Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

30 γυναικολογικά ερωτήματα


1. ΠΟΤΕ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα. Είμαι ενός μήνα έγκυος. Μένω σε δύσβατο μέρος. Πότε πρέπει να επισκεφτώ γυναικολόγο για την πρώτη μου εξέταση από τότε που έμεινα έγκυος? Παίρνω χάπια φυλλικού οξέως. Να τα συνεχίσω? Ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. 7 περίπου εβδομάδες από την πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου πρέπει να επισκεφτείτε γυναικολόγο, ώστε να διαπιστωθεί η ενδομήτρια κύηση και να σας δώσει τις εξετάσεις που πρέπει να κάνετε. Πρέπει να συνεχίσετε τα χάπια του φυλλικού και, φυσικά, να επισκεφτείτε νωρίτερα γυναικολόγο, εάν έχετε κάποιο μη φυσιολογικό σύμπτωμα, όπως αίμα.

2. ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΓΗΤΙΚΑ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα, γιατρέ. Συγχαρητήρια για τη δουλειά σας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι σχετικά με την εγκυμοσύνη. Είμαι έγκυος, αλλά έχω πρόβλημα οσφυαλγίας. Τώρα κλείνω τον τρίτο μήνα. Μπορώ να χρησιμοποιήσω την θερμαντική κρέμα COUNTERPAIN ή όχι; Ο γιατρός μου δεν μου απάντησε ξεκάθαρα. Σας παρακαλώ, βοηθήστε με, γιατί έχω πανικοβληθεί. Σας ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Σίγουρα, μπορείτε να πάρετε παρακεταμόλη (DEPON, PANADOL), μέχρι 3 την ημέρα, για να ανακουφιστείτε. Όσον αφορά στη χρήση τοπικής αλοιφής, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ιαπωνική μέντα ( κρέμα με ιαπωνική μέντα), που είναι φυτική.

3. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ

ΕΡΩΤ.: Γιατρέ, καλησπέρα, είμαι 30 χρόνων και ο σύζυγός μου 34. Το Μάιο κλείνουμε δυο χρόνια αποτυχημένης προσπάθειας για παιδάκι .... Το σπερμοδιάγραμμα, τρεις φορές κάναμε, βγήκε καλό, και οι εξετάσεις για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα αρνητικές. Οι ορμονικές εξετάσεις είναι πολύ καλές και η υστεροσαλπιγγογραφία έδειξε ότι οι σάλπιγγες είναι βατές και το υγρό πέρασε με σχετική δυσκολία από την δεξιά πλευρά, αλλά πέρασε. … Έκανα δυο μήνες θεραπεία με κλομιφαίνη και σικλακούρ, χωρίς αποτέλεσμα. Τον προηγούμενο μήνα κάναμε σπερματέγχυση χωρίς αποτέλεσμα. … Τί μου προτείνετε? Να κάνω κι άλλη σπερματέγχυση? Λαπαροσκόπηση? Ή εξωσωματική? Υπάρχει περίπτωση να έχω ενδομητρίωση???
Πολλά αναπάντητα ερωτήματα.... Είμαι από την επαρχία και οι κινήσεις είναι περιορισμένες... Ευτυχώς, η Θεσσαλονίκη είναι κοντά. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων. Θα περιμένω απάντηση....
Με εκτίμηση

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Η επόμενη κίνηση μπορεί να είναι εξωσωματική, αλλά εγώ θα σας πρότεινα να κάνατε υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση για τον έλεγχο της ενδομητρίου κοιλότητας και της κοιλιάς. Δυστυχώς, δεν υπάρχει χρυσός κανόνας. Πρέπει να εμπιστευτείτε ένα γιατρό και μαζί του να αποφασίσετε αυτό που είναι καλύτερο για εσάς. Εύχομαι το καλύτερο.

4. ΜΕΙΩΣΗ Β-ΧΟΡΙΑΚΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΠΟΞΕΣΗ

ΕΡΩΤ.: Ήθελα να σας ρωτήσω αν μετά από 2 εβδομάδες που έχω αποβάλει με θεραπεία, λόγω παλίνδρομης κύησης, είναι φυσιολογικό η χοριακή που έκανα προχτές να είναι στις 225 μονάδες; Έχει μειωθεί αρκετά σε σχέση με την πρώτη φορά, που ήταν 3.741 μονάδες και ήμουν όντως έγκυος. Τώρα φαίνεται δηλαδή ότι είμαι έγκυος στη 3η εβδομάδα. Η τιμή αυτή μειώνεται σταδιακά και όχι αμέσως μετά την αποβολή; Πόσο χρονικό διάστημα απαιτείται από την αποβολή η τιμή αυτή να είναι μειωμένη έτσι, ώστε να δείχνει ότι δεν είμαι έγκυος; Ευχαριστώ και πάλι για το ενδιαφέρον και τον πολύτιμο χρόνο σας, είναι σπουδαίο αυτό που κάνετε!!!

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Η β χοριακή μειώνεται σταδιακά. Λογικά, σε μία εβδομάδα περίπου θα έχει μηδενιστεί και κάπου τότε θα έρθει και η περίοδος.

5. ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

ΕΡΩΤ.: Γεια σας, ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση. Έχω μάθει πρόσφατα κάποια πράγματα για το παρελθόν του πρώην συντρόφου μου και θα ήθελα να κάνω εξετάσεις να δω αν έχω κολλήσει το οτιδήποτε από αυτόν τον άνθρωπο. Θα ήθελα να σας ρωτήσω τι ασθένειες είναι πιθανόν να μεταδοθούν και τι εξετάσεις πρέπει να γίνουν (αίματος, καλλιέργεια υγρού κτλ). Σας ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Εκτός από τις καλλιέργειες κολπικού και τραχηλικού υγρού, μπορείτε να κάνετε εξετάσεις αίματος για ηπατίτιδες κλπ. Πρέπει να επισκεφτείτε ένα γυναικολόγο, για να σας τις συνταγογραφήσει.

6. ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ

ΕΡΩΤ.: Ευχαριστώ που απαντήσατε σε προηγούμενο ερώτημά μου. Μια ακόμη ερώτηση ήθελα να σας κάνω. Τους τελευταίους μήνες προσπαθούμε για παιδί. Επειδή γυμνάζομαι εδώ και 12 χρόνια και μου αρέσει πολύ, πρέπει να σταματήσω ή να ελαττώσω το γυμν/ριο; Πηγαίνω 3-4 φορές την εβδομάδα και κάνω αερόμπικ, σουηδική (κοιλιακούς, ασκήσεις για χέρια-πόδια με λάστιχα και βαράκια), λίγα όργανα και βάρη και ποδήλατο. Τέλος, όποτε μπορώ, περπατάω, εκτός γυμναστηρίου. Ευχαριστώ και πάλι!

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα, δεν υπάρχει πρόβλημα με το γυμναστήριο.

7. ΣΠΑΣΙΜΟ ΝΕΡΩΝ ΤΗΝ 22η ΕΒΔΟΜΑΔΑ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα, κα Βάντζου. Είμαι 32 χρονών και πέρυσι έμεινα για 1η φορά έγκυος ύστερα από προσπάθεια τουλάχιστον 3 ετών χωρίς κάποιο πρόβλημα ούτε εγώ (πλην των πολυκυστικών), ούτε ο άντρας μου. Δεν ξέρω τί βοήθησε κι έμεινα, ίσως τα glucophage που μου έδωσε ο ενδοκρινολόγος και σταθεροποιήσανε τον κύκλο μου μαζί με την απώλεια κάποιων κιλών, ίσως η αποβολή του άγχους μιας κι αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε εξωσωματική ίσως.... δεν ξέρω.
Όλα προχωρούσανε καλά μέχρι τη στιγμή που σπάσανε τα νερά την 22η εβδομάδα. Την επομένη με καισαρική μου πήρανε το μωρό, γιατί υπήρξε κίνδυνος χοριοαμνιονίτιδας.
Μεταξύ των εξετάσεων που έκανα κατά την εγκυμοσύνη δεν ήταν η καλλιέργεια κολπικού. Θεωρείτε ότι είναι απαραίτητη εξέταση, οπότε ο γιατρός μου την παρέλειψε λανθασμένα? Διότι, αν είχα κάνει, θα φαινότανε το μικρόβιο, σωστά? Ή υπάρχει περίπτωση πχ στην αρχή της εγκυμοσύνης μου να ήμουν καθαρή και να εμφανίστηκε αργότερα, οπότε σίγουρη δε μπορείς να είσαι παρά μόνο, αν κάνεις συνέχεια την εξέταση?
(Εκείνη την ημέρα που το έπαθα, με έστειλε για καλλιέργεια, η οποία έδειξε 2 μικρόβια (δεν τα θυμάμαι αυτή τη στιγμή). Οι επόμενες καλλιέργειες από τότε βγήκανε καθαρές. Προφανώς, καταπολεμήθηκαν από την αντιβίωση που έπαιρνα.)
Σας ευχαριστώ

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα, λυπάμαι πολύ για την απώλειά σας, αλλά είμαι σίγουρη ότι σύντομα θα μείνετε πάλι έγκυος. Ο κόλπος της γυναίκας έχει πολλά μικρόβια, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα ανεβαίνοντας προς τα πάνω. Συνήθως, όμως, δεν προκαλούν προβλήματα. Με μία καλλιέργεια στην αρχή της κύησης δεν καλυπτόμαστε. Θα έπρεπε να κάνουμε συνέχεια, πράγμα που είναι αδύνατο και δεν έχει κάποια αξία. Στην επόμενη κύηση θα πρέπει φυσικά να κάνετε συχνές καλλιέργειες κολπικού υγρού και ούρων, καθώς και να παίρνετε προληπτικά αντιβίωση κάθε λίγες μέρες. Τέλος, θα πρέπει να ελέγχεται τακτικά ο τράχηλός σας για πιθανή ανεπάρκεια.

8. ΠΡΩΙΜΗ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ

ΕΡΩΤ.: Γεια σας. Θα ήθελα να σας αναφέρω το πρόβλημα που αντιμετωπίζω. Ενώ είχα περίοδο κανονικά κάθε 28-33 μέρες, ξαφνικά σταμάτησα να έχω περίοδο. Αφού έμεινα 3 μήνες χωρίς περίοδο, μου έδωσε ο γιατρός τα Primolut (2 χάπια για 3 μέρες)  και αδιαθέτησα. Επειδή συνέχιζα να μην έχω περίοδο, κάθε 2 μήνες έπαιρνα Primolut (πήρα σύνολο 4 φορές). Δηλαδή έπρεπε να πάρω primolut για να αδιαθετήσω. Αφού έκανα αναλύσεις και διάφορες άλλες γυναικολογικές εξετάσεις, ο  γιατρός μετά μου έδωσε τα αντισυλληπτικά Qlaira για 6 μήνες, για να ρυθμιστούν – λέει - οι ορμόνες μου και μετά θα έχω περίοδο κανονικά. Τα πήρα για 6 μήνες και, αφού τα σταμάτησα, είδα περίοδο τους επόμενους δύο μήνες και τώρα έχουν περάσει πάλι 3 μήνες χωρίς περίοδο. Ο γιατρός μου έδωσε πάλι τα Qlaira. Πήγα σε άλλο γιατρό και μετά από αιματολογικές εξετάσεις και ultrasound μου είπε ότι είμαι στην εμμηνόπαυση και μου συστήνει τα cyclacur. Δεν ξέρω τι να κάνω. Είμαι στην εμμηνόπαυση σε τέτοια ηλικία? Ποιές παρενέργειες έχουν τα cyclacur? Όταν σταματήσω τα χάπια, πάλι δεν θα έχω περίοδο? Δεν υπάρχει κάτι φυτικό που θα με βοηθήσει με την ρύθμιση του κύκλου μου? (μια φίλη μου παίρνει το inofolic).
Απολογούμαι για το μεγάλο κείμενο. Περιμένω την απάντηση σας. Ευχαριστώ!

