Πέμπτη, 22 Μαΐου 2014

Ερωτήματα μέσω ιατροnet

ΠΑΡΘΕΝΙΚΟΣ ΥΜΕΝΑΣ

ΕΡΩΤ.: Το θέμα μου είναι απλό. Είμαι ακόμα παρθένα και με τον φίλο μου θέλουμε να ολοκληρώσουμε. Το δοκιμάσαμε δυο φορές και τις δυο φορές τον σταμάτησα, γιατί πονούσα πολύ. Τι να κάνω να μην πονέσω τόσο πολύ; Μήπως έχω κάποιο ορμονικό πρόβλημα και πονάω και έτσι δυσκολεύεται ο υμένας μου να σπάσει????

ΑΠΑΝΤ.: Στις περισσότερες κοπέλες ο παρθενικός υμένας είναι επώδυνο να σπάσει. Εάν πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να το ανεχτείτε, μπορείτε να επισκεφτείτε γυναικολόγο για έλεγχο.

----------------------------------------------------------------------
ΕΚΚΡΙΣΗ ΥΓΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΗΘΟΣ

ΕΡΩΤ.: Πιέζω το στήθος μου το δεξί και βγάζει μια πολύ μικρή σταγόνα σαν γάλα, αλλά και πάλι δεν έχει άσπρο χρώμα, για να πω ότι είναι γάλα. Έχω αγχωθεί μήπως είναι αυτά που διαβάζω στο ίντερνετ που λένε ότι προκαλεί και στείρωση. Λέτε να είναι υπερπρολακτιναιμία?? Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

ΑΠΑΝΤ.: Θα πρέπει να δώσετε λίγο από το υγρό για εξέταση και να ελεγχθεί από κυτταρολόγο και εσείς να ελεγχθείτε για υπερπρολακτιναιμία.
----------------------------------------------------------------------
ΚΑΦΕ ΥΓΡΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ

ΕΡΩΤ.: Τελευταία περίοδος ήταν στις 1/2. Είχα ελεύθερες επαφές με το σύντροφό μου στις 8/2 και 18/2 χωρίς όμως εκσπερμάτωση στο εσωτερικό. Από 25/2 παρατηρώ ελάχιστες καφέ εκκρίσεις στο σκούπισμα και το διαδίκτυο παραπέμπει σε εγκυμοσύνη. Να επισημάνω ότι ο σύντροφός μου έχει αδύναμο σπέρμα σύμφωνα με εξετάσεις. Έχω πανικοβληθεί, διότι μια εγκυμοσύνη είναι το τελευταίο που επιθυμώ αυτή την περίοδο. Ποια είναι η γνώμη σας? Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤ.: Τα καφέ υγρά πριν την περίοδο μπορεί να σχετίζονται με πολλούς παράγοντες, όπως ορμονικούς, θέμα θυρεοειδούς, φλεγμονή, πολύποδας και εγκυμοσύνη. Από το ιστορικό που αναφέρετε θεωρώ ότι είναι σχεδόν αδύνατο να είναι εγκυμοσύνη, παρόλ΄ αυτά θα πρέπει να κάνετε εξέταση αίματος Β χοριακής την πρώτη μέρα της καθυστέρησης.
----------------------------------------------------------------------
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας, θα ήθελα να μου δώσετε κάποιες πληροφορίες, αν μπορείτε. Μόλις χθες έμαθα ότι η μητέρα μου έχει καρκίνο του μαστού. Δεν ξέρω τι να κάνω και που να απευθυνθώ!!! Μπήκα σε διάφορα sites να ενημερωθώ αλλά η αλήθεια είναι ότι πανικοβλήθηκα περισσότερο διαβάζοντας ότι είναι απ' τα πιο συνήθη αίτια θανάτου στις γυναίκες ηλικίας 50-60!!! Τώρα που η μητέρα μου το γνωρίζει και θα εγχειριστεί, πόσες είναι οι πιθανότητες να τα καταφέρει ή όχι?! Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Οι απαντήσεις που ζητάτε μπορούν να απαντηθούν από το γιατρό της μητέρας σας, ανάλογα με τις εξετάσεις που έχει κάνει. Πολύ σημαντικό ρόλο στη μετέπειτα πορεία παίζει το είδος του χειρουργείου που θα κάνει, καθώς και η τελική ιστολογική έκθεση. Ο τομέας της ογκολογίας, που ασχολείται με την επιβίωση ασθενών με νεοπλασματική νόσο, έχει εξελιχθεί πάρα πολύ και πλέον υπάρχουν πρωτοποριακές θεραπείες. Οι πιθανότητες λοιπόν είναι με το μέρος της μητέρας σας. Εύχομαι καλή επιτυχία στο χειρουργείο και να γνωρίζετε ότι θα πρέπει και εσείς να κάνετε τις προληπτικές εξετάσεις για το μαστό ξεκινώντας όταν θα είστε περίπου 2 χρόνια πριν την ηλικία που είναι η μαμά σας όταν έγινε η διάγνωση του καρκίνου.
----------------------------------------------------------------------
ΑΣΠΡΑ ΚΟΛΛΩΔΗ ΥΓΡΑ - ΚΑΝΟΝΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ

ΕΡΩΤ.: Γεια σας! Θα ήθελα να ρωτήσω αν στη μέση του κύκλου είναι φυσιολογικά κάτι άσπρα κολλώδη υγρά που έχω? Και επίσης θα ήθελα να ρωτήσω τι μόλυνση μπορεί να πάθει κάποια, αν δεν σκουπιστεί σωστά? Δηλαδή αν σκουπιστεί από πίσω προς τα εμπρός? Είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει μόλυνση? Και αν ναι, ποια θα είναι τότε τα συμπτώματα?

