περιπου 1,5 εβδομαδα μετα την περιοδο και μου ηρθε ξανα περιοδο 4 μερες και μεχρι τωρα εχω καφε υγρα.δηλαδη αυξηθηκαν οι μερες που εχω καφε απο τον προηγουμνο μηνα.καποια στιγμη εμφανισα βλεννη με αιμα. ειχα περιπου 1 εβδομαδα να ερθουμε σε επαφη με τον αντρα μου.υπαρχει περιπτωση να ειναι καρκινος; τεστ παπ εκανα 40 μερες μετα την καισαρικη, δηλαδη 6 μηνες πριν.θα ηθελα να προσθεσω οτι πριν 3 χρονια εμφανισα 1 κονδυλωμα στην περιπρωκτικη περιοχη και το εκανα καυτηριασμο. τωρα ειμαι 30 χρονων

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η πιθανότητα καρκίνου είναι σχεδόν μηδαμινή από τα γραφόμενά σας, αλλά θα πρέπει να σας δει γυναικολόγος και να κάνετε και ορμονικές εξετάσεις.

   Διαγραφή
 75. Καλησπέρα, τελευταία περιοδο είχα στ1/4/2015 ( μετα απο παλινδρομη και αποξεση στις 6/3 ) .... Στις 4/5 η χοριακη έδειξε 30, στις 6/5 49, στις 7/5 67, στις 11/5 334 και στις 13/5 623 .... Ο γιατρος μου είπε να πάω για υπέροχο στις 15/5!!!! Πως βλέπετε την κατάσταση, θα μπορούσε να πρόκειται για μια καθυστερημένη σύλληψη ; Ή ειναι πιθανότερο η εκτοπη κυηση ; Στις 11/5 έμαθα οτι εχω θρομβοφιλια (ετεροζυγος ) και ξεκίνησα υπαρινη, θα μπορούσε να επηρεάζει ; Ποια ειναι η γνώμη σας, για την έκβαση ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 76. Η έκβαση δυστυχώς δεν μπορεί να καθοριστεί. Σας εύχομαι το καλύτερο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 77. Κορίτσι 15 ετών..
  Θα μπορούσατε να με συμβουλεψετε για την πρώτη μου φορά με αγόρι και να μου πείτε κάποια πράγματα που πρέπει να ξέρω..
  Ευχαριστώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ελπίζω η απάντηση να μην έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση. Το βασικό είναι η επαφή να είναι με προφυλακτικό από την αρχή μέχρι το τέλος και αυτό να είναι και σε όλες τις επαφές.

   Διαγραφή
 78. καλησπερα προσφατα εκανα θεραπεια για μυκητιαση κ ο γιατρος μου ειπε κατα τη διαρκεια της θεραπειας να μην πλενομαι με αντιμηκυτισιακα οπως το eva extrasept που χρησιμοποιουσα οταν ειχα φαγουρα κ ενα lactasyd για το κνησμο. τωρα πλενομαι με ενα παιδικο συγρο σαπουνι της προδερμ με χαμομηλι επειδη ειναι πιο απαλο. δε μου το συστησε ο γυναικολογος μου. τωρα που τελειωσα τη θεραπεια να συνεχισω να πλενομαι με το παιδικο η με το αντιμυκητισιακο της eva? γιατι φοβαμαι μη μου επανεμφανιστουν μηκυτες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αρκεί το ph του σαπουνιού να είναι κοντά στο 4, να μη χρησιμοποιείτε σερβιετάκια σε καθημερινή βάση και τα εσώρουχα να είναι βαμβακερά και καλά σιδερωμένα.

