Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Ενδομητρίωση και υπογονιμότητα

Ενόψει των συχνών ερωτημάτων που μου τίθενται για τη σχέση μεταξύ ενδομητρίωσης και υπογονιμότητας, θέλω να σας παραθέσω ορισμένα επιστημονικά δεδομένα για το ζήτημα αυτό:
- 1 στις 3 γυναίκες με πρόβλημα υπογονιμότητας πάσχουν από ενδομητρίωση.
- Ανάλογα με την έκταση, τη θέση και το βάθος της, η ενδομητρίωση κατατάσσεται σε 4 στάδια: Ελάχιστη (στάδιο Ι), ελαφρά (στάδιο ΙΙ), μέτρια (στάδιο ΙΙΙ) και βαριά (στάδιο IV) (σύμφωνα με την κοινώς αποδεκτή κατάταξη της American Society for Reproductive Medicine). Από το στάδιο της ενδομητρίωσης εξαρτάται η επίδρασή της στη γονιμότητα. Οι γυναίκες με ενδομητρίωση στο στάδιο IV, στο οποίο παρουσιάζονται ουλώδης ιστός, μπλοκαρισμένες σάλπιγγες και κατεστραμμένες ωοθήκες, αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη δυσκολία να μείνουν έγκυες και χρήζουν θεραπείας για υπογονιμότητα.
- Η ενδομητρίωση δεν θεραπεύεται αλλά τα συμπτώματά της αντιμετωπίζονται φαρμακευτικά ή χειρουργικά ή με συνδυασμό και των δύο.
- Για γυναίκες που επιθυμούν να μείνουν έγκυες, η φαρμακευτική αγωγή πρέπει να εξετασθεί ως επιλογή, πριν αρχίσουν οι προσπάθειες για σύλληψη. Η φαρμακευτική θεραπεία συνίσταται στη λήψη σκευασμάτων που μειώνουν την παραγωγή οιστρογόνων, όπως αντισυλληπτικά δισκία, νταναζόλη, προγεσταγόνα και άλλα. Αυτό αναστέλλει την ανάπτυξη της ενδομητρίωσης, η οποία εξαρτάται από τις ορμόνες, και τελικά οι εστίες της ενδομητρίωσης ατροφούν. Δυστυχώς, όμως, η θεραπεία αυτή δεν βελτιώνει τα ποσοστά επίτευξης εγκυμοσύνης.
- Στις περιπτώσεις μέτριας ή βαριάς ενδομητρίωσης, η χειρουργική αντιμετώπιση μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες επίτευξης εγκυμοσύνης. Στο χειρουργείο, ο γιατρός καταστρέφει ή αφαιρεί τις εστίες ενδομητρίωσης και αφαιρεί τον ουλώδη ιστό. Η θεραπεία αυτή αποκαθιστά τη φυσιολογική ανατομία της περιοχής και επιτρέπει στα αναπαραγωγικά όργανα να λειτουργούν πιο φυσιολογικά.
- Η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας γίνεται από τον θεράποντα ιατρό απολύτως εξατομικευμένα για κάθε ασθενή, βάσει του ιστορικού και των ευρημάτων των διαγνωστικών εξετάσεων.

Χριστίνα Π. Βάντζου

https://www.facebook.com/Christina.Vantzou.Gynecologist

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.