Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Απαντήσεις σε ερωτήματα

ΕΡΩΤ.: Σε πόσες καισαρικές μπορεί να υποβληθεί μια γυναίκα και πόσο πρέπει να απέχει χρονικά η μία από την άλλη;
ΑΠΑΝΤ.: Επιστημονικά δεν υπάρχει ανώτατος αριθμός καισαρικών τομών, στις οποίες μπορεί να υποβληθεί μια γυναίκα. Πρακτικά, βέβαια, σε όσες περισσότερες καισαρικές τομές υποβάλλεται, αυξάνεται ο κίνδυνος για επιπλοκές. Η βιβλιογραφία συνιστά η νέα σύλληψη να γίνεται τουλάχιστον έξι μήνες μετά την καισαρική τομή. Αν γίνει νωρίτερα, χρειάζεται μεγαλύτερη επαγρύπνηση από την πλευρά του γυναικολόγου.

ΕΡΩΤ.: Πότε είναι οι γόνιμες μέρες μιας γυναίκας;
ΑΠΑΝΤ.: Οι γόνιμες μέρες μιας γυναίκας, δηλαδή οι μέρες που υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να συλλάβει, εξαρτώνται από τον κύκλο της. Συνοπτικά, οι γόνιμες μέρες είναι 2 μέρες πριν και 2 μέρες μετά την ωορρηξία. Αν μια γυναίκα έχει σταθερό κύκλο, μπορεί να βρει την ημέρα της ωορρηξίας της υπολογίζοντας 14 μέρες πριν την επόμενη περίοδό της. Για παράδειγμα, μια γυναίκα που έχει κύκλο 26 ημερών, θα έχει ωορρηξία την 12η μέρα του κύκλου της (1η μέρα θεωρείται η μέρα της εμμήνου ρύσεως).

ΕΡΩΤ.: Πόσο συχνά πρέπει μια γυναίκα να κάνει τεστ-παπ;
ΑΠΑΝΤ.: Με την έναρξη της σεξουαλικής ζωής κάθε γυναίκα πρέπει να υποβάλλεται μία φορά το χρόνο σε τεστ Παπανικολάου. Φυσικά, ο γιατρός σας θα σας συμβουλεύσει αν χρειάζεται συχνότερος έλεγχος ανάλογα με τα αποτελέσματα του τεστ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.