Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

"Μόλις είδα το έμβρυο να κουνάει τα μέλη του, χιλιάδες ερωτήματα μού γεννήθηκαν. Τι ακούει, τι νιώθει, πώς μεγαλώνει."

Ο Κύπρος Νικολαΐδης είναι ο άνθρωπος που ανακάλυψε την αυχενική διαφάνεια, δηλαδή την εξέταση με υπέρηχο που εφαρμόζεται στον τρίτο μήνα της εγκυμοσύνης, προκειμένου να εκτιμηθεί η πιθανότητα το έμβρυο να πάσχει από σύνδρομο Down. Είναι καθηγητής στο Τμήμα Εμβρυϊκής Ιατρικής του King’s College του Λονδίνου και πρωτοπόρος ερευνητής για περισσότερα από 30 χρόνια. Πρόσφατα βρέθηκε στην Αθήνα, για να μιλήσει για τις τελευταίες εξελίξεις της επιστήμης του σε ημερίδα στο Μαιευτήριο ΡΕΑ.
Έδωσε επίσης συνέντευξη στην δημοσιογράφο Τάνια Γεωργιοπούλου της εφημερίδας "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", από την οποία σας μεταφέρω ένα πολύ ενδιαφέρον απόσπασμα για το πώς ξεκίνησε η εμβρυική ιατρική στην Αγγλία, που οδήγησε αργότερα στην ανακάλυψη της αυχενικής διαφάνειας:

«Ένας νέος καθηγητής, ενθουσιώδης Σκωτσέζος, έφερε στο νοσοκομείο ένα μηχάνημα υπερήχων με το οποίο μπορούσες να δεις το έμβρυο να κινείται σε πραγματικό χρόνο. Μέχρι τότε οι υπέρηχοι, τεράστια μηχανήματα που έπιαναν όλο το δωμάτιο, έβγαζαν μόνο «φωτογραφίες», στατικές εικόνες. Μόλις είδα το έμβρυο να κουνάει τα μέλη του, χιλιάδες ερωτήματα μού γεννήθηκαν. Τι ακούει, τι νιώθει, πώς μεγαλώνει. Τότε αποφάσισα να γίνω γιατρός των εμβρύων και πριν καλά καλά μπω στη γυναικολογία, άρχισα να δουλεύω ερευνητής σε αυτό το τμήμα».
«Το 1984 φτιάχτηκε το πρώτο κέντρο ιατρικής του εμβρύου στην Αγγλία, στο King’s College Hospital. Μάλιστα, τα εγκαίνια έκανε η πριγκίπισσα Νταϊάνα. Όταν έφυγε ο προηγούμενος καθηγητής, ανέλαβα τη διεύθυνση. Ήταν μια εξαιρετική περίοδος γιατί όλα ήταν καινούργια. Βλέπαμε ανωμαλίες στο έμβρυο, βάζαμε βελόνες και προσπαθούσαμε να τις διορθώσουμε· υγρό στον θώρακα, κάναμε παροχέτευση· αναιμία στο έμβρυο, κάναμε μετάγγιση... Οι πόρτες ήταν ανοιχτές, έρχονταν φοιτητές απ’ όλα τα μέρη του κόσμου στη Μέκκα της εμβρυϊκής ιατρικής. 'Ολα αυτά προσδιόρισαν τη ζωή μου.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.