Παρασκευή, 5 Ιουλίου 2013

Νέα εξέταση αίματος εντοπίζει το σύνδρομο Ντάουν στο έμβρυο

Μια νέα μη επεμβατική εξέταση αίματος που θα εντοπίζει το σύνδρομο Ντάουν στα έμβρυα χωρίς περιθώριο λανθασμένης διάγνωσης, αρχίζει να εφαρμόζεται στη Βρετανία.

Η εξέταση αναλύει το DNA του εμβρύου που υπάρχει στο αίμα της μητέρας, εντοπίζοντας την ύπαρξη του συνδρόμου Ντάουν και άλλων χρωμοσωμικών διαταραχών, που χαρακτηρίζονται από ένα επιπλέον αντίγραφο του χρωμοσώματος 21, με τη χρήση υπέρηχων και ορμονικής ανάλυσης του αίματος της εγκύου και μάλιστα από το πρώτο κιόλας τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Την εξέταση ανέπτυξαν επιστήμονες του King's College London, οι οποίοι τη δοκίμασαν σε 1.005 εγκύους και διαπίστωσαν ότι η αποτελεσματικότητά της αγγίζει το 98%, γεγονός που σχεδόν αποκλείει τα λανθασμένα θετικά αποτελέσματα.

«Η μελέτη μας έδειξε ότι το βασικό πλεονέκτημα αυτής της εξέτασης είναι το γεγονός ότι μειώνει κατά πολύ τις λανθασμένες θετικές διαγνώσεις», αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Ultrasound in Obstetrics & Gynecology.

Η εξέταση είναι η πρώτη που ελέγχει τις χρωμοσωμικές διαταραχές με τη χρήση DNA από το αίμα της μητέρας χωρίς να υπάρχουν εμβρυϊκά κύτταρα, ενώ οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα βελτιώσει τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται σήμερα για το σύνδρομο Ντάουν και όχι μόνο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, καθηγητή Κύπρο Νικολαΐδη, «η εξέταση αυτή είναι σχεδόν διαγνωστική και δείχνει με ακρίβεια αν το βρέφος θα πάσχει από το σύνδρομο Ντάουν ή όχι».

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 7-6-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.