Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Η κακή διατροφή των εγκύων ευθύνεται για την παιδική παχυσαρκία

Περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν παιδιά που είναι εθισμένα στην κακή διατροφή έχουν οι γυναίκες που κατά την εγκυμοσύνη τους καταναλώνουν τζανκ-φουντ.

Επιστήμονες στην Αυστραλία διαπίστωσαν ότι τα παιδιά των γυναικών που δεν κάνουν καλή διατροφή προτού γεννήσουν, παρουσιάζουν μικρότερη ευαισθησία στην περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με την αίσθηση της επιβράβευσης, γεγονός που τους προκαλεί μεγαλύτερη ανάγκη για τροφές με περισσότερα λιπαρά και ζάχαρη, κάτι που συμβαίνει ακόμη και μετά την ενηλικίωση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ανάγκη αυτή προκύπτει από τη μειωμένη ικανότητα που έχουν αυτά τα παιδιά να αντιδρούν στα οπιοειδή, με αποτέλεσμα να χρειάζονται πιο γλυκές και λιπαρές τροφές προκειμένου να αισθάνονται την ίδια ικανοποίηση που νιώθουν όσοι τρώνε υγιεινά.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Αδελαΐδας, οι οποίοι αναφέρουν στην έκθεσή τους ότι η κακή διατροφή της μητέρας δεν αυξάνει μόνο την προτίμηση του παιδιού στο τζανκ-φουντ, αλλά και την τάση τους να τρώνε περισσότερο.

Όπως είπαν οι ερευνητές στη Daily Telegraph, το γεγονός αυτό κάνει πιο δύσκολη τη διαδικασία απώλειας βάρους, αφού έχει αναπτυχθεί εθισμός στη ζάχαρη και τα λιπαρά. Μάλιστα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η τάση για υπερκατανάλωση φαγητού και παχυσαρκία υπάρχει ακόμα και όταν καταβάλλεται σημαντική προσπάθεια απώλειας βάρους και βελτίωσης της διατροφής.

Η έρευνα είναι η πρώτη που αποδεικνύει ότι η επίδραση της κακής διατροφής της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού έχει μακροχρόνια αποτελέσματα και μάλιστα σε βαθμό που να ευθύνεται για την παιδική παχυσαρκία. Για τον λόγο αυτόν, εφιστούν την προσοχή των γυναικών, ώστε να αποφεύγονται προβλήματα που θα ακολουθούν τα παιδιά σε ολόκληρη τη ζωή τους, επειδή οι ίδιες δεν προσπαθούσαν να τρώνε σωστά.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 8-5-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.