Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Πρόσφατα ερωτήματα μέσω του vita.gr

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ

ΕΡΩΤ.: Εδώ και 1,5 χρόνο προσπαθώ να μείνω έγκυος, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Έχω αγχωθεί πολύ πλέον. Υπάρχει περίπτωση να υπάρχει κάποιο πρόβλημα ως προς τη γονιμότητά μου; Τι εξετάσεις μπορώ να κάνω για να το διαπιστώσω; Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σας! Βούλα

ΑΠΑΝΤ.: Αγαπητή Βούλα, θέλω να σας παραθέσω μερικά στοιχεία που ελπίζω να σας βοηθήσουν. Το ποσοστό επιτυχίας (επίτευξη κύησης) ενός ζεύγους χωρίς προβλήματα υπογονιμότητας είναι 20% σε κάθε κύκλο και κατά τον πρώτο χρόνο προσπαθειών είναι 70-75%. Αυτά τα ποσοστά μειώνονται όσο μεγαλώνει η ηλικία της γυναίκας. Μετά τον πρώτο χρόνο προσπαθειών, καλό θα ήταν να γίνουν κάποιες εξετάσεις, ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος. Πρέπει να γίνει έλεγχος ωορρηξίας, υστεροσαλπιγγογραφία για τον έλεγχο της ενδομητρίου κοιλότητας και τη βατότητα των σαλπίγγων, σπερμοδιάγραμμα για τον έλεγχο του σπέρματος και, φυσικά, να γίνει αρχικά αναλυτική λήψη ιστορικού του ζεύγους με κλινική εξέταση και των δύο και υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων. Αυτές είναι συνήθως οι αρχικές εξετάσεις που χρειάζονται. Κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί να γίνουν και πιο επεμβατικές διαγνωστικές εξετάσεις, όπως υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση για τον έλεγχο της κοιλότητας της μήτρας και της κοιλιακής χώρας.
-----------------------------------------------------------------------
ΨΗΛΑΦΗΤΗ ΣΚΛΗΡΙΑ ΣΤΗ ΜΑΣΧΑΛΗ

ΕΡΩΤ.: Είμαι 31 ετών. Πριν από λίγες μέρες καθώς ψηλάφιζα αφηρημένα την αριστερή μου μασχάλη διαπίστωσα ότι έχω μια μπίλια μικρή κάτω από το δέρμα μου, λίγων χιλιοστών. Η μπαλίτσα αυτή είναι σκληρή αλλά μετακινήσιμη κάτω από την επιδερμίδα μου. Όπως είναι φυσικό περνάνε από το μυαλό μου τα μύρια όσα. Σε τι γιατρό θα πρέπει να απευθυνθώ; Τι θα μπορούσε να είναι; Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση σας, Δέσποινα.

ΑΠΑΝΤ.: Αγαπητή Δέσποινα, οι ψηλαφητές σκληρίες κάτω από το δέρμα συνήθως είναι κάτι απλό, όπως λιπώματα ή κύστεις. Φυσικά, η περιοχή της μασχάλης είναι ιδιαίτερη λόγω των λεμφαδένων που υπάρχουν εκεί και για το λόγο αυτό θα πρέπει να επισκεφτείτε ένα γυναικολόγο ή χειρουργό μαστού για να σας εξετάσει.
-----------------------------------------------------------------------
ΙΑΤΡΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΡΩΣΗ - ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ ΓΙΝΕΤΑΙ

ΕΡΩΤ.: Η αδερφή μου αντιλήφθηκε την εγκυμοσύνη της στον 3ο μήνα γιατί έχει μια ανωμαλία στην περίοδο της. Πήγαμε στον γυναικολόγο και μας είπε ότι έχει κλείσει 14 βδομάδες. Υπάρχει περίπτωση να δεχτεί γιατρός να της κάνει έκτρωση;

ΑΠΑΝΤ.: Σύμφωνα με την ιατρική νομοθεσία, έκτρωση μπορεί να γίνει μέχρι τη 12η εβδομάδα. Μετά τη 12η εβδομάδα μπορεί να γίνει σε περιπτώσεις ανωμαλίας του εμβρύου και σε περιπτώσεις που κινδυνεύει η υγεία της μητέρας, σωματική ή ψυχική. Σύμφωνα με τα ανωτέρω, οι γυναικολόγοι, κρίνοντας κατά περίπτωση, εκτελούν εκτρώσεις μέχρι την 24η εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.