Παρασκευή, 13 Μαΐου 2016

Σαν σήμερα το 1883 γεννήθηκε ο Έλληνας γιατρός, βιολόγος και ερευνητής Γεώργιος Παπανικολάου


n1883: Γεννιέται στην Κύμη της Εύβοιας ο διάσημος Έλληνας γιατρός, βιολόγος και ερευνητής Γεώργιος Παπανικολάου. Θεμελιωτής του επιστημονικού κλάδου της «αποφολιδωτικής κυτταρολογίας», άνοιξε ευρείς νέους ορίζοντες στην ιατρική, έκανε έρευνα στη γενετήσια φυσιολογία και ενδοκρινολογία, ειδικότερα για τον καρκίνο μέσω της μεθόδου που έλαβε προς τιμή του την ονομασία «Μέθοδος Παπανικολάου» ή «Τεστ Παπανικολάου» και κατά συγκοπή «Τεστ Παπ». Σήμερα το τεστ Παπ χρησιμοποιείται παγκοσμίως για τη διάγνωση του καρκίνου της μήτρας επί της προκαρκινικής δυσπλασίας και άλλων κυτταρολογικών ασθενειών του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος.Το 1995 τυπώθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος χαρτονόμισμα αξίας 10.000 δραχμών με τη μορφή του.

Πηγή: athensvoice.gr

Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2015

Ό,τι πρέπει να ξέρεις για το σεξ στην εγκυμοσύνη

Στην ιστοσελίδα ladylike.gr δημοσιεύθηκε άρθρο με τον παραπάνω τίτλο, στο οποίο συνεισφέρουμε αφενός εγώ, ως γυναικολόγος, αφετέρου ο κ. Θάνος Ασκητής, ως Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, και στο οποίο αναλύεται το ζήτημα της σεξουαλικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της κύησης.

Μπορείτε να το διαβάσετε πατώντας εδώ ή πηγαίνοντας στο σύνδεσμο:

http://www.ladylike.gr/articles/mom-and-kids/o-ti-prepei-na-ksereis-gia-to-seks-sthn-egkymosunh.3277140.html


Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2015

Μπορεί μια γυναίκα να γεννήσει φυσιολογικά μετά από προηγηθείσα καισαρική τομή;

Ξεκινώντας να γράφω το άρθρο αυτό, αναλογίζομαι ευθύς αμέσως από τη μια πλευρά τον προβληματισμό ή και τις ενστάσεις που εγείρει το συγκεκριμένο ζήτημα σε μεγάλη μερίδα των γιατρών, που σε πολλές περιπτώσεις απορρίπτουν εξαρχής το ενδεχόμενο να επιχειρήσουν φυσιολογικό τοκετό μετά από προηγηθείσα καισαρική, και από την άλλη πλευρά τη μεγάλη σημασία που αποδίδουν πολλές γυναίκες στο ίδιο ζήτημα, που είναι εν πολλοίς δικαιολογημένη, αλλά συχνά παρακάμπτει την καθαρά ιατρική του διάσταση. Ας δούμε τα δεδομένα του ζητήματος:

Τί εννοούμε με τον όρο "φυσιολογικός τοκετός μετά από προηγηθείσα καισαρική" ή, αλλιώς, VBAC;
Μια γυναίκα που έχει ήδη γεννήσει με καισαρική τομή έχει, συνήθως, δύο επιλογές ως προς τον επόμενο τοκετό της:
- Είτε θα γεννήσει με προγραμματισμένη καισαρική τομή
- Είτε θα επιχειρήσει να γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό
Στη δεύτερη περίπτωση μιλάμε για "φυσιολογικό τοκετό μετά από προηγηθείσα καισαρική" ή VBAC, όπως διεθνώς έχει επικρατήσει να λέγεται, που είναι τα αρχικά των λέξεων vaginal birth after cesarean.
Στο παρελθόν, εάν η γυναίκα υποβάλλονταν σε καισαρική τομή, τότε δεν μπορούσε να ελπίζει ότι θα γεννήσει φυσιολογικά στο μέλλον. Σήμερα, όμως, χάρη στις εξελίξεις των χειρουργικών τεχνικών, αυτό είναι εφικτό σε πολλές περιπτώσεις.

Είναι επικίνδυνο να επιχειρηθεί;

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος του φυσιολογικού τοκετού μετά από προηγηθείσα καισαρική είναι η πιθανή ρήξη της μήτρας κατά τον τοκετό. Αν και αυτό συμβαίνει σπάνια (λιγότερο από 1% των περιπτώσεων, με το ποσοστό αυτό να διαφοροποιείται ανάλογα με τα δεδομένα της κάθε περίπτωσης), ωστόσο, όταν συμβεί, συνεπάγεται μεγάλη επικινδυνότητα για τη μητέρα και το μωρό. Για το λόγο αυτό, όταν εκτιμάται ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος για ρήξη της μήτρας, το VBAC δεν πρέπει να επιχειρείται.

Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2015

30 γυναικολογικά ερωτήματα


1. ΠΟΤΕ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα. Είμαι ενός μήνα έγκυος. Μένω σε δύσβατο μέρος. Πότε πρέπει να επισκεφτώ γυναικολόγο για την πρώτη μου εξέταση από τότε που έμεινα έγκυος? Παίρνω χάπια φυλλικού οξέως. Να τα συνεχίσω? Ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. 7 περίπου εβδομάδες από την πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου πρέπει να επισκεφτείτε γυναικολόγο, ώστε να διαπιστωθεί η ενδομήτρια κύηση και να σας δώσει τις εξετάσεις που πρέπει να κάνετε. Πρέπει να συνεχίσετε τα χάπια του φυλλικού και, φυσικά, να επισκεφτείτε νωρίτερα γυναικολόγο, εάν έχετε κάποιο μη φυσιολογικό σύμπτωμα, όπως αίμα.

2. ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΓΗΤΙΚΑ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα, γιατρέ. Συγχαρητήρια για τη δουλειά σας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι σχετικά με την εγκυμοσύνη. Είμαι έγκυος, αλλά έχω πρόβλημα οσφυαλγίας. Τώρα κλείνω τον τρίτο μήνα. Μπορώ να χρησιμοποιήσω την θερμαντική κρέμα COUNTERPAIN ή όχι; Ο γιατρός μου δεν μου απάντησε ξεκάθαρα. Σας παρακαλώ, βοηθήστε με, γιατί έχω πανικοβληθεί. Σας ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Σίγουρα, μπορείτε να πάρετε παρακεταμόλη (DEPON, PANADOL), μέχρι 3 την ημέρα, για να ανακουφιστείτε. Όσον αφορά στη χρήση τοπικής αλοιφής, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ιαπωνική μέντα ( κρέμα με ιαπωνική μέντα), που είναι φυτική.

3. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ

ΕΡΩΤ.: Γιατρέ, καλησπέρα, είμαι 30 χρόνων και ο σύζυγός μου 34. Το Μάιο κλείνουμε δυο χρόνια αποτυχημένης προσπάθειας για παιδάκι .... Το σπερμοδιάγραμμα, τρεις φορές κάναμε, βγήκε καλό, και οι εξετάσεις για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα αρνητικές. Οι ορμονικές εξετάσεις είναι πολύ καλές και η υστεροσαλπιγγογραφία έδειξε ότι οι σάλπιγγες είναι βατές και το υγρό πέρασε με σχετική δυσκολία από την δεξιά πλευρά, αλλά πέρασε. … Έκανα δυο μήνες θεραπεία με κλομιφαίνη και σικλακούρ, χωρίς αποτέλεσμα. Τον προηγούμενο μήνα κάναμε σπερματέγχυση χωρίς αποτέλεσμα. … Τί μου προτείνετε? Να κάνω κι άλλη σπερματέγχυση? Λαπαροσκόπηση? Ή εξωσωματική? Υπάρχει περίπτωση να έχω ενδομητρίωση???
Πολλά αναπάντητα ερωτήματα.... Είμαι από την επαρχία και οι κινήσεις είναι περιορισμένες... Ευτυχώς, η Θεσσαλονίκη είναι κοντά. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων. Θα περιμένω απάντηση....
Με εκτίμηση

Τρίτη, 13 Ιανουαρίου 2015

Χαμηλός πλακούντας στην αρχή της εγκυμοσύνης

(ερώτημα μέσω του forum του parents.gr)

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα! Θα ήθελα να ρωτήσω 2 πράγματα. Στην αυχενική μου γράφει ότι ο πλακούντας είναι οπίσθιος και χαμηλός. Είναι φυσιολογικό αυτό το "χαμηλός"; Πρέπει να προσέξω κάτι; Και επιπλέον, θα ήθελα να μου πείτε σε ποια εβδομάδα γίνεται η β επιπέδου; Ευχαριστώ πολύ!

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Ο πλακούντας στην αρχή της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι χαμηλός, δηλαδή κοντά στον τράχηλο, αλλά καθώς η κύηση προχωράει και η μήτρα μεγαλώνει, συνήθως παρασέρνει και τον πλακούντα προς τα επάνω. Άρα, είναι σχετικά συχνό στην εβδομάδα που βρίσκεστε ο πλακούντας να είναι χαμηλός. Φυσικά, χρειάζεται παρακολούθηση και προσοχή, ειδικά εάν έχετε αίμα. Ο γιατρός σας θα σας συμβουλεύσει σχετικά. Το υπερηχογράφημα του β επιπέδου γίνεται μεταξύ της 21ης και 24ης εβδομάδας.


Χριστίνα Π. Βάντζου
Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος
https://www.facebook.com/Christina.Vantzou.Gynecologist

Εγκυμοσύνη και αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων

(ερώτημα μέσω του forum του parents.gr)

ΕΡΩΤ.: Καλημέρα. Θα ήθελα τη βοήθειά σας. Είμαι στην 12η εβδομάδα κύησης. Έκανα τις γνωστές αιματολογικές εξετάσεις κι έδειξαν ότι τα λευκά μου είναι 15400 με όριο 10000, τα ουδετερόφιλα 82 με όριο 75 και τα λευκοκύτταρα 13 με κατώτατο όριο 20!!! Ο γιατρός μου είπε να μην ανησυχώ και ότι στην εγκυμοσύνη συμβαίνει! ... Πριν τις αιματολογικές είχα πόνο χαμηλά και τσούξιμο. Έκανα εξέταση ούρων. Δεν έδειξε δείγμα ουρολοίμωξης αλλά μικροοργανισμούς και παρόλα αυτά ο γιατρός μου έδωσε προληπτικά αντιβίωση, που - για να είμαι ειλικρινής - άρχισε να περνάει το πρόβλημα μετά την αντιβίωση!!! Ν' ανησυχώ?

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Φυσιολογικά, στην εγκυμοσύνη τα λευκά αιμοσφαίρια αυξάνονται. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν τα ελέγχουμε. Ανησυχούμε όταν αυξάνονται πολύ και όταν αυξάνεται το ποσοστό των ουδετερόφιλων. Σε αυτές τις περιπτώσεις αναζητούμε πιθανή εστία λοίμωξης. Σωστά ο γυναικολόγος σας χορήγησε αντιβίωση για ουρολοίμωξη. Μόλις περάσει μία εβδομάδα από το πέρας της θεραπείας, καλό είναι να κάνετε καλλιέργεια ούρων, καθώς και κολπικού υγρού για να ελεγχθεί ότι δεν υπάρχει κάποιο μικρόβιο.