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Η πρώιμη εμμηνόπαυση πριν την ηλικία των 40 ετών είναι ένα πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ορμονική υποστήριξη λόγω του νεαρού της ηλικίας, προστασίας από οστεοπενία και καρδιαγγειακά προβλήματα. Από την άλλη υπάρχει και το θέμα της αναπαραγωγής, για το οποίο δεν μου αναφέρετε κάτι. Για τη λήψη των αντισυλληπτικών θα πρέπει να μην καπνίζετε πάνω από 5 τσιγάρα ημερησίως και να κάνετε εξετάσεις για την πήξη του αίματος, καθώς και να ελέγχεστε τακτικά για το μαστό σας. Μπορείτε να παίρνετε φυτικά σκευάσματα, χωρίς όμως να υποκαθιστούν τα ορμονικά επίπεδα που χρειάζεστε λόγω του νεαρού της ηλικίας σας. Για ό,τι χρειαστείτε παρακαλώ μη διστάσετε να επικοινωνήσετε.

9. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΚΑΙ Η ΠΙΘΑΝΗ ΜΕΡΑ ΩΟΡΡΗΞΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

ΕΡΩΤ.: Γεια σας. Έχω κάποιες απορίες, που θα ήθελα να μου τις λύσετε, εάν μπορείτε.
1ον, τί είναι η πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου;
2ον, πότε είναι η πιθανή μέρα της ωορρηξίας;
3ον, μετά από πόσες μέρες εμφανίζονται τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης;
4ον, είχα από τις 23-25 Ιουνίου περίοδο και μετά από 3 μέρες ήρθα σε επαφή, χωρίς να έχει εκσπερματώσει ο σύντροφος μου. Υπάρχει πιθανότητα να έχει ''φύγει'' μια μικρή ποσότητα σπέρματος, ικανή για γονιμοποίηση;
5ον, μέσα στον Ιούνιο είχα 2 φορές περίοδο. Οφείλεται σε ψυχολογικούς παράγοντες, σωματικούς ή και τα δυο;

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Η πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου είναι ακριβώς αυτό: η μέρα που άρχισε η τελευταία περίοδος. Η πιθανή μέρα ωορρηξίας (μία) εξαρτάται από τον κύκλο. Σε κύκλο 28 ημερών είναι η 14η. Συμπτώματα εγκυμοσύνης εμφανίζονται μετά από μία εβδομάδα καθυστέρησης. Η επίτευξη εγκυμοσύνης με προσπερματικά υγρά είναι εξαιρετικά σπάνια, όπως και η γονιμοποίηση την 6η μέρα του κύκλου. Το τελευταίο ερώτημα χρειάζεται κλινική εξέταση για να απαντηθεί.

10. ΑΠΟΒΟΛΗ ΤΗΝ 6η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

ΕΡΩΤ.: Κα Βάντζου, καλησπέρα. Βρήκα το email σας μέσω κάποιου site που δίνατε απαντήσεις σε γυναικολογικά θέματα και σκέφτηκα να επικοινωνήσω μαζί σας. Είμαι 39 ετών και τον 04/2014 έμεινα έγκυος για πρώτη φορά στη ζωή μου … Απέβαλα την 6η εβδομάδα και η γιατρός το απέδωσε σε τυχαίο γεγονός, καθώς δεν εμφάνισα από τις εξετάσεις που έκανα κάποιο παθολογικό πρόβλημα (βρέθηκε ένα ινομύωμα πορογώνο, όπως μου είπε, αλλά άνευ σημασίας). Έκτοτε και μετά την πρώτη περίοδο, 30 ημέρες από την αποβολή (δεν έκανα απόξεση, αποβλήθηκε μόνο του μέσω αιμορραγίας) ξεκινήσαμε προσπάθειες με τον σύζυγό μου, αλλά αυτή είναι η τρίτη περίοδος και μάλιστα με καθυστέρηση 3 ημερών, σε σημείο που νόμισα ότι είμαι έγκυος, καθώς έχω σταθερό κύκλο 25 ημερών. Δεν καταφέραμε ακόμη κάτι και αναρωτιέμαι μήπως φταίει κάτι. Είχα κάνει και σαλπιγγογραφία, αλλά ήταν οκ και οι δύο σάλπιγγες ανοικτές. Θέλω, αν μπορείτε, να με δώσετε τη συμβουλή σας. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων. Με εκτίμηση.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Η γνώμη μου είναι να κάνετε εξετάσεις θρομβοφιλίας, εάν δεν έχετε κάνει και να έχετε στοχευμένες επαφές στις γόνιμες μέρες για τους επόμενους μήνες (3-4). Εάν δεν έχετε κάποια εγκυμοσύνη, μετά θα πρέπει να προχωρήσετε είτε σε επιπλέον διαγνωστικές εξετάσεις, είτε σε κάποια σπερματέγχυση. Πάντως, το γεγονός ότι μείνατε έγκυος τόσο πρόσφατα, είναι πολύ ενθαρρυντικό και για μελλοντική εγκυμοσύνη.

11. ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗ ΚΥΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΞΕΣΗ;

ΕΡΩΤ.: Καλημέρα σας. Θα ήθελα κι εγώ την γνώμη σας. Είχα μια παλίνδρομη κύηση κι έκανα απόξεση. Θέλω πολύ ένα μωρό. Πότε θα μπορώ να ξεκινήσω πάλι τις προσπάθειες; Αν έχω πριν την περίοδο ελεύθερη επαφή, υπάρχει πρόβλημα; Ευχαριστώ εκ των προτέρων ...

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Το σωστό είναι να ρωτήσετε το γυναικολόγο σας για το πότε είναι ασφαλές να ξεκινήσετε προσπάθειες. Μπορεί να υπάρχει κάποια αιτία για την παλινδρόμηση και έτσι να πρέπει να κάνετε εξετάσεις ή να πάρετε αγωγή. Επίσης, έχει σημασία σε ποια εβδομάδα είσασταν. Πάντως, εάν ήταν τυχαίο γεγονός, καλό θα ήταν να κάνετε καλλιέργεια κολπικού υγρού και, αν είναι όλα καλά, μπορείτε να ξεκινήσετε αμέσως μετά την πρώτη περίοδο.

12. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ, ΠΟΣΟ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΠΡΙΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΣΕ ΑΠΟΞΕΣΗ;

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα  κ. Βάντζου. Σας παρακαλώ, θα ήθελα την άποψή σας για σοβαρό θέμα που με απασχολεί. Είμαι 42 ετών και έπειτα από εξωσωματική γονιμοποίηση, περίπου στην 5η εβδομάδα της κύησης, και ενώ υπάρχει καρδιακός παλμός, στον echo βρέθηκε αιμάτωμα. Έπειτα από 7 ημέρες ακινησίας έγινε 2ος echo και το αιμάτωμα αυξήθηκε, ενώ καρδιακός παλμός δεν υπάρχει. Έγινε διακοπή όλων των φαρμακευτικών σκευασμάτων κατόπιν οδηγίας του Γυν/γου (utrogestan 200mg, 1x3 peros, 1x3 ενδοκολπικά, cyclacur 1x3 κλπ.). Έγινε β-χοριακή περίπου 31.000 την ίδια ημέρα καθώς και την επομένη και η  σύσταση του ιατρού είναι την τρίτη ημέρα να γίνει θεραπευτική απόξεση.
Η ερώτησή μου είναι η εξής: Μήπως θα έπρεπε να περιμένουμε να αποβληθεί από μόνο του; Και πότε μπορεί να συμβεί αυτό χρονικά μετά την διακοπή των παραπάνω ορμονών που σας ανέφερα; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Λυπάμαι για την παλινδρόμηση της κύησης. Είναι ασφαλές να περιμένετε περίπου 2 εβδομάδες. Μετά θα πρέπει να προχωρήσετε σε απόξεση. Δεν υπάρχει χρονικό όριο για σημάδια αυτόματης αποβολής μετά τη διακοπή της αγωγής. Άλλωστε, δεν σημαίνει ότι η αγωγή είναι που εμποδίζει την αυτόματη αποβολή. Πάντως, δεν είναι λάθος η άμεση απόξεση. Καλό θα είναι να κάνετε εξετάσεις θρομβοφιλίας για την επόμενη κύηση. Εύχομαι ότι καλύτερο.

13. ΒΙΟΧΗΜΙΚΗ ΚΥΗΣΗ – ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΓΩΓΗ;

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα. Θα ήθελα την πολύτιμη συμβουλή σας. Τέλη Ιουλίου είχα μια αποβολή. Συγκεκριμένα, σε κύκλο 26-30 ημερών, έκανα χοριακή την 35η μέρα και ήταν 55. Προγεστερόνη 8.1 και οιστραδιόλη 125. Αμέσως μετά είχα αίμα και πόνους και, μολονότι πήρα προγεστερόνη 2-3 μέρες, ξαναέκανα β-χοριακή και έπεσε στο 34. Σταμάτησα τα χάπια και σε 10 μέρες μηδένισε. Τέλειωσε!
Επειδή δε θέλω να ξανασυμβεί, θέλω να μου πείτε αν χρειάζεται να κάνω κάποια θεραπεία με προγεστερόνη ή ο,τιδήποτε άλλο για να βοηθήσω τον οργανισμό μου.
Τέλος, Αύγουστο και Σεπτέμβρη αδιαθέτησα κανονικά αλλά νομίζω ότι δεν είχα ωορρηξία, γιατί δεν πρήστηκε καθόλου το στήθος μου. Ευθύνεται μήπως η αποβολή;
ΥΓ. Την ίδια περίοδο είχα αρχίσει και Τ4 γιατί είχα υψηλό TSH. 2 μήνες μετά ευτυχώς έπεσε, αλλά συνεχίζω το χάπι.
Ευχαριστώ προκαταβολικά!

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα, μία βιοχημική εγκυμοσύνη, όπως είχατε, είναι συνήθως τυχαίο γεγονός και δεν σημαίνει κάτι για το μέλλον. Κάποιοι κύκλοι το χρόνο είναι ανωορρηκτικοί, αλλά δεν μπορείτε να ξέρετε αν οι κύκλοι Αυγούστου-Σεπτεμβρίου ήταν τέτοιοι. Ακόμα και έτσι, η προηγούμενη βιοχημική κύηση μπορεί να επηρέασε, όπως και γενικότερα τον οργανισμό για μικρό χρονικό διάστημα. Το αν θα χρειαστείτε κάποια αγωγή και ποια θα είναι αυτή δεν μπορώ να σας το πω χωρίς να έχω το ιστορικό σας. Σίγουρα, καλό θα σας κάνει να παίρνετε φυλλικό οξύ σε καθημερινή βάση και, εάν παρατηρήσετε ανωμαλίες στον κύκλο σας, να ελέγξετε την ωορρηξία σας με υπερηχογράφημα. Προγεστερόνη μπορεί να χρειαστείτε, εάν ο γιατρός σας διαπιστώσει ανεπάρκεια αυτής, οπότε θα σας τη χορηγήσει σε συγκεκριμένες μέρες του κύκλου σας. Είμαι σίγουρη πως σε λίγο καιρό θα έχετε το πολυπόθητο αποτέλεσμα.

14. ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ – ΓΟΝΙΜΕΣ ΜΕΡΕΣ – ΦΥΛΛΙΚΟ ΟΞΥ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα, κυρία Βάντζου. Είμαι 22 χρονών και με τον αρραβωνιαστικό μου προσπαθούμε από τέλη Φεβρουαρίου να κάνουμε ένα παιδάκι όμως ακόμα τίποτα. Κάθε μήνα ο κύκλος μου ήταν κανονικός, εκτός από τον προηγούμενο που είχα 6 μέρες καθυστέρηση και, ενώ ήμουν τόσο σίγουρη ότι είμαι και έκλεισα και ραντεβού σε μικροβιολόγο, αδιαθέτησα. Όπως και αυτόν τον μήνα στις 7/9. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν μπορείτε να μας πείτε κάποιον τρόπο, για να τα καταφέρουμε όπως όλα τα ζευγάρια που προσπαθούν. Έχω ακούσει για φυλλικό οξύ. Μπορώ να το πάρω και εγώ;; Και κάτι ακόμα: έχω 28 μέρες κύκλο, οπότε η 14η μέρα είναι η μέρα της ωορρηξίας μου;; Σας ευχαριστώ πολύ!!

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα, οι γόνιμες μέρες είναι 2 πριν και 2 μετά την ωορρηξία που σε κύκλο σταθερό 28 ημερών είναι την 14η μέρα. Καλό θα ήταν να ξεκινούσατε φυλλικό οξύ ένα χάπι την ημέρα ανεξαρτήτως γεύματος, την ίδια περίπου ώρα. Μετά την επαφή μη σηκώνεστε αμέσως, αλλά παραμείνετε ξαπλωμένη για λίγη ώρα με ανασηκωμένη τη μέση. Επίσης, καλό είναι να έχετε μια επαφή σε κάθε κύκλο, πριν ξεκινήσετε τις προσπάθειες, κατά την 8η-9η μέρα για ανανέωση του σπέρματος.

15. ΑΝΩΜΑΛΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ – ΚΑΦΕ ΑΙΜΑ

ΕΡΩΤ.: Γειά σας. Σας βρήκα από το ίντερνετ και θέλω να μάθω την γνώμη σας για κάτι που με απασχολεί. Πάντα είχα ανωμαλίες στην περίοδο μου όσον αφορά την ημερομηνία. Η ποσότητα δεν διέφερε. Στις 2 τελευταίες περιόδους μου, εκ των οποίων η δεύτερη μου ήρθε 15 μέρες νωρίτερα, έχω κάθε μεσημέρι 1 με 2 καφέ αίμα μόνο κάθε μέρα. Στην πρώτη ήταν σκούρο καφέ και σ’ αυτή πολύ πιο ανοιχτό. Τί μπορεί να έχω από την εμπειρία σας? Αν μπορείτε, απαντήστε μου, γιατί έχω τρομερή αγωνία. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων....!

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Το πρώτο που αποκλείουμε σε παρόμοιες περιπτώσεις είναι θέματα εγκυμοσύνης. Μετά θα πρέπει να κάνετε ορμονολογικές εξετάσεις και σίγουρα ένα υπερηχογράφημα. Οι πιθανές διαγνώσεις, εάν αποκλειστεί μία εγκυμοσύνη, μπορεί να είναι πολύποδας, ανεπάρκεια ορμονική ή και κάποια φλεγμονή. Όπως και να έχει, θα πρέπει να επισκεφτείτε το γυναικολόγο σας.

16. ΤΑ ΚΟΛΠΙΚΑ ΥΠΟΘΕΤΑ EVA ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ;

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα, κυρία Βάντζου. Θα ήθελα να ρωτήσω: όταν χρησιμοποιούμε κολπικά υπόθετα eva για κολπίτιδες, μπορεί να επηρεάσει το σπέρμα κατά την προσπάθεια σύλληψης;

ΑΠΑΝΤ.: Γεια σας. Όχι, τα κολπικά υπόθετα eva δεν επηρεάζουν τις προσπάθειες σας για πιθανή σύλληψη.

17. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΣΧΕΣΗ

ΕΡΩΤ.: Γιατρέ, καλησπέρα. Πήρα το θάρρος να σας στείλω αυτό το mail, αφού εντόπισα την σελίδα σας στο ίντερνετ. Αυτό που με απασχολεί είναι το εξής: Είμαι 38 ετών και ζω σε μια επαρχιακή πόλη… Δεν έχω μέχρι στιγμής ολοκληρωμένη σχέση. Πλέον, λόγω ηλικίας νοιώθω άβολα να πάω σε γυναικολόγο, εξαιτίας του ότι δεν έχω κάνει ολοκληρωμένη σχέση. Αλλά με απασχολεί έντονα το τι μπορώ να κάνω, ώστε να προφυλάξω τον εαυτό μου γυναικολογικά. Έχω κάνει υπέρηχο στήθους, αλλά στο επίπεδο μήτρας και σαλπίγγων τί μπορώ να κάνω, αφού δεν έχω ολοκληρώσει και, συνεπώς, δεν μπορώ να κάνω τεστ Παπ; Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την ενασχόληση.

ΑΠΑΝΤ.: Καλημέρα. Μπορείτε να κάνετε υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων διακοιλιακό, για τη διαπίστωση του καλώς έχειν. Τεστ Παπ δεν χρειάζεστε.

18. ΠΕΡΙΔΕΣΗ – ΕΝΤΕΡΟΚΟΚΚΟΣ - ΧΗΜΕΙΟΠΡΟΦΥΛΑΞΗ

ΕΡΩΤ.: Αγαπητή ιατρέ, χαίρετε! Βρίσκομαι στην 24 εβδομάδα της κύησης κι έχω κάνει προληπτική περίδεση από την 13η εβδομάδα λόγω του ότι στην πρώτη εγκυμοσύνη ο τράχηλος είχε κοντύνει επικίνδυνα κι έμεινα ξάπλα με αγωγή ως την 37η. Τώρα μήκος τραχήλου 2.8. Σε πρόσφατη καλλιέργεια κολπικού επιχρίσματος βρέθηκαν αρκετές αποικίες εντερόκοκκου. Παίρνω αντιβίωση augmentin 625 για οκτώ μέρες. Όμως, λόγω της  αντιβίωσης παρουσίασα μύκητες. Ήθελα να σας ρωτήσω λοιπόν εάν ο εντερόκοκκος είναι επικίνδυνος για το έμβρυο και την εγκυμοσύνη γενικότερα και τώρα που έχω πάρει την αντιβίωση, εάν μπορώ να χρησιμοποιήσω για τους candida ένα canesten υπόθετο, το οποίο είναι ασφαλές για το έμβρυο και την περίδεση;; Και τέλος εάν εσείς θεωρείτε ότι πρέπει να λαμβάνω προληπτική αντιβίωση κάθε μήνα για προληπτικούς λόγους. Συγγνώμη για το μακροσκελές μήνυμά μου. Όμως, η γνώμη σας μου είναι πραγματικά πολύτιμη! Καλή σας συνέχεια!

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Ο κόλπος είναι γεμάτος μικρόβια, απλά κάποια αναπτύσσονται παραπάνω και μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα. Ο εντερόκοκκος δεν προκαλεί κάτι στο έμβρυο, αλλά μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την περίδεση, όπως και κάθε μικροβιακή κολπίτιδα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε canesten άφοβα. Καλό θα είναι να επαναλάβετε την καλλιέργεια, για να βεβαιωθείτε ότι θεραπευτήκατε. Η ιδέα της μηνιαίας χημειοπροφύλαξης είναι καλή και θα σας το πρότεινα. Σας εύχομαι ό,τι καλύτερο.

