Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Η Βρετανία σχεδιάζει την εξωσωματική γονιμοποίηση «τριών γονέων»

Η Βρετανία πρόκειται να γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα προσφέρει την αμφιλεγόμενη μέθοδο εξωσωματικής γονιμοποίησης των «τριών γονέων» σε οικογένειες που θέλουν να αποφύγουν να περάσουν στα παιδιά τους ανίατες ασθένειες.

Η μέθοδος της εξωσωματικής γονιμοποίησης «τριών γονέων» θα περιλαμβάνει για πρώτη φορά την εμφύτευση στη μήτρα γενετικά τροποποιημένων εμβρύων κι αναμένεται ότι θα εγείρει σοβαρά ηθικά ζητήματα. Αυτή τη στιγμή, η μέθοδος βρίσκεται στο στάδιο της έρευνας σε εργαστήρια της Βρετανίας και των ΗΠΑ.

Οι τεχνικές περιλαμβάνουν την παρέμβαση στη διαδικασία γονιμοποίησης για την απομάκρυνση του ελαττωματικού μιτοχονδριακού DNA, το οποίο μπορεί να προκαλέσει κληρονομικές νόσους όπως καρδιακή ανεπάρκεια, ηπατική ανεπάρκεια, εγκεφαλικές διαταραχές, τύφλωση και μυϊκή ατροφία. Το φιλόδοξο ερευνητικό πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να αποτρέψει τις θανατηφόρες μιτοχονδριακές νόσους, οι οποίες περνούν μόνο από τη μητέρα στο μωρό και πλήττουν σχεδόν ένα στα 6.500 παιδιά παγκοσμίως. Τα μιτοχόνδρια παράγουν ενέργεια και βρίσκονται μέσα στα κύτταρα. Η αμφιλεγόμενη θεραπεία είναι γνωστή ως «εξωσωματική γονιμοποίηση τριών γονέων» γιατί το έμβρυο θα φέρει γονίδια της μητέρας, του πατέρα και μίας δότριας ωαρίων.

Ύστερα από έρευνα, προέκυψε ότι οι περισσότεροι Βρετανοί τάσσονται υπέρ της μεθόδου αυτής, ανακοίνωσε την Παρασκευή η καθηγήτρια Σάλι Ντέιβις, σύμβουλος της κυβέρνησης σε ιατρικά θέματα. «Οι επιστήμονες επινόησαν καινοτόμες διαδικασίες που θα μπορούσαν να αποτρέψουν αυτές τις ασθένειες από το να περάσουν από τη μητέρα στο παιδί, χαρίζοντας ελπίδα σε πολλές οικογένειες που επιθυμούν τα παιδιά τους να μην νοσήσουν από αυτές», δήλωσε η Ντέιβις στους δημοσιογράφους.

"Επιδιώκουμε να εφαρμόσουμε αυτή την, σωτήρια για τη ζωή, θεραπεία το συντομότερο δυνατό», συμπλήρωσε η ίδια. Σύμφωνα με την Ντέιβις, το υπουργείο Υγείας της Βρετανίας ετοιμάζει ένα σχέδιο με τους κανονισμούς που θα διέπουν τη νέα θεραπευτική αυτή μέθοδο. Σχεδιάζει να τη δημοσιοποιήσει αργότερα μέσα στο χρόνο.

Η εφαρμογή αυτής της μεθόδου θα καταστήσει τη Βρετανία την πρώτη χώρα στον κόσμο που θα δίνει στους ασθενείς την επιλογή να χρησιμοποιήσουν τη συγκεκριμένη μέθοδο προκειμένου να μην περάσουν οι ασθένειες στα παιδιά.

Μία από τις τεχνικές της μεθόδου που ερευνούν επιστήμονες στο πανεπιστήμιο του Νιουκάσλ της Βρετανίας είναι γνωστή ως «προπυρηνική μεταφορά» και περιλαμβάνει την ανταλλαγή του DNA μεταξύ δύο γονιμοποιημένων ωαρίων. Μία άλλη τεχνική, που αποκαλείται «μεταφορά μητρικών χρωμοσωμάτων», ανταλλάσσει το υλικό του μητρικού ωαρίου με εκείνο της δότριας πριν από την γονιμοποίηση.

Μία βρετανική Επιτροπή Ιατρικής Ηθικής, η οποία εξέτασε τις πιθανές θεραπείες μιτοχονδριακών ασθενειών, τις ενέκρινε τον περασμένο χρόνο. Ανακοίνωσε ότι θα πρέπει να προχωρήσει η εφαρμογή τους μόνο εάν προκύπτει από την έρευνα ότι είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές.

Ορισμένες οργανώσεις έχουν επικρίνει την επιστημονική αυτή έρευνα χαρακτηρίζοντας την διαδικασία αφύσικη. Η μέθοδος δέχεται επίσης επικρίσεις από εκείνους που ανησυχούν ότι η τροποποίηση εμβρύων για την αποφυγή ασθενειών μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα προς τη δημιουργία «γενετικά τροποποιημένων μωρών». Το γενετικό προφίλ αυτών των μωρών μπορεί να τροποποιηθεί στο εμβρυακό στάδιο για να αποκτώνται συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως το ύψος, το χρώμα των μαλλιών κ.ά.

Η τελική απόφαση για την εφαρμογή των κανονισμών προκειμένου να επιτραπούν οι νέες θεραπείες θα τεθεί προς ψήφιση στο βρετανικό κοινοβούλιο. Ωστόσο, η Ντέιβις είπε ότι ελπίζει οι πρώτοι ασθενείς να τις έχουν στη διάθεσή τους εντός της επόμενης διετίας.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 28-6-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.