Χριστίνα Π. Βάντζου
Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος
https://www.facebook.com/Christina.Vantzou.Gynecologist

Υπολογισμός ηλικίας κύησης

(ερώτημα μέσω του forum του parents.gr)

ΕΡΩΤ.: Γεια σας, γιατρέ. Ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Τελευταία περίοδος 03/11. Έκανα εξωσωματική με κατεψυγμένα έμβρυα. Εμβρυομεταφορά στις 22/11 με έμβρυα 4 ημερών. Τελικά, πόσων εβδομάδων είμαι?

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Η ηλικία κύησης από τους γυναικολόγους παγκοσμίως μετριέται από την τελευταία περίοδο. Συνεπώς, σήμερα 18/12 είστε 6 εβδομάδων και 3 ημερών. Με το καλό.

Χριστίνα Π. Βάντζου
Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος

Κλίση της μήτρας

(ερώτημα μέσω του forum του parents.gr)

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας! Υπάρχει περίπτωση να αλλάξει η κλίση της μήτρας; Δηλαδή από οπίσθια να γίνει πρόσθια; Κι αν ναι, που οφείλεται αυτό;

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Η κλίση της μήτρας είναι στο 90% των γυναικών πρόσθια και μόνο στο 10% οπίσθια. Για να αλλάξει η κλίση, πρέπει η μήτρα να τραβηχθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση, είτε λόγω σύμφυσης από κάποια φλεγμονή, είτε από κάποιο μόρφωμα που ωθεί τη μήτρα.

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα και πάλι. Πάντα η μήτρα μου ήταν οπίσθια. Στον τελευταίο υπερηχογραφικό έλεγχο ήταν πρόσθια. Μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα που να μην το είδε ο γιατρός; Είναι επικίνδυνο;

ΑΠΑΝΤ.: Η κλίση της μήτρας δεν επηρεάζει σε κάτι τη λειτουργία της μήτρας, οπότε μην ανησυχείτε για αυτή.

Χριστίνα Π. Βάντζου
Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος

Εξετάσεις για τα αντισώματα του ιού του έρπη

(ερώτημα μέσω του forum του parents.gr)

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας. Είμαι στην ένατη εβδομάδα εγκυμοσύνης και θα ήθελα να ρωτήσω το εξής:
 στις εξετάσεις που κάνει κάθε έγκυος στην αρχή της εγκυμοσύνης, θεωρείτε ότι πρέπει να γίνουν και οι HSV1 & HSV2 αντιγόνα (IgG Igm)? Οι συγκεκριμένες δεν καλύπτονται από το ασφαλιστικό μου ταμείο και είναι σχετικά ακριβές. Αν είναι "πλεονασμός" ή όχι να γίνουν, καθαρά την άποψή σας θα ήθελα. Και αν ναι, μέχρι ποια εβδομάδα θα έπρεπε να γίνουν? Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Οι εξετάσεις για τα αντισώματα του ιού του έρπη δεν είναι απαραίτητες να γίνονται στο πλαίσιο των αρχικών εξετάσεων στο γενικό πληθυσμό. Χρειάζεται να γίνουν σε ειδικές περιπτώσεις, αναλόγως του ιστορικού. Φυσικά, πρέπει να γίνεται συχνός κλινικός έλεγχος της περιοχής.

Χριστίνα Π. Βάντζου
Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος

Εγκυμοσύνη και εισπνοές με κορτιζόνη

(ερώτημα μέσω του forum του parents.gr)

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα, γιατρέ! Είμαι στην 24η εβδομάδα έγκυος και αναγκάστηκα, δυστυχώς, να ξεκινήσω αντιβίωση klaricid 500mg, δυο φορές τη μέρα. Ταλαιπωρήθηκα μια βδομάδα με πονοκεφάλους, πόνο στο λαιμό και στο αυτί. Μετά από διάγνωση ΩΡΛ, έχω ιγμορίτιδα και αρχομένη ωτίτιδα στο ένα αυτί. Επειδή είμαι αλλεργική στην αμοξίλ, ο γιατρός μου έδωσε κλαρισίντ, διότι η ceclor δεν πιάνει στην ιγμορίτιδα. Επίσης, μου έδωσε εισπνεόμενη από τη μύτη με κορτιζόνη. Όπως καταλαβαίνετε, έχω τρομερές τύψεις που παίρνω αντιβίωση, παρόλο που ο γιατρός μου μου είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στην εβδομάδα που είμαι. Γιατρέ, εσάς ποια είναι η γνώμη σας; Ευχαριστώ!

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε για την αντιβίωση, δεν προκαλεί κάποιο πρόβλημα στο έμβρυο. Όσον αφορά στις εισπνοές με κορτιζόνη, οι γνώμες είναι διχασμένες. Δεν υπάρχουν βέβαια μελέτες που να δείχνουν ότι υπάρχει σίγουρα πρόβλημα. Καλό είναι να τις χρησιμοποιήσετε για λίγες μέρες και χωρίς υπερβολές.

Χριστίνα Π. Βάντζου
Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος
https://www.facebook.com/Christina.Vantzou.Gynecologist

Χλαμύδια και προσπάθεια για εγκυμοσύνη

(ερώτημα μέσω parents.gr)

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας. Αυτόν τον καιρό κάνουμε προσπάθειες με την σύζυγο για παιδί. Έκανα σπερμοδιάγραμμα και εξέταση σπέρματος, που βρήκε ασθενώς θετικά χλαμύδια.
 Πήγα σε ουρολόγο, ο οποίος μου είπε ότι είναι καλό το σπερμοδιάγραμμα και μου έδωσε vibramycin για τα χλαμύδια (τον ενημέρωσα ότι κάνουμε προσπάθειες). Έδωσε επίσης και για την σύζυγο. 16 μέρες για μένα και 8 για την σύζυγο. Δεν την έχουμε ξεκινήσει ακόμα την αντιβίωση. Μέσα στις οδηγίες γράφει ότι δεν πρέπει να λαμβάνεται από εγκύους. Επειδή, όμως, αυτό το διάστημα κάνουμε προσπάθειες για παιδί, η σύζυγος μίλησε με τον γυναικολόγο της και της είπε να διακόψουμε τις προσπάθειες (δεν κατάλαβε γιατί το είπε αυτό) και να πάρει άλλη αντιβίωση η σύζυγος που δεν επηρεάζει την εγκυμοσύνη. Θα ήθελα την δική σας άποψη για το πως πρέπει να κινηθούμε. Πειράζει να ολοκληρώσουμε τις προσπάθειες αυτόν τον μήνα και μετά να πάρουμε την αντιβίωση; Επίσης, κατά την διάρκεια της θεραπείας απαιτείται αποχή από την επαφή? Ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Η μόλυνση με χλαμύδια, ενώ στον άνδρα μπορεί να είναι ασυμπτωματική και να μη δημιουργήσει προβλήματα, στη γυναίκα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υπογονιμότητας, καθώς και προβλήματα στο έμβρυο. Αυτός είναι και ο λόγος που ο γυναικολόγος συνέστησε διακοπή προσπάθειας εγκυμοσύνης, μέχρι να εξαλειφθούν τα χλαμύδια και από τους δύο. Η γνώμη μου είναι να ολοκληρώσετε τη θεραπεία και να επαναλάβετε τις καλλιέργειες. Εάν τα αποτελέσματα δείξουν ότι έχετε θεραπευτεί, τότε να ξεκινήσετε τις προσπάθειες για εγκυμοσύνη. Η αναμονή θα είναι μικρή αναλογικά με το όφελος που θα έχετε.

Χριστίνα Π. Βάντζου
Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος

Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου 2015

Απαντήσεις σε γυναικολογικά ερωτήματα από το ιατροnet


ΚΑΦΕ ΥΓΡΑ. ΛΟΓΟΣ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ?

Ερώτηση:
Γεια σας και καλή χρονιά. Νέα στο φόρουμ, σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας. Δεν έχω σταθερό κύκλο και συνήθως η περίοδος μου έρχεται καθυστερημένα. Ήρθε 25/12 και έληξε κανονικότατα στο επταήμερο. 1-2 μέρες μετά, την Παρασκευή ήρθα σε επαφή με τον σύντροφο μου. 2 μέρες μετά, σήμερα δηλαδή Κυριακή είδα αίμα, καφέ και ελάχιστο, όλη την μέρα όμως... Βλέπω κάτι σαν καφέ εκκρίσεις, αιματώδη υγρά? Δεν ξέρω και πως να τα αποκαλέσω... Άοσμα νομίζω...
Δεν μου έχει ξανατύχει και έχω πανικοβληθεί... Εννοείται ότι θα σπεύσω σε ειδικό, αλλά υπάρχει λόγος βιασύνης ή να περιμένω να δω αν θα συνεχιστεί η κατάσταση; Τί μπορεί και πόσο σοβαρό μπορεί να είναι; Δεν κάνω λήψη φαρμάκων.

Απάντηση:
Μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους, όπως φλεγμονή, ορμονική διαταραχή ή απλά να έχετε ωορρηξία. Καλό είναι να επισκεφτείτε γυναικολόγο για να κάνετε υπερηχογράφημα και ίσως και κάποιες εξετάσεις.

ΑΙΤΙΑ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣ ΚΥΗΣΗΣ

Ερώτηση:
Έχασα το μωράκι μου μια μέρα πριν μπω στην 10η εβδομάδα. Ήταν η πρώτη μου εγκυμοσύνη. Απ’ την αρχή της κύησης διαπιστώσαμε ότι η προγεστερόνη και η οιστραδιόλη μου ήταν πολύ χαμηλές. Στην 6η εβδομάδα ήταν 5,4. Ακολούθησα θεραπεία και ανέβηκε. Ωστόσο, το έμβρυο σταμάτησε να αναπτύσσεται και σταμάτησε η καρδούλα του. Είμαι σοκαρισμένη...
Περιμένω τα αποτελέσματα της βιοψίας από την απόξεση. Ωστόσο, αναρωτιέμαι αν η χαμηλή προγεστερόνη μπορεί να ήταν η αιτία της παλινδρόμησης... Να κάνω κάποιον ορμονικό έλεγχο πριν ξεκινήσω ξανά προσπάθειες? Ευχαριστώ.

Γέννησε μετά από μεταμόσχευση μήτρας

(άρθρο από το kathimerini.gr)

Μια σουηδέζα, 36 ετών, έγινε η πρώτη γυναίκα στον κόσμο στην οποία είχε γίνει μεταμόσχευση μήτρας και κατάφερε να γεννήσει ένα παιδί, ανέφερε η βρετανική ιατρική επιθεώρηση The Lancet.

Το γεγονός πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη στον αγώνα κατά της υπογονιμότητας, καθώς η μέθοδος επέτρεψε στη γυναίκα να γεννήσει τον Σεπτέμβριο ένα υγιέστατο αγοράκι βάρους ενός κιλού και 775 γραμμαρίων μετά από 31 εβδομάδες κύησης, όπως γράφει το επιστημονικό περιοδικό.

