Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Έγκυος η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση μήτρας

Μια 22χρονη Τουρκάλα, η οποία έγινε πριν από δύο χρόνια η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που έκανε μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δωρήτρια, είναι πλέον έγκυος, κάτι που συνιστά και πάλι μια παγκόσμια πρωτιά, ανακοίνωσαν σήμερα οι γιατροί της.

"Τα προκαταρκτικά τεστ αυτών των δύο τελευταίων εβδομάδων είναι συμβατά με μια εγκυμοσύνη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο καθηγητής Μουσταφά Ουνάλ, αρχίατρος του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ακντενίζ στην Αττάλεια (νότια Τουρκία).

Οι γιατροί κατάφεραν να μεταμοσχεύσουν με επιτυχία στη μήτρα της Ντεριά Σερτ πολλά από τα ωάριά της που είχαν προηγουμένως γονιμοποιηθεί τεχνητά με το σπέρμα του συζύγου της.

"Η υγεία της ασθενούς είναι καλή», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του γιατρού της.

Η νεαρή αυτή γυναίκα, η οποία γεννήθηκε χωρίς μήτρα, έγινε τον Αύγουστο του 2011 η πρώτη στον κόσμο που έκανε επιτυχημένη μεταμόσχευση μήτρας. Μια πρώτη απόπειρα μεταμόσχευσης, η οποία είχε πραγματοποιηθεί το 2000 στη Σαουδική Αραβία από ζωντανή δωρήτρια, είχε καταλήξει σε αποτυχία τρεις μήνες αργότερα.

Η επιτυχία της μεταμόσχευσης που πραγματοποιήθηκε το 2011 από μια ομάδα τούρκων γιατρών στην Αττάλεια έδωσε ελπίδες σε χιλιάδες γυναίκες που δεν μπορούν να κυοφορήσουν. Μια γυναίκα στις 5.000 ανά τον κόσμο γεννιέται χωρίς μήτρα, σύμφωνα με τις στατιστικές.

Η εγκυμοσύνη της Ντεριά Σερτ παρουσιάζει πολλούς κινδύνους αλλά, αν συνεχιστεί φυσιολογικά, η νεαρή γυναίκα θα γεννήσει με καισαρική δύο μήνες πριν από το φυσιολογικό τέλος της κύησης, μετέδωσαν τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 12-4-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.