   Διαγραφή
 79. Καλημέρα.Είμαι 40 στον και μητέρα ένους παιδιού 15 στον.Εδώ και μερικούς μηνες προσπαθώ να κάνω και άλλο παιδάκι αλά μάταια. Έχω κανει και τεστ ωοριξιας βγεναν αρνήθηκα δυστυχώς. Ο κύκλος μου είναι 30 ημερον και δυσκολευομαι να βρω της γόνιμες μου μέρες τελικά.Και βασικά της κατάλληλες ώρες ποιες είναι για να γίνουν τα τεστ.Θα ήθελα πολύ Άλο ενα παιδάκι.Πείτε μου τι θα μπορουσα να κάνω για να το πετιχω.Σας ευχαριστώ παρα πολύ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Από τη στιγμή που τα τεστ δεν βοηθούν θα πρέπει να παρακολουθήσετε υπερηχογραφικά την ωορρηξία σε κάποιο γυναικολόγο. Όπως και να κάνετε κάποιες εξετάσεις ορμονικές.

   Διαγραφή
 80. Καλησπερα κυρια Βαντζου! Βασανιζομαστε εδω και τρια χρονια με τον συντροφο με κολπιτιδα εγω, ερεθισμους αυτος κπλ. Εκανα καλλιεργεια κολπικου και ανιχνευτηκε: καντιντα, ουρεοπλασμα και αιμοφιλος κολπου. Πηραμε αντιβιωση τρειε φορες αλλα τιποτα ολο υποτροπιαζει. Τωρα θα κανει ο συντροφος καλλιεργεια σπερματος και ηθελα να μαθω πριν σας επισκεφτω, θα ειναι αρκετο αυτο αφου μοιραζομαστε ας πουμε τα ιδια μικροβια η πρεπει οπωσδηποτε να κανω ξανα και εγω? (Καταλαβαινω οτι θα ηταν καλυτερο βεβαια αλλα ρωταω καθαρα για οικονομικους λογους ξερετε..)

  ευχαριστώ πολυ εκ των προτέρων! !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Υποτροπιάζει ποιο από όλα; Για το ουρεόπλασμα δεν χρειάζεται να πάρετε θεραπεία, θεωρείται μέρος της χλωρίδας του κόλπου. Φυσικά πρέπει να πάρετε για τον αιμόφιλο, εσείς κολπική κρέμα και ίσως και χάπια μαζί με το σύντροφο και για τους μύκητες χάπια και κολπικά υπόθετα μαζί με μια κρέμα εξωτερικά και για τον ερεθισμό του συντρόφου. Θα πρέπει να πάρετε προβιοτικά για 2 μήνες και κολπικά υπόθετα με γαλακτοβάκιλλους για ενίσχυση του κόλπου.

   Διαγραφή
 81. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ. ΕΙΜΑΙ 28 ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΣΤΙΣ 10/3 ΕΚΑΝΑ ΜΙΑ ΣΠΕΡΜΑΤΕΓΧΥΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΣΕ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ. ΣΤΙΣ 5 ΒΔΟΜΑΔΕΣ ΟΜΩΣ ΑΠΕΒΑΛΑ.ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑ ΑΦΟΥ ΤΟ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟ ΔΕ ΜΕΙΩΝΟΤΑΝ, ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΜΙΑ ΚΥΣΤΗ 5 ΕΚΑΤΟΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΩΟΘΗΚΗ ΜΟΥ. Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΜΟΥ ΣΥΝΕΣΤΗΣΕ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΙΑΚΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΕΑΝ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ. ΑΦΟΥ ΕΙΧΕ ΠΕΣΕΙ ΑΡΚΕΤΑ Η ΧΟΡΙΑΚΗ ΜΟΥ Η ΚΥΣΤΗ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ 2.5 ΕΚΑΤΟΣΤΑ. ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΥΟ ΒΔΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΠΗΓΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΟ ΥΠΕΡΗΧΟ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΕΙΔΕ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΚΥΣΤΗ Η ΟΠΟΙΑ ΠΑΡΕΜΕΝΕ 2.5 ΕΚΑΤΟΣΤΑ, ΑΛΛΑ ΕΙΔΕ ΚΑΙ 2 ΝΕΕΣ ΚΥΣΤΕΣ ΕΝΩΜΕΝΕΣ ΑΠΟ 2.5 ΕΚΑΤΟΣΤΑ Η ΚΑΘΕ ΜΙΑ. ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΝΑ ΠΑΡΩ DUPHASTON ΓΙΑ ΔΕΚΑ ΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΟΥ ΕΡΘΕΙ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΣ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΑΦΑΙΡΕΣΟΥΜΕ. ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΟΓΚΩΜΕΝΗ Η ΣΑΛΠΙΓΓΑ ΜΟΥ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΑΝΕΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΣΑΛΠΙΓΓΟΓΡΑΦΙΑ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΚΥΣΤΕΣ ΜΕ ΤΟ ΣΚΙΑΓΡΑΦΙΚΟ ΝΑ ΠΡΟΚΛΗΘΕΙ ΡΗΞΗ. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όπως καταλαβαίνετε δεν μπορώ να έχω άποψη για ένα τέτοιο ζήτημα χωρίς να έχω τις εξετάσεις σας. Πάντως οι κύστεις που αναφέρετε είναι μικρές και με αυτό το μέγεθος δεν χρήζουν άμεσης επέμβασης. Επίσης το θέμα της διογκωμένης σάλπιγγας μπορεί να λυθεί με σαλπιγγογραφία και δεν θα υπάρξει πρόβλημα με το σκιαγραφικό. Άλλωστε το σκιαγραφικό πηγαίνει στην ενδομήτρια κοιλότητα και τις σάλπιγγες και όχι στις ωοθήκες.