Η μητέρα, της οποία η ταυτότητα δεν αποκαλύπτεται γεννήθηκε χωρίς μήτρα εξαιτίας μιας γενετικής διαταραχής. Της έγινε μεταμόσχευση μήτρας με δότρια μια 61χροινη γυναίκα η οποία είχε ήδη περάσει προ επταετίας στην εμμηνόπαυση. Η μητέρα πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο τρεις ημέρες μετά τον τοκετό και το μωρό βγήκε από τη μονάδα των νεογνών δέκα ημέρες μετά τη γέννηση. Και οι δύο είναι καλά στην υγεία τους όπως αναφέρει η ιατρική επιθεώρηση.

Αυτή η «επιτυχία βασίζεται σε περισσότερα από δέκα χρόνια εντατικής έρευνας και δημιουργεί τη δυνατότητα για τη θεραπεία πολλών νεαρών γυναικών σε όλο τον κόσμο που πάσχουν από στειρότητα της μήτρας», εξηγεί στο περιοδικό ο καθηγητής Ματς Μπράντσρομ ειδικός μαιευτήρας γυναικολόγος στο πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

www.kathimerini.gr, 4-10-2014

Να κάνω εμβόλιο HPV στην κόρη μου;

(Πρόσφατο άρθρο της Καθημερινής)

Ως... αναγκαίο κακό καταγράφει τις αντιδράσεις των γονέων που προσκομίζουν τη συνταγή για το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στο φαρμακείο του ο κ. Ευάγγελος Αλεξανδράκης. «Δεν το θέλουν, αλλά ειδικά την τελευταία διετία έχουν αυξηθεί οι οικογένειες που εμβολιάζουν τα παιδιά τους», θα πει. Οι επιφυλάξεις φαίνεται μεν να υποχωρούν στην Ελλάδα, αφού σήμερα εμβολιάζεται γύρω στο 20%-30% των κοριτσιών, στο εξωτερικό, όμως, το ποσοστό υπερβαίνει το 70% ενώ εμβολιάζονται και τα αγόρια.

«Με καθησύχασε»

Η δεκατετράχρονη Εβελίνα έχει ήδη κάνει τις δύο πρώτες δόσεις του εμβολίου κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Οσονούπω, ακολουθεί η τρίτη και τελευταία. Για τη μητέρα της, κ. Βίκυ Παναγοπούλου, το εμβόλιο ήταν εκ των ων ουκ άνευ: «Συζητήσαμε με την παιδίατρο τις ανησυχίες μου για τυχόν παρενέργειες, αλλά με καθησύχασε εξηγώντας μου πως μόνο στην Ελλάδα υπάρχει αυτό το “σύννεφο” γύρω από το εμβόλιο. Δεν υπήρχε περίπτωση να μην εμβολιάσω το παιδί μου».

Από το «όχι» στο «ναι» πέρασε πρόσφατα η κ. Κατερίνα Χ., μητέρα μαθήτριας της A΄ Λυκείου: «Ενώ ο γυναικολόγος μού είχε πει αρχικά να περιμένουμε, τώρα επανήλθε, θεωρώντας πως το εμβόλιο έχει κάνει τον απαραίτητο χρονικό κύκλο. Ο καρκίνος έχει γίνει πια... βήχας. Το ρισκάρεις;».

Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2014

Γυναικολογικά ερωτήματα

ΠΟΤΕ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΤΟ ΣΑΚΟ;

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω πότε φαίνεται αν υπάρχει μωρό μέσα στο σάκο. Είμαι έγκυος και βρίσκομαι στην 33η ημέρα του κύκλου. Το ρωτάω γιατί έχω ήδη το τελευταίο διάστημα δύο ανεμβρυικές κυήσεις και δεν θέλω να μπω στη διαδικασία των χοριακών. Ευχαριστώ.
ΑΠΑΝΤ.: Καλημέρα. Θα πρέπει να κάνετε υπερηχογράφημα την 6η εβδομάδα της κύησης. Δηλαδή σε μία εβδομάδα περίπου.
ΕΡΩΤ.: Ευχαριστώ για την απάντηση. Τότε ακούγεται και η καρδούλα του μωρού;
ΑΠΑΝΤ.: Συνήθως, πρέπει να έχουν συμπληρωθεί 6 εβδομάδες για να ακουστεί η καρδιά.
---------------------------------------------------------------
ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΒΙΟΧΗΜΙΚΗΣ ΚΥΗΣΗΣ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας. Είμαι 47 ετών, ήδη μητέρα 2 παιδιών. Μετά από καθυστέρηση περιόδου έκανα τεστ κυήσεως από το φαρμακείο και βγήκε θετικό. Λογικά, βρίσκομαι στην 6η εβδομάδα (ΤΠ 22/11) και έχω προγραμματίσει επίσκεψη στο γιατρό την επόμενη εβδομάδα για υπέρηχο. Σήμερα, έχω αιμόρροια με κάποια πήγματα. Μπορεί να είναι βιοχημική κύηση;
ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Θα πρέπει να κάνετε μία εξέταση β-χοριακής αίματος, για να διαπιστώσετε, εάν προχωράει ομαλά.
---------------------------------------------------------------
ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑ ΤΑ 35 - ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΑΜΝΙΟΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ;

ΕΡΩΤ.: Είμαι 36 και έχω δύο παιδιά 6 και 4,5 ετών. Θα ήθελα τρίτο παιδάκι. Στα προηγούμενα παιδιά μου έμεινα εύκολα έγκυος. Θεωρείτε ότι στην ηλικία μου είναι δύσκολο να μείνω έγκυος? Αν τα καταφέρω, πρέπει να κάνω αμνιοκέντηση? Έχω ακούσει ότι υπάρχει ανάλογη εξέταση με λήψη αίματος, ισχύει?
ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Αν και η γονιμότητα μιας γυναίκας μειώνεται μετά την ηλικία των 35, το γεγονός ότι ήδη έχετε δύο παιδιά αυξάνει τις πιθανότητες. Η αμνιοπαρακέντηση, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι απαραίτητη, εάν οι εξετάσεις (υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας και PAPP-A) είναι καλές. Το τελευταίο διάστημα εφαρμόζεται μία εξέταση αίματος που εξετάζει εμβρυικό αίμα, το οποίο κυκλοφορεί στο αίμα της μαμάς. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεις τις επιπλοκές της αμνιοπαρακέντησης, αλλά έχει συγκεκριμένες ενδείξεις.

Πέμπτη, 4 Σεπτεμβρίου 2014

Ερωτήματα από εσάς!

ΘΡΟΜΒΟΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΚΥΗΣΗ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα! Μετά από δύο ανεμβρυικές κυήσεις έχουμε κάνει καρυότυπο ζεύγους και σπερμοδιάγραμμα. Θα πρέπει να κάνω και κάποιες άλλες εξετάσεις κατά τη γνώμη σας;

ΑΠΑΝΤ.: Καλό θα ήταν να κάνετε και εξετάσεις θρομβοφιλίας, ώστε στην επόμενη εγκυμοσύνη να πάρετε την κατάλληλη αγωγή.

ΕΡΩΤ.: Ευχαριστώ για την απάντηση. Πρέπει να κάνω εξετάσεις θρομβοφιλίας λόγω των ανεμβρυικών κυήσεων, παρόλο που έχω ήδη ένα παιδί;

ΑΠΑΝΤ.: Το γεγονός ότι είχατε μία επιτυχή κύηση δεν σημαίνει ότι δεν έχετε θρομβοφιλία. Η γνώμη μου είναι να είστε σίγουρη ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Καλή συνέχεια.

ΕΡΩΤ.: Θα μπορούσατε να μου πείτε ποιες εξετάσεις θρομβοφιλίας πρέπει να κάνω; Ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΑΝΤ.: Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό αιματολόγο να σας συμβουλεύσει για τις εξετάσεις που πρέπει να κάνετε.

Πέμπτη, 31 Ιουλίου 2014

Το καλοκαιρινό τεύχος του Realady

Αγαπητές φίλες, μόλις κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του περιοδικού του μαιευτηρίου ΡΕΑ, του Realady. Στη σελίδα 12 μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο μου με θέμα: "Ανεπάρκεια τραχήλου της μήτρας. Πώς αντιμετωπίζεται;".

Αν θέλετε να μεταβείτε στο περιοδικό, πατήστε εδώ ή στον παρακάτω σύνδεσμο:

Αύξηση χοριακής μετά την εμφύτευση

ΕΡΩΤ.: Καλημέρα! Θα ήθελα να ρωτήσω πόσες μέρες από την πιθανή εμφύτευση δείχνει η χοριακή. Ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Μετά τις 10 μέρες με εξέταση αίματος.

Αιμορραγία κατά την εγκυμοσύνη - Λήψη προγεστερόνης

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα! Βρίσκομαι στην 17η εβδομάδα κύησης και ενώ όλα πηγαίναν θαυμάσια, ξαφνικά πριν από μία εβδομάδα, εμφανίστηκε αίμα, λίγο στην αρχή, αλλά προοδευτικά αυξήθηκε πολύ. Πήγα σε κάποιον γυναικολόγο πριν τρεις ημέρες, μου είπε ότι το έμβρυο είναι σε θαυμάσια κατάσταση, αλλά έχει κατέβει χαμηλά, η μήτρα καταπονήθηκε και μειώθηκε το μήκος του τραχήλου. Μου είπε πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα και συνέστησε κατάκλιση και utrogestan (δύο την ημέρα). Δεν είδα καμία βελτίωση, αντίθετα η αιμορραγία επιδεινώθηκε. Διάβασα ότι αναφέρεται η αιμορραγία στις παρενέργειες. Είναι δυνατόν το utrogestan να επιδεινώνει την αιμορραγία? Τι πιστεύετε ότι δηλώνει αυτή η επιμένουσα αιμορραγία? Ποια σημάδια θα θεωρήσω ανησυχητικά? Το αίμα μια σταματά, μια επανέρχεται και είναι κόκκινο αρκετό. Είμαι 34 χρονών χωρίς κάποιο πρόβλημα υγείας. Από το γυναικολογικό ιστορικό έχω να αναφέρω αριστερή ωοθηκεκτομή, λόγω ευμεγέθους κύστης, πριν έναν χρόνο. Σας ευχαριστώ προκαταβολικά!

ΑΠΑΝΤ.: Καλημέρα. Η προγεστερόνη δεν ευθύνεται για το αίμα που αναφέρετε. Θα πρέπει να ελεγχθεί ο πλακούντας για αποκόλληση και θέση. Επίσης, θα πρέπει να ελεγχθεί και ο τράχηλός σας για κάποια παθολογία. Καλό πάντως θα ήταν λόγω της αιμόρροιας να πάρετε και αντιβίωση.

Ωορρηξία κατά τον θηλασμό

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας. Έχει 12 μήνες που γέννησα το δεύτερο μου παιδί και θηλάζω. Ήρθε περίοδος πρώτη φορά στους 8,5 μήνες. Στον ένα μήνα είδα περίοδο κανονικά αν θυμάμαι καλά, στον άλλο στις 32 μέρες, μετά στις 27 και τώρα έχω καθυστέρηση 7 μέρες (απ' την 28η μέρα), με αρνητικό αποτέλεσμα στην αιματολογική για μονάδες εγκυμοσύνης. H απορία μου είναι εάν έχω ωορρηξία, έστω και με την αμηνόρροια που εμφανίστηκε μετά την επανεμφάνιση της περιόδου. Βασικά θα ήθελα εγκυμοσύνη. Σας ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΑΝΤ.: Καλημέρα, από τη στιγμή που έχετε περίοδο, κάνετε και ωορρηξία και μπορείτε να μείνετε έγκυος. Φυσικά, όσο λιγότερο θηλάζετε, τόσο πιο ομαλή θα είναι η περίοδός σας.