19. Η ΚΟΛΠΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΡΗΞΗ ΤΟΥ ΥΜΕΝΑ;

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας, γιατρέ μου. Ήθελα να σας ρωτήσω: έχω μυκητιασική αιδοιοκολπίτιδα (με καύσο, λευκωπά εκκρίματα, ερυθρότητα αιδοίου, ελαφρές εκδορές στο αιδοίο) και δεν είχα ποτέ ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή. Μου έδωσαν κρέμα Travogen, που πρέπει να την βάζω ενδοκολπικά. Υπάρχει πιθανότητα να γίνει ρήξη του υμένα?

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα, εάν χρησιμοποιείτε το δάχτυλό ή τον εφαρμοστή με προσοχή, όχι. Θα μπορούσατε όμως να πάρετε και χάπια για να αποφύγετε την κολπική αγωγή.

20. ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΟΛΠΙΤΙΔΑΣ

ΕΡΩΤ.: Γεια σας. Έκανα καλλιέργεια, η οποία έδειξε gardnerella. Μου είπαν να βάλω την κρέμα dalacin c. Καθυστέρησα να κάνω την αγωγή, γιατί διάβασα στις παρενέργειες ότι μπορεί να αναπτυχθούν μύκητες και, δεδομένου ότι παλαιότερα είχα συνέχεια υποτροπιάζουσες μυκητιάσεις, φοβήθηκα ότι θα διαταραχθεί η χλωρίδα του κόλπου. Τα συμπτώματα υποχώρησαν από μόνα τους, χωρίς να κάνω κάτι. Επειδή, όμως, φοβάμαι μήπως η gardnerella μου δημιουργήσει κάποιο άλλο πρόβλημα, θέλω να σας ρωτήσω αν όντως η gardnerella φεύγει από μόνη της ή αν πρέπει να κάνω την θεραπεία ή να κάνω κάποιου άλλου είδους θεραπεία, πχ με υπόθετα με γαλακτοβάκιλλους, και αν πρέπει και ο σύντροφός μου να ακολουθήσει θεραπεία και τι είδους. Τέλος, αν κατά τη διάρκεια της θεραπείας μπορούμε να έχουμε επαφές και αν πρέπει να επαναληφθεί καλλιέργεια. Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας!

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Μπορεί τα συμπτώματα να υποχωρήσουν, αλλά δεν θεραπεύεται μόνη της η κολπίτιδα. Θα πρέπει να πάρετε την αγωγή και να πάρετε και κολπικά γαλακτοβάκιλλους, προληπτικά για μύκητες. Συνήθως, παίρνει και ο σύντροφος κάποια αγωγή. Θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας.

21. Β-ΑΙΜΟΛΥΤΙΚΟΣ ΣΤΡΕΠΤΟΚΟΚΚΟΣ – ΘΕΡΑΠΕΙΑ – ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας. Είμαι 22 χρόνων και έκανα καλλιέργεια κολπικού υγρού πριν 2 εβδομάδες. Η καλλιέργεια έδειξε μικρή ανάπτυξη μυκήτων και σπάνιες αποικίες β-αιμολυτικού στρεπτοκόκκου ομάδας β. Τί ακριβώς είναι αυτό το είδος στρεπτοκόκκου; Δεν μου έχει εμφανιστεί ποτέ πάλι σε καλλιέργεια. Είναι κάτι ανησυχητικό?? Σε τηλεφωνική επικοινωνία με το γιατρό μου έδωσε canesten των 500 mg μίας χρήσης, για 2 φορές, δηλαδή 2 κουτιά με διαφορά μεταξύ τους 4 ημέρες. Θεωρείτε ότι είναι ικανοποιητική η θεραπεία? Σας ευχαριστώ πολύ!

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα, η θεραπεία είναι ικανοποιητική, αλλά καλό θα ήταν να κάνατε μια επαναληπτική καλλιέργεια σε 2 εβδομάδες. Ο β αιμολυτικός στρεπτόκοκκος είναι ένα μικρόβιο που μπορεί να υπάρχει σε διάφορα μέρη του σώματος, όπως μύτη, λαιμό κλπ. Στον κόλπο δεν δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα, εκτός και εάν η γυναίκα είναι έγκυος, οπότε, εάν περάσει από τον κολπικό σωλήνα το μωρό, μπορεί να του δημιουργηθούν προβλήματα όπως μηνιγγίτιδα κ.α.

22. ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ – ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΣΠΕΡΜΑ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας. Θαθελα να σας ρωτήσω σχετικά με την εξωσωματική. Αν η γυναίκα δεν έχει κάποιο πρόβλημα και ο άντρας έχει, πώς γίνεται η εξωσωματική? Με το σπέρμα κάποιου άλλου; Μπορείτε να μου εξηγήσετε; Σας ευχαριστώ πολύ. Θα περιμένω την απάντησή σας....

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Στην εξωσωματική το σπέρμα ενισχύεται και, ακόμα και να υπάρχει πρόβλημα, αυτό συνήθως ξεπερνιέται. Είναι λίγες οι φορές που δεν μπορεί να βρεθεί λύση και χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί άλλο σπέρμα για τη γονιμοποίηση.

23. ΤΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΠΟΒΟΛΗ; ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΝΕΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ;

ΕΡΩΤ.: Γιατρέ, καλησπέρα σας. Απέβαλα την 20η εβδομάδα και έκανα απόξεση. Ήταν η πρώτη μου εγκυμοσύνη. Είχα αιμορραγία από την 12η εβδομάδα. Ανά 10 μέρες από την 12η εβδομάδα είχα πολύ αίμα, άλλαζα δύο σερβιέτες και μετά μειωνόταν το αίμα και έβγαζα αρκετά αιμοπήγματα. Τί εξετάσεις πρέπει να κάνω τώρα, πριν προχωρήσω σε άλλη προσπάθεια; Επίσης, πριν μείνω έγκυος, είχα κάνει σαλπιγγογραφία και έδειξε όλα καλά. Πρέπει να ξανακάνω; Πότε μπορούμε να προσπαθήσουμε για άλλη εγκυμοσύνη; Έχουν περάσει ήδη 50 μέρες. Που μπορεί να οφείλεται η αποβολή; Ευχαριστώ πολύ για την κατανόηση σας.