   Διαγραφή
 82. Καλησπέρα σας.. Είμαι 17μιση χρονών και είμαι σεξουαλικά ενεργή εδώ και ενάμισι χρόνο περίπου χωρίς να το γνωρίζουν γονείς μου και αυτός ήταν ο κύριος λόγος που δεν έχω επισκεφθεί γυναικολόγο ακόμα.. Πριν από εφτά μέρες είχα κάποια ενόχληση στην κάτω περιοχή με φαγούρα ερυθροτητα τσούξιμο και ξηρότητα αφού δεν είχα κολπικά υγρά παρά μόνο λευκά (ίσως ελάχιστα κίτρινα) που δεν ήταν φυσιολογικά...αλλά κάπως στερεα, πως να το πω... Σαν κομματάκια ,σβολοι που εμφανίζονταν από τον κόλπο. Τις τελευταίες μέρες αυτα τα συμπτώματα αυτά υποχωρησαν (έκανα συχνές πλυσεις με κάποιο υγρό ειδικό για την περιοχή αυτή) σχεδόν, εκτός από τα "υγρά" αυτά.. Δεν έχω συμβουλευτει κάποιον, υποψιάζομαι παρόλα αυτά μυκητισιακη κολπίτιδα, από ότι διάβασα στο ίντερνετ... Θα μπορούσα να πάρω κάποια θεραπεία μόνη μου γιατί η επίσκεψη σε γυναικολόγο και οι μικροβιολογικές εξετάσεις μου είναι κάπως δύσκολες εν αγνοία των γονιων μου? Ίσως είναι κάτι απλό αλλά έχω αγχωθει πολύ... Ποία είναι η γνώμη σας? Ευχαριστώ για τον χρόνο σας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μπορείτε να πλένεστε πάντα με ειδικό σαπούνι ή και με χαμομήλι όταν υπάρχει ενόχληση, να μη φοράτε σερβιετάκια σε καθημερινή βάση, να έχετε επαφές με προφυλακτικό και να πάρετε κολπικά υπόθετα με γαλακτοβάκιλλους για να βοηθήσετε τη χλωρίδα του κόλπου. Για αγωγή για μυκητιασική κολπίτιδα απευθυνθείτε σε φαρμακείο, εάν δεν μπορείτε να επισκεφτείτε γυναικολόγο.

   Διαγραφή
 83. Καλησπέρα σας! Είχα ελεύθερη επαφή την 9η ημέρα του κλυκλου με σταθερό κύκλο 26 ημερών. Από τη 10η ημέρα μέχρι σήμερα 7 ημέρες μετά (17η ημέρα) εχω σχεδόν συνεχείς πόνους (σαν περιόδου) καθε μέρα. Υπάρχει ενδεχόμενο εγκυμοσύνης ή είναι κάτι άλλο ανησυζητικό που πρέπει να διευρενύσω με τη γυναικολόγο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πιθανότητα εγκυμοσύνης υπάρχει με κάθε ελεύθερη επαφή.Τα συμπτώματα όμως μιας εγκυμοσύνης δεν εμφανίζονται πριν την καθυστέρηση.