Σκοπιμότητα διακοπής κύησης - Αφαίρεση ινομυωμάτων

ΕΡΩΤ.: Καλημέρα! Θα ήθελα να σας παραθέσω το δικό μου ερώτημα: είμαι 35 χρόνων, με μια αυτόματη αποβολή πέρσι, γύρω στην 4η με 5η εβδομάδα. Είμαι έγκυος, έχω μπει στην 8η εβδομάδα κύησης... Έχοντας ολοκληρώσει την 7η εβδομάδα, διαπιστώθηκε βραδυκαρδία του εμβρύου (84 παλμούς) και όχι σωστή ανάπτυξή του, αναλογικά με την εβδομάδα κύησης. ... Έχω 3 εξωτερικά ινομυώματα... Τα δυο βρίσκονται κοντά στην περιοχή που εμφυτεύθηκε το έμβρυο. Ο γιατρός μου χορήγησε ενέσεις ηπαρίνης πρωί-βράδυ. Θεωρώ ότι ακόμη και αν υπάρξει ανάκαμψη της κατάστασης, καλό θα ήταν να μην συνεχίσουμε την κύηση, να την διακόψουμε, γιατί πιστεύω πως έτσι θα έχει προβλήματα μελλοντικά το μωρό, τα οποία ίσως και να μην εκδηλωθούν κατά την κύηση, αλλά αργότερα που θα γεννηθεί. Επίσης, πιστεύω ότι τελικά τα ινομυώματα δεν αφήνουν να αιματωθεί καλά το έμβρυο.
Αν, λοιπόν, γίνει διακοπή κύησης με απόξεση, μετά από πόσους μήνες μπορεί να γίνει αφαίρεση ινομυωμάτων και μετά πότε μπορώ να ξαναπροσπαθήσουμε για μωρό?

ΑΠΑΝΤ.: Καλημέρα. Η γνώμη μου είναι να μην προχωρήσετε σε διακοπή, παρά μόνο σε απόξεση σε περίπτωση παλινδρόμησης. Εάν γίνει απόξεση, μπορεί να γίνει επέμβαση αφαίρεσης ινομυωμάτων σε 2 μήνες. Μετά από τέτοιο χειρουργείο εξαρτάται από τα ευρήματα και την έκταση της ουλής της μήτρας για το πότε μπορείτε να ξεκινήσετε προσπάθειες.

Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2014

Κύστη ωχρού και αντιμετώπισή της

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας, ήθελα να σας ρωτήσω για ένα ωχρινοαιμάτωμα 2,50 cm που μου βρήκε ο γυναικολόγος στη δεξιά μου ωοθήκη. Μου είπε ότι προκλήθηκε τις ημέρες της ωορρηξίας μου από κάποιο πιθανό σπάσιμο αγγείου. Για την αντιμετώπισή του μου έδωσε αντισυλληπτικά χάπια για ένα μήνα. Ήθελα να σας ρωτήσω αν είναι κάτι το ανησυχητικό κατά τη γνώμη σας και αν όντως τα αντισυλληπτικά χάπια είναι τα κατάλληλα για να φύγει ή θα ήταν καλύτερη κάποια αντιβίωση.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας. Περιμένω την απάντησή σας.


ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Εάν δεν έχετε κάποιο σύμπτωμα (πόνο, διαταραχή στην περίοδο), δεν χρειάζεται να πάρετε κάτι για την κύστη ωχρού. Απλά να κάνετε ένα υπερηχογράφημα σε 4-5 μήνες. Φυσικά, αν πονάτε, θα πρέπει να πάρετε αντιβίωση και αντιφλεγμονώδη.

Αντισυλληπτικά

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα. Θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση μιας και τόσες γυναίκες σας εμπιστεύονται!! Γιατί όταν παίρνουμε αντισυλληπτικά και σταματάμε για 7 ημέρες, δεν υπάρχει πιθανότητα ακόμα και αν κάνουμε ελεύθερο έρωτα να μείνουμε έγκυες? Σας ευχαριστώ πολύ!!!

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Όταν μία γυναίκα παίρνει αντισυλληπτικά, δεν κάνει ωορρηξία, δηλαδή δεν υπάρχει ωάριο να γονιμοποιηθεί και έτσι δεν υπάρχει περίπτωση εγκυμοσύνης. Όταν σταματάει τη λήψη, έρχεται η περίοδος λόγω έλλειψης ορμονών. Συνοπτικά, με τη σωστή λήψη των αντισυλληπτικών, δεν υπάρχει περίπτωση κύησης.

Επαφή την 3η μέρα της περιόδου - Πιθανότητα εγκυμοσύνης

ΕΡΩΤ.: Βρήκα το email σας στο http://www.iatronet.gr. Θα ήθελα να με βοηθήσετε σε κάτι. Είμαι 27 και έχω σταθερό κύκλο 28 ημερών. Την τρίτη ημέρα της περιόδου είχα επαφή με το σύντροφό μου χωρίς τη χρήση προφυλακτικού. Τελείωσε έξω αλλά θα ήθελα να ξέρω αν υπάρχει περίπτωση εγκυμοσύνης με τα υγρά πριν την εξπερμάτωση. Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Τα υγρά πριν την εκσπερμάτωση περιέχουν κάποια σπερματοζωάρια, οπότε θεωρητικά υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης. Όμως, με επαφή την 3η μέρα της περιόδου είναι απίθανο να μείνετε έγκυος.

Κολπικές πλύσεις με σόδα

ΕΡΩΤ.: Γεια σας. Θα ήθελα να ρωτήσω για τις κολπικές πλύσεις με σόδα. Αν την ημέρα της ωορρηξίας κάνω πλύσεις και μετά ακολουθήσει ερωτική επαφή (προσπαθούμε για δεύτερο παιδάκι), την επόμενη ημέρα που θα έχουμε πάλι επαφή, αν κάνω πάλι πλύσεις, δεν θα φύγουν τα σπερματοζωάρια; Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Αφού προσπαθείτε για εγκυμοσύνη, δεν πρέπει να κάνετε πλύσεις.

Δευτέρα, 30 Ιουνίου 2014

Χλαμύδια: Πώς να απαλλαγείτε και τί να προσέξετε!

Γράφει: Χριστίνα Βάντζου
Μαιευτήρας - Γυναικολόγος
(Άρθρο που δημοσιεύθηκε στο ιατροnet)

Η λοίμωξη από χλαμύδια αποτελεί σήμερα το συχνότερα εμφανιζόμενο αφροδίσιο νόσημα. Προκαλείται από το βακτήριο Chlamydia trachomatis και παρουσιάζεται συχνότερα σε νεαρά άτομα που έχουν έντονη σεξουαλική ζωή, και ιδίως πολλούς συντρόφους. Η ονομασία του βακτηρίου αυτού προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη "χλαμύδα" (που σημαίνει "μανδύας") λόγω της μορφής του, αφού μοιάζει να τυλίγει σαν μανδύας τον πυρήνα του μολυσμένου κυττάρου.

Η μετάδοση της λοίμωξης μπορεί να γίνει με κάθε μορφή σεξουαλικής πράξης (κολπικό, πρωκτικό και στοματικό έρωτα), καθώς και με τα χέρια μετά την επαφή τους με τα γεννητικά όργανα, ενώ μπορεί να μεταδοθεί και από τη μολυσμένη μητέρα στο μωρό κατά τον φυσιολογικό (κολπικό) τοκετό, κατά τη διέλευση του μωρού μέσα από το γεννητικό σωλήνα.

Η ενθαρρυντική πλευρά της νόσου αυτής είναι η ύπαρξη αποτελεσματικής θεραπείας, ενώ η ανησυχητική πλευρά της είναι η ανυπαρξία σε πολλές περιπτώσεις συμπτωμάτων, άρα και η δυσκολία έγκαιρης διάγνωσης, καθώς και οι σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να έχει, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Ουρεόπλασμα

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα, γιατρέ!!! Θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Αρχές Γενάρη έβγαλα υστεροσκοπικά έναν πολύποδα 5 χιλιοστών. Όλα πήγαν μια χαρά. Πριν την υστεροσκόπηση είχα ουρεόπλασμα. Η γιατρός μου είπε ότι δεν χρειάζομαι θεραπεία και ότι από την στιγμή που κάναμε αυτή την επέμβαση έφυγε κι αυτό. Εγώ αναρωτιέμαι ο άντρας μου δεν το έχει κολλήσει;;;; Δεν έπρεπε να του δώσει κάποια θεραπεία;;; Είναι αρνητικός παράγοντας τώρα που προσπαθούμε για μωρό;;; Ευχαριστώ πολύ!!!!!

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Το θέμα του ουρεοπλάσματος δεν έχει ακόμα λυθεί από τους γυναικολόγους. Οι περισσότεροι, πάντως, και εγώ ανάμεσά τους, το θεωρούμε κομμάτι της φυσιολογικής χλωρίδας του οργανισμού και δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι για αυτό.

Αλλαγή κύκλου και διάρκειας περιόδου μετά από απόξεση

ΕΡΩΤ.: Γεια σας. Ήθελα να ρωτήσω: είχα μια παλίνδρομη τον Δεκέμβρη και έκανα απόξεση. Από τότε ο κύκλος μου έχει αλλάξει. Μια έρχεται στις 30 μέρες, μια στις 26, μια στις 29. Και έχει  αλλάξει και η διάρκεια της περιόδου μου. Από 5 μέρες έχει γίνει 7-8 μέρες. Πριν την απόξεση είχα πάντα σταθερό κύκλο 28 ημερών. Γιατί μου συμβαίνει αυτό; Είναι ανησυχητικό και, αν είναι φυσιολογικό, πότε θα στρώσει?

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Η απόκλιση 2-3 ημερών που περιγράφετε δεν είναι κάτι ανησυχητικό, όμως καλό θα είναι να κάνετε εξετάσεις ορμονικές, για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Καφεοειδείς εκκρίσεις μετά το τέλος της περιόδου

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας. Είμαι 24 ετών και τους τελευταίους 10 μήνες περίπου έχω παρατηρήσει πως, ενώ η περίοδός μου κρατάει 5-6 μέρες, για ακόμα 3-4 μέρες έχω πολύ λίγες εκκρίσεις καφέ που φαίνονται ίσα ίσα στο εσώρουχό μου ή εάν σκουπιστώ μετά την τουαλέτα. Αρχικά δεν έδωσα σημασία, αλλά τελευταία το σκέφτομαι κι ανησυχώ, γιατί συνεχίζεται. Είναι στα πλαίσια του φυσιολογικού αυτό?? Τί θα μπορούσε να είναι? Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Οι καφεοειδείς εκκρίσεις μετά το τέλος της περιόδου θα μπορούσαν να οφείλονται σε ορμονική διαταραχή ή σε κάποια παθολογία του ενδομητρίου ή και του τραχήλου, όπως π.χ. σε κάποιο πολύποδα. Φυσικά, θα πρέπει να επισκεφτείτε το γυναικολόγο σας για να σας εξετάσει.