ΑΠΑΝΤ.: Καλημέρα. Λυπάμαι πολύ για την απώλειά σας. Θα πρέπει να κάνετε εξετάσεις για θρομβοφιλία, καλλιέργεια κολπικού και τραχηλικού υγρού, καθώς και μια εξέταση σακχάρου. Δεν χρειάζεται να κάνετε σαλπιγγογραφία. Μετά τον πρώτο κύκλο από την αποβολή μπορείτε να ξαναπροσπαθήσετε. Σας εύχομαι το καλύτερο.

ΕΡΩΤ.: Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας. Μια τελευταία ερώτηση: την εξέταση  θρομβοφιλίας πρέπει να την κάνω συγκεκριμένη περίοδο μετά την αποβολή και πριν μείνω έγκυος; Καλή σας μέρα.

ΑΠΑΝΤ.: Καλό είναι οι εξετάσεις θρομβοφιλίας να γίνονται 40 τουλάχιστον μέρες μετά την αποβολή.

24. ΧΑΠΙ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ – ΚΑΦΕ ΑΙΜΑ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας. Έχω μια απορία. Πριν ένα μήνα περίπου είχα επαφή και έγινε το μοιραίο λάθος. Πήρα άμεσα το χάπι της επόμενης μέρας, δηλαδή μέσα σε 1.30 ώρα. Περίμενα να αδιαθετήσω στις 3 του μήνα, αλλά σήμερα είδα αίμα. Όμως, το αίμα είναι καφέ και όχι πολύ. Είναι φυσιολογικό? Μήπως υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης? Σας παρακαλώ, ενημερώστε με. Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για ανωμαλία του κύκλου, λόγω του χαπιού. Αν δεν αδιαθετήσετε μέσα σε μία εβδομάδα, θα πρέπει να κάνετε μια εξέταση αίματος (β χοριακή).

25. ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΙΘΑΝΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΤΟΚΕΤΟΥ (ΠΗΤ) ΒΑΣΕΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ  Ή ΒΑΣΕΙ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑΤΟΣ

ΕΡΩΤ.: Γεια σας. Να ρωτήσω κάτι; Με τελευταία περίοδο 5 Σεπτέμβρη γίνεται να σου δίνουν πιθανή ημερομηνία τοκετού 12 Ιουλίου; Έχω λίγο ασταθή κύκλο.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Κανονικά, με βάση την τελευταία περίοδο θα είχατε πιθανή ημερομηνία τοκετού 12 Ιουνίου. Όμως, εάν η σύλληψη έγινε πολύ αργότερα, τότε η κύηση είναι λιγότερων εβδομάδων. Αυτό το καθορίζει το υπερηχογράφημα, όπου και γίνεται μέτρηση του εμβρύου.

26. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ – ΣΑΛΠΙΓΓΟΓΡΑΦΙΑ – ΕΠΙΠΕΔΑ ΟΡΜΟΝΩΝ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα, κυρία Βάντζου! Είμαι 28 χρονών και προσπαθούμε με τον σύζυγο για παιδάκι. Η περίοδός μου κυμαίνεται από 28 μέχρι 32 μέρες. Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι 5 μέρες πριν την περίοδο βλέπω καφέ υγρά και λίγα ροζ. Αυτό συμβαίνει σε κάθε περίοδο. Επίσης, δεν έχω αρκετή ροή στην περίοδο τα τελευταία χρόνια. Έκανα σαλπιγγογραφία και η μήτρα φαίνεται καθαρή. Είμαι καλυμμένη με αυτή την εξέταση ή πρέπει να κάνω και κάτι άλλο;

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα, για την περίπτωση παθολογίας στην ενδομητρική κοιλότητα είστε καλυμμένη με τη σαλπιγγογραφία. Τα συμπτώματα που περιγράφετε μπορεί να σχετίζονται με τα επίπεδα των ορμονών στον κύκλο. Εάν προσπαθείτε για περισσότερο από ένα χρόνο, θα πρέπει να ελέγξετε την ωορρηξία σας και να κάνει και ένα σπερμοδιάγραμμα ο σύζυγος.

27. ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΛΗΨΗ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΩΝ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας. Εδώ και 5 χρόνια έπαιρνα για αντισύλληψη τα δισκία Yasminelle. Αποφάσισα να τα σταματήσω τον προηγούμενο μήνα και έχω 3 εβδομάδες καθυστέρηση. Μπορεί αυτή η καθυστέρηση να είναι λόγω της μεγάλης χρονικής διάρκειας χρήσης των δισκίων ή πρέπει να ανησυχώ για κάτι;

ΑΠΑΝΤ.: Θα πρέπει να εξεταστείτε κλινικά και να υποβληθείτε σε ορμονικές εξετάσεις.

28. ΑΙΜΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ

ΕΡΩΤ.: Καλημέρα σας. Θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση. Έχω βάλει σπιράλ από το 2011. Έχω κανονική περίοδο 30 ημερών. Η περίοδός μου ήρθε στις 7 Μαρτίου και τέλειωσε στις 17 και από την Παρασκευή βλέπω λίγο αίμα κόκκινο σαν αίμα περιόδου. Τί μπορεί να είναι? Θα περιμένω απάντησή σας. Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα, μπορεί να είναι σημάδι ωορρηξίας ή φλεγμονής. Θα πρέπει να ανησυχήσετε, αν έχετε έντονο πόνο, πυρετό κλπ.

29. ΛΗΨΗ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΦΕ ΥΓΡΑ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας. Βρήκα το site σας ψάχνοντας στο Internet για το πρόβλημα που έχω. Παίρνω αντισυλληπτικά χάπια yasminelle, την Κυριακή (30/3) τελείωσα την περίοδό μου και την Δευτέρα ξεκίνησα πάλι τα χάπια (8η μέρα). Αυτές τις 5 μέρες έχω παρατηρήσει ότι έχω κάποια πηκτά υγρά στον κόλπο που περιέχουν και καφέ κομματάκια αίματος, πολύ μικρά όμως. Υπάρχει περίπτωση μόλυνσης? Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Συνήθως τα καφέ υγρά στις κυρίες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά, σχετίζονται με τα χάπια. Εάν, όμως, εξακολουθούν αυτά τα υγρά, μπορείτε να κάνετε μια καλλιέργεια, για να δείτε εάν πρόκειται για κάποιο μικρόβιο.

