Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Είναι συμβατή η χορτοφαγία με την εγκυμοσύνη;

Το ερώτημα αυτό προβληματίζει κάθε γυναίκα vegetarian που μένει έγκυος. Η διατροφή είναι στοιχείο της προσωπικότητας κάθε ανθρώπου. Ειδικά, δε, η χορτοφαγική διατροφή είναι συνήθως αποτέλεσμα συνειδητής απόφασης μετά από σκέψη και έρευνα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις συνδέεται με τη θρησκεία ή το δόγμα, στο οποίο πιστεύει η έγκυος. Συνεπώς, ως στοιχείο της προσωπικότητας της εγκύου, θα έπρεπε κατ' αρχήν να είναι σεβαστό, όσο αυτό είναι εφικτό.


Όμως, η επιστημονική απάντηση στο παραπάνω ερώτημα εξαρτάται από το είδος της χορτοφαγικής δίαιτας που ακολουθείται. Οι χορτοφάγοι που καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά, ψάρι και πουλερικά (ovolactovegetarians) γενικώς ανταποκρίνονται στις διατροφικές απαιτήσεις της εγκυμοσύνης, χωρίς να λαμβάνουν κάποιο συμπλήρωμα.

Οι πιο περιοριστικές δίαιτες που αποκλείουν το ψάρι, τα αυγά και τα πουλερικά (lactovegetarian) ή εκείνες που αποκλείουν όλα τα ζωικά προϊόντα, περιλαμβανομένων και των γαλακτομικών, και περιορίζονται μόνο στα φυτικά προϊόντα (vegan) συνήθως οδηγούν στην αναγκαιότητα λήψης συμπληρωμάτων του συμπλέγματος της βιταμίνης Β, που περιλαμβάνουν τη βιταμίνη Β12, το ασβέστιο και το σίδηρο.

Οι λίαν στερητικές δίαιτες, όπως οι δίαιτες που περιλαμβάνουν μόνο φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς (fruitarianism) ή οι μακροβιοτικές τύπου Ζεν δίαιτες, καλύτερα να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

(Σημείωση: οι παραπάνω μορφές χορτοφαγίας αναφέρονται λίαν σχηματικά, διότι στην πράξη η κατηγοριοποίηση είναι πολύ πιο εκτεταμένη, ενώ στις περιπτώσεις κατανάλωσης ψαριού ή πουλερικών αμφισβητείται από πολλούς αν πρόκειται για χορτοφαγική δίαιτα.)

Χριστίνα Π. Βάντζου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.