Τρίτη, 27 Μαΐου 2014

Ερωτήματα από εσάς!


ΠΟΤΕ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΕΞΕΤΑΣΗ Β-ΧΟΡΙΑΚΗΣ ΓΙΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ;

ΕΡΩΤ.: Καλημέρα, κ. Βάτζου. Προσπαθώ εδώ και 2 χρόνια να μείνω έγκυος. ... έχω κύκλο σταθερά κάθε 40 μέρες ... Σήμερα έκανα τεστ εγκυμοσύνης, είναι η 30ή μέρα του κύκλου και βγήκε αρνητικό. Είναι νωρίς, για να είναι έγκυρο το αποτέλεσμα? Σε περίπτωση, όμως, που όντως είναι αρνητικό, τί μπορεί να φταίει από την στιγμή που είχα επαφή τις γόνιμες μέρες? Ποια μέρα μπορώ να κάνω εξέταση χοριακής; Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Εξέταση β-χοριακής δεν έχει νόημα να κάνετε πριν τις 10 μέρες μετά τις γόνιμες. Να ξέρετε ότι σε κάθε κύκλο οι πιθανότητες σύλληψης είναι περίπου 25%.
-------------------------------------------------------------
ΕΞΕΤΑΣΗ Β-ΧΟΡΙΑΚΗΣ ΓΟΝΑΔΟΤΡΟΠΙΝΗΣ 4 ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

ΕΡΩΤ.: Καλημέρα σας, θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση σχετικά με ένα γυναικολογικό θέμα. Έκανα την εξέταση αίματος για την β χοριακή γοναδοτροπίνη, ώστε να διαπιστώσω αν είμαι έγκυος. Την έκανα όμως 4 ημέρες πριν την αναμενόμενη περίοδο. Βγήκε αρνητική. Πόσο % πιστεύετε είναι αξιόπιστο το αποτέλεσμα; Σας ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα, καλό θα ήταν να επαναλάβετε την εξέταση 1 μέρα μετά την αναμενόμενη περίοδό σας.
-------------------------------------------------------------
ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΠΑΣΕΙ Ο ΠΑΡΘΕΝΙΚΟΣ ΥΜΕΝΑΣ - ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΞΩΜΗΤΡΙΑΣ ΚΥΗΣΗΣ;

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν υπάρχει πιθανότητα εξωμήτριας εγκυμοσύνης σε περίπτωση που δεν έχει σπάσει ο παρθενικός υμένας και υπάρχει σεξουαλική επαφή με προφυλακτικό (και μερικές φορές χωρίς προφυλακτικό).

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Η πιθανότητα εξωμήτριας κύησης δεν σχετίζεται με τον παρθενικό υμένα, αλλά με αδυναμία του γονιμοποιημένου ωαρίου να περάσει από τη σάλπιγγα μέσα στη μήτρα. Σε περίπτωση επαφής χωρίς προφυλακτικό, είτε με άτρητο, είτε χωρίς παρθενικό υμένα, υπάρχει πιθανότητα σύλληψης και φυσικά μετάδοσης λοιμώξεων.
-------------------------------------------------------------
ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΞΩΜΗΤΡΙΟΥ ΚΥΗΣΗΣ ΑΠΟ ΒΙΟΧΗΜΙΚΗ ΚΥΗΣΗ

ΕΡΩΤ.: Θα 'θελα να ρωτήσω αν η εξωμήτριος κύηση είναι ίδια με την βιοχημική αποβολή... Αν έχουν την ίδια βαρύτητα ως αποβολές για μετέπειτα εγκυμοσύνη είτε άμεση είτε έμμεση!!!

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικές περιπτώσεις. Η εξωμήτριος είναι η κύηση, όπου το κύημα αναπτύσσεται εκτός μήτρας, είναι δυνητικά επικίνδυνο και έχει μια μικρή πιθανότητα επανάληψης στο μέλλον. Η βιοχημική κύηση ή αποβολή είναι μια εγκυμοσύνη, όπου υπάρχει μόνο αύξηση της β-χοριακής μέχρι ένα μικρό νούμερο, χωρίς να φαίνεται και χωρίς να έχουν σχηματισθεί εμβρυικά στοιχεία.
-------------------------------------------------------------
ΣΑΛΠΙΓΓΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΟΣΚΟΠΗΣΗ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορεί να γίνει εξέταση ταυτόχρονα Σαλπιγγογραφία και Υστεροσκόπηση! Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα, η σαλπιγγογραφία είναι μια εξέταση κατά την οποία εγχύεται ένα σκιαγραφικό υγρό από τον τράχηλο και με ακτινογραφίες που λαμβάνονται βλέπουμε τη δίοδό του μέσα από τη μήτρα και τις σάλπιγγες. Κατά την εξέταση αυτή η γυναίκα είναι ξύπνια. Στην υστεροσκόπηση εισάγεται μία κάμερα στην κοιλότητα της μήτρας για έλεγχο αυτής. Πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικές διαδικασίες που δεν συνδυάζονται. Γίνονται χωριστά.

Πέμπτη, 22 Μαΐου 2014

Υποτροπιάζουσες (επαναλαμβανόμενες) κολπίτιδες

ΕΡΩΤ.: Γεια σας. Θα ήθελα, όταν βρείτε χρόνο, να μου πείτε τη γνώμη σας για ένα θέμα που με απασχολεί τους τελευταίους μήνες. Μύκητες! Από τον Αύγουστο και μετά, μετά τη 14η μέρα της περιόδου, περίπου, ξεκινούν τα συμπτώματα (φαγούρα αρχικά και μετά υγρά άσπρα και εκρού παχύρρευστα). Έκανα κάθε μήνα θεραπεία με κρέμες εξωτερικά και ενδοκολπικά και το Δεκέμβρη πήρα και αντιμυκητιασικά χάπια. Και το Γενάρη εμφανίστηκαν πάλι. Έλεος πια! ... Ο σύζυγος δεν πήρε χάπια. Μήπως φταίει αυτό; Κάναμε και οι 2 καλλιέργειες. Του άντρα μου βγήκαν καθαρές, εγώ περιμένω ... Μπορείτε να μου πείτε: Τί να προσέχω για να μην βγάζω τόοσο συχνά; Μια φορά το χρόνο έβγαζα ανέκαθεν, κυρίως μετά τις διακοπές, αλλά μετά τέλος. Τώρα μου έχουν σπάσει τα νεύρα. Θα περιμένω τις πολύτιμες συμβουλές σας. Ευχαριστώ!

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Οι επαναλαμβανόμενες κολπίτιδες από μύκητες ταλαιπωρούν αρκετές γυναίκες. Πρέπει να ακολουθείτε τους κανόνες υγιεινής, να χρησιμοποιείτε μόνο βαμβακερά εσώρουχα, πάντα σιδερωμένα, χωρίς σερβιετάκια και να μη φοράτε στενά παντελόνια. Πρέπει να πάρετε αγωγή σύμφωνα με την καλλιέργεια και να πάρει και ο σύζυγος ανεξάρτητα από την αρνητική καλλιέργεια του ίδιου. Τέλος, αφού τελειώσετε με τις καλλιέργειες και την αγωγή, να βάλετε κολπικά υπόθετα με γαλακτοβάκιλλους για την ενίσχυση της άμυνας του κόλπου.

Γίνεται περίδεση πριν την 12η εβδομάδα;

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας! Διάβασα αρκετά πράγματα στην ιστοσελίδα και στο Facebook και θα ήθελα κι εγώ να σας κάνω την δική μου ερώτηση! ... Πριν ενάμιση χρόνο ήμουν έγκυος και στην 15η εβδομάδα μου έσπασαν τα νερά ... ο γιατρός μου είπε ότι έχω χαλάρωση τραχήλου και πιθανότατα να είχα και μικρόβιο που μπορεί να μου έσπασε το σάκο! ... Τώρα είμαι ξανά έγκυος και είμαι 5,5 εβδομάδων. Ο γιατρός που πάω τώρα μου είπε ότι θα κάνουμε περίδεση την 12η εβδομάδα λόγω του τραχήλου και επειδή η μήτρα μου έχει σχήμα καρδιάς! Παίρνω Ουτροτζεστάν 200 mg κολπικά, ένα κάθε βράδυ, και Σαλοσπίρ 80 mg, ένα κάθε μεσημέρι! Είπε θα τα παίρνω μέχρι την 12η εβδομάδα!Θέλω να ρωτήσω: μπορεί να σπάσουν τα νερά πριν κάνω περίδεση? Δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα από την 12η εβδομάδα? Τα χάπια που παίρνω με καλύπτουν?

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα, η περίδεση του τραχήλου δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να γίνει πριν τη 12η εβδομάδα. Τα χάπια που παίρνετε σας καλύπτουν απόλυτα. Φυσικά, θα πρέπει να κάνετε και καλλιέργεια κολπικού υγρού.

Κάψιμο στον κόλπο

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα, γιατρέ. Βρήκα το mail σας από το διαδίκτυο. Αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα εδώ και 4 μέρες. Κατά την διάρκεια της μέρας με πιάνει ένα κάψιμο στον κόλπο και κρατάει για περίπου 10 λεπτά. Δεν έχω συχνοουρία και ούτε έχω φαγούρα, γιατί φοβόμουν για ουρολοίμωξη. Πίνω υγρά και αυτό μια με πιάνει μια με αφήνει. Υπάρχει περίπτωση να φταίει ένα αφρόλουτρο για μωρά που χρησιμοποιώ κάτω στην περιοχή ή είναι κάτι άλλο; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Πρέπει πρώτα να βεβαιωθείτε ότι δεν πρόκειται για φλεγμονή του κόλπου, δηλαδή πρέπει να κάνετε μία καλλιέργεια κολπικού υγρού.

Καφέ αίμα από την πρώτη μέρα περιόδου - Πιθανότητα εγκυμοσύνης

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας. Αντί για περίοδο έχω από την πρώτη μέρα καφέ αίμα και σήμερα μπαίνω στην 4η μέρα της περιόδου. Αυτό είναι σημάδι πιθανής εγκυμοσύνης;

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Ναι, υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης από τα γραφόμενά σας. Οπότε καλό θα ήταν να κάνετε μία εξέταση αίματος (β χοριακή).

Λήψη αντισυλληπτικών - καφέ αίμα περιόδου

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας. Εδώ και ένα χρόνο παίρνω τα yasminelle. Τους τελευταίους 2 μήνες έχω ως περίοδο καφέ αίμα. Πού μπορεί αυτό να οφείλεται; Τι εξέταση πρέπει να κάνω; Ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Μάλλον πρόκειται για ορμονικό θέμα. Πρέπει να επισκεφτείτε γυναικολόγο να σας εξετάσει (κατά προτίμηση τη 10η μέρα του κύκλου), για να ελέγξει το ενδομήτριό σας και, αν χρειαστεί, να σας δώσει εξετάσεις.

Ερωτήματα μέσω ιατροnet

ΠΑΡΘΕΝΙΚΟΣ ΥΜΕΝΑΣ

ΕΡΩΤ.: Το θέμα μου είναι απλό. Είμαι ακόμα παρθένα και με τον φίλο μου θέλουμε να ολοκληρώσουμε. Το δοκιμάσαμε δυο φορές και τις δυο φορές τον σταμάτησα, γιατί πονούσα πολύ. Τι να κάνω να μην πονέσω τόσο πολύ; Μήπως έχω κάποιο ορμονικό πρόβλημα και πονάω και έτσι δυσκολεύεται ο υμένας μου να σπάσει????

ΑΠΑΝΤ.: Στις περισσότερες κοπέλες ο παρθενικός υμένας είναι επώδυνο να σπάσει. Εάν πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να το ανεχτείτε, μπορείτε να επισκεφτείτε γυναικολόγο για έλεγχο.

----------------------------------------------------------------------
ΕΚΚΡΙΣΗ ΥΓΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΗΘΟΣ

ΕΡΩΤ.: Πιέζω το στήθος μου το δεξί και βγάζει μια πολύ μικρή σταγόνα σαν γάλα, αλλά και πάλι δεν έχει άσπρο χρώμα, για να πω ότι είναι γάλα. Έχω αγχωθεί μήπως είναι αυτά που διαβάζω στο ίντερνετ που λένε ότι προκαλεί και στείρωση. Λέτε να είναι υπερπρολακτιναιμία?? Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

ΑΠΑΝΤ.: Θα πρέπει να δώσετε λίγο από το υγρό για εξέταση και να ελεγχθεί από κυτταρολόγο και εσείς να ελεγχθείτε για υπερπρολακτιναιμία.
----------------------------------------------------------------------
ΚΑΦΕ ΥΓΡΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ

ΕΡΩΤ.: Τελευταία περίοδος ήταν στις 1/2. Είχα ελεύθερες επαφές με το σύντροφό μου στις 8/2 και 18/2 χωρίς όμως εκσπερμάτωση στο εσωτερικό. Από 25/2 παρατηρώ ελάχιστες καφέ εκκρίσεις στο σκούπισμα και το διαδίκτυο παραπέμπει σε εγκυμοσύνη. Να επισημάνω ότι ο σύντροφός μου έχει αδύναμο σπέρμα σύμφωνα με εξετάσεις. Έχω πανικοβληθεί, διότι μια εγκυμοσύνη είναι το τελευταίο που επιθυμώ αυτή την περίοδο. Ποια είναι η γνώμη σας? Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤ.: Τα καφέ υγρά πριν την περίοδο μπορεί να σχετίζονται με πολλούς παράγοντες, όπως ορμονικούς, θέμα θυρεοειδούς, φλεγμονή, πολύποδας και εγκυμοσύνη. Από το ιστορικό που αναφέρετε θεωρώ ότι είναι σχεδόν αδύνατο να είναι εγκυμοσύνη, παρόλ΄ αυτά θα πρέπει να κάνετε εξέταση αίματος Β χοριακής την πρώτη μέρα της καθυστέρησης.
----------------------------------------------------------------------
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας, θα ήθελα να μου δώσετε κάποιες πληροφορίες, αν μπορείτε. Μόλις χθες έμαθα ότι η μητέρα μου έχει καρκίνο του μαστού. Δεν ξέρω τι να κάνω και που να απευθυνθώ!!! Μπήκα σε διάφορα sites να ενημερωθώ αλλά η αλήθεια είναι ότι πανικοβλήθηκα περισσότερο διαβάζοντας ότι είναι απ' τα πιο συνήθη αίτια θανάτου στις γυναίκες ηλικίας 50-60!!! Τώρα που η μητέρα μου το γνωρίζει και θα εγχειριστεί, πόσες είναι οι πιθανότητες να τα καταφέρει ή όχι?! Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Οι απαντήσεις που ζητάτε μπορούν να απαντηθούν από το γιατρό της μητέρας σας, ανάλογα με τις εξετάσεις που έχει κάνει. Πολύ σημαντικό ρόλο στη μετέπειτα πορεία παίζει το είδος του χειρουργείου που θα κάνει, καθώς και η τελική ιστολογική έκθεση. Ο τομέας της ογκολογίας, που ασχολείται με την επιβίωση ασθενών με νεοπλασματική νόσο, έχει εξελιχθεί πάρα πολύ και πλέον υπάρχουν πρωτοποριακές θεραπείες. Οι πιθανότητες λοιπόν είναι με το μέρος της μητέρας σας. Εύχομαι καλή επιτυχία στο χειρουργείο και να γνωρίζετε ότι θα πρέπει και εσείς να κάνετε τις προληπτικές εξετάσεις για το μαστό ξεκινώντας όταν θα είστε περίπου 2 χρόνια πριν την ηλικία που είναι η μαμά σας όταν έγινε η διάγνωση του καρκίνου.
----------------------------------------------------------------------
ΑΣΠΡΑ ΚΟΛΛΩΔΗ ΥΓΡΑ - ΚΑΝΟΝΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ

ΕΡΩΤ.: Γεια σας! Θα ήθελα να ρωτήσω αν στη μέση του κύκλου είναι φυσιολογικά κάτι άσπρα κολλώδη υγρά που έχω? Και επίσης θα ήθελα να ρωτήσω τι μόλυνση μπορεί να πάθει κάποια, αν δεν σκουπιστεί σωστά? Δηλαδή αν σκουπιστεί από πίσω προς τα εμπρός? Είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει μόλυνση? Και αν ναι, ποια θα είναι τότε τα συμπτώματα?

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Τα υγρά που αναφέρετε, είναι φυσιολογικά για το μέσο του κύκλου. Αν δεν ακολουθούμε τους κανόνες υγιεινής μπορεί μικρόβια του εντέρου να μεταφερθούν στον κόλπο και τότε θα έχουμε υγρά που μυρίζουν σε περίεργο χρώμα.
----------------------------------------------------------------------
ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ Η ΑΛΟΙΦΗ ΠΡΟΓΕΣΤΟΓΕΛΗΣ ΤΟ ΤΕΣΤ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ;

ΕΡΩΤ.: Τους τελευταίους μήνες ένας αδένας στο στήθος μου έχει πρηστεί και χρησιμοποιώ αγωγή τρίμηνη με αλοιφή προγεστογέλης 1 επί τοις εκατό. Θα ήθελα να μάθω εάν η αλοιφή προγεστογέλης (progestogel 1 επί τοις εκατό) μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα ενός τεστ εγκυμοσύνης?

ΑΠΑΝΤ.: Δεν μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα.

----------------------------------------------------------------------
ΦΟΒΟΣ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

ΕΡΩΤ.: Εγώ και το αγόρι μου αποφασίσαμε να κάνουμε έρωτα την 11η μέρα του κύκλου μου χωρίς προφυλακτικό... Εισχώρησε το πέος για μόνο 2 δευτερόλεπτα και μετά, λόγω φόβου ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, το έβγαλε...

ΑΠΑΝΤ.: Εάν δεν εκσπερμάτωσε στον κόλπο σας, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
----------------------------------------------------------------------
ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΛΟΓΩ ΥΓΡΩΝ ΧΑΜΗΛΑ

ΕΡΩΤ.: Λοιπόν, μιας και πέρασα στην Πάντειο, μετακινούμαι με ΜΜΜ. Μια μέρα, όμως, συνέβη κάτι και φοβάμαι μην κόλλησα κάτι (όπως έιτζ)! Συγκεκριμένα, είχα καντιντίαση και ακολουθούσα θεραπεία με χαπάκια και αλοιφή και, όπως καταλαβαίνετε, είχα πολλά υγρά χαμηλά. Προς κακή μου τύχη μου σκίστηκε το κολάν στο επίμαχο σημείο και καθόμουν με το εσώρουχο παντού, διότι δεν το είχα καταλάβει, και φοβάμαι μην κόλλησα έιτζ, καθώς ήμουν σα βρεγμένη λόγω υγρών, αν είχε κάποια υγρά ή μικρόβια στο λεωφορείο και μετρό?? Όπου κάθονται τόσοι??

ΑΠΑΝΤ.: Δεν υπάρχει περίπτωση να κολλήσατε οτιδήποτε με αυτόν τον τρόπο. Μην ανησυχείτε καθόλου.
----------------------------------------------------------------------
ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΑΠΟ ΕΠΑΦΗ ΤΗΝ 1η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ

ΕΡΩΤ.: Είχα ελεύθερη επαφή με το αγόρι μου και εκσπερμάτωσε μετά από 3 δευτερόλεπτα έξω. Ήμουν στην πρώτη ημέρα περιόδου. Γίνεται να είμαι έγκυος?

ΑΠΑΝΤ.: Εάν είστε στην πρώτη μέρα της περιόδου, δεν υπάρχει περίπτωση να μείνετε έγκυος.
----------------------------------------------------------------------
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα, μια διευκρίνιση θέλω. Γνωστό μου πρόσωπο που κυοφορεί και βρίσκεται στον 4ο μήνα της εγκυμοσύνης έκανε εξετάσεις και προέκυψε πως το παιδί θα γεννηθεί με μεσογειακή αναιμία, καθώς οι γονείς είναι φορείς στίγματος. Ψάχνει έναν ειδικό στο θέμα να την ενημερώσει εκτενώς για τα επόμενα βήματα, τις επιλογές που έχει και το τι θα πρέπει να αντιμετωπίσει, αν αποφασίσει να μην διακόψει την κύηση. Αλλά δεν γνωρίζει σε τι ειδικότητα να απευθυνθεί. Γυναικολόγο?

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα, πριν αποφασίσει εάν θα συνεχίσει την εγκυμοσύνη, θα πρέπει να μιλήσει με αιματολόγο για να μάθει λεπτομέρειες για την πάθηση. Εάν θελήσει να συνεχίσει την εγκυμοσύνη δεν χρειάζεται να κάνει κάτι άλλο. Διαφορετικά θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει στη διακοπή.

Τετάρτη, 21 Μαΐου 2014

Ποιες είναι οι αιτίες της πρόωρης εμμηνόπαυσης και ποιος ο ρόλος της ορμονικής θεραπείας;

Γράφει: Βάντζου Χριστίνα, Μαιευτήρας - Γυναικολόγος
(άρθρο που δημοσιεύθηκε στο iatronet.gr)

Η πρόωρη εμμηνόπαυση είναι μια πάθηση που έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία της γυναίκας, αφού της στερεί από νωρίς την προστατευτική ασπίδα των οιστρογόνων. Αντιμετωπίζεται επιτυχώς με τη χορήγηση της κατάλληλης ορμονικής θεραπείας, η οποία, όμως, εκτός της προστατευτικής της δράσης, αναπτύσσει και ορισμένες παρενέργειες. Ας δούμε με τη σειρά όλες τις παραμέτρους του θέματος:



Τι είναι η εμμηνόπαυση

Εμμηνόπαυση είναι η οριστική διακοπή της έμμηνης ρύσης, που οφείλεται στην εξάντληση των ωοθυλακίων της ωοθήκης. Θεωρούμε ότι έχει εγκατασταθεί η εμμηνόπαυση, όταν έχει μεσολαβήσει χρονικό διάστημα ενός έτους από την τελευταία περίοδο. Η εμμηνόπαυση σηματοδοτεί τη μετάβαση από την παραγωγική ηλικία της γυναίκας στη μη παραγωγική. Πρόκειται δηλαδή για το τέλος της γυναικείας γονιμότητας, αφού οι ωοθήκες σταματούν να παράγουν ωάρια. Συνήθως, εμφανίζεται σε ηλικία 45 ως 55 ετών και κατά μέσο όρο στα 51 χρόνια της ηλικίας της γυναίκας.

Οι ορμονικές μεταβολές μπορεί να αρχίσουν αρκετά χρόνια πριν την εμμηνόπαυση. Έτσι, η μετάβαση στην εμμηνόπαυση συνήθως γίνεται σταδιακά: ξεκινάει με βράχυνση της διάρκειας του κύκλου κατά 2 ως 5 μέρες, συνεχίζεται με τη μείωση των ωοθυλακιορρηκτικών κύκλων και ολοκληρώνεται με την παύση της παραγωγής οιστρογόνων από τον οργανισμό και την εμφάνιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Η μεταβατική χρονική περίοδος που προηγείται της εμμηνόπαυσης και κατά την οποία έχουν αρχίσει ορμονικές ανωμαλίες και ανωμαλίες του εμμηνορυσιακού κύκλου ονομάζεται περιεμμηνόπαυση ή κλιμακτήριος.

Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2014

Επούλωση περινεοτομής - Επουλωτική κρέμα - Χειρουργική διόρθωση

ΕΡΩΤ.: Καλημέρα, κ Βάντζου. Έχω γεννήσει πριν 2 μήνες με φυσιολογικό τοκετό. Θα ήθελα να ρωτήσω για την περινεοτομή. Στην περίπτωση μου υπάρχει ένα μέρος της τομής του περινέου (σχεδόν η μισή τομή), το οποίο είναι σαν εξογκωματάκι. Έχουν πέσει τα ράμματα, δε με ενοχλεί η τομή καθόλου. Όμως, η εικόνα της τομής δε μου αρέσει καθόλου. Θέλω να ρωτήσω αν υπάρχει περίπτωση με τον καιρό να επουλωθεί και να επανέλθει στην ίδια ευθεία με το υπόλοιπο δέρμα; Μπορώ να χρησιμοποιήσω κάποια αλοιφή επούλωσης; Αν όχι, τί μπορώ να κάνω, για να γίνει η περιοχή όπως πριν; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Υπάρχουν διάφορες κρέμες επουλωτικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Θα πρέπει, όμως, να τη χρησιμοποιείτε σε καθημερινή βάση, για να δείτε αποτέλεσμα. Η τομή θα πάρει την τελική της μορφή 6 μήνες περίπου μετά τον τοκετό. Εάν τότε η τομή σας δεν είναι ικανοποιητική, θα πρέπει να σας την διορθώσουν χειρουργικά ή να περιμένετε τον επόμενο τοκετό σας για σωστή αποκατάσταση.

Χριστίνα Π. Βάντζου

Συμπτώματα από το χάπι της επόμενης μέρας

ΕΡΩΤ.: Γεια σας. Πριν λίγες μέρες είχα σεξουαλική επαφή ... πήρα το χάπι της επόμενης ημέρας σε λιγότερο από 2 ώρες. Δεν είχα συμπτώματα κατά την λήψη του χαπιού. Από την 4η ημέρα μετά την λήψη έχω κολπικά υγρά όπως όταν είμαι στις γόνιμες ημέρες και κάποιους πόνους χαμηλά στην κοιλιά. Είναι φυσιολογικό; Δεν μπορώ να ηρεμήσω από εκείνη την ημέρα και φοβάμαι πολύ. Το χάπι μπορεί να κάνει κακό στην υγεία μου;

ΑΠΑΝΤ.: Καλημέρα. Το χάπι της επόμενης μέρας προκαλεί συμπτώματα σαν αυτά που περιγράφετε. Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε.

Χριστίνα Π. Βάντζου
Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος
Τηλ.: 2111 837059 - 6948 274520

Εξωμήτριος κύηση - Αφαίρεση μίας σάλπιγγας - Πιθανή υπογονιμότητα - Σαλπιγγογραφία

ΕΡΩΤ.: Κυρία Βάντζου, καλησπέρα σας. Πριν από περίπου ένα χρόνο είχα μια εξωμήτρια κύηση, όπου μετά από λαπαροσκοπική επέμβαση μου αφαιρέθηκε η αριστερή μου σάλπιγγα. Ύστερα από αυτό το γεγονός δεν έχω καταφέρει να μείνω έγκυος ακόμη. Να προσθέσω δε, ότι έχω πολυκυστικές ωοθήκες, οι οποίες δε με βοηθούν να έχω σταθερό κύκλο. Τον τελευταίο χρόνο κατάφερα να τον σταθεροποιήσω λαμβάνοντας καθημερινά το glucophage των 1000 mg. Να προσθέσω ακόμη ότι έχω και κάποια περιττά κιλά. Η ερώτηση που θα ήθελα να σας θέσω είναι αν, μετά από αυτή την ατυχή περιπέτεια που είχα, θα ήταν πρέπον να ακολουθήσω έναν κύκλο εξετάσεων π.χ σαλπιγγογραφία ή να συνεχίσω τις προσπάθειες χωρίς να φοβάμαι μήπως μου ξανατύχει; Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας! Με εκτίμηση!

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Το γεγονός ότι σας αφαιρέθηκε η μία σάλπιγγα δεν μειώνει στο μισό τη γονιμότητά σας, αλλά κατά ένα πολύ μικρό ποσοστό. Επίσης, το ιστορικό της εξωμητρίου κυήσεως αυξάνει κατά ένα μικρό ποσοστό την πιθανότητα επανάληψης εξωμητρίου. Τέλος, το γεγονός ότι δεν έχετε μείνει έγκυος πάνω από ένα χρόνο, αποτελεί ένδειξη πιθανής υπογονιμότητας και ως εκ τούτου πρέπει να κάνετε κάποιες εξετάσεις σαν ζευγάρι, μία από τις οποίες είναι και η σαλπιγγογραφία.


Χριστίνα Π. Βάντζου
https://www.facebook.com/Christina.Vantzou.Gynecologist

Συνταγογράφηση αντισυλληπτικών μόνο μετά από κλινική εξέταση


ΕΡΩΤ.: Γεια σας και πάλι. Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση σχετικά με τα αντισυλληπτικά. Είμαι 18 χρόνων ... Θα μπορούσα να πάρω αντισυλληπτικά; Έχω κάνει αιματολογικές και έχω στίγμα μεσογειακής αναιμίας. Δεν έχω θρομβοφιλία, θα μου το είχε πει λογικά ο καρδιολόγος. Στο τελευταίο τεστ παπ είχα κολπίτιδα, την αντιμετώπισα και θα ξανακάνω σε λίγες μέρες ξανά τεστ παπ. Θα μπορούσατε να με συμβουλέψετε για το τι αντισυλληπτικό θα μπορούσα να πάρω?

ΑΠΑΝΤ.: Καλημέρα. Το αν έχετε θρομβοφιλία πιστοποιείται από εξετάσεις αίματος και δεν το βρίσκει ο καρδιολόγος. Το θέμα των αντισυλληπτικών είναι αρκετά σοβαρό και μόνο μετά από κλινική εξέταση μπορεί ένας γιατρός να συνταγογραφήσει αντισυλληπτικά. Να ξέρετε ότι απαγορεύεται το κάπνισμα με αυτά. Πρέπει να απευθυνθείτε σε ένα γυναικολόγο να σας εξετάσει και να σας πει εάν μπορείτε να πάρετε και ποια.


Χριστίνα Π. Βάντζου
https://www.facebook.com/Christina.Vantzou.Gynecologist

Τρίτη, 4 Μαρτίου 2014

Τί πρέπει να αποφεύγουν στη διατροφή τους οι έγκυες


Η διατροφή της γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ σημαντική, γιατί επηρεάζει άμεσα την υγεία του μωρού. Χρειάζεται λοιπόν ιδιαίτερη προσοχή στη δίαιτα που θα ακολουθήσει η έγκυος, ενώ υπάρχουν ορισμένες τροφές, τις οποίες οι έγκυες πρέπει να αποφεύγουν εντελώς, διότι μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση ή να βλάψουν το έμβρυο. Ειδικότερα πρέπει να αποφεύγονται:
α) Ωμό ή μισοψημένο κρέας. Το κρέας και τα πουλερικά πρέπει να μαγειρεύονται τόσο, ώστε να μην υπάρχει ίχνος από αίμα ή έστω ροζ χρώμα. Ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται στα λουκάνικα και στον κιμά. Επίσης, είναι καλύτερα να αποφεύγονται τα κρύα κρέατα, όπως το σαλάμι, το chorizo και το ζαμπόν Πάρμας, καθώς και τα καπνιστά ψάρια, γιατί μπορεί να περιέχουν βακτήρια που προκαλούν λιστερίωση. Τα κρύα κρέατα από delicatessen θα πρέπει πριν την κατανάλωση να θερμαίνονται σε υψηλή θερμοκρασία.
β) Μη παστεριωμένο γάλα ή τυρί που προέρχεται από αυτό. Στα τυριά πρέπει να ελέγχεται στα συστατικά τους, αν περιέχουν παστεριωμένο ή όχι γάλα.
γ) Μαλακά τυριά όπως ροκφόρ, γκοργκονζόλα, blue cheese, μπρι και καμαμπέρ, διότι φτιάχνονται με μούχλα και μπορεί να περιέχουν βακτήρια που προκαλούν λιστερίωση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή ή σε σοβαρή ασθένεια του νεογέννητου.
δ) Ωμά ή μισοβρασμένα αυγά, γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος της σαλμονέλλας. Το ίδιο ισχύει για τη σπιτική μαγιονέζα, σπιτικές σάλτσες και dressings (Hollandaise, Ceasars κλπ.) ή παγωτά που περιέχουν τέτοια αυγά ή για το σπιτικό έγκνογκ. Συνήθως, τα αντίστοιχα προϊόντα του εμπορίου είναι ασφαλή, γιατί παρασκευάζονται με παστεριωμένα αυγά. Ως γενικός κανόνας, τα αυγά πρέπει να μαγειρεύονται, εωσότου το ασπράδι και ο κρόκος να είναι σφιχτά και συμπαγή.
ε) Το συκώτι και όλα τα υποπροϊόντα του, καθώς μπορεί να περιέχουν υπερβολική ποσότητα βιταμίνης Α, που μπορεί να βλάψει το μωρό.
στ) Συμπληρώματα με βιταμίνη Α.
ζ) Όλων των ειδών τα πατέ, ακόμη και τα πατέ λαχανικών, γιατί μπορεί να περιέχουν λιστέρια.
η) Τροφές, στις οποίες έχει αλλεργία η μητέρα, ο πατέρας ή τα άλλα παιδιά του ζευγαριού.
θ) Άπλυτα φρούτα, λαχανικά και σαλάτες. Όλα τα παραπάνω πρέπει να πλένονται σχολαστικά, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος της τοξοπλάσμωσης. Η τοξοπλάσμωση μπορεί να έχει μολύνει το έδαφος, όπου αυτά αναπτύσσονται.
ι) Ωμά οστρακοειδή, γιατί μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.
ια) Ψάρια που αλιεύθηκαν σε λίμνες και ποτάμια μολυσμένα με βιομηχανικά απόβλητα.
ιβ) Ο τόννος και άλλα λιπαρά ψάρια πρέπει να περιοριστούν, ενώ τα μεγάλα ψάρια, όπως ξιφίας και καρχαρίας, απαγορεύονται λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης υδραργύρου που εμφανίζουν, ο οποίος μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος του εμβρύου. Πολλά ψάρια που χρησιμοποιούνται στο sushi είναι επίσης επιβαρυμένα με μόλυβδο.
ιγ) Το αλκοόλ πρέπει να αποφεύγεται από τις εγκύους ή από τις γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες, δεδομένου ότι καμία ποσότητα δεν θεωρείται ασφαλής. Η υπερβολική έκθεση στο αλκοόλ μπορεί να βλάψει σοβαρά την ανάπτυξη του εμβρύου και οι συνέπειες είναι μόνιμες.
ιδ) Η πρόσληψη καφεΐνης πρέπει να περιοριστεί σε 200 mg τη μέρα, διότι η μεγάλη ποσότητα καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει μειωμένο βάρος γέννησης του μωρού ή ακόμη και αποβολή. Χρειάζεται προσοχή στο γεγονός ότι η καφεΐνη δεν βρίσκεται μόνο στον καφέ, αλλά και στο τσάι, ενώ προστίθεται και σε αναψυκτικά ή ενεργειακά ροφήματα.
ιε) Το τσάι από βότανα (guarana και άλλα) δεν περιέχει καφεΐνη, ωστόσο πρέπει να αποφεύγεται, καθώς δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες για την επίδραση των ουσιών αυτών στην εγκυμοσύνη. Το ίδιο ισχύει για τα συμπληρώματα από βότανα.
ιστ) Το νερό που πίνει η έγκυος θα πρέπει να ελεγχθεί στην περίπτωση που το σπίτι είναι παλιό και οι σωληνώσεις είναι φτιαγμένες από μόλυβδο. Ο μόλυβδος συνδέεται με καθυστέρηση της ανάπτυξης του εμβρύου, χαμηλό βάρος γέννησης και πιθανότητα πρόωρου τοκετού.