30. ΤΙΜΕΣ Β-ΧΟΡΙΑΚΗΣ ΓΟΝΑΔΟΤΡΟΠΙΝΗΣ ΚΑΙ ΗΛΙΚΙΑ ΚΥΗΣΗΣ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με την τιμή β΄ χοριακής γοναδοτροπίνης. Έκανα σήμερα την εξέταση και το αποτέλεσμα ήταν 5.197 u/l. Ρώτησα εκεί και μου είπαν ότι είναι εγκυμοσύνη. Μπορεί από την τιμή να διαγνωσθεί πόσων ημερών είμαι έγκυος; Ευχαριστώ για τον χρόνο σας!

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Οι τιμές της β χοριακής έχουν ευρύ φάσμα ορίων, οπότε συνήθως μετράμε την ηλικία κύησης σύμφωνα με την πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου. Να σας συμβουλεύσω για τη λήψη φυλλικού οξέως, ένα χάπι ημερησίως (filicine).


Χριστίνα Π. Βάντζου
Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος
Τηλ.: 2111 837059 – 6948 274520
Email: cvantzou@hotmail.com

17 σχόλια:

  1. καλησπερα ειχα καθε 28 ημερες και μετα απο μια εκτρωση αλλαξε και εχω καθε 25 μηπως μπαινω σε εμμηνοπαυση ? ειμαι 33

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια απόξεση δεν μπορεί να αλλάξει τον κύκλο. Μπορείτε να κάνετε ορμονικές εξετάσεις για να διαπιστώσετε εάν υπάρχει θέμα δυσλειτουργίας των ωοθηκών.

      Διαγραφή
  2. γεία σας, θα ήθελα να σας κάνω μία ερώτηση.
    είμαι έγκυος 6 μηνών και χρησιμοποίησα από μόνη μου το υπόθετο travogen επείδη είχα πολλά υγρά και λίγη φαγούρα και μέτα από διακοπές καταλαμβένεται.
    δεν επειρεάζει το μώρο ή να μου κάνει καποιο πρόβλημα εμένα σωστά?

    επίσης η γυναικολόγος μου στο νοσοκομείο μου είπε να χρησιμοποιό τα eva υποθετάκια, καθέ πόσο να τα χρησιμοποιό?
    ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεαι σας.Προσπαθούμε νε τον άντρα μου 3-4 μήνες για να μείνω έγκυος.Είμαι 32 χρονον και ο άντρας μου 36.Εκανα κάποιες εξετάσεις και μου βγήκαν καλά.Το περίοδο μου ερχετε καθε 23-27 μερες και την τελευταια περίοδο ειχα πολύ δυνατούς πόνους και πήρα depon αναβράζον και buscopan.Πόσο επηρεάζουν αυτα τα χάπια την γονιμοποίηση;Ο αντρας μου παίρνει salofalk 500 gr mesalazine επειδή πάσχει απο νοσο του chron.Επηρεάζουν συτα τα φάρμακα την γονιμοποίηση;

      Διαγραφή
    2. Τα κολπικά υπόθετα που αναφέρετε δεν δημιουργούν κάποιο πρόβλημα στο έμβρυο και μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε όποτε κρίνετε αναγκαίο λόγω συμπτωμάτων κολπίτιδας. Με το καλό.

      Διαγραφή
    3. Το φάρμακο που λαμβάνει ο σύζυγος μπορεί να προκαλέσει μειωμένη κινητικότητα στο σπέρμα. Καλό είναι να επισκεφτεί ουρολόγο.

      Διαγραφή
  3. ΓΕΙΑ ΣΑΣ!!ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΠΑΙΔΑΚΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΟ ΚΑΙΡΟ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ Ο ΣΤΡΕΠΤΟΚΟΚΚΟΣ ΟΜΑΔΑΣ D ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΖΥΓΟΥ ΕΝ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΣΠΕΡΜΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΒΓΗΚΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ.ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΟΥ ΚΑΛΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΟΙ 2 ΚΑΤΩ ΤΩΝ 30. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα σας ! Η δική μου περιπτωση εχει ως εξής ! Πριν τέσσερις μήνες έμεινα έγκυος τελικα χρειάστηκε αποξεση στις 6 βδομάδες τωρα είμαστε στη φάση της προσπάθειας παλι και ξανά έμεινα αλλα απέβαλα αμέσως την πρώτη βδομαδα με περιοδο .... Δεν εχω κανει καμία εξέταση και ειμαι 36 χρόνων !! Θεωρείτε ότι πρεπει να κοιτάξω κατι ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπαρχει πιθανοτητα για εγκυμοσυνη με προσπερματικα υγρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα! Μπορώ να χρησιμοποιήσω κολπικό υπόθετο canesten σε κύκλο 28 ημερών την 9η ημέρα, όταν γίνεται προσπάθεια για τεκνοποίηση ή επηρεάζει σε κάτι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα σας,είχα μια απώλεια και έκανα αποξεση πριν 5 μηνες είμαι 18 χρονών από τότε ξανα είχα επαφή με το αγορι μου πολλές φορές τώρα είμαι στην 2η γόνιμη μέρα μου και ακόμα και τώρα υπήρξε επαφή η πρώτη εγκυμοσύνη προήλθε καταλάθος γιατί δεν ολοκληρωνε μέσα ο γιατρός μου είπε ότι συνέβη από τα πρώτα υγρά,φοβάμαι μήπως υπάρχει πιθανότητα να ξανα μείνω έγκυος τόσο εύκολα και γρήγορα να σας πω ότι έχουμε ελεύθερη επαφή αν μπορείτε απαντήστε μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα,
    Έχω ξεκινήσει τα Yasmenelle εδώ και δυο εβδομάδες , τα ξεκίνησα την πρώτη μέρα της περιόδου μου και τώρα βρίσκομαι στο 12ο χάπι. Η ερώτηση μου ειναι η εξης. Πότε ξεκινάει η αντισύλληψη;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. καλησπέρα! είμαι στην 22 εβδομαδα της κυησης και απεκτησα μυκητες και ο γιατρος μου συστησε κολπικη κρεμα canesten για 3 ημερες και μαζι πλυσεις με σοδα της Frezyderm. να τα χρησιμοποιησω αφοβα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.