   Διαγραφή
 84. Καλησπέρα σας εδώ κι ένα μισή χρόνο έχω πάρει Αντιβίωσεις για ακμή και φρονιμίτες και τώρα συνεχίζω με χάπια a cnotren . Τους δύο μήνες έχω ερυθροτητα έκκριση λευκών κολπικων υγρών με οσμή σαν ζυμάρι και φαγούρα άλλοτε πολύ άλλοτε λίγο κι μερικές φορές και καθόλου. Λόγω οικονομικών δεν έχω πάει σε γυναικολόγο να δω τι συμβαίνει. Θα μπορούσατε να με συμβούλεψετε ή να μου προτείνετε κάποια λύση στο πρόβλημα μου.? Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μάλλον πρόκειται για μυκητίαση. Μπορείτε να απευθυνθείτε στο φαρμακοποιό σας, εάν δεν έχετε κάποιο γυναικολόγο και να πάρετε αγωγή ανάλογα με τις αλλεργίες που τυχόν έχετε. Επίσης καλό είναι να έχετε ειδικό σαπούνι για την ευαίσθητη περιοχή, να πλένεστε με χαμομήλι εάν έχετε ενόχληση και να χρησιμοποιήσετε κολπικά υπόθετα με γαλακτοβάκιλλους.

   Διαγραφή
 85. Καλημέρα κάθε φορά στην περίοδο μου είχα πολλά κομμάτια αίματος τους τελευταίους 2-3 μήνες όμως δεν έχω κομμάτια μπορεί να επηρεάζει το ότι έχω πολυκυστικες ( βέβαια τις πολυκυστικες τις έχω χρόνια και δεν είχα τέτοιο θέμα) ή είναι κάτι άλλο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μπορεί να σχετίζεται με ορμονικούς παράγοντες. Εάν έχετε κάνει τον τακτικό γυναικολογικό σας έλεγχο δεν χρειάζεται να ανησυχείτε.

   Διαγραφή
 86. Καλημερα σας γιατρε..Ειμαι στα 38 κ δν ειχα παρει ποτε αντισυλληπτικα εκτος απο χτες που ειχα πονους αδιαθεσιας κ πηρα ενα χαπι yasminelle..οι οδηγιες ελεγαν για χορηγηση πρωτου χαπιου την πρωτη μερα αδιαθεσιας..Το αγχος μου ειναι οτι ακομα δν εχω αδιαθετησει ..εκανα λαθος;Να τα σταματησω η να συνεχισω;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εάν είστε κοντά στη μέρα που θα περιμένατε περίοδο να τα συνεχίσετε.

   Διαγραφή
 87. Είμαι 20 χρόνων και θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι! Τελευταία περίοδο είχα στις 23/6 και ο κύκλος μου είναι 30-35 ημερών. Στις 11/6 που νομίζω θεωρείται γόνιμη μερα ήρθα σε επαφή με το αγόρι μου και στην αρχή έγινε διείσδυση για πολύ λίγο χωρίς προφύλαξη, η συνέχεια όμως έγινε κανονικά με προφυλακτικο.Στις 25/7 άρχισα να έχω κάτι καφέ εκκρισεις και λίγο αίμα και νόμιζα ότι αδιαθετησα αλλά τελικά σταμάτησαν..έχω κάνει 2 τετ εγκυμοσυνης γιατί έχω αγχωθει ιδιαίτερα το 1ο με 5 μερες καθυστερηση και το άλλο με 8 μερες και βγήκαν αρνητικά και τα δύο..γενικά ούτε με πονάει η κοιλιά μου ούτε το στήθος μου...υπάρχει περίπτωση εγκυμοσύνης ή ίσως αυτό οφείλεται σε κάτι άλλο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το πιο ασφαλές θα ήταν να κάνατε μια εξέταση β χοριακής αίματος.

   Διαγραφή
 88. Καλησπέρα και συγχαρητηρια γ