Τέλος, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η έγκυος δεν χρειάζεται «να τρώει για δύο», όπως συχνά λέγεται. Αντιθέτως, η υπερβολική αύξηση βάρους κατά την εγκυμοσύνη συνεπάγεται κινδύνους για την υγεία της μητέρας και του παιδιού. Η συνιστώμενη ημερήσια θερμιδική πρόσληψη εξαρτάται από τον ΒΜΙ (Δείκτη Μάζας Σώματος) της εγκύου κατά την έναρξη της εγκυμοσύνης, δηλ. οι κανονικού βάρους έγκυες χρειάζονται περισσότερες θερμίδες, ενώ οι υπέρβαρες λιγότερες. Ως γενική κατεύθυνση, οι τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά και υδατάνθρακες, όπως γλυκά, ζυμαρικά, ψωμί κλπ., πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, ώστε να αποφευχθεί η υπερβολική αύξηση βάρους.

Χριστίνα Π. Βάντζου
Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος
www.facebook.com/Christina.Vantzou.Gynecologist

Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2014

Πολύποδας ενδομητρίου και σοκολατοειδής κύστη εξαιτίας ενδομητρίωσης - Πρέπει να αφαιρεθούν;



ΕΡΩΤ.: Είμαι 28 χρονών. Έχω εμφανίσει έναν μικρό πολύποδα στο ενδομήτριο και μια μικρή κύστη, η οποία λέγεται σοκολατοειδής κύστη. Ο γυναικολόγος μου είπε ότι πρέπει να αφαιρεθούν. Θα ήθελα, όμως, και μια δεύτερη γνώμη. Σας ευχαριστώ.


ΑΠΑΝΤ.: Οι πολύποδες του ενδομητρίου είναι καλοήθη μορφώματα που συνήθως δεν δημιουργούν πρόβλημα, αλλά μπορεί να αποβληθούν σε κάποια περίοδο. Κάποιες φορές όμως, προκαλούν προβλήματα, όπως μεγάλη ροή στην περίοδο ή και κολπική αιμόρροια εκτός περιόδου. Η αντιμετώπισή τους εξαρτάται από την κλινική εξέταση και το ιστορικό.
Όσον αφορά στις σοκολατοειδείς κύστεις, αυτές προκαλούνται από ενδομητρίωση της πυέλου και συνήθως αντιμετωπίζονται χειρουργικά, ειδικά στο πλαίσιο της γονιμότητας. Εάν όμως είναι μικρές μπορούν να αντιμετωπιστούν και με φαρμακευτική αγωγή ή και απλά τις παρακολουθούμε εάν δεν προκαλούν πόνο ή άλλα προβλήματα. Συμπερασματικά, η σωστή αντιμετώπιση των πολυπόδων και των κύστεων αποφασίζεται από το θεράποντα με γνώμονα το ιστορικό και την κλινική εξέταση.

Χριστίνα Π. Βάντζου
Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος

Αντισυλληπτικά και κίνδυνος θρόμβωσης

ΕΡΩΤ.: Γεια σας. Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση. ... Πήγα σε μια γυναικολόγο απλώς για έναν έλεγχο... Της ζήτησα να μου δώσει κάποια αντισυλληπτικά και, αφού έκανα κάποιες ορμονικές εξετάσεις, μου είπε ότι δεν γίνεται, γιατί υπάρχει κίνδυνος να πήξει το αίμα μου... θρόμβωση δηλαδή... Τί μπορώ να κάνω...??? Είμαι σε σχέση και φοβάμαι όμως μόνο την χρήση προφυλακτικού...

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Τα αντισυλληπτικά μπορεί, σε ένα άτομο που έχει προδιάθεση για θρόμβωση, να προκαλέσουν σοβαρό πρόβλημα στα αγγεία. Εάν οι εξετάσεις που κάνατε έδειξαν ότι έχετε τέτοιο θέμα, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε έναν αιματολόγο, για να σας συμβουλεύσει. Όσον αφορά στο θέμα της αντισύλληψης, με σωστή χρήση του προφυλακτικού, θα είστε καλυμμένη και για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

Πιθανότητα εγκυμοσύνης από επαφή την 26η ημέρα του κύκλου

ΕΡΩΤ.: Θα ήθελα να ρωτήσω αν την 26η ημέρα του κύκλου μπορεί μια γυναίκα να μείνει έγκυος. Έχω σταθερό κύκλο 28 ημερών και την 26η ημέρα είχα επαφή. Κανονικά θα έπρεπε να μου είχε έρθει περίοδος ... αλλά μέχρι σήμερα τίποτα. Ανησυχώ! Νομίζετε πως έχω πιθανότητες να είμαι έγκυος? Ευχαριστώ!!!

ΑΠΑΝΤ.: Εάν ο κύκλος είναι κανονικός, τότε είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει σύλληψη την 26η μέρα. Μπορεί όμως, σπάνια, ένας κύκλος να είναι ανώμαλος και να έχει γίνει η ωορρηξία πολύ αργότερα, οπότε υπάρχει αυτή η πιθανότητα. Μπορείτε να περιμένετε μία εβδομάδα και μετά να κάνετε εξέταση β χοριακής αίματος. Οι πιθανότητες, όμως, για εγκυμοσύνη είναι πολύ μικρές.

Υπολογισμός ηλικίας κύησης και πιθανής ημέρας σύλληψης υπερηχογραφικά σε περίπτωση ανώμαλου κύκλου

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας. Ήθελα να σας ρωτήσω κάτι σημαντικό ... Σήμερα διανύω την 25η εβδομάδα κύησης (24 weeks και 2 days) βάσει υπερήχου. Ο κύκλος μου δεν είναι σταθερός, αδιαθετώ κάθε 2-3 μήνες. Ήθελα να με βοηθήσετε για το ποιες είναι οι πιθανές ημέρες σύλληψης και τι απόκλιση μπορεί να έχουν αυτές? Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Ο υπολογισμός της ηλικίας κύησης γίνεται συνήθως με αφετηρία την τελευταία περίοδο. Εάν όμως ο κύκλος είναι ανώμαλος, ο υπολογισμός γίνεται σύμφωνα με τη μέτρηση του εμβρύου υπερηχογραφικά. Η μέτρηση αυτή είναι περισσότερο ακριβής όσο μικρότερο είναι το έμβρυο. Θα πρέπει λοιπόν να ανατρέξετε στους πρώτους υπερήχους που κάνατε για να είστε σχετικά σίγουρη για την ακρίβεια της μέτρησης. Εάν οι μετρήσεις όλες συμφωνούν με την ηλικία που μου αναφέρετε, τότε για να βρείτε την πιθανή ημέρα σύλληψης μετρήστε αντίστροφα όσο και η ηλικία του εμβρύου αφαιρώντας δύο εβδομάδες. Δηλαδή, στην περίπτωσή σας, πρέπει να πάτε πίσω 22 εβδομάδες και 2 μέρες για να βρείτε, με απόκλιση μίας εβδομάδας περίπου, την πιθανή ημέρα σύλληψης.

Ενδομητρίωση αρχικών σταδίων (Ι και ΙΙ) και υπογονιμότητα


ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα, κ. Βάντζου. Προσπαθούμε εδώ και 3 χρόνια χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Πριν 4 μήνες κάναμε μια λαπαροσκόπηση και υστεροσκόπηση, η οποία έδειξε ότι υπάρχει ενδομητρίωση στο πρώτο στάδιο. Κάναμε μια ένεση για διακοπή περιόδου, έχουν περάσει 2 μήνες και τώρα περιμένω περίοδο. Επίσης, έχω και θρομβοφιλία, εδώ και μια βδομάδα έχω ζαλάδες, ανακατωσούρες, συχνοουρία, μάλλον παρενέργειες από το φάρμακο! Αλλά θέλω να ρωτήσω: υπάρχει πιθανότητα να μείνω έγκυος, πριν καν μου έρθει η περίοδος? Και κατά πόσο θα έχει θετικά αποτελέσματα μια τέτοια θεραπεία?

ΑΠΑΝΤ.: Καλημέρα. Το θέμα της υπογονιμότητας και της ενδομητρίωσης αρχικών σταδίων (1ο και 2ο στάδιο) είναι ανοιχτό ακόμα στην επιστημονική κοινότητα. Δυστυχώς δεν υπάρχουν κατευθυντήριες οδηγίες, ακόμα και από τα κολέγια των μαιευτήρων της Μεγάλης Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ακριβώς γιατί δεν έχει αποδειχθεί ότι κάποια θεραπεία βοηθάει. Έτσι, η αντιμετώπιση είναι εξατομικευμένη στο υπογόνιμο ζευγάρι και ανάλογα με το θεράποντα. Η φαρμακευτική αντιμετώπιση σίγουρα βοηθάει σε περιπτώσεις, αλλά όταν ο χρόνος πιέζει για τεκνοποίηση (ώριμη ηλικία ζεύγους), η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να προχωρήσετε σε αντιμετώπιση της υπογονιμότητας και όχι της ενδομητρίωσης ορμονικά. Άλλωστε, φαντάζομαι ότι στη λαπαροσκόπηση θα έγινε καυτηριασμός των εστιών και ότι άλλο χρειάστηκε χειρουργικά, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση. Η χειρουργική αντιμετώπιση έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τα ποσοστά γονιμοποίησης. Για το θέμα των συμπτωμάτων που μου αναφέρετε δεν μπορώ να σας απαντήσω. Πρέπει να ξέρω ποια ένεση κάνατε (την μηνιαία ή την τριμηνιαία).