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Τα υγρά που αναφέρετε, είναι φυσιολογικά για το μέσο του κύκλου. Αν δεν ακολουθούμε τους κανόνες υγιεινής μπορεί μικρόβια του εντέρου να μεταφερθούν στον κόλπο και τότε θα έχουμε υγρά που μυρίζουν σε περίεργο χρώμα.
----------------------------------------------------------------------
ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ Η ΑΛΟΙΦΗ ΠΡΟΓΕΣΤΟΓΕΛΗΣ ΤΟ ΤΕΣΤ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ;

ΕΡΩΤ.: Τους τελευταίους μήνες ένας αδένας στο στήθος μου έχει πρηστεί και χρησιμοποιώ αγωγή τρίμηνη με αλοιφή προγεστογέλης 1 επί τοις εκατό. Θα ήθελα να μάθω εάν η αλοιφή προγεστογέλης (progestogel 1 επί τοις εκατό) μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα ενός τεστ εγκυμοσύνης?

ΑΠΑΝΤ.: Δεν μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα.

----------------------------------------------------------------------
ΦΟΒΟΣ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

ΕΡΩΤ.: Εγώ και το αγόρι μου αποφασίσαμε να κάνουμε έρωτα την 11η μέρα του κύκλου μου χωρίς προφυλακτικό... Εισχώρησε το πέος για μόνο 2 δευτερόλεπτα και μετά, λόγω φόβου ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, το έβγαλε...

ΑΠΑΝΤ.: Εάν δεν εκσπερμάτωσε στον κόλπο σας, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
----------------------------------------------------------------------
ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΛΟΓΩ ΥΓΡΩΝ ΧΑΜΗΛΑ

ΕΡΩΤ.: Λοιπόν, μιας και πέρασα στην Πάντειο, μετακινούμαι με ΜΜΜ. Μια μέρα, όμως, συνέβη κάτι και φοβάμαι μην κόλλησα κάτι (όπως έιτζ)! Συγκεκριμένα, είχα καντιντίαση και ακολουθούσα θεραπεία με χαπάκια και αλοιφή και, όπως καταλαβαίνετε, είχα πολλά υγρά χαμηλά. Προς κακή μου τύχη μου σκίστηκε το κολάν στο επίμαχο σημείο και καθόμουν με το εσώρουχο παντού, διότι δεν το είχα καταλάβει, και φοβάμαι μην κόλλησα έιτζ, καθώς ήμουν σα βρεγμένη λόγω υγρών, αν είχε κάποια υγρά ή μικρόβια στο λεωφορείο και μετρό?? Όπου κάθονται τόσοι??

ΑΠΑΝΤ.: Δεν υπάρχει περίπτωση να κολλήσατε οτιδήποτε με αυτόν τον τρόπο. Μην ανησυχείτε καθόλου.
----------------------------------------------------------------------
ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΑΠΟ ΕΠΑΦΗ ΤΗΝ 1η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ

ΕΡΩΤ.: Είχα ελεύθερη επαφή με το αγόρι μου και εκσπερμάτωσε μετά από 3 δευτερόλεπτα έξω. Ήμουν στην πρώτη ημέρα περιόδου. Γίνεται να είμαι έγκυος?

ΑΠΑΝΤ.: Εάν είστε στην πρώτη μέρα της περιόδου, δεν υπάρχει περίπτωση να μείνετε έγκυος.
----------------------------------------------------------------------
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα, μια διευκρίνιση θέλω. Γνωστό μου πρόσωπο που κυοφορεί και βρίσκεται στον 4ο μήνα της εγκυμοσύνης έκανε εξετάσεις και προέκυψε πως το παιδί θα γεννηθεί με μεσογειακή αναιμία, καθώς οι γονείς είναι φορείς στίγματος. Ψάχνει έναν ειδικό στο θέμα να την ενημερώσει εκτενώς για τα επόμενα βήματα, τις επιλογές που έχει και το τι θα πρέπει να αντιμετωπίσει, αν αποφασίσει να μην διακόψει την κύηση. Αλλά δεν γνωρίζει σε τι ειδικότητα να απευθυνθεί. Γυναικολόγο?

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα, πριν αποφασίσει εάν θα συνεχίσει την εγκυμοσύνη, θα πρέπει να μιλήσει με αιματολόγο για να μάθει λεπτομέρειες για την πάθηση. Εάν θελήσει να συνεχίσει την εγκυμοσύνη δεν χρειάζεται να κάνει κάτι άλλο. Διαφορετικά θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει στη